Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ, ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΙΤΙΝΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ, ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΙΤΙΝΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, η Ιρλανδία είναι μία καθολική χώρα, την οποία η Μεγάλη Βρετανία την κατέλαβε όταν ηταν Αγγλικού βασίλειο υπό την ηγεσία του Όλιβερ Κρόμβελ και είχε μία πάρα πολύ άσχημη και βίαιη κα τακτική δράση στην χώρα αυτή για πάρα πολλούς Αιώνες, χωρίς φυσικά εννοείται όλα αυτά να γίνονται με την θέληση του Ιρλανδικού λαού.

Σαν όλα αυτά να μην ήταν αρκετά πέρα από την καταπίεση που εφάρμοσαν οι Βρετανοί στους Ιρλανδούς, παράλληλα οι Βρετανοί εποίκησαν το Βόρειο τμήμα της με Άγγλους προτεστάντες εποίκους και με όσους Ιρλανδούς συνεργάστηκαν με τους Βρετανούς κατακτητές.

Στην συνέχεια οι Βρετανοί προκειμένου να αποδυναμώσουν την αντίσταση στην Ιρλανδών που ξεκίνησε κατά των Βρετανών προκειμένου αυτήν αποκτήσουν αυτοί ξανά την ανεξαρτησία τους, ξεκίνησε τον 18ο μ.Χ. Αιώνα, ενώ οι κατακτητές προκάλεσαν ακόμα και τεχνητό λιμό (της πατάτας), ο οποίος σκότωσε σχεδόν 2 εκατομμύρια Ιρλανδούς ενώ αλλά περίπου 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αμερική λόγω της φτώχειας της πείνας και των αρρωστιών αυτής για να σωθούν.

Η κατάσταση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ιρλανδία και δημιουργήθηκε ένα ένοπλο αντάρτικο κίνημα, προκειμένου να προωθήσει την ελευθερία της χώρας αυτής από την Μεγάλη Βρετανία, ενώ αυτό γιγαντώθηκε με ηγέτη τον Κόλινς και τον Βαλέρα, οι οποίοι ξεκίνησαν τον κυρίως αγώνα κατά των Βρετανών εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Βρετανία τότε, λόγω του συγκεκριμένου πολέμου, υπέστη και αρκετή πίεση από τον συνεχή ανταρτοπόλεμο τον Ιρλανδών και προέβη σε πράξεις μεγάλης αντεκδίκησης και σφαγών κατά την διάρκεια του, προκειμένου να τους σταματήσει.

Παρόλα αυτά οι Ιρλανδοί με τον αγώνα τους αυτό κατάφεραν μετά από συντονισμένες μάχες να επιτύχουν την ανεξαρτησία του Νότιου τμήματος της χώρας τους, που ελευθερώθηκε και είναι γνωστή ως Έιρε, ενώ το Βόρειο τμήμα το οποίο ήταν κατά βάση προτεσταντικό (αν και σε αυτό υπήρχε μία πόλη μεγάλη καθολική μειονότητα) παρέμεινε στους Βρετανούς κατακτητές.

{Όπως ακριβώς και στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας, η ηρωική ΕΟΚΑ υπό την ηγεσία του Γρίβα Διγενή με ικανό ανταρτοπόλεμο σχεδόν γονάτισε την Μεγάλη Βρετανία μετά τον Β΄ΠΠ επί Ψυχρού Πολέμου, αλλά με την προδοσία των πολίτικων στην Κύπρο τότε αντί για ένα ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος, δημιουργήθηκε ένα προτεκτοράτο και δυσλειτουργικό κράτος από τις Μεγάλες Δυνάμεις, ενώ μετά την προδοσία των χουντικών και του Καραμανλή μετέπειθα, οι Τούρκοι (με την βοήθεια των Βρετανών και των ΗΠΑ του Κίσινγκερ) εισέβαλαν και κατέλαβαν το Βόρειο τμήμα της το 1.974 μ.Χ.-(https://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, https://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html)}.

Στην εξέλιξη αυτή συμφώνησε παρόλο που αρχικά ήταν αντίθετος και ο Κόλινς και αυτό δημιούργησε μία μεγάλη αντιπαλότητα με τον Βαλέρα που αρνήθηκε να αποδεχθεί αυτή την εξέλιξη και υποστήριξε ότι θα έπρεπε ο αγώνας των Ιρλανδών στην Βόρεια Ιρλανδία συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί και να ενωθεί ξανά με την ελεύθερη Ιρλανδία σε ένα ελεύθερο ενιαίο Ιρλανδικό κράτος.

Σύντομα ξέσπασε ένας μεγάλος εμφύλιος εν μέσω των φατριών της Ιρλανδίας, στον οποίο ο Κόλινς σκοτώθηκε και δημιουργήθηκε στην συνέχεια ένας νέος IRA (οργάνωση απελευθέρωσης της Ιρλανδίας, μετά τον πρώτο IRAN εν μέσω Α’ΠΠ), ο οποίος συνέχισε τον ανταρτοπόλεμο.

Εκτός όμως από ανταρτοπόλεμο η οργάνωση αυτή χρησιμοποιούσε επίσης και την τρομοκρατία, τόσο στο Λονδίνο, στην Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης και στην ίδια την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ χρηματοδοτούνταν τόσο από τους Ιρλανδούς του εξωτερικού και της διασποράς, ενώ επειδή ο IRA είχε αριστερή ιδεολογία την περίοδο εκείνη, υποστηρίζονταν και από την Σοβιετική ένωση.

Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε καθόλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αφού οι Σοβιετικοί υποστήριζαν τους Ιρλανδούς, προκειμένου να πιέσουν τους Βρετανούς, όπως ακριβώς έκαναν και οι Γερμανοί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Όμως και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, δηλαδή των Γερμανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πολέμου, οι ενισχύσεις από τις χώρες αυτές έπαυσαν σύντομα όταν αυτές ηττήθηκαν και διαλύθηκαν και άρχισαν συνομιλίες για άλλη μια φορά μεταξύ των δύο μερών της Ιρλανδίας.

Τότε επειδή ο IRA έλαβε δια μέρος της διαπραγματεύσεις (υπό τον τότε Προέδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, Ιρλανδικής καταγωγής ο ίδιος) έχοντας ως πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν, αποσχίστηκε ένα κομμάτι της, το οποίο αρνήθηκε την όποια συνεννόηση με το Βόρειο κομμάτι της Ιρλανδίας και συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον των Βρετανών.

Αυτό το κομμάτι του IRA σύντομα αποφάσισε και αυτό να καταθέσει τα όπλα και στις μέρες μας υπάρχει κυβέρνηση του αριστερού άλλοτε Σιν Φέιν και για την διατηρείται ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία, στην οποία οι καθολικοί λόγω της γέννησης πολλών παιδιών αυξάνονται ραγδαία.

Πολλοί αναμένουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια στην βόρεια Ιρλανδία, όπου άλλοτε οι καθολικοί σφάζονταν με βιαιότητα και μίσος με τους προτεστάντες, λόγω της μεγάλης αύξησης τους, θα καταφέρουν να γίνουν σταδιακά η πλειοψηφία της χώρας και σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα θα ψηφίσουν την ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία και με τον τρόπο αυτό η Ιρλανδία θα ενωθεί ξανά μετά και πολλούς Αιώνες σε ένα νέο ενιαίο κράτος.

Η ιστορία της Ιρλανδίας θυμίζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ιστορία της Παλαιστίνης και των Αράβων, τους οποίους ως γνωστόν μετά την κατάκτηση τους από τους Τούρκους, ιδίως στην περιοχή της Παλαιστίνης, τους κατέκτησαν στην συνέχεια μετά τον Α΄ΠΠ κυρίως οι Βρετανοί (και σε μικρότερο βαθμό οι Γάλλοι).

Αυτοί άσκησαν μία σκληρή κατακτητική πολιτική και απολυτή καταπόνηση στους κατακτημένους Άραβες και ταυτόχρονα προώθησαν κατά την διάρκεια του Μεσοπόλεμου τον εποικισμό της Παλαιστίνης, υλοποιώντας τα σχέδια του ιδρυτή του Σιωνισμού Θεόδωρου Χερτσλ στην περιοχή (https://alophx.blogspot.com/2023/11/blog-post.html),  επιτρέποντας σε πολλούς Εβραίους εποίκους να εγκατασταθούν σε αυτή, κάτι το οποίο τους έφερε σε άμεση σύγκρουση με τους Άραβες που ζούσαν για Αιώνες στην περιοχή και άρχισαν σύντομα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ τους.

Οι συγκρούσεις των Αράβων με τους Εβραίους στην Βρετανική και υπό κατοχή Παλαιστίνη συνεχίστηκαν και εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, στον οποίο Άραβες υπό τον μεγάλο Μουφτή της Ιερρουσαλήμ-Χουσέινι σημάχησαν ενάντια στους Βρετανούς με τους Γερμανούς.

Οι Άραβες με την επιλογή τους αυτή βρέθηκαν στην πλευρά των ηττημένων όταν έληξε ο πόλεμος αυτός, ενώ λόγω του Ολοκαυτώματος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφασίστηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όπως και ενός Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη της πρώην Βρετανικής Παλαιστίνης, από τα οποία ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα η Βρετανία αποχώρησε.

Με την αποχώρηση των Βρετανών ξεκίνησε όμως ο πρώτος Άρα ισραηλινός Πόλεμος, στον οποίο οι Άραβες ηττήθηκαν και το Ισραήλ κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Παλαιστίνης και σχεδόν μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, κάτι το οποίο αποτέλεσε την Νάκμπα (καταστροφή) όπως είναι γνωστή στον Παλαιστινιακό λαό (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html).

Σχεδόν άμεσα ξεκίνησε ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στους Ισραηλινού κατακτητές, υποστηριζόμενο τόσο από τον Άραβα ηγέτη της Αιγύπτου, τον Παναραβιστή Νάσερ, όπως επίσης και από τους Παλαιστινίους της διασποράς, κάτι το οποίο όμως δεν έφερε πολλά αποτελέσματα.

Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο τον 6 ημερών το 1.967 μ.Χ., στον οποίο οι Άραβες ηττήθηκαν για άλλη μία φορά και άλλοι 300.000 Παλαιστίνιοι, ενώ έγινε κατάληψη της Δυτικής όχθης, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας, ενώ όσοι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και το κει σε διάφορες χώρες, ενώ οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν τον εποικισμό και των εδαφών αυτών.

Εκείνη την περίοδο άρχισε να δραστηριοποιείται πιο έντονα και σε μεγαλύτερο βαθμό η οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την Φατάχ, μετά από μία αρχική προσωρινή ηγεσία, σύντομα υπό την ηγεσία του Αραφάτ, η οποία ξεκίνησε ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ισραηλινών.

Ο πόλεμος ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες, όπως και πόλεμοι Αράβων και Ισραήλ στον Λίβανο και σε άλλες περιοχές, ενώ πιο σημαντικός ηταν ο πόλεμος Αράβων και Ισραήλ το 1.973 μ.Χ.

ΟΙ Παλαιστίνιοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνέχισαν το πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, ενώ προχώρησαν και σε τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως λόγου χάρη υπό τον Αμπού Νιντάλ, που χρηματοδοτούνταν από τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον Μαομάρ Καντάφι.

Καθόλη την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, επειδή η Φατάχ είχε τότε μία θεωρούμενη αριστερή ιδεολογία, υποστηρίζονταν από την Σοβιετική Ένωση και το Ανατολικού μπλοκ με όπλα, χρήμα και διπλωματική στήριξη, όμως με την διάλυση της αυτής, η στήριξη έπαψε οριστικά (όπως έγινε και με το θεωρούμενο αριστερό ανταρτικό κίνημα των Κούρδων του Οτσαλάν).

Επίσης ένα πολύ μεγάλο λάθος των Παλαιστινίων και του Αραφάτ ήταν ότι στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, αυτός υποστήριξε τον Σαντάμ που ηταν εναντίον των υπόλοιπων Αράβων, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει την υποστήριξή και την χρηματοδότηση του από αυτούς.

Συνέπεια αυτής της τακτικής ήταν να αρχίσουν να δίνονται χρήματα, οπλισμός και «εθελοντές» και  μισθοφόροι σε μία άλλη οργάνωση, στην ισλαμική Χαμάς, όπως επίσης και στην Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίες αποφάσισαν να συνεχίσουν με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο τον ανταρτοπόλεμο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του εποικιστικού/κατακτητικού κράτους του Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή βοήθησε στην επιβολή των λεγόμενων συμφωνιών του Όσλο, μεταξύ του Αραφάτ και του Ράμπιν, αναγκαστικά αφού πια ο Αραφάτ δεν είχε πια ισχυρούς υποστηρικτές και χρηματοδότες, ενώ αυτές προέβλεπαν αρχικά ένα αυτόνομο και σταδιακά ανεξάρτητο μελλοντικά Παλαιστινιακό κράτος, όμως η δολοφονία του Ραμπίν έβαλε τέλος σε όλες αυτές τις προσπάθειες.

Από την άλλη όταν ο Αραφάτ και η οργάνωση του έγιναν κυβέρνηση του Παλαιστινιακού λαού, γνωστή ως PLO, έχασαν πια την επαναστατική τους ορμή ενάντια στο Ισραήλ και προσπάθησαν να κάνουν συμβιβασμούς, οι οποίοι δεν ήταν ανεκτοί και ευχάριστοι στον Παλαιστινιακό λαό.

Αυτό είχε ως ένα αποτέλεσμα να πέσει ακόμα περισσότερο δημοτικότητά του, ενώ μετά τον θάνατο/δολοφονία του Αραφάτ και την ανάληψη της ηγεσίας της οργάνωσης από τον δωσίλογο παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούτ Αμπάς, η PLO έχασε κάθε υπόληψη στον Παλαιστινιακό λαό.

Άλλη μία προσπάθεια που έγινε για ειρήνη στην περιοχή και την δημιουργία δύο κρατών έγινε από τον τότε Προέδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, από τον Αραφάτ και τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

Αλλά και αυτή έπεσε στο κενό, διότι ούτε οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα επέστρεφαν ποτέ ξανά στα εδάφη τους, ούτε θα αποζημιωνόταν, οι εποικισμοί θα παρέμεναν και η Ιερουσαλήμ, είτε θα χωριζόταν στα δύο, είτε θα γινόταν κάτι που απέρριπτε τελείως ο Παλαιστινιακός λαός και αναγκάστηκε να κάνει και ο Αραφάτ.

Με τον θάνατο/δολοφονία του Αραφάτ άρχισε ένας άγριος εμφύλιος μεταξύ της οργάνωσης της Φατάχ του Αμπάς και της Χαμάς, στον οποίο νίκησε η δεύτερη στην Γάζα και η πρώτη συνέχισε να έχει υπό τον έλεγχο της η Φατάχ, με την βοήθεια του Ισραήλ και στην ουσία το Παλαιστινιακό κράτος χωρίστηκε στα δύο.

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, το 2006 μ.Χ. συνέβη και ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, στον οποίο βγήκε νικήτρια η δεύτερη, ενώ το 2023 μ.Χ. συνέβη και ο πόλεμος Ισραήλ Χαμάς, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, ενώ στην Γάζα γίνονται πάρα πολλά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ πέρα από τους εποικισμούς.

Παράλληλα λόγω του πολέμου αυτού ξεκίνησαν ξανά και μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, της με την εκ νέου ρίψη πυραύλων από κάθε πλευρά, ενώ μετά το Πάσχα το χτύπημα εναντίον των Ισραηλινών από την Χεζμπολάχ στα υψώματα του Γκολάν, το Ισραήλ αποφάσισε να εκδικηθεί με πολύ συντριπτικό τρόπο.

Και αυτό το έκανε αφενός χτυπώντας και σκοτώνοντας τον υπεύθυνο για την επίθεση στο Γκολάν μέσα στον Λίβανο, ενώ στο Ιράν κατάφερε να σκοτώσει τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε (του οποίου πιο πριν είχε σκοτώσει το μεγαλύτερο μέρος της οικογενείας του), κάτι το οποίο εξόργισε τελείως τους Ιρανούς, οι οποίοι αποφάσισαν να απαντήσουν άμεσα.

Στην ουσία το Ισραήλ, όπως έκανε και με τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, προσπαθεί όπως τότε, όπως με την πτώση του Σαντάμ (και μετά του Καντάφι), να πέσει και να καταστραφεί οποίο κράτος και ηγεσία υποστήριζε τους Παλαιστινίους και αυτοί αποδυναμωμένοι και χωρίς στήριξη να υποταχτούν στα σχέδια του Ισραήλ και της Δύσης, ενώ θέλει να κάνει το ίδιο και να ρίξει από την εξουσία καυτούς ισλαμιστές ηγέτες του Ιράν, με πόλεμο ή με «χρωματιστή επανάσταση», δηλαδή από ένα πραξικόπημα οργανωμένο από την Δύση και τις ΜΚΟ του Σόρος.

Δηλαδή το Ισραήλ θέλει να ρίξεις την ηγεσία του Ιράν με σκοπό να βάλει στην θεση της μία δωσίλογη φιλοδυτική και φιλοισραηλινοί κυβέρνηση σαν του Σάχη παλαιοτέρα, η οποία θα εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους, τόσο την Χαμάς, όσο και την Φατάχ, την ισλαμική τζιχάντ και την Χεζμπολάχ, ενώ και αυτές αποδυναμωμένες και χωρίς υποστήριξη και εφοδιασμό (από Ιράν, αλλά και την Τουρκία αν οι δυτικοί και το Ισραήλ ρίξουν τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές από την ηγεσία της Τουρκίας), είτε θα υποταχτούν, είτε θα διαλυθούν.

Και με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ θα επιβάλει με τη βία τους όρους του και την δήθεν «ειρήνη» του στην περιοχή της Παλαιστίνης, της Μέσης Ανατολής και της Ιερουσαλήμ και να εδραιώσει όλους τους εποικισμούς του στην Δυτική Όχθη, κάνοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, την Παλαιστίνη για πάντα ένα υποτελές κράτος στο Ισραήλ.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προωθήθηκαν παλαιότερα οι δήθεν συμφωνίες ειρήνης της Αιγύπτου με το Ισραήλ, όπως επίσης και της Ιορδανίας και αργότερα οι λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το γαμπρό του, τον Ισραηλινού στην καταγωγή Τζάρεντ Κούσνερ.

[Την ίδια στιγμή, Ρίγος! Το Ισραήλ στοχεύει με 100 πυρηνικές κεφαλές όλες τις Αραβικές πρωτεύουσες. Ισραήλ: Ο κακός της ιστορίας που έγινε το απόλυτο όπλο του διαβόλου. Προσπάθειες και πιέσεις για να μην γενικευτεί η σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή (https://romioitispolis.gr/rigos-to-israil-stocheyei-me-100-pyrinikes-kefales-oles-tis-aravikes-proteyoyses/, https://www.youtube.com/watch?v=5VGyv9V3FR8&t=25s)].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βήμα από το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία –  Το βαρέλι στα 300 δολ, με το μαχαίρι στον λαιμό η παγκόσμια οικονομία. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα αντέξει ένα τέτοιο ενεργειακό σοκ με το βαρέλι να εκτοξεύεται στα 300 δολάρια.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα καυτά πολεμικά σημεία του πλανήτη απειλούν να εκτοξεύσουν το πετρέλαιο στα 300 δολάρια ανά βαρέλι. Τα Στενά του Hormuz είναι μια στενή θαλάσσια λωρίδα που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός ενεργειακός διάδρομος στον κόσμο και δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.

Πέντε από τις 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο - η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ - συνορεύουν με τον Περσικό Κόλπο, όπως και το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως.

Θα προκληθεί χάος. Τα Στενά του Hormuz είναι η μόνη θαλάσσια διαδρομή τους προς τον ανοιχτό ωκεανό και τις παγκόσμιες αγορές. Σύμφωνα με την Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου (περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια) διέρχονται καθημερινά από τα Στενά. Ισοδυναμούν με περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια πετρελαίου ημερησίως.

Και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη την τεράστια ποσότητα LNG - περίπου το 33% των ημερήσιων εξαγωγών LNG στον κόσμο - και άλλων αγαθών που διέρχονται από τα Στενά. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία των Στενού του Hormuz για την παγκόσμια οικονομία.

Εάν διαταραχθεί η ναυτιλία σε εκείνο το σημείο θα προκληθεί άμεσο και παγκόσμιο οικονομικό χάος καθώς οι τιμές της ενέργειας θα εκτοξευθούν στα ύψη. Χάρη στην επιβλητική γεωγραφία και την τεχνογνωσία του στον αντισυμβατικό και ασύμμετρο πόλεμο, το Ιράν μπορεί να κλείσει τα Στενά και κανείς δεν μπορεί κάνει πολλά γι’ αυτό.

Το γεωπολιτικό ατού του Ιράν. Είναι το γεωπολιτικό ατού του Ιράν. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να ανοίξει τα Στενά ξανά ο αμερικανικός στρατός, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν θα είναι τελικά επιτυχής η προσπάθεια. Το πολεμικό παιχνίδι Millennium Challenge 2002 μ.Χ. υποδηλώνει ότι δεν θα είναι.

Οι Αμερικανοί στρατηγοί γνώριζαν αυτή την κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Αλλά κανείς δεν έχει βρει έναν ρεαλιστικό τρόπο για να εξουδετερώσει την ισχύ του Ιράν στα Στενά. Το Ιράν είναι ξεκάθαρο ότι θα κλείσει τα Στενά σε περίπτωση που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ το επιτεθούν.

Με άλλα λόγια, το Ιράν κρατάει ένα μαχαίρι στο λαιμό της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να ανατρέψουν την ιρανική κυβέρνηση από την Επανάσταση του 1979 – εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο έλεγχος του Ιράν στα στενά του Hormuz χρησίμευε πάντα ως μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος και τα σχέδια εισβολής. Τώρα, το Ιράν και οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς μια αντιπαράθεση που σχεδόν σίγουρα θα διαταράξει την περιοχή.

Το ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός τεράστιου περιφερειακού πολέμου στην Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να δράσουν εναντίον του Ιράν αυτή τη φορά. Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν - ένα όλο και πιο πιθανό ενδεχόμενο - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν θα κλείσει τα Στενά.

Το πετρελαϊκό σοκ σε αριθμούς. Το να ονομαστεί αυτό μια σοβαρή διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου θα είναι μια μεγάλη υποτίμηση της κατάστασης. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος το εξής: Κατά το πρώτο πετρελαϊκό σοκ το 1.973 μ.Χ., περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 56 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 9% της προσφοράς εξαφανίστηκε. Οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν τετραπλασιάστηκαν. Κατά την διάρκεια του δεύτερου πετρελαϊκού σοκ το 1.979 μ.Χ., περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 6% της προσφοράς εξαφανίστηκε. Οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Κατά την διάρκεια του τρίτου πετρελαϊκού σοκ το 1.990 μ.Χ., περίπου 4,3 εκατομμύρια βαρέλια αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν περίπου 66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εκείνη την εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 7% τέθηκε εκτός προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκαν. Εάν το Ιράν έκλεινε τα στενά του Hormuz, θα αφαιρούσε από την παγκόσμια αγορά 21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι περίπου 94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 22% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου θα μπορούσε να τεθεί εκτός.

Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Εάν ο πόλεμος με το Ιράν συνεχιστεί και η Τεχεράνη κλείσει τα στενά του Hormuz η επίδραση στην τιμή του πετρελαίου θα είναι τουλάχιστον τόσο σοβαρή όσο ήταν κατά τη διάρκεια του πετρελαϊκού σοκ του 1973 μ.Χ., όπου οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν 4 φορές.

Μια παρόμοια κίνηση σήμερα θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 300 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο και αυτή θεωρείται μία συντηρητική εκτίμηση διότι το κλείσιμο των Στενών θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο εφοδιαστικό σοκ από το πετρελαϊκού embargo του ΟΠΕΚ το 1.973 μ.Χ.-(https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/753746/ena-vima-apo-to-megalytero-petrelaiko-sok-stin-istoria-to-vareli-ftanei-ta-300-dol-kai-i-pagkosmia-oikonomia-exei-to-maxairi-ston-laimo).

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Σιωνισμός ως φασιστική ιδεολογία και κίνημα. Οι Σχέσεις του Σιωνισμού με την Ναζιστική Γερμανία (του Faris Yahya Glubb).

Δημοσιεύτηκε από το Παλαιστινιακό Ερευνητικό Κέντρο στην Βηρυτό το 1.978 μ.Χ., μόλις τέσσερα χρόνια πριν λεηλατηθεί και στη συνέχεια βομβαρδιστεί από τις σιωνιστικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της κατοχής του Λιβάνου, το δοκίμιο με τίτλο «Σχετικά με τις Σιωνιστικές Σχέσεις με την Ναζιστική Γερμανία»…

Έχουν περάσει περισσότερα από σαράντα χρόνια από την δημοσίευση αυτού του συνοπτικού και δυνατού βιβλίου, και έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρη και μη αναγνωρισμένο. Ωστόσο, έχει ουσιαστικό διάβασμα γιατί το ιστορικό πλαίσιο που παρέχει δείχνει ότι ο Σιωνισμός είναι μια αναμφισβήτητα φασιστική ιδεολογία και κίνημα, από την συνεργασία του με τις ευρωπαϊκές φασιστικές δυνάμεις μέχρι σήμερα, και καθ’ όλη την διάρκεια της εκστρατείας γενοκτονικής βίας κατά των Παλαιστινίων που ξεκίνησαν πριν από περισσότερα από 75 χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ του Σιωνισμού και της ναζιστικής Γερμανίας μπορούν επομένως να διαβαστούν με δύο αλληλένδετους τρόπους: 1) για τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία του σιωνιστικού κινήματος και 2) ως μια μελέτη που εμπλέκεται στην ιδεολογική μάχη κατά του Σιωνισμού, αντιμετωπίζοντας την ρατσιστική και ψευδή αυτο-αναπαράσταση που το απεικονίζει ως κίνημα για την σωτηρία όλου του Εβραϊκού λαού.

Το εξώφυλλο του βιβλίου αναφέρει τον συγγραφέα ως Faris Yahya, αλλά ένα ένθετο κολλημένο μέσα αποκαλύπτει ότι αυτό είναι το ψευδώνυμο του Faris Glubb, μιας συναρπαστικής αλλά ελάχιστα γνωστής επαναστατικής φιγούρας της οποίας η ζωή και το έργο έχουν επίσης παραμεληθεί.

Γεννημένος στον Godfrey Glubb στην Ιερουσαλήμ το 1.939 μ.Χ., ο Faris είναι γιος του John Bagot Glubb – πιο γνωστού ως Glubb Pasha – και της Murial Rosemary Forbes. Ο πατέρας του, διάσημος Βρετανός στρατιώτης, ήταν διοικητής της Αραβικής Λεγεώνας, της στρατιωτικής δύναμης του βρετανικού προτεκτοράτου της Υπερορδανίας (το Βασίλειο της Ιορδανίας από το 1.946 μ.Χ.) από το 1.939 μ.Χ. μέχρι την απόλυσή του το 1.956 μ.Χ.

Ευαγγελικός Χριστιανός και αφοσιωμένος υπηρέτης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας , ο Glubb Sr. ονόμασε τον γιο του από τον Godfrey de Bouillon, τον πρώτο ηγεμόνα του Βασιλείου των Σταυροφόρων της Ιερουσαλήμ. Αλλά η ζωή του θα ακολουθούσε ήταν μια πολύ διαφορετική τροχιά από αυτή του πατέρα του και του συνονόματου: μια ζωή αφιερωμένη στην παλαιστινιακή υπόθεση και στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Μια πλήρης βιογραφία των πολλών πτυχών της ζωής του Glubb είναι πέρα από το πεδίο αυτής της ανασκόπησης, αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς ενεπλάκη στην παλαιστινιακή υπόθεση παρά τη δυτική του εκπαίδευση για να κατανοήσουμε πλήρως το πλαίσιο του βιβλίου και τα κίνητρα του συγγραφέα του.

Γεννημένος στην Παλαιστίνη, μεγαλωμένος στην Ιορδανία και εμποτισμένος με την αραβική γλώσσα από τη γέννησή του, ο Godfrey έγινε γνωστός ως Faris από νεαρή ηλικία. Αυτό το όνομα, που σημαίνει ιππότης στα Αραβικά, του δόθηκε από τον Αμπντουλάχ Α’, τον Εμίρη της Τρανιορδανίας, με τον οποίο ο πατέρας του συνεργαζόταν στενά για πολλά χρόνια. Μεγαλωμένος σε ένα μιλιταριστικό περιβάλλον, περικυκλωμένος από στρατεύματα Βεδουίνων της Αραβικής Λεγεώνας, ο Glubb βρισκόταν συχνά στην παρέα του πατέρα του, ντυμένος με ένα ειδικά κατασκευασμένο αντίγραφο της στολής της δύναμης, «με το shamagh».

Ως νεαρό αγόρι το 1.947 μ.Χ.-48 μ.Χ., ο Glubb είδε από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο της σιωνιστικής εθνοκάθαρσης της Παλαιστίνης, ή Nakba, όταν τα ορφανά Παλαιστινιόπουλα τέθηκαν στη φροντίδα της οικογένειας από πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από σιωνιστικές πολιτοφυλακές.

Δύο από αυτά τα παιδιά υιοθετήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς του Glubb ως αδέρφια του. Ο ίδιος του ο γιος, Mark Glubb, πιστεύει ότι το να δει κανείς από πρώτο χέρι τον καταστροφικό αντίκτυπο της Nakba ήταν η ώθηση για την δια βίου δέσμευση του Glubb στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Μιλώντας εξίσου άπταιστα Αραβικά και Αγγλικά, ο Glubb αγωνίστηκε να προσαρμοστεί όταν στάλθηκε σε οικοτροφείο στην Βρετανία και έφυγε από το Wellington College για να ενταχθεί στην ιορδανική στρατιωτική αντιπροσωπεία στο Λονδίνο.

Η άφιξή του στην Βρετανία το 1.951 μ.Χ. καλύφθηκε από τον τοπικό Τύπο. Στην εικονογραφημένη εφημερίδα του Λονδίνου The Sphere, υπό τον τίτλο «Ο γιος του διοικητή της αραβικής λεγεώνας φτάνει στο Λονδίνο», ένας νεαρός Glubb απεικονίζεται «φέροντας μια αραβική κόμμωση καθώς βγαίνει από το αεροπλάνο του στο αεροδρόμιο του Λονδίνου».

Ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 18 ετών, αλλά σύμφωνα με τον γιο του Mark, ο Glubb είχε αισθανθεί μουσουλμάνος πολύ πριν από την επίσημη μεταστροφή του στο τέμενος al-Azhar στο Κάιρο. Αφού εγγράφηκε και στη συνέχεια εγκατέλειψε το Exeter College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Glubb σπούδασε στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε στην φιλο-οργάνωση Παλαιστινίων.

Μετά τις σπουδές του, ο Glubb παρέμεινε στο Λονδίνο και συνέχισε να γράφει και να οργανώνεται πολιτικά. Το 1.966 μ.Χ. έγινε γραμματέας του Κινήματος για την Αποικιακή Ελευθερία, μιας μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής ομάδας υπεράσπισης που ιδρύθηκε το 1.954 μ.Χ. από έναν αριθμό Εργατικών βουλευτών που, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόμματός τους και των ηγετών του, υποστήριξαν την ανεξαρτησία των βρετανικών αποικιών.

Ο Glubb ήταν ιδιαίτερα ενεργός στην υποστήριξη της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης στη βρετανική παρουσία στο Ομάν και σε ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο. Έγινε γραμματέας της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ομάν και μίλησε δημόσια κατά της βρετανικής ιμπεριαλιστικής βίας στον Κόλπο, μεταξύ άλλων ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Πράγματι, είναι σαφές από τα αρχεία του Foreign Office ότι οι δραστηριότητες του Glubb απασχολούσαν σοβαρά το Βρετανικό κράτος και, σε συνέντευξή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1.965 μ.Χ., ο Glubb ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή είχε θέσει το θέμα σε παρενόχληση από τις βρετανικές αρχές και ότι είχε αποδείξεις ότι η αλληλογραφία του είχε ανοίξει.

Ο Glubb επιμελήθηκε και δημοσίευσε το περιοδικό της Επιτροπής, Free Oman, για αρκετά χρόνια και κράτησε μια αποφασιστικά αντιιμπεριαλιστική και επαναστατική στάση στις σελίδες του, δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ των καταπιεσμένων εντός και εκτός της χώρας.

Παρά την σημασία και τη σχετική φήμη των δραστηριοτήτων του εκείνη την εποχή, ο Glubb είναι μια παραμελημένη φιγούρα και οι λίγες αναφορές που εμφανίζονται στο δημόσιο τομέα είναι συχνά αρνητικές ή συγκαταβατικές, μια μοίρα που συχνά επιφυλάσσεται σε όσους τολμούν να πάνε ενάντια στο κόκκο της Δυτικής ιμπεριαλισμός.

Σε ένα σκωπτικό προφίλ του Glubb και της Επιτροπής που δημοσιεύθηκε το 1.963 μ.Χ., ο Guardian αποκάλεσε το Free Oman «φύλλο προπαγάνδας της Αιγύπτου» για την υποστήριξή του στον Αιγύπτιο πρόεδρο Nasser και, ενώ τόνισε ότι η «προσωπική ακεραιότητα» του Glubb δεν αμφισβητείται, τον μειώνει σε «χλωμό, φθαρμένο και ελαφρώς γενειοφόρο νεαρό άνδρα» που, αν και υποστήριξε «την υπόθεση με προφανή ειλικρίνεια», δεν πήγε ποτέ στο Ομάν.

Εκτός από το ενδιαφέρον του για το Ομάν και τον Κόλπο, ο Glubb ήταν επίσης ενεργός στους κύκλους αλληλεγγύης της Παλαιστίνης. Τον Μάιο του 1.966 μ.Χ., έδωσε μια ενθουσιώδη ομιλία στο συνέδριο για την Ημέρα της Παλαιστίνης που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από την Γενική Ένωση Αράβων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Παρουσιαζόμενος από τον Πρόεδρο της Ένωσης ως ένα «γνωστό και αγαπημένο πρόσωπο σε όλη τη Μέση Ανατολή… που για 11 χρόνια υπηρέτησε τα αραβικά απελευθερωτικά κινήματα», ο Glubb τοποθέτησε ξεκάθαρα την Παλαιστίνη σε ένα αντιιμπεριαλιστικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί μεμονωμένα, αλλά μάλλον ως «μέρος του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που κατευθύνεται από τον πιο επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Ο Glubb τόνισε επίσης ότι ενώ λυπάται για την «βάρβαρη μεταχείριση» που είχαν επιφέρει οι Ευρωπαϊκές χώρες στους Εβραίους στην Ευρώπη, πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι «Ο Αραβικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διαπράττει η Ευρωπαϊκή βαρβαρότητα και ότι η Αποζημίωση για τα θύματα… πρέπει να γίνει από τα ίδια τα Ευρωπαϊκά έθνη και όχι από τον αραβικό λαό».…….

Η Αποζημίωση για τα θύματα… πρέπει να γίνει από τα ίδια τα ευρωπαϊκά έθνη και όχι από τον αραβικό λαό». Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (ή Naksa, όπως είναι γνωστό στα αραβικά) τον Ιούνιο του 1.967 μ.Χ., ο Glubb έφυγε από την Τυνησία, όπου είχε περάσει αρκετό καιρό διδάσκοντας και εκπέμποντας μετά την εγκατάλειψη του Λονδίνου, και επέστρεψε στην Ιορδανία, την χώρα των παιδικών του χρόνων.

Ένα καυστικό προφίλ του Glubb που δημοσιεύτηκε στο The Detroit Jewish News τον επόμενο χρόνο αναφέρει ότι: «Ο πόλεμος του Ιουνίου μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου. Πάντα πίστευα ότι οι Άραβες ήταν ο λαός μου.

Όταν είδα τις εικόνες των Ιορδανών που απανθρακώθηκαν από τις Ισραηλινές βόμβες και τους πρόσφυγες να ξεχύνονται στην γέφυρα Άλενμπι, ήξερα ότι ανήκω εδώ!». Μια εξίσου μη κολακευτική αναφορά που δημοσιεύτηκε στο δεξιό ταμπλόιντ The News of the World αργότερα εκείνο το έτος ανέφερε ότι ο Glubb είχε γίνει «προπαγανδιστής σκουπιδιών» στο ραδιόφωνο του Αμμάν και ήταν «πιο Άραβας από τους Άραβες».

Μάλιστα, εκτός από τη δημοσιογραφική του δουλειά, ο Glubb, πίσω στην Ιορδανία, δίδαξε σε σχολείο για Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ενίσχυσε τους δεσμούς του με το νεοσύστατο παλαιστινιακό επαναστατικό κίνημα που εδρεύει εκεί.

Μετά τα γεγονότα του Μαύρου Σεπτέμβρη το 1.970 μ.Χ., όταν, μετά τη στρατιωτική τους ήττα από το ιορδανικό κράτος σε συνεργασία με τον δυτικό ιμπεριαλισμό, η PLO και άλλες παλαιστινιακές ομάδες αναγκάστηκαν να φύγουν για τον Λίβανο, ο Glubb τους ακολούθησε και πήγε στην Βηρυτό.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο Glubb συμμετέχει περαιτέρω στον αγώνα. Συνεχίζει το δημοσιογραφικό του έργο για τον Τύπο και ιδεολογική μάχη κατά του Σιωνισμού. Με αυτή την βαθιά συγγένεια για την παλαιστινιακή υπόθεση, ο Glubb παρήγαγε έρευνα και συγγραφή με στόχο να υποστηρίξει τον αγώνα και συμμετείχε στις ιδεολογικές μάχες που αντιμετώπιζε.

Το βιβλίο του «Σιωνιστικές σχέσεις με την ναζιστική Γερμανία» γράφτηκε σε μια εποχή που η ιστορία της συνεργασίας μεταξύ της Ναζιστικής Γερμανίας και του Σιωνιστικού κινήματος συγκαλύφθηκε και καταπνίγηκε από το τελευταίο, γεγονός που δείχνει «σε ποιο βαθμό το σιωνιστικό κίνημα έχει επιτύχει στην τέχνη της προπαγάνδας . Ε

ίκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευσή του, δύο Ισραηλοσιωνιστές συγγραφείς περιέλαβαν τις Σιωνιστικές Σχέσεις του Glubb με τη Ναζιστική Γερμανία στο άρθρο τους με τίτλο «Perceptions of the Holocaust in Palestinian Public Discourse» και περιόρισαν το επιχείρημά του σε απλούς ισχυρισμούς, ζωγραφίζοντας μια ρατσιστική εικόνα των Παλαιστινίων και τους υποστηρικτές ως αντισημιτικούς αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Η θέση τους δείχνει πώς οποιαδήποτε προσπάθεια εντός του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος να οριοθετηθεί και να εξηγηθεί η ιστορική πραγματικότητα του Σιωνισμού αντιμετωπίζεται συστηματικά με κατηγορίες για φανατισμό και αντισημιτισμό.

Η θέση τους δείχνει πώς οποιαδήποτε προσπάθεια εντός του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος να οριοθετηθεί και να εξηγηθεί η ιστορική πραγματικότητα του Σιωνισμού αντιμετωπίζεται συστηματικά με κατηγορίες για φανατισμό και αντισημιτισμό.

Ο Glubb γνώριζε καλά ότι αυτή η τακτική, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της ιστορικής γνώσης, είχε ως αποτέλεσμα την «ευρεία άγνοια της κοινής γνώμης» για την ιστορία της συνεργασίας των Ναζί-Σιωνιστών, ή αυτό που αλλιώς αποκαλεί «η συμμαχία της ευκολίας».

Υπογραμμίζοντας την «σιωνιστική τάση να χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μη σιωνιστική ή αντισιωνιστική άποψη ως «αντισημιτική» και σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγει τέτοιες κατηγορίες, ο Glubb επέλεξε να χρησιμοποιήσει έγγραφα για την μελέτη του «που προέρχονται αποκλειστικά από Εβραίους».

Άλλα ιστορικά έργα έχουν γραφτεί για τη σχέση Ναζί-Σιωνισμού τις δεκαετίες από τότε που γράφτηκε η μελέτη του Glubb, κυρίως από τους Lenni Brenner και Joseph Massad, αλλά γενικά παραμένουν στο περιθώριο της γνώσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ο Glubb αφιερώνει το πρώτο του κεφάλαιο στην εγκαθίδρυση «της κοινής φιλοσοφικής θεμελίωσης μεταξύ Σιωνισμού και αντισημιτισμού», δηλαδή της κοινής αρχής σύμφωνα με την οποία ο εβραϊκός λαός δεν είναι αφομοιωμένος σε μη εβραϊκές κοινωνίες και αποτελεί μια αποκλειστική φυλετική ομάδα.

Αυτό το κοινό φιλοσοφικό θεμέλιο μεταξύ του Σιωνισμού και του αντισημιτισμού έχει διαδραματιστεί συγκεκριμένα στην ιστορία, αφού το σιωνιστικό κίνημα έχει ανοιχτά συνεργαστεί με ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη και ζήτησε την υποστήριξή τους από τη δημιουργία του.

Για τον Glubb, αυτό καταδεικνύεται σε ένα από τα ιδρυτικά κείμενα του Σιωνισμού, The Jewish State (1.896 μ.Χ.), στο οποίο ο Theodor Herzl δηλώνει ότι «οι κυβερνήσεις όλων των χωρών που επηρεάζονται από τον αντισημιτισμό θα ενδιαφέρονται έντονα να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την κυριαρχία που θέλουμε.”

Σχετικά με τους διπλωματικούς στόχους του Χερτζλ να κερδίσει υποστήριξη για το Σιωνιστικό κίνημα, ο Γκλούμπ δείχνει πώς απηύθυνε έκκληση σε εξέχουσες αντισημιτικές προσωπικότητες σε όλη την Ευρώπη, από την τσαρική Ρωσία μέχρι την Βρετανία. Στην Ρωσία, ο Herzl απηύθυνε έκκληση σε αντισημιτικούς πολιτικούς όπως ο Wenzel von Plehve, οι οποίοι «υποστήριξαν το σιωνιστικό σχέδιο εκδίωξης των Εβραίων από την Ευρώπη».

Ωστόσο, «τα πιο σημαντικά θεμέλια που έθεσε ο Herzl για τις μελλοντικές επιτυχίες του Σιωνισμού ήταν οι αντισημιτικοί κύκλοι στη Βρετανία», όπου υποστήριξε και ενθάρρυνε τις προσπάθειες της βρετανικής δεξιάς να απαγορεύσει την εβραϊκή μετανάστευση στην χώρα.

Ο Glubb βασίζεται στον αντισιωνιστή Εβραίο στοχαστή Moshe Menuhin, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «για όλο το πλήθος των ρατσών και των αντιδραστικών που κυβερνούν την Ευρώπη, ο Herzl είχε μια αγαπημένη υπόσχεση: ο Σιωνισμός θα διέλυε όλα τα επαναστατικά και σοσιαλιστικά στοιχεία μεταξύ των Εβραίων. Ο Σιωνισμός ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ως μια αντιδραστική πολιτική ιδεολογία, η οποία ευθυγραμμίστηκε και εγγυήθηκε τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης.

Ο Σιωνισμός ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ως μια αντιδραστική πολιτική ιδεολογία, η οποία ευθυγραμμίστηκε και εγγυήθηκε τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης. Μετά τον θάνατο του Χερτσλ το 1.904 μ.Χ., οι προσπάθειές του συνεχίστηκαν από τον Χάιμ Βάιζμαν, του οποίου η εκστρατεία για το Σιωνιστικό κίνημα βασίστηκε επίσης σε μια πολιτική ιδεολογία που ήταν ταυτόχρονα ιμπεριαλιστική και αντισημιτική.

Στο πρώτο σημείο, η επιβολή ενός σιωνιστικού κράτους –ή αυτό που ο πρώτος Βρετανός κυβερνήτης της Ιερουσαλήμ περιέγραψε ως «ένα μικρό πιστό εβραϊκό Ulster σε μια θάλασσα δυνητικά εχθρικού αραβισμού»– θεωρήθηκε από τους Βρετανούς αξιωματούχους ως μέσο για να διασφαλιστεί ο έλεγχος της αυτοκρατορίας τους στην περιοχή.

Η Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1.917 μ.Χ. έκανε πράξη την υπόσχεση της Βρετανίας να ιδρύσει ένα Σιωνιστικό κράτος στην Παλαιστίνη και «παρακινήθηκε ως εκ τούτου από έναν συνδυασμό αυτοκρατορικών φιλοδοξιών και αντισημιτικών προκαταλήψεων εκ μέρους των δεξιών πολιτικών που εξέδωσαν».

Όπως τόνισε ο Fiez Sayegh, η Διακήρυξη Balfour συντάχθηκε στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Όπως ο Fiez Sayegh, ο ιδρυτής του εκδότη του Glubb, της Παλαιστίνης Το Ερευνητικό Κέντρο, έγραψε το 1.965 μ.Χ., η συμμαχία μεταξύ του Βρετανικού ιμπεριαλισμού και της σιωνιστικής αποικιοκρατίας ήταν μια «αμοιβαία ευκολία και ανάγκη».

Η ιστορική πραγματικότητα των σιωνιστικών-ναζιστικών σχέσεων. Καθιερώνοντας τους φιλοσοφικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Σιωνισμού και του αντισημιτισμού, ο Glubb ανοίγει το δρόμο για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ του σιωνιστικού κινήματος και της ναζιστικής Γερμανίας.

Το υπόλοιπο της εργασίας εξετάζει την σχέση μεταξύ του Σιωνισμού και της Ναζιστικής Γερμανίας κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1.930 μ.Χ. και του 1.940 μ.Χ. και στην συνέχεια αναλύει τις προσπάθειες της σιωνιστικής οντότητας να διαγράψει αυτήν την ιστορία από την δεκαετία του 1.950 μ.Χ. έως την δεκαετία του 1.970 μ.Χ., ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την αποκατάσταση της εικόνας του Ισραήλ ως ένα προοδευτικό, αντιφασιστικό σχέδιο που αντιπροσωπεύει μια αντίθεση στον ναζισμό.

Σε αντίθεση με αυτή την αφήγηση, το δοκίμιο On Sionist Relations with Nazi Germany προτείνει ότι η συνεργασία του Σιωνισμού με τον φασισμό δεν ήταν τυχαία και στιγμιαία, αλλά ήταν μέρος των ίδιων των θεμελίων του.

Στο κεφάλαιο «The Commonalities Between Sionism and Nazism», ο Glubb καταδεικνύει ότι το σιωνιστικό κίνημα, όπως και ο ναζισμός, ασπάστηκε την αφομοίωση, δηλαδή την ιδέα ότι οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να αφομοιωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αυτή η κοινή φιλοσοφία της αφομοίωσης εξηγεί πώς ένας «πεπεισμένος Ναζί όπως ο Adolf Eichmann μπόρεσε να διατηρήσει εγκάρδιες σχέσεις με τους Σιωνιστές και να αυτοχαρακτηριστεί ως φιλοσιωνιστής, ενώ παρέμεινε πιστός στη ναζιστική ιδεολογία».

Όπως έγραψε ένας αξιωματικός των πληροφοριών των SS σε μια εφημερίδα του Ναζιστικού Κόμματος το 1.935 μ.Χ., «Η [ναζιστική] κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τον…σιωνισμό [και] την… απόρριψη όλων των ιδεών αφομοίωσης».

Ο Σιωνισμός είναι ένα μαζικό κίνημα που στοχεύει να εμποδίσει τους Εβραίους να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ακόμη και πριν από την κατάληψη της Γερμανίας από τους Ναζί, φέρεται να παρέλασαν στο Μπρεσλάου (τώρα Βρότσλαβ) το 1.932 μ.Χ., τρομοκρατώντας τον Εβραϊκό πληθυσμό και φωνάζοντας «αφήστε τους Εβραίους να πάνε στην Παλαιστίνη». Για τον Glubb, η άνοδος του Σιωνισμού στη δεκαετία του 1.930 μ.Χ. ήταν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής πάλης μεταξύ των δυνάμεων της αντίδρασης και των δυνάμεων της προόδου:

«Ο Σιωνισμός σίγουρα επωφελήθηκε από το γεγονός ότι η άνοδος του Χίτλερ οδήγησε στη συντριβή των κύριων αντιπάλων του για την ιδεολογική ηγεσία. των Γερμανοεβραίων». Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ, ο επικεφαλής της Γερμανικής Σιωνιστικής Ομοσπονδίας δήλωσε: «Σήμερα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τους Εβραίους της Γερμανίας να εμμείνουν στην Σιωνιστική ιδέα».

Το επόμενο κεφάλαιο της μελέτης του Glubb επικεντρώνεται στη δημιουργία οικονομικών σχέσεων μεταξύ του Σιωνιστικού κινήματος και της Ναζιστικής Γερμανίας μέσω της Συμφωνίας Ha’avara στη δεκαετία του 1.930 μ.Χ.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι Ναζί εξουσιοδοτούσαν τους Γερμανούς Εβραίους να μεταφέρουν την πρωτεύουσά τους στην Παλαιστίνη με τη μεταφορά 140 εκατομμυρίων μάρκων συνολικά (που ισοδυναμεί με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 μ.Χ.). Αυτές οι συμφωνίες διευκόλυναν τον αποικισμό της Παλαιστίνης και υπονόμευσαν την παγκόσμια απάντηση στο μποϊκοτάζ των εβραϊκών επιχειρήσεων του ναζιστικού καθεστώτος: «

Οι Εβραίοι σε πολλά μέρη του κόσμου ήλπιζαν ότι με το μποϊκοτάζ των γερμανικών αγαθών θα μπορούσαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον καταπιεσμένο συνάδελφό τους. -Θρησκευόμενοι και ίσως πιέζουν το ναζιστικό καθεστώς να αμβλύνει τις διώξεις. Η σιωνιστική υπογραφή της Ha’ava ουσιαστικά σαμποτάρει αυτήν την ελπίδα».

Η Σιωνιστική Ομοσπονδία της Γερμανίας όχι μόνο έσπασε το αντιναζιστικό μποϊκοτάζ εγκαθιδρύοντας οικονομικές σχέσεις με το ναζιστικό καθεστώς, αλλά «έφθασε στο σημείο να καθησυχάσει έναν ανώτερο ναζιστικό αξιωματούχο ότι η προπαγάνδα καλούσε σε μποϊκοτάζ της Γερμανίας, όπως είναι συχνά που πραγματοποιείται σήμερα είναι στην ουσία εντελώς αντισιωνιστική».

Χάρη σε αυτή την σχέση, οι Ναζί μπόρεσαν να επιτύχουν δύο στόχους: πρώτον, να αποδυναμώσουν τον αντίκτυπο του αντιφασιστικού μποϊκοτάζ στην Γερμανική οικονομία και δεύτερον, να «διευκολύνουν την αναχώρηση των Εβραίων από το Ράιχ στην Παλαιστίνη».

Η Συμφωνία Ha’avara «έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 1.937 μ.Χ., δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των νόμων της Νυρεμβέργης», με τις πράξεις μεταφοράς να ανέρχονται σε 31.407.501 μάρκα μόνο εκείνη τη χρονιά. Για τον Glubb, αυτό δείχνει την συσχέτιση μεταξύ της σιωνιστικής ανόδου και της αντισημιτικής επίθεσης: «ειρωνικά, τα προνόμια που είχε αποκτήσει το σιωνιστικό κίνημα από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία αυξήθηκαν πράγματι με τους νόμους της Νυρεμβέργης, ενώ η κατάσταση των Γερμανών Εβραίων συνέχισε να επιδεινώνεται». Τελικά, αυτές οι συμφωνίες δημιούργησαν «το ατυχές προηγούμενο […] της θυσίας των συμφερόντων των εβραϊκών μαζών στην Ευρώπη προς όφελος των σιωνιστικών πολιτικών φιλοδοξιών».

Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των σιωνιστικών σχέσεων με τη ναζιστική Γερμανία είναι η έμφαση στο πώς το σιωνιστικό κίνημα συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς σε βάρος της πλειοψηφίας του εβραϊκού λαού. Αντί να αφιερώσει τους πόρους του στην καταπολέμηση του ναζισμού, ο Glubb υποστηρίζει ότι το σιωνιστικό κίνημα ήταν αποφασισμένο να διευκολύνει το σχέδιο εποικισμού στην Παλαιστίνη, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος.

Για να το αποδείξει αυτό, ο Glubb βασίζεται στο έργο του David Kimche, ο οποίος, πριν γίνει αναπληρωτής διευθυντής της Mossad, συνέγραψε ένα βιβλίο με θέμα τον παράνομο αποικισμό στην Παλαιστίνη τη δεκαετία του 1.930 μ.Χ.

Εκείνη την εποχή, το ναζιστικό κόμμα υποστήριξε το σιωνιστικό κίνημα στην δημιουργία ειδικών σχολείων αγροτικής εκπαίδευσης για «Εβραίους πρωτοπόρους», προκειμένου να προετοιμαστούν για τον σιωνιστικό αποικισμό στην Παλαιστίνη και την Εβραϊκή μετανάστευση από την Γερμανία.

Αυτές οι προσπάθειες καθοδηγήθηκαν από Σιωνιστές απεσταλμένους – επίσημους εκπροσώπους της «Ένωσης Κοινοτικών Οικισμών» – οι οποίοι δημιούργησαν σχέσεις με τα SS και την Γκεστάπο. Επικαλούμενος τον Kimche, ο Glubb αφηγείται πώς ένας σιωνιστής απεσταλμένος έλαβε ακόμη και υλική υποστήριξη από έναν ανώτερο αξιωματούχο των Ναζί, τον Adolf Eichmann, ο οποίος «του παρείχε αγροκτήματα και γεωργικό εξοπλισμό».

Μάλιστα, ο Kimche γράφει ότι «μέχρι το τέλος του 1.938 μ.Χ., περίπου χίλιοι νέοι Εβραίοι εκπαιδεύονταν σε αυτά τα στρατόπεδα που παρείχαν οι Ναζί». Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Glubb επισημαίνει ότι η Ένωση Κοινοτικών Εποικισμών «οδήγησε τις εργασίες για την ίδρυση και την ενίσχυση των κιμπούτζ», οικισμών στην Παλαιστίνη που είχαν «παραστρατιωτικό χαρακτήρα».

Επιπλέον, ο Glubb υποστηρίζει ότι η σιωνιστική ηγεσία της ρεβιζιονιστικής πολιτοφυλακής Irgun στην Παλαιστίνη συνεργάστηκε επίσης με τις ευρωπαϊκές φασιστικές δυνάμεις συνάπτοντας «συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων στρατοπέδων εκπαίδευσης για σιωνιστές πρωτοπόρους, με το άγριο αντιεβραϊκό καθεστώς της Πολωνίας». Ο Glubb δεν υποδηλώνει ότι αυτές οι προσπάθειες του Σιωνιστικού κινήματος ήταν απλώς ένα μέσο για έναν σκοπό. Αντιθέτως, γράφει:

Τα δύο φαινόμενα του αντισημιτισμού και της συμμαχίας των Σιωνιστών μαζί του, με την ελπίδα να τον χρησιμοποιήσουν ως την «κινητήρια δύναμη» που χρειάζονταν, δεν μπορούν να διαχωριστούν πλήρως. Αντέδρασαν αμοιβαία το ένα στο άλλο, όπως αναπόφευκτα συμβαίνει μεταξύ δύο πολιτικών δυνάμεων που η σχέση τους είναι αυτή της στενής επαφής, είτε σε αντιπαράθεση είτε σε συνεργασία.

Εάν ο αντισημιτισμός και ο φασισμός είχαν επιρροή στον Σιωνισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο φασιστικός χαρακτήρας του Σιωνισμού δεν ήταν ποτέ πιο κραυγαλέος από την προσέγγισή του στην εβραϊκή αντίσταση στην Ευρώπη.

Στο κεφάλαιο πέντε, «The Ghetto Revolts», ο Glubb αποτίει φόρο τιμής στην εβραϊκή αντιφασιστική αντίσταση. Κοιτάζει το γκέτο της Βίλνα, ένα από τα πρώτα μέρη όπου οι Εβραίοι κρατούμενοι αντιλήφθηκαν το σχέδιο γενοκτονίας των Ναζί. Αν και «πραγματοποίησαν ενέργειες δολιοφθοράς κατά των Ναζί […] οι ελπίδες τους για μια μαζική εξέγερση δεν υλοποιήθηκαν», εν μέρει λόγω του Jacob Gens, ενός ρεβιζιονιστή σιωνιστή και αρχηγού μιας δύναμης της αστυνομίας του γκέτο που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην την καταστολή και την αποδυνάμωση της εβραϊκής αντίστασης της Βίλνας.

Με εντολή των Ναζί, χρησιμοποίησε εκβιασμό για να αναγκάσει τον κομμουνιστή ηγέτη της αντίστασης, Ίτζικ Βίτενμπεργκ, να παραδοθεί στους Ναζί. Σχετικά με την αντίθεση του Σιωνισμού στη μαχητική αντίσταση στον ναζισμό, ο Glubb προσθέτει: «Η ιστορία δεν καταγράφει καμία διακήρυξη εξέγερσης από το σιωνιστικό κίνημα κατά του ναζισμού στην Ευρώπη».

Ο Glubb αποτίει φόρο τιμής σε προσωπικότητες όπως ο Witenberg, που έδωσαν τη ζωή τους για να αντισταθούν στον φασισμό. Γράφει: «Παρά την βοήθεια που παρείχαν οι σιωνιστές ηγέτες στις προσπάθειες των Ναζί να συντρίψουν την Εβραϊκή αντίσταση, οι αντιρατσιστές Εβραίοι επέδειξαν μεγάλη εφευρετικότητα παρέχοντας στον εαυτό τους τα μέσα για να αμυνθούν.».

Αυτή η ανάμνηση της Εβραϊκής αντίστασης στον ναζισμό είναι μια ισχυρή πτυχή της μελέτης του Glubb, καθώς τιμά τα πολλά θύματα του ευρωπαϊκού φασισμού των οποίων η ιστορία και η μνήμη του σιωνιστικού σχεδίου τόσο ευθαρσώς προσπάθησε να συμμετάσχει στην υποστήριξη του φασισμού αποικιοκρατίας.

Η σχέση του σιωνιστικού κινήματος με τον φασισμό υπόκειται σε πολύ σκεπτικισμό και διαμάχη, γεγονός το οποίο γνώριζε και ο ίδιος ο Glubb και το οποίο πιθανώς τον ώθησε να κάνει το ερώτημα: «Οι πολλοί Σιωνιστές ηγέτες που συνεργάστηκαν με τον ναζισμό με διάφορους τρόπους ενεργούσαν ως άτομα. ή ως αξιωματούχοι που εφαρμόζουν την σιωνιστική πολιτική;

Σε αυτή την ερώτηση, ο Glubb απαντά ότι αν και υπήρχαν “μεμονωμένοι Σιωνιστές που έσπασαν με την παραδοσιακή σιωνιστική πολιτική και συμμετείχαν σε εξεγέρσεις κατά των Ναζί”, αυτές οι εξεγέρσεις δεν περιλάμβαναν ποτέ “τη συνεργασία του Σιωνισμού σε διεθνές επίπεδο”. Γράφει ότι:

[A]στα ανώτερα κλιμάκια του κινήματος τα ανώτερα μέλη του Σιωνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα εντός της Εβραϊκής Υπηρεσίας, οι ηγέτες της οποίας περίμεναν τον πόλεμο σε ασφαλή καταφύγια για να γίνουν η μελλοντική ισραηλινή κυβέρνηση, δεν υπήρξε διαίρεση απόψεων. Κανένα σαφές κάλεσμα για εξέγερση κατά του ναζισμού δεν προήλθε από αυτούς τους ηγέτες, ούτε αναφέρεται ότι προσπάθησαν, για παράδειγμα, να περάσουν λαθραία όπλα στους μαχητές του γκέτο που τα χρειάζονταν τόσο απεγνωσμένα.

Οι σιωνιστικές σχέσεις με την ναζιστική Γερμανία καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι το σιωνιστικό κίνημα αγνοούσε την εξόντωση του εβραϊκού λαού. Επιπλέον, αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι το κίνημα δεν διέθετε επαρκείς πόρους για να βοηθήσει τους Εβραίους που αντιμετωπίζουν την εξόντωση των Ναζί. Όπως σημειώνει ο Glubb, «το μόνο μέλημα του Σιωνιστικού κινήματος ήταν να εξασφαλίσει τον στόχο του για κρατική συγκρότηση στην Παλαιστίνη».

Για να επιδείξει αυτά τα ιστορικά επιχειρήματα, ο Glubb γράφει για τον εξέχοντα Σιωνιστή ηγέτη Yitzhak Greenbaum, ο οποίος, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τέθηκε επικεφαλής μιας επιτροπής διάσωσης για τη διάσωση των Ευρωπαίων Εβραίων. Ο Γκρίνμπαουμ έγινε αργότερα ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, διακήρυξε:

Όταν έρχονται σε εμάς με δύο σχέδια – τη διάσωση των μαζών των Εβραίων στην Ευρώπη ή την λύτρωση της γης [στην Παλαιστίνη] – ψηφίζω, χωρίς δισταγμό, υπέρ της εξαγοράς της γης. Όσο περισσότερο μιλάμε για τη σφαγή του λαού μας, τόσο περισσότερο ελαχιστοποιούμε τις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τον Εβραϊσμό της γης.

Αν ήταν δυνατόν σήμερα να αγοράσουμε δέματα τροφίμων (για Εβραίους που πεινούσαν υπό το ναζιστικό καθεστώς) με χρήματα από την Keren Hayesod (United Jewish Appeal) για να τα στείλουμε μέσω της Λισαβόνας, θα κάναμε κάτι τέτοιο; Όχι! Και για άλλη μια φορά όχι!

Οποιοδήποτε αίτημα για πόρους από την Εβραϊκή Υπηρεσία για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους Εβραίους ήταν, για τον Greenbaum, στην πραγματικότητα μια «αντισιωνιστική πράξη». Τέτοια γενοκτονικά αισθήματα είναι επίσης παρόντα στη συζήτηση του Chaim Weizmann για το Ολοκαύτωμα, στην οποία περιγράφει τους Ευρωπαίους Εβραίους ως «σκόνη, οικονομική και ηθική σκόνη σε έναν σκληρό κόσμο».

Τα λόγια και οι πράξεις των Greenbaum και Weizmann δεν αποτελούν εξαίρεση. Σε ένα άλλο παράδειγμα που παρείχε ο Glubb, μαθαίνουμε την άθλια ιστορία του Rudolf Kastner, επικεφαλής της επιτροπής διάσωσης της Εβραϊκής Υπηρεσίας στη Βουδαπέστη, ο οποίος έκανε μυστικές συμφωνίες με τους Ναζί, όπως ο Eichmann, και «τους βοήθησε να εξοντώσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ούγγρων Εβραίων σε αντάλλαγμα για την άδεια να διασωθούν περισσότεροι από 600 εξέχοντες Σιωνιστές και να τους μεταφερθούν στην Παλαιστίνη».

Οι ενέργειες του Κάστνερ αντικατοπτρίζουν αυτό που ο Solomon Shonfeld, τον οποίο αναφέρει ο Glubb, αποκαλεί «ακρογωνιαίος λίθος της σιωνιστικής πολιτικής: επιλεκτικότητα». Αυτό το χαρακτηριστικό παρέμεινε μετά τη δημιουργία του σιωνιστικού κράτους όπου, το 2022 μ.Χ., το ένα τρίτο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος ζει σε συνθήκες φτώχειας. Όπως είπε ένας συνεντευξιαζόμενος το 2014 μ.Χ.:

«Βλέπαμε τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος ως έναν πολύ αδύναμο πληθυσμό…[ήμασταν] πολύ διαφορετικοί από αυτούς. Ήμασταν δυνατοί και δεν θα επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να βρεθούμε σε αυτή την θέση».

Η δίκη Κάστνερ και η προσπάθεια του Ισραήλ να σβήσει την ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1,950 μ.Χ., ο Rudolf Kastner είχε γίνει εκπρόσωπος του Ισραηλινού Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και εξέχον μέλος του πολιτικού κόμματος Mapai.

Έτσι, όταν αποκαλύφθηκε η συνεργασία του με τους Ναζί από τον ερασιτέχνη δημοσιογράφο και ξενοδόχο Malchiel Greenwald το 1.952 μ.Χ., η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τον Greenwald για συκοφαντική δυσφήμιση και εργάστηκε για να συγκαλύψει την υπόθεση. Το πόρισμα του δικαστή Benjamin Halevi, ο οποίος αθώωσε τον Greenwald για συκοφαντική δυσφήμιση το 1.955 μ.Χ., αξίζει να αναφερθεί αναλυτικά:

Η θυσία των ζωτικών συμφερόντων της πλειοψηφίας των Εβραίων, προκειμένου να σωθούν οι προύχοντες, ήταν το θεμελιώδες στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ του Κάστνερ και των Ναζί. Αυτή η συμφωνία καθόρισε τη διαίρεση του έθνους σε δύο άνισα στρατόπεδα, ένα μικρό κομμάτι αξιόλογων, που οι Ναζί υποσχέθηκαν στον Κάστνερ να σώσουν, αφενός, και την συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων Εβραίων τους οποίους οι Ναζί όρισαν για θάνατο, αλλού.

Επιτακτική προϋπόθεση για τη διάσωση του πρώτου στρατοπέδου από τους Ναζί ήταν να μην παρέμβει ο Κάστνερ στη δράση των Ναζί κατά του άλλου στρατοπέδου και να μην τους εμπόδιζε να το εξοντώσουν. Ο Κάστνερ πληροί αυτήν την προϋπόθεση.

Η συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής Διάσωσης της Εβραϊκής Υπηρεσίας και των εξολοθρευτών των Εβραίων παγιώθηκε στη Βουδαπέστη και τη Βιέννη. Τα καθήκοντα του Κάστνερ ήταν αναπόσπαστο μέρος των SS. Εκτός από το Τμήμα Εξολόθρευσης και το Τμήμα Λεηλασίας, τα Ναζιστικά SS άνοιξαν ένα Τμήμα Διάσωσης με επικεφαλής τον Κάστνερ.

Ο Κάστνερ έφτασε ακόμη και στο σημείο να υπερασπιστεί τον στρατηγό των SS Kurt Becher, επίτροπο όλων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενάντια σε οποιαδήποτε κατηγορία για εγκλήματα πολέμου. Δεν το έκανε αυτό ως άτομο αλλά, σύμφωνα με τον με τα δικά του λόγια, «εκ μέρους της Εβραϊκής Υπηρεσίας και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου».

Ο Becher αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος χάρη στην παρέμβαση του Kastner. Επικαλούμενος το Perfidy του Ben Hecht, ο Glubb προσθέτει ότι ο Becher έγινε αργότερα πρόεδρος πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας του Cologne-Handel Gesellschaft, η οποία έκανε «καλές δουλειές με την ισραηλινή κυβέρνηση».

Ενθαρρυμένος από την επιτυχία του στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ο δικηγόρος του Γκρίνβαλντ, Σμούελ Ταμίρ, συγκέντρωσε νέα στοιχεία εναντίον του Κάστνερ και προσπάθησε να τον δικάσει για συνεργασία με τους Ναζί.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσει αυτή η δεύτερη δίκη, ο Kastner δολοφονήθηκε από τον Zeev Eckstein, έναν πρώην «μυστικό πράκτορα που πληρώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της ισραηλινής κυβέρνησης».

Μια παρόμοια μοίρα είχε τότε ο δημοσιογράφος Moshe Keren, ο οποίος είχε γράψει εκτενώς για την υπόθεση Kastner και είχε ζητήσει να δικαστεί: αφού ταξίδεψε στην Γερμανία για να πάρει συνέντευξη από τον Becher, ο Keren βρέθηκε νεκρός στο ξενοδοχείο του, πέθανε επίσημα από καρδιακή προσβολή .

Ο Glubb τοποθετεί αυτούς τους θανάτους στο ευρύτερο πλαίσιο των προηγούμενων προσπαθειών της ισραηλινής κυβέρνησης να προστατεύσει και να αθωώσει τον Kastner, φτάνοντας στο σημείο να διορίσει τον γενικό εισαγγελέα για να τον υπερασπιστεί.

Μόνο όταν χάθηκε η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Γκρίνγουαλντ και μια άλλη δυνητικά ακόμη πιο επιζήμια υπόθεση εμφανίστηκε στον ορίζοντα, ο Κάστνερ και τα μυστικά που πιθανότατα θα αποκάλυπτε η μετέπειτα ανάκρισή του έγιναν τόσο βάρος που έπρεπε να εξαλειφθεί. Πριν από τη δολοφονία του Κάστνερ, αποκαλύφθηκε ότι προς το τέλος του πολέμου είχε κανονίσει μια συμφωνία για τη διαφυγή όχι μόνο του Μπέχερ, αλλά και του διάσημου Άντολφ Άιχμαν.

Έτσι, ο Glubb επαναπροσδιορίζει τη διάσημη σύλληψη, τη δίκη και την επακόλουθη εκτέλεση του Άιχμαν το 1.962 μ.Χ. ως έναν τρόπο για την ισραηλινή κυβέρνηση να θάψει “για άλλη μια φορά όλα τα δυσάρεστα πράγματα που είχε φέρει στο φως η υπόθεση Κάστνερ” – και τα δύο ως θέαμα δημόσιας προπαγάνδας που προοριζόταν να επιβεβαιώσει την επίσημη αφήγηση του Σιωνισμού ως προστάτη όλων των Εβραίων και ως άμεσου μέσου για να εξασφαλιστεί ότι η οικεία γνώση του Άιχμαν για την σχέση του Σιωνιστικού κινήματος με τους Ναζί θα εξαφανιζόταν μαζί του.

Ιστορική έρευνα για μια ιδεολογική αντιπαράθεση – Glubb’s Legacy. Οι Σιωνιστικές Σχέσεις με τη Ναζιστική Γερμανία είναι ένα μικρό βιβλίο, μόνο ογδόντα πέντε σελίδων. Δεδομένης της πολυπλοκότητας και της ευαισθησίας του θέματος, ο Glubb κάνει μια εντυπωσιακή δουλειά συνοψίζοντας το επιχείρημά του πειστικά, χρησιμοποιώντας μια σειρά πηγών από Εβραίους συγγραφείς όπως ο αντισιωνιστής Moshe Menuhin, του οποίου οι απόψεις έχουν -και παραμένουν- παραμελημένες και λογοκριμένες.

Εξίσου σημαντικό, ενώ το κείμενο του Glubb είναι ένα έντονο ιστορικό κατηγορητήριο για τους δεσμούς του σιωνιστικού κινήματος με τον ναζισμό, μνημονεύει επίσης την εβραϊκή αντιφασιστική αντίσταση.

Το συμπέρασμα του βιβλίου απεικονίζει το συνολικό του περιεχόμενο. Σε μερικές συνοπτικές σελίδες, ο Glubb επιβεβαιώνει τα κεντρικά του επιχειρήματα: η φασιστική έννοια της «άριας φυλής» είναι παρούσα στη σιωνιστική ιδεολογία, ιδιαίτερα δεδομένης της «παραμέλησης του σιωνιστικού κινήματος των ηλικιωμένων που δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν τέτοια στην οικοδόμηση του Σιωνισμού κατάσταση”; ότι η συνεργασία μεταξύ Σιωνιστών και Ναζί «δεν ήταν ατομική παρέκκλιση αλλά αντανάκλαση της επίσημης σιωνιστικής πολιτικής». ότι το Σιωνιστικό κίνημα δεν οργάνωσε ποτέ διαρκή αντίσταση στον ναζισμό, επειδή «ήταν μη Σιωνιστές Εβραίοι ιδιώτες και οργανώσεις που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και την ευθύνη για αυτόν τον αγώνα εναντίον τους».

Μπροστά στην σκόπιμη απόκρυψη της ιστορίας του από τον Σιωνισμό, οι Σιωνιστικές Σχέσεις με την Ναζιστική Γερμανία είναι ταυτόχρονα ένα ιστορικό διορθωτικό και ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο στην υπηρεσία του αντισιωνιστικού και αντιφασιστικού αγώνα. Ως διορθωτικό, ο Glubb παρέχει ιστορικά στοιχεία για την ιστορία του Σιωνιστικού κινήματος και, κατ’ επέκταση, διευκρινίζει την ιστορική σχέση του Σιωνισμού με τις αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Αυτή η ιστορική σαφήνεια μπορεί να χρησιμεύσει για να ενημερώσει και να ενοποιήσει τη σύγχρονη ανάλυση του Σιωνιστικού σχεδίου και της σχέσης του με σύγχρονες εκδηλώσεις φασισμού όπως το νεοναζιστικό κίνημα των Αζοφών στην Ουκρανία….

Ως πολιτικό πόρο, οι Σιωνιστικές Σχέσεις με την Ναζιστική Γερμανία κινητοποιούν την ιστορική έρευνα για μια ιδεολογική αντιπαράθεση με το Ισραήλ και το σιωνιστικό κίνημα στο σύνολο του, και ειδικότερα με την αυτομυθοποίηση του Ισραήλ ως προοδευτικής δύναμης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του εβραϊκού λαού σε όλο τον κόσμο.

Ίσως αυτό που είναι πιο συναρπαστικό στο κείμενο του Glubb είναι ότι η ιστορική του ανάλυση παρέχει μια εικόνα για τον Σιωνισμό και τον σημερινό φασιστικό χαρακτήρα του. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από το βιβλίο του είναι ότι ο Σιωνισμός δεν ήταν ένα προοδευτικό κίνημα που ξινίστηκε στην πορεία.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Σιωνιστικό κίνημα ήταν αντιδραστικό και ευθυγραμμισμένο με καπιταλιστικές, ιμπεριαλιστικές, αντισημιτικές, δεξιές και φασιστικές δυνάμεις. Είναι χάρη στις σχέσεις του με αυτές τις δυνάμεις που διατηρήθηκε ο Σιωνισμός.

Και είναι χάρη στις συνεργασίες με τις αντιδραστικές δυνάμεις σήμερα που το σιωνιστικό κίνημα συνεχίζει να επιβιώνει. Καθώς το γράφω, γινόμαστε μάρτυρες της γενοκτονικής εκστρατείας που διεξάγουν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Παλαιστινιακού λαού στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 9.000 Παλαιστίνιους [περισσότερους από 40.000 σήμερα Hui, NdT], έχει καταστρέψει το 50% των στεγαστικές υποδομές και εκτόπισαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Έριξαν 6.000 βόμβες στην Γάζα σε 6 ημέρες, περισσότερες από αυτές που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν σε έναν χρόνο. Εδώ και μήνες σκοτώνουν ένα παλαιστίνιο παιδί κάθε 15 λεπτά. Εξάλειψαν ολόκληρες οικογένειες από προσώπου γης. Και όλα αυτά τα έκαναν κάτω από τη σημαία της φασιστικής μάντρας του Σιωνισμού ότι «οι αδύναμοι καταρρέουν, σφάζονται και διαγράφονται από την ιστορία».

Έτσι, όλοι το έχουμε δει: «Ο σιωνισμός είναι φασισμός – ακριβώς». Όταν οι αντίπαλοι του Σιωνισμού διακηρύσσουν ότι το Ισραήλ είναι μια φασιστική οντότητα, λένε μια ιστορική αλήθεια, μια αλήθεια που το Ισραήλ συνεχίζει να δείχνει στον κόσμο. Βρίσκουμε τις ρίζες του φασισμού στην αποικιοκρατία και το Ισραήλ είναι το κορυφαίο ζωντανό παράδειγμα αυτής της ιστορικής θέσης.

Το 2004 μ.Χ., ο Glubb πέθανε τραγικά σε τροχαίο ατύχημα στο Κουβέιτ, όπου ζούσε και εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο Kuwait News Agency από το 1.994 μ.Χ. Έκτοτε, οι πολλές συνεισφορές του στην παλαιστινιακή υπόθεση, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις, έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Εκτός από το να τιμάμε τον Glubb τονίζοντας τα σημαντικά έργα του, όπως οι Σιωνιστικές Σχέσεις με την Ναζιστική Γερμανία, ο καταλληλότερος τρόπος για να τον τιμήσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε και να επεκτείνουμε το έργο του στον συνεχιζόμενο και επείγοντα αγώνα που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στον αγώνα. ενάντια στον σιωνισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Ο Samar al-Saleh είναι διδακτορικός φοιτητής ιστορίας και Μέσης Ανατολής και Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Louis Allday είναι συγγραφέας και ιστορικός και ο ιδρυτικός συντάκτης του Liberated Texts. Παράρτημα. Μεταγραφή της ομιλίας του Faris Glubb στο 14ο Συνέδριο για την Ημέρα της Παλαιστίνης της Γενικής Ένωσης Αράβων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, 1.966 μ.Χ:

Αδελφέ Πρόεδρε, αδελφοί και αδελφές, το πρόβλημα της Παλαιστίνης δεν είναι μεμονωμένο πρόβλημα. Αυτό είναι μέρος του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο του αγώνα όλης της ανθρωπότητας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με επικεφαλής τον πιο επικίνδυνο εχθρό της ανθρωπότητας, τον ιμπεριαλισμό. Απλά πρέπει να κοιτάξετε έναν χάρτη για να το δείτε. Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, θα παρατηρήσετε ότι ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι εδάφους σε σχήμα στιλέτου.

Αυτή είναι η Παλαιστίνη που καταλαμβάνεται από τους Σιωνιστές. Είναι αυτό το μικρό έδαφος σε σχήμα στιλέτου που χωρίζει τις δύο ηπείρους, την Αφρική και την Ασία. Αρκεί να κοιτάξει κανείς την ιστορία του παλαιστινιακού προβλήματος και να εξετάσει το σκεπτικό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να καταλάβει την αληθινή φύση αυτού του προβλήματος, που προκύπτει από τον ιμπεριαλισμό.

Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία, πώς το σιωνιστικό κράτος επιβλήθηκε στην Παλαιστίνη μετά την Διακήρυξη Μπάλφουρ, μετά τον βρετανικό ιμπεριαλισμό στη Μέση Ανατολή και τον Βρετανό στρατηγό Άλενμπι, όταν μπήκε στην Ιερουσαλήμ και κατέλαβε την Παλαιστίνη με τον Βρετανικό στρατό, δήλωσε: «Κέρδισα η τελευταία μάχη των Σταυροφοριών».

Ο Άλενμπι μίλησε πολύ νωρίς, η τελευταία μάχη των Σταυροφοριών μένει να γίνει. Αλλά η μάχη στην οποία αναφέρθηκε ο Άλενμπι ήταν μόνο ένα στάδιο σε μια συνεχή διαδικασία που συνεχίστηκε από τις ημέρες των Σταυροφοριών, κατά την οποία τα Ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στους λαούς της Ασίας και της Αφρικής.

Και τώρα ας δούμε το είδος του συλλογισμού που χρησιμοποιεί η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα σχετικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα. Όσοι από εμάς διαβάζουμε τον βρετανικό ή τον αμερικανικό Τύπο θα βλέπουμε συνεχώς αυτά τα λόγια:

Οι Άραβες πρέπει να αποδεχτούν ένα τετελεσμένο γεγονός, ότι η εγκαθίδρυση της σιωνιστικής κατοχής της Παλαιστίνης είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, είναι ένα από τα γεγονότα της ιστορίας που πρέπει να αποδεχτούμε.

Αλλά αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα δούμε πολλές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αρνήθηκαν να δεχτούν αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα και, αρνούμενοι να δεχτούν αυτά τα τετελεσμένα, κατάφεραν να τα νικήσουν ή να τα αναιρέσουν. Παρέθεσα τις σταυροφορίες του Άλενμπι.

 Οι ίδιοι οι Σταυροφόροι καθιέρωσαν ένα τετελεσμένο γεγονός στην Παλαιστίνη δημιουργώντας ένα κράτος εκεί που διήρκεσε για περισσότερο από έναν Αιώνα, αλλά επειδή ο λαός της περιοχής αρνήθηκε να αποδεχθεί αυτήν την κυριαρχία, αυτό το τετελεσμένο γεγονός έχει πλέον διαγραφεί.

Στον Αλγερινό λαό είπαν ότι ήταν τετελεσμένο γεγονός ότι ήταν μέρος της Γαλλίας, το οποίο αρνήθηκαν να δεχτούν, και έχω το μεγάλο προνόμιο να πω ότι πέρασα μερικά από τα πιο ευτυχισμένα της ζωής μου για να υπηρετήσω τον ευγενή Αλγερινό λαό στον αγώνα τους να ανατρέψουν αυτό το δόγμα σύμφωνα με το οποίο η Αλγερία ήταν μέρος της Γαλλίας, και ότι ήταν μεγάλη μου τιμή να κάνω μια μικρή συνεισφορά στον αλγερινό αγώνα για ανεξαρτησία.

Και τώρα βλέπουμε επίσης ότι οι λευκοί άποικοι στη Νότια Αφρική λένε στον Αφρικανικό λαό να αποδεχθεί την κυριαρχία των λευκών ως τετελεσμένο γεγονός, κάτι που και ο Αφρικανικός λαός αρνείται να κάνει.

Γιατί αυτό το πρόβλημα της Παλαιστίνης, η σιωνιστική κατοχή της Παλαιστίνης, είναι κάτι που δεν πρέπει να δεχθούμε ως τετελεσμένο γεγονός; Ας δούμε τι μας ζητούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν ζητούν απλώς από τον αραβικό λαό να προσφέρει φιλοξενία στους Εβραίους.

Για Αιώνες, οι Εβραϊκές κοινότητες ζούσαν στον αραβικό κόσμο σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ισότητας, όπου οι Εβραίοι είχαν πρόσβαση στα υψηλότερα αξιώματα, ακόμη και στο βαθμό του υπουργού στον αραβικό κόσμο, ενώ οι Ευρωπαίοι οργάνωσαν τα προβλήματα και έστελναν Εβραίους σε θαλάμους αερίων στο το όνομα του ανώτερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είμαι ο πρώτος που λυπάμαι, και έχω λυπηθεί πολλές φορές, την βάρβαρη μεταχείριση που έχουν επιφέρει οι ευρωπαϊκές χώρες στους Εβραίους της Ευρώπης, αλλά το λέω και θα συνεχίσω να το λέω, ότι ο Αραβικός λαός δεν ευθύνεται για τα εγκλήματα που διέπραξε η Ευρωπαϊκή βαρβαρότητα και ότι η αποζημίωση στα θύματα της Ευρωπαϊκής βαρβαρότητας πρέπει να πληρωθεί από τα ίδια τα Ευρωπαϊκά έθνη και όχι από τον αραβικό λαό και ότι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, προσπαθώντας να επιβάλουν αυτό το τετελεσμένο στον αραβικό λαό , αποφεύγουν την ευθύνη τους για τις σφαγές και τις απανθρωπιές που διέπραξαν εναντίον του εβραϊκού λαού στην Ευρώπη.

Ας μην ξεγελαστεί κανείς από αυτή την κατάσταση: το λάθος είναι ευρωπαϊκό, το τίμημα το πλήρωσαν ένα εκατομμύριο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Παλαιστίνη, που δεν συμμετείχαν στα εγκλήματα του Χίτλερ ή των προκατόχων του σε όλη την ιστορία των λεγόμενων ευρωπαϊκών πολιτισμός.

Ο αραβικός λαός δεν έχει καμία φυσική προκατάληψη εναντίον των Εβραίων, και πρέπει να κοιτάξει κανείς την ιστορία του για να το συνειδητοποιήσει, αλλά υπάρχει ένα πράγμα εναντίον του οποίου ο αραβικός λαός είναι προκατειλημμένος, και κατά του οποίου, νομίζω, η προκατάληψη κάθε ανθρώπου είναι βλέποντας ένα κομμάτι της επικράτειάς του να καταλαμβάνεται από μια ξένη δύναμη και να δίνεται σε κάποιον άλλο και τους αρχικούς του κατοίκους να εκδιώκονται. Αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα ήθελαν να πιστέψετε οι υπηρεσίες προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών.

Και γιατί τότε οι ιμπεριαλιστές υιοθετούν αυτές τις τακτικές, γιατί ασχολούνται τόσο με τη διατήρηση του σιωνιστικού κράτους; Σας έχω ήδη επισημάνει τους γεωγραφικούς παράγοντες αυτής της κατάστασης: το γεγονός ότι το σιωνιστικό κράτος χωρίζει την Ασία από την Αφρική και κόβει τον αραβικό κόσμο στα δύο. Το σιωνιστικό κράτος είναι επίσης πολύ χρήσιμο για τον δυτικό ιμπεριαλισμό, ως δόλωμα για στρατιωτική και πολιτική ανατροπή σε όλες τις Ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας.

Αν αμφιβάλλετε για αυτό, απλώς κοιτάξτε πίσω δέκα χρόνια στο 1.956 μ.Χ. για να δείτε τον ρόλο που έπαιξε ο Σιωνισμός στις προσπάθειες των Βρετανών και Γάλλων ιμπεριαλιστών να ανακτήσουν τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Η πολύ θαρραλέα αντίσταση του λαού της Αιγύπτου, σήμερα της Ενωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, εναντίον αυτής της εισβολής είναι παράδειγμα για όλους μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και δείχνει πολύ καθαρά τη φύση των στόχων του ιμπεριαλισμού στην Αφρική και στην Ασία. Και τώρα πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον.

Πρέπει να σκεφτούμε την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση μιας ιμπεριαλιστικής βάσης στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, που χωρίζει την Αφρική από την Ασία, η οποία αποτελεί απειλή όχι μόνο για τον Αραβικό λαό, αλλά και για κάθε απελευθερωτικό αγώνα στον κόσμο που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό. Και αυτό για το οποίο πρέπει ξεκάθαρα να εργαστούμε είναι η ανατροπή όλου του ιμπεριαλισμού, πρέπει να αναγνωρίσουμε πολύ καθαρά ποιος είναι ο εχθρός μας.

Εχθρός μας είναι ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός που καθοδηγείται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και το παλαιστινιακό πρόβλημα μας το δείχνει ξεκάθαρα, γιατί αυτό το σιωνιστικό κράτος υπάρχει από το 1.948 μ.Χ. χάρη στα χρήματα και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών – είναι παιδί των Ηνωμένων Πολιτειών..

Επομένως, ας μην εξετάσουμε αυτό το πρόβλημα μεμονωμένα, αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι οι λαοί του κόσμου, Άραβες και μη, και οι Βρετανοί εδώ που γνωρίζουν την πραγματικότητα της κατάστασης, πρέπει να αναγνωρίσουν πολύ καθαρά ποιος είναι και ποιος πρέπει διεξάγουν ανελέητο πόλεμο μέχρι να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός.

Και τώρα, αδέρφια και αδελφές, έχω να πω μια λέξη για την ειρήνη, αγαπώ την ειρήνη, αλλά αγαπώ ένα είδος ειρήνης, αγαπώ την ειρήνη της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, την ειρήνη όπου κανείς δεν ξέρει ότι μπορεί να είναι ασφαλής, γνωρίζει ότι τα υπάρχοντά τους δεν απειλούνται από κάποιον ισχυρότερο. Δεν μου αρέσει η ηρεμία του νεκροταφείου. Αλλά ειρήνη με αξιοπρέπεια, ειρήνη με ελευθερία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξάλειψη της αιτίας του πολέμου που είναι ο ιμπεριαλισμός (https://dimpenews.com/2024/08/19/%ce%bf-%cf%83%ce%b9%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%89%cf%82-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1/).
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου