Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΩΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΥΤΙΚΛΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΩΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΥΤΙΚΛΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ  

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό κατά του διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν πολλές άνοδοι και πτώσεις στις Περσικής Αυτοκρατορίας, όταν αυτή επιτέθηκε σε ισχυρούς εχθρούς στα δυτικά της και παρόλο που αρχικά κόντεψε σχεδόν σαν τους κατακτήσει, στο τέλος ηττήθηκε από αυτούς.

Σημαντικό παράδειγμα μιας τέτοιες περίπτωσης ήταν η άνοδος της Περσίας υπό την ικανή ηγεσία του πρώτου ιδρυτή της Περσικής Αυτοκρατορίας, του Κύρου του Μέγα, ο οποίος κατάφερε αν και αρχικά αν και υποτελής στους Μήδους, να επαναστατήσει σύντομα εναντίον τους, να τους νικήσει και να ενσωματώσει το κράτος τους στο δικό του.

Αμέσως μετά ο Κύρος ο Μέγας κατάφερε να καταλάβει με τις στρατηγικές ικανότητες (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_65.html), όπως και με τον πόλεμο της προπαγάνδας και την διπλωματία, ύστερα από πολλές στρατιωτικές νίκες, τόσο την Λυδία, όσο επίσης και την Βαβυλώνα, αλλά και την Μικρά Ασία και τις Ελληνικές πόλεις της, ενώ ο διάδοχός του ο Καμβύσης κατάφερε να προσθέσει στην Αυτοκρατορία του και την Αίγυπτο.

Με τον θάνατο όμως του Καμβύση όμως ξέσπασε στην Περσική Αυτοκρατορία ένας βίος εμφύλιος πόλεμος, μεταξύ τους σειστή Γαμβατά που παρίστανε το γιο του Καμβύση και του Δαρείου, ο οποίος κατάφερε στο τέλος να επικρατήσει και να επανενώσεις την Αυτοκρατορία των Περσών υπό την ηγεσία του.

Επί Δαρείου οι Πέρσες επιτέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με σκοπό να την κατακτήσουν και μέσω αυτής να προελάσουν προς την Δύση, αλλά τέθηκαν στον Μαραθώνα, ενώ στην συνέχεια και ο γιος του Δαρείου, ο Ξέρξης επιτέθηκε και αυτός στην Ελλάδα (https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_31.html).

Και παρόλο που προέλαυσε την κατάλαβε πολλά Ελληνικά εδάφη, όπως λόγω χάρη την Θράκη, την Μακεδονία, την Θεσσαλία  και την Βοιωτία και παρά την νίκη των Περσών με προδοσίας στις Θερμοπύλες, οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες στις στην Σαλαμίνας και στις Πλαταιές και να τους εκδιώξουν από την Ελλάδα.

Μετά από πολλές δεκαετίας σκληρών μαχών μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών στην Μικρά Ασία, αλλά και στο Αιγαίο τελικά οι Έλληνες ενώθηκαν υπό την ικανή ηγεσία του Φιλίππου του Δευτέρου της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας και κυρίως από τον γιο του, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος εκστράτευέ ως Στρατηγός Αυτοκράτορας εναντίον των Περσών ως ηγέτης της Ελληνικής Συμμαχίας που είναι γνωστά ως Ελληνικό Κοινό ή Συμμαχία της Κορίνθου και δημιουργήθηκε δύο φορές, την μία για να αντιμετωπίσει την εισβολή των Περσών του Ξέρξη και η δεύτερη επί Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φίλιππου του Β’.

Είναι γνωστός σε όλους μας ότι εκστρατεία αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως ηγέτη όλων των Ελλήνων εναντίον των Περσών ήταν απόλυτη επιτυχής και το Περσικό κράτος στο τέλος καταστράφηκε και ενσωματώθηκε στην Αυτοκρατορία των Ελλήνων.

Έτσι παρέμενε το κράτος των Περσών, μέχρι που η επαρχία της Περσίας κατακτήθηκε από το ένα λαό που εισέβαλε σε αυτή και πήρε το όνομα ΄Πάρθοι, οι οποίοι ίδρυσαν μία νέα Αυτοκρατορία στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η Αυτοκρατορία αυτοί πολέμησες πολλές φορές με τους Ρωμαίους και στο τέλος παρά της νίκες και τις θήτες της, κατέρρευσε τόσο από τις συγκρούσεις της με τους Ρωμαίους, όσο κυρίως από την εξέγερση στην Παρθία ενός ευγενούς με το όνομα Ανταρσία, που ήταν εγγονός του Σασσάν, ο οποιος κατάφερε να νικήσει και να σκοτώσει στην μάχη τον Αρτάβαζο τον Πέμπτο, τον τελευταίο Πάρθο βασιλιά των Παρθών και να ιδρύσει την δυναστεία των Σασσανιδών στην Περσία (που ηταν Κουρδικής καταγωγής, όπως και Σαλαντίν και η δυναστεία του μετέπειτα).

Οι Σασσανίδες είχαν ο σκοπό και όραμά τους να ανασυστήσουν την Περσική Αυτοκρατορία του Κύρου του Μέγα και των Αχαιμενιδών, γιατί πίστευαν ότι αυτοί ήταν οι νόμιμοι διάδοχοι τους και ότι όλα τα εδάφη τα οποία άλλοτε ανήκαν στην Περσική Αυτοκρατορία και βρέθηκαν αργότερα ήταν υπό την κατοχή και τον έλεγχο των Ρωμαίων και της Ρωμανίας, θα έπρεπε με κάθε τρόπο να τα ανακαταλάβουν οι Πέρσες.

Για τον λόγο αυτό οι Σασσανίδες ξεκίνησαν πάρα πολλούς πολέμους εναντίον της Ρωμανίας, οι οποίοι ήταν εξουθενωτικοί και για τα δύο αυτά κράτη και σχεδόν τα έφεραν πολλές φορές στο χείλος της καταστροφής, ενώ στους πολέμους αυτούς χάθηκαν και πάρα πολλές χιλιάδες αμάχων όπως επίσης και στρατιωτών.

Ο Ανταρσία και οι διάδοχοι του κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να καταλάβουν πολλά από τα εδάφη της Περσικής Αυτοκρατορίας του Κύρου του Μέγα, όπως λόγω χάρη την Μεσοποταμία, την Βακτριανή, την Σουδανή και την Περσία, ενώ επίσης επεκτάθηκαν και σε εδάφη που δεν είχε καταλάβει ο Κύρος ο Μέγας, όπως λόγω χάρη στην Αραβία και στην Υεμένη (όπως είναι περίπου και στις μέρες μας, συν τα κράτη της Συρίας, Ιράκ, Λιβανού και Παλαιστίνης).

Σύντομα η Αυτοκρατορία αυτή έφτασε σε μεγάλη ακμή παρά τους πολέμους τους με την εξίσου ισχυρή Ρωμανία, αλλά παρόλα αυτά σύντομα στην χώρα αυτή ενέσκηψε ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος, όταν ο Αβράμ ο 5ος εκθρόνισε τον βασιλια και σφετερίστηκε τον θρόνο, εννοώ διάδοχος και γιος του Σασσανίδη βασιλιά Χοσρόης ο Β’, το έσκασε στο εξωτερικό και κατέφυγε στην Ρωμανία προκειμένου να σωθεί.

Πραγματικά ο Χοσρόης με την βοήθεια του τότε Αυτοκράτορα της Ρωμανίας, του Μαυρικίου, κατάφερε να δημιουργήσει έναν ισχυρό στρατό και σε συμμαχία με τον Αυτοκράτορα Μαυρίκιο, που του παραχώρησε και στρατιωτικό σώμα της Ρωμανίας, κατάφερε να νικήσει τον εχθρό του και να ανακαταλάβει τον θρόνο.

Όμως όταν Αυτοκράτορας Μαυρίκιος έπεσε από τον τύραννο Φωκά, ο Χοσρόης βρήκε την αφορμή που ήθελε προκειμένου να επιτεθεί στην Ρωμανία και να καταλάβει πολλά εδάφη της, όταν το Φωκάς κατέστρεψε το κράτος και παράλληλα ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος στην Ρωμανία, ο οποίος την αποδυνάμωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό (…).

Συνέπεια της κατάστασης αυτής ήταν οι Πέρσες να προελάσουν  χωρίς στην ουσία καμμιά αντίσταση και να καταλάβουν πάρα πολλά εδάφη της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας, όπως λόγου χάρη τα εδάφη της στην Αρμενία, στην Μεσοποταμία, στην Συρία και στην Παλαιστίνη, όπου και έσφαξαν μαζί με ντόπιους Εβραίους πάνω απλέ 100.000 Χριστιανούς (όπως και στην Ιερουσαλήμ), ενώ στην συνέχεια προέλαυσαν και έφτασαν ως την Αίγυπτο.

Παράλληλα προκειμένου να αποδυναμώσουν περισσότερο την Αυτοκρατορία της Ρωμανίας οι Πέρσες προέλαυσαν και στην Μικρά Ασία και έφτασαν απέναντι από την Κωνσταντινούπολη στην περιοχή της Χαλκηδόνας, πιέζοντας ακόμα περισσότερο την Αυτοκρατορία της Ρωμανίας.

Ευτυχώς όμως τότε για την Ρωμανία, τον λαό και την Ορθοδοξία εμφανίστηκε ο ικανότατος Αυτοκράτορας Ηράκλειος (https://alophx.blogspot.com/2018/11/starcraft.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/y.html) , ο οποίος κατάφερε να αναδιοργανώσει το κράτος και στην συνέχεια να εξαπολύσει μία αντεπίθεση, η οποία νίκησε ολοκληρωτικά, τόσο τους Πέρσες, όπως και τους συμμάχους τους Αβάρους στην Κωνσταντινούπολη την οποία πολιορκούσαν.

Μάλιστα ο Ηράκλειος κατάφερε να αντεπιτεθεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που είχαν κατακτήσει οι Πέρσες από την Αυτοκρατορία (σε συμμαχία και με τους Χαζάρους) και έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταλάβει και τις πρωτεύουσες των Περσών και με τον τρόπο αυτό η Αυτοκρατορία των Σασσανιδών ουσιαστικά ηττήθηκε διαλύθηκε.

Στην συνέχεια όμως, παρά την νίκη της Ρωμανίας εμφανίστηκε ο λαός των Αράβων, ο οποίος κατάφερε να καταλάβει τα περισσότερα εδάφη της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και την Περσία και αυτό είχε σαν συνέπεια οι κάτοικοι γιαούρτης να γίνουν μουσουλμάνοι.

Πέρασαν πολύ Αιώνες μέχρι η Περσία να ανακτήσει την ανεξαρτησία της, ενώ τον 20 Αιώνα μ.Χ., μετά από μία «επανάσταση»/πραξικόπημα (https://alophx.blogspot.com/2019/05/20-21.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_11.html), πήρε την εξουσία ο στρατηγός Ρεζά Σαχ Παχλεβί, ο οποίος έγινε και ο πρώτος Σάχης του Ιράν και μετονόμασε την χώρα του από Περσία σε Ιράν.

Αυτός κατάφερε χάρις Σο πετρέλαιο και τους πλούσιους ορυκτούς πόρους της χώρας αυτής να την κάνει πάρα πολύ ισχυρή οικονομικά και να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο στρατό, πολιτική την οποία συνέχισε και ο γιος του Μοχάμεντ Ρεζά Σαχ Παχλεβί.

Όμως ο Μοχάμεντ Ρεζά Σαχ Παχλεβί ήταν τύραννος, ο οποίος καταπίεζε τον ίδιο του τον λαό, όπως επίσης και την ισλαμική θρησκεία του τον πολιτισμό, ενώ επί της υγείας του γινόταν πιο πλούσιοι και περνούσαν καλά ήταν μόνο οι ανώτερες τάξεις και ο λαός πεινούσε και παράλληλα η μυστική υπηρεσία του Σάββα εξόντωνε όποιον αντίπαλό του και υπήρχε μία τεράστια καταπίεση στο κράτος αυτό.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής ήταν να ξεσπάσει ένας μια μεγάλη επανάσταση που έφτασε στα όρια του εμφυλίου πολέμου και η οποία έριξε τον Σάχη από το θρόνο του και αυτός αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό προκειμένου να σωθεί από την οργή των αντιπάλων του και του λαού του.

Την θέση του Σάχη την πήρε ο ισλαμιστής Χομεϊνί, ο οποίος κατάφερε όπως και οι διάδοχοι του, να αναδιοργανώσει στο στρατό του Ιράν, παρά τον πόλεμο με το Ιράκ που συνέβη στην συνέχεια και να την κάνει μεγάλη δύναμη.

Το Ιράν κατάφερε σταδιακά να επεκτείνει την επιρροή του και σε άλλες χώρες και να δημιουργήσει μία συμμαχία υπό την ηγεσία του, η οποία φέρει το όνομα «Άξονας της αντίστασης» και αποτελείται από το Ιράν, το Ιράκ, την Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη, όπως επίσης και την Παλαιστίνη.

Στις μέρες μας, το 2023 μετά Χριστόν ξεκίνησε όπως είναι γνωστό και ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στην Γάζα στην Μέση Ανατολή και πιο πρόσφατα, μετά το χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Γκολάν, όπως επίσης και τιμ δολοφονία στο Ιράν από τους Ισραηλινούς του Χανίγια, ηγέτη της  Χαμάς, αναμένεται μια μεγάλη απάντηση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Εάν όπως αναμένεται αυτή η απάντηση είναι πάρα πολύ σκληρή τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός δυνάμεων εναντίον του Ιράν από το Ισραήλ και την Δύση και να του επιτεθούν σε αυτό προκειμένου να ρίξουν το καθεστώς και την ηγεσία του από την εξουσία.

 Κάτι τέτοιο όμως όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό θα εμπλέξει και το συμμάχους του Ιράν, οι οποίοι είναι η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν ό σύμμαχος τους να ηττηθεί και να πέσει στα χέρια των εχθρών τους, δηλαδή των ισραηλινών και της Δύσης, όπως αφού η χώρα αυτή έχει και γεωπολιτική θέση (ελέγχοντας τα Στενά του Ορμούζ) και τα μεγάλα πετρελαϊκά αποθέματα, όπως και το αποθέματά σε φυσικό αέριο, ενώ τα δύο αυτά κράτη πουλούν όπλα και έχουν και στρατό στο Ιράν.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου