Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

11 ιουλίου του 2014 μετά χριστόν. μετά από 9 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη επισκεψή μου στο άγιο όρος το 2016 μ.Χ. επιτέλους επιστρέφω για άλλη μία φορά στον ιερό αυτό τόπο προκειμένου να επισκεφτώ τα Άγια ΑΥτΑ μΕρη.

Έχω φτάσει αυτή την ΙΔΙΑ μέρα στο Σταθμό της θεσσαλονίκης και από Εκει κατευθύνθηκα στοΝ σταθμό ΤΟΥ ΚΤΕΛ χαλκιδικής που βρίσκεται σε κάποια απόσταση έξω από την πόλη αυτή ΠΟΥ είναι και Η συμπρωτεύουσα της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

Περιμένοντας λοιπόν το λεωφορείο προκειμένου να φτάσω στην περιοχή της ιερισου όπου είχα κλείσει να μείνω για αυτή τηΝ ΝΥΚΤΑ, ενώ την επόμενη θα έφΕΥγα για το άγιο όρος, συνάντησα έναν ιερέα από τηΝ ρΟΥμΑνία, τΟν παπα-δημΗτΡη.

στηΝ συζήτησή ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΜΣΑΜΕ, ο ίδιος ΜΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ διάμενΕΙ σε ένα μοναστήρι λίγο ΕΞΩ από το Βουκουρέστι,  ενώ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ πολύ μικρός ήθελΕ να γίνει μοναχός.

μου είπε κάποια στιγμή στηΝ συζήτησή μας ότι ο ίδιος πίστευε ότι η πνευματική ζωή έχει πάρα πολύ μεγάλη κούραση και ευθύνες, όπως ακριβώς και όταν κάποιος έχει οικογένεια και παιδιά και έχει πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες.

Μου είπε ότι ο ίδιος κατευθύνονταΝ προς ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΕΝΕ  ΓΙΑ κάποιες μέρες στο άγιο όρος και σκεφτόταν κάποια στιγμή στο μέλλον να μην είμαι ΜΕΙΝΕΙ μόνιμα, ΕΝΩ το είχε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές μέχρι τότε εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μου ανέφερε κανείς θα πρέπει να αγαπάει πάρα πολύ τοΝ θεό προκειμένου ο θεός να του δώσει φώτιση και το άγιο πνεύμα και μου είπε επίσης ότι οι άΓΙοι δεν θέλουν πολλά πράγματα για να ζήσουν ΚΑΙ ότι αν κάποιος αγαπήσει τοΝ θεό και το ακολουθήσει τις εντολές του ο θεός θα του ΔωςΕΙ τα πάντα.

Αν όμως κάποιος άνθρωπος αγαπάει πιο πολύ τα πράγματα και την ύλη περισσότερο από τοΝ θεό χάρτη, όπως Π.χ. παιδιά την οικογένειά του σπίτια αμάξια κινητά και δεν θέλει τηΝ φώτιση και από το πρωί Ωσ το ΒΡΑΔΥ να δουλεύει δεν θα αποκτήσει τίποτα ΑΠΟ αυτά που θέλει.

Παράλληλα ο ίδιος γέροντας ου ανέφερε ότι μέχρι 20 χρονών ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει ΑΓΑΠΑΕΙ τα πράγματα ΚΑΙ τους ΑΝΘΡΩΠΟΥς, αλλά από αυτή την ηλικία και ύστερα θα πρέπει να έχει αγάπη όσο τίποτε πια και περισσότερο από όλα για τον Θεό.

Παράλληλα ου τόνισε ότι στην περιοχή που έμενε οι άνθρωποι δεν τον καταλαβαίνουν γιατί δεν έχουν φωτιστεί από το άγιο πνεύμα και μάλιστα των διΩκουν, όπως ακριβώς έκαναν στοΝ χριστό ΟΙ γραμματείς και οι φαρισαίοι ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.

Μου δΙηγήθηκε επίσης ότι ο ίδιος για πρώτη φορά ήρθε το 1993 μετά χριστόν στο άγιο όρος, όπου γνώρισε πολλούς άγιους γέροντες και κυρίως τους άγιους παΐσιο και πορφύριο, οι οποίοι ήταν γεμάτη με άγιο πνεύμα ΚΑΙ οι οποίοι και τον ενέπνευσαν στην μετέπειτα ζωή του.

 Παρόλα αυτά ο ίδιος μου τόνισε ότι στην εποχή αυτή δεν κατάφερε να βρει εξίσου ΜΕΓΑΛΟΥΣ αγίους όπως τότε στο άγιο όρος όταν έρχεται και το επισκέφτεται.

Ανέφερε επίσης το γεγονός ότι όσο οι άνθρωποι είναι κολλημένοι στα βιβλία και στην ύλη ΓΙΑ μαθουν πολλά πράγματα, ενώ ο ίδιος αν και δεν είναι μορφωμένος έχοντας μετά από προσπάθεια, ΕΧΟΝΤΑΣ αποκτήσει το άγιο πνεύμα μπορεί ΚΑΙ ΕΧΕΙ μάθει πάρα πολλά πράγματα ΜΟΝΟ χάρη στηΝ θεία φώτιση.

Και παρόλο που ο ίδιος δεν ήξερε καλά ελληνικΑ, εδώ και περίπου 20 χρόνια επισκέφτεται το άγιο όρος, Παρόλα αυτά, χάρη στηΝ δύναμη του αγίου πνεύματος καταλαβαίνει τόσο ίδιος τι του λένε οι άλλοι από αλλα κρατη και μη, όσο και οι άλλοι τι τουσ λέει ο ίδιος, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι φωτισμένοι.

Ο πάτερ δημήτριος ηταν ένας πάρα πολύ ευγενικός άνθρωπος και για να τον ευχαριστήσω για την παρέα και την συζήτηση που είχαμε το έκανα εγώ δώρο μία εικόνα του αγίου παϊσίου που ειχα μαζι μου, ενώ αυτός μου έδωσε κάποιΑ σταυρουδάκια που είχε πάρει από την κύπρο από την οποία είχε επισκεφτεί πριν έρθει ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ το άγιο όρος στην ελλάδα.

Με πληροφόρησε επίσης ο θεός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν κάποιος άνθρωπος θα παραμείνει μόνος Ή ΘΑ αποκτήσει στηΝ συνέχεια της ζωής του οικογένεια, αναλόγα με το τι είναι προς το πνευματικό του συμφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ την πατρίδα του, ο γέρων δημήτριος μου ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη φτώχεια και ανεργία στηΝ ρουμανία, όπως συμβαίνει τώρα και στην ελλάδα, αλλά ΕκΕι πέρα ΟΙ πολιτικΟΙ ΕΙνΙα ακόμη χειρότερΟΙ από την ελλάδα.

Επίσης οι άνθρωποι στην περιοχή του φαίνεται ότι προτιμούν περισσότερο τα κάτω φώτα που είναι ουσιαστικά τεχνητά από την τεχνολογία και όχι το άνω άγιο φως που προέρχεται από τηΝ θεία φώτΙςΗ και τοΝ θεό και σου δίνει μία ήρεμη και χαριτωμένη ζωή.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και δύο θα μπαίναμε την επόμενη μέρα ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, δηλαδή τις 12 ιουλίου, πως γνωστόν είναι η μέρα της γιορτής του αγίου παϊσίου.

Και με τον τρόπο αυτό εγώ ο ίδιος ουσιαστικά θα ΕΚΠΛΗΡΩΣω αυτό που είχα πει ότι κάποια στιγμή όταν ΗΡΘΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ Αγιο οροσ, ότι δηλαδη ηθελα να ξαναρθω στο άγιο όρος και να το επισκεφτώ τόσο της ιερές μονές του, όπως και τον γέροντα ευθύμιο και γενικότερα όλα τα ιερά του μέρη, όπως ειχα υποσχέθει τοτε (https://alophx.blogspot.com/2017/08/blog-post.html).

Θα μπορούσα ίσως να πω ότι αυτή πολύ ευχάριστη συνάντηση με τον γέροντα δημήτριο ήταν κατά κάποιο τρόπο μία πνευματική προσέμβαση πριν πώς το άγιο όρος.

Ο ίδιος μου είπε ότι αν μπορέσω να έρθω να τον επισκεφτώ στηΝ μονή της αγίας λαύρας της οποίας Θα διέμενΕ τις επόμενες ημέρες στο άγιο όρος ο ίδιος και να ρωτήσω ΑΝ γνωρίζουν στις μονές που θα πάω το γέρον δημήτριο από τηΝ ρουμανία.

Σύντομα ήρθε το λεωφορείο και αρχίΣΕ Η ΔΙαδρομη προς το ξενοδοχείο άκανθος ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΟ, στο οποίο είχα κλείσει ΝΑ ΔΙΑΜΕΙΝΩ για τηΝ μέρα αυτή ΚΑΙ την επόμενη θα ΕφεύγΑ από την συγκεκριμένη περιοχή ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ άγιο όρος που ήταν και ο πρώτος μου προορισμός.

Αφού έκανα μία βόλτα στην πόλη της ιερΙσου, Η οποία ήταν όμορφη ήσυχη και είχε πάρα πολλά δέντρα και βλάστηση, έπεσα για ύπνο και την επόμενη μέρα ο γιος της ιδιοκτήΤρΙας με το αμάξι του μας πήγε στο λιμανάκι της συγκεκριμένης περιοχής μαζί με 2 κυρίους από την κύπρο (ενω η ιδιοκτητρια μου ανεφρε οτι και 2 Αμερικανοι ποιυ διεμεναν στο ξενοδοχειο θα μετεβαιναν και αυτοι στο Αγιο Ορος), ΟΙ οποίΟΙ ΔΙΕμεέναν και αυτοί στο ξενοδοχείο, αφού όλοι μαζί θα πηγαίναμε με το καραβάκι ΕΚΕΙ, ΑΦΟΥ πρώτα πάΙρΝΑμε το διαμονητήριο και μετά Θα μεταβούμε στο άγιο όρος.

Αφού ευχαρίστησα την ευγενική ιδιοκτήτρια και το γιο της και τους ευχήθηκα καλή αντάμωση, Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας και φτάσαμε σύντομα στο λιμάνι όπου ένα μικρό αυτοκινητάκι μας έΔινε τα διαμονητήριά μας, τα οποία πληρώσαΜΕ και σύντομΑ αφού τα δείξαμε στους υπεύθυνους του καραΒιού, ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ μέσα σε αυτό και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την ΙΕΡη πολιτεία το άθρωνα.

Ξεκινώντας το ταξίδι μας η θάλασσα ήταν ήρεμη και γαλήνια, ενώ το καράβι ήταν γεμάτΟ με κόσμο. μπροστά μου ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ένα παιδί με μαύρη μπλούζα, Η ΟΠΟΙΑ είχε στο πίσω μέρος και στο μπροστινό επίσης ένα ΣΧΕΔΙΟ από ΕΝΑ μαύρΟ ΔΑΦΝΙΝΟ στεφάνι σαν του καίσαρα, στο πάνω μέρος του οποίου υπήρχε ένας μεγάλος σταυρός.

ΣΤο ακριβώς κάτω ΜΕΡΟΣ από τοΝ σταυρό είχε κάποιες φράσεις οι οποίες ήταν ΣΤΑ ΣΛλαβικά, τις οποίες όμως εγώ ο ίδιος δεν μπορούσα να καταλάβω μιας και δεν γνωρίζω κάποια από αυτές τις ΓΛΩΣΣΕς.

Βέβαια είχα και ένα μικρό ευτράπελο όταν ΜΟΥ έδινε το εισιτήριό μου ο ελεγκτής μέσα στο πλοίο, ΑΦΟΥ μάλλον θα πρέπει να ΜΕ πέρΑΣΕ λόγω του καπέλοΥ και τΩΝ μαύρΩΝ ΓΥΛΑΙΩΝ ΗΛΙΟΥ που φορούσα ΜΑΛΛΟΝ για τουρίστα ΚΑΙ δεν μου ΜΙΛΗΣε στα ελληνικά ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ: «δώστε μου το εισιτήριό σας» σας αλλά μου είπε ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ στα αγγλικά («TICKETS PLEASE»).

Στο πάνω μέρος του πλΟιού ΟπόΥ βρισκόμουν ΕΒΛΕΠΑ ΚΑΘΑΡΑ το σκάφος ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ταχύτητα για ΤΟ ΑΓΙΟ όρος και ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ έβγαιναΝ από ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥς πολΛΟΙ αφροί.

δίπλα μου ΚΑΞΟΝΤΑΝ κάποιοι κύριοι είχαν μία συζήτηση σχετικά με το πόσες μετάνοιες θα πρέπει να κάνει κανείς. ΕΓΩ αυτή τηΜ φορά σε αντίθετο με την προηγούμενη ΕΙΧΑ φέρει μόνο 2 μικρές βαλίτσες και όχι ΤΡΕΙΣ μεγάλΕΣ όπως είχα κάνει την προηγούμενη φορά.

Τελικά έχοντας ξεκινήσει στις 8:30 το τΑξΙδι μας το πρωί φτάσαμε γύρω στις 10 στη μονή ΙβΗρων, στην οποία επέστρεφα για πρώτη φορά από το 2016 Μ.Χ., ΟΤΑΝ πρώτοήΡΘα στο άγιο όρος και η οποία ήταν και τότε η πρώτη μονή την οποία επισκέφτηκα και διαμεινα για την πρώτη νύχτα του ταξιδιού μου εκει.

Οι περισσότεροι από τα άτομα στο καράβι κατέβηκαν στηΝ μονή χειλανδαρίου και πολΛΟΙ επίσης και στο βαταπέδι, ενώ στο καράβι έμεινα μόνο εγώ μαζί με τους δύο κύπρους και άλλα 4 άτομα που κατευθυνθήκαμε αντίστοιχα στηΝ μονή ΙβΗρων.

Σκέφτηκα τότε ότι καλά θα ήταν μιας και την προηγούμενη φορά δεν είχα καταφέρει εξομολογηθώ σε αυτή τηΝ μονή ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΤΟΤΕ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, να ρωτήσω ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑΡΗ αν θα γινόταν εφικτό να εξομολογηθώ σε αυτή ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ το ευτραπέλο που ΜΟΥ είχε ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΙΚΑ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ του παντοκράτος (https://alophx.blogspot.com/2017/08/blog-post.html).

Φτάνοντας στην είσοδο τοΥ λιμάνιΟΥ τΩΝ σιβήρων, σε αυτή υπήρχε ένας μεγάλος πύργος σαν τους ΨΗΛΟΥΣ πύρΓους παρατηρήσεΩς που βλέπουμε πάνω από πύργους ΣτΙς ταινίες και στα μεσαιωνικά κάστρα.

Επειδή όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ότι το άγιο όρος χρησιμοποιεί το παλαιό ημερολόγιο, όταν εμείς φτάσαμε δηλαδή τις 12 ιουλίου σε αυτούς με βάση το παλαιό υπερολόγιο ήταν 30 ιουνίου και όπως είναι γνωστό η τελευταία εβδομάδα του ιουνίου ανάμεσα στις 23 230 ιουνίου είναι εβδομάδα καταλήσεως.

Οπότε στηΝ συγκεκριμένη μονή, αφού πρώτα ΑΦΗΣαμε τα πράγματά μας και στην εκκλησία παρακολουθήσαμε τηΝ θεία λειτουργία, μας προσέφεραν το δείπνο που ήταν ένα πολύ νόστιμο ψητό ψαράκι, συνοδευόμενο από ΝΤοτομάτα, λίγο καρπούζι και μισό ποτήρι λευκό κρασί, ΟΠΩΣ και ένα νερό σε ένα σιδερένιο κύπελλο, ενώ ΕΜΕΙΣ με το πέρας του βοήθησαΜΕ στον καθαρισμό της τράπεζος.

Μετά κατευθυνθήκαμε ξανά στην κυρίως εκκλησία, η οποία διακοσμημένη με εικόνες της αποκάλυψης και είχε εναν μεγαλο μπρουτζινο τρΟυλο με εναν Βυζαντινο Δικεφαλο και παρακολουθήσαμε όλοι μαζί τι θεία λειτουργία, ενω παραλληλα μας αφησαν να προσκυνησουμε τα Ιερά Λελιψανα της Μονης (όπως ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Στις άλλες ΜΟΝΕΣ, ΕΚΤΟΣ από ΤΟ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙ).

Αμέσως μετά ρώτησα τον αρχοντάρΗ προκειμένου να μην την πάθω όπως την προηγούμενη φορά σε σχέση με τΟ θέμα της εξομολόγησης. εάν ΔΗΛΑΔΗ θα μπορούσΑ να εξομολογηθώ, όμως ο ίδιος μου είπε ότι δεν χρειάζεται αν έκανα εξομολόγηση ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ έξω στον κόσμο και ότι ΜΕ μία καλή πράξη όπως λόγου χάρη το πλΥσιμο τΩν πιάτων και μία βοήθεια ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να «ξεχρεώσω».

Αμέσως μετά εγώ ο ίδιος κατευθύνθηκα στο μαγαζί της μονής ΟΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ διάφορα ΑΝΑΜΗΝΣΤΙΚΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙΑ, μνημεία βιβλία όπως επίσης και διάφορα άλλα αναμνηστικά σταυρούς και κομποσχοίνια, όπως επίσης και διάφορα δώρα τόσο για τους ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ Στην πόλη ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, όπως ΚΑΙ αυτή ΠΟΥ εργάζουμΑΙ ΚΑΙ σε πολλά άτομα ΣΕ αυτή.

[ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝ ΚΑΙ Θα μπορούσα να κάτσω και περισσότερες μέρες στο άγιο όρος, ς ήθελα τις 17 του μηνός ο μικρός μου αδερφός είχε τα γενέθλια ΚΑΙ ΗΘΛΕΑ ΝΑ να έχω γυρίσει προκειμένου να τΑ προλάβω].

Παράλληλα στηΝ συγκεκριμένη μονή, περιμένοντας να μπούμε στο δωμάτιο μας, γνώρισα κάποια παιδιά από το αγρίνιο ΠΟΥ ήταν δύο αδέρφια που είχαν έρθει μαζί με τον πατέρα τους και ο ένας μαζί με και με τους δύο γιους του ΚΑΙ ΑΥΤΑ ονομαζόταν αντίστοιχα βασίλης και Κωστας.

Με πληροφόρησΑΝ ότι και αυτΟΙ σχεδίαΖαν επισκεφτούν το γέροντα ευθύμιο την επόμενη μέρα (όπως ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ) και αυτό το άκοΥςΑ κάποια στιγμή πριν ακόμη γνωριστούμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ακριβώς δίπλα μου ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΠΥΣΑΝ με ποιο τρόπο θα πηγαίνΑΝ στοΝ γέροντα ΕΥΘΥΜΙΟ και ΕΓΩ παίρνοντας θάρρος ΑΚΟΥΓΟΥΝΤΑΣ τηΝ συζήτησή τους συστήθηκα μαζί τους και αρχίσαμε να μιλάμε και έτσι γνωριστήκαμε.

Και αφού όλοι Μας θέλαμε να επισκεφτούμε τον γέροντα ευθύμιο, αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα σε αυτόν, έχοντας κΑΝΟΝΙΣΕΙ ΝΑ συναντηθούμε το πρωί και ΝΑ κατευθυνθούμε ΕΚΕΙ με ένα ΑΠΟ τα μικρά λεωφοράκια που υπάρχουν στο άγιο όρος προς την ιερά περιοχή της καψάλΑς.

Η νύχτα πέρασΕ γενικά ευχάριστα με ΜΟΝΗ ΕξΑΙρεςΗ ίσως ΟΤΙ κάποια στιγμή που σηκωθήκαμε το βράδυ για να πάμε στην βραδινή λειτουργία, ακούγαμε έξω από τη μονή τα οΥΡλιάΓματα λΥκών ΚΑΙ τσακαλιών.

Εδώ επίσης μπορεί να ειπωθεί ότι εγώ ίδιος ένιωσα αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την πρώτη φορά για άλλη μία ΦΟΡΑ στην ΙΕΡΑ μονή ιβήρων ΤΗΝ θεία ΡΟΗ ενέργειας που είχα νιώσει και την προηγούμενη ΦΟΡΑ στο δωμάτιό μου, όπως επίσης και στηΝ θεία λειτουργία ακούγοντας τήν, όπως επίσης και τους χαιρετισμούς της παναγίας.

Πάνω από τηΝ μονή πετούσαν ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ σε σχηματισμό περίπου ΣΕ ΣΧΗΜΑ τρίγωνοΥ πάρα πολλά χελιδόνια και έδιναν μία πάρα πολύ όμορφη εικόνα στις συγκεκριμένη μονή και μας έφτΙαΧΝΕ ΤΗΝ διάθεση.

Την επόμενη μέρα και κατευθήκαμε στο λιμάνι της μονής ΙΒήρων από Οπου θα πέρναΜΕ τΟ μικρΟ λεωφορείΟ, τΟ οποίΟ θα μας πήγαιναν στον γέροντα ευθύμιο.

Μέχρι να έρθουν τα λεωφορεία, τα παιδιά από το αγρίνιο έπιασαν συζήτηση με δύο παιδιά, ένα εκ των οποίων κατάγονταν από την ιταλία και άλλο από τηΝ ρωσία.

Το παιδί από τηΝ ρωσία μας είπε ότι λόγου του πολέμου η ελληνική κυβέρνηση αρνιΟΝταΝ να δώσει βίζα στους ρώσους για να επισκεφτούν την ελλάδα και να πάνε σε διάφορα μέρη τόσο ιερά, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ άγιο όρος.

Μας πληροφόρηση επίσης ότι Ο πρέσβης μας ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ, όταν πήγαιναν ρώσοι για να του ζητήσουν βίζα για την ελλάδα, απλά χαμογελούσε και κούνΑΓε για το κεφάλι και τους έλεγε όχι, ακολουθώντος προφανώς της οδηγίες τηςΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  κυβέρνησης.

Τα δε εισητήρια τα οποία πρέπει να πληρώσουν οι ρώσοι ήταν πανάκριβα και ήδη αναγκάζονταν αφού δεν μπορούσαΝ να πάΝΕ απευθείας από τηΝ ρωσία στην ελλάδα, να έρχονται μέσω τουρκίας ή κυρίως να παίρνουν βίζα κυρίως μέσω της ιταλίας που ήταν πιο φθηνά.

Παρόλα αυτά όλοι παρευρισκόμενοι πληροφόρησαν το συγκεκριμένο άτομο ότι ο ελληνικός λαός που είναι ορθόδοξος στηρίζει τους ομόδοξους τους ρώσους ότι κι αν κάνει κυβέρνησή του.

Σύντομα το λεωφορείο ας έφτασε και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την καψάλα και τον γέροντα ευθύΜΙΟ.  καθώς φτάσαμε στο μοναπατάκι που ανέβαινε στο κελί του γέροντα συνάντησα και τα δύο παιδιά από την κύπρο τα οποία φύγαμε μαζί από το ξενοδοχείο, ενώ ΕΓΩ Ο ίδιος χαιρόμων πάρα πολύ που θα ξανΑΣΥΝΑνΤΟΥΣΑ τον γέροντα ΕΥΘΥΜΙΟ.

 Η αλήθεια είναι ότι μετά από ΕΝΝΕΑ χρόνια που επισκέφτηκα ξανά το άγιο όρος είχα αφήσει ΤΟ μικρό κΕλάκι ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ με ένα ΜΙΚΡΟ εκκλησΑΚί Υπό κατασκευΗ ΚΑΙ όταν ΕΦΤΑΣΑ είδα μία μεγάλη αλλαγή, ΑΦΟΥ αυτό ΠΙΑ ΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΩΣ εκκλησία της αναστάσεως που είχε μέσα πολλές αγιογραφίες του αγίου παϊσίου ΚΑΙ παράλληλα ΔΙΠΛΑ σΕ αυτή υπήρχε και ο τάφος του ισαάκ του σύρου της καλύβης της αναστάσεως, Ο όποιος όπως και ο άγιος παΐσιος ήταν μέτορας του γέροντα ευθύμιοΥ.

φτάνοντας ΣΤΗΝ Αύλη του γέροντα ευθύμιοΥ, είδαμε το κόσμος ήταν πολύ λιγότερος από ότι ΑΝΑμέναμε, αλλά σίγουρα αναμένονταν να έΡΘουν πολΛΟΙ περισσότεροι να τον επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι λοιπόν να φτάσει η ώρα να πάρουμε σειρά, αφού ήμασταν αρκετοί ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ, ξεκινήσουμε να συζητάμε μεταξύ μας και τα παιδιά από ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ μΕ πληροφόρησαν ότι ο γέροντας ευθύμιος τους είχε πληροφορΗΣΕΙ για πράγματα που συνέβησαν στηΝ ζωή τους και όταν κάποια στιγμή τον επισκέφτηκαν τους είπε ΚΑΙ για πράγματα ΠΟΥ τους έγιναν, ενώ ΑΥΤΟΙ δεν ΤΟΝ είχαΝ πληροφορίσει ΠΟΤΕ ΣΧΕΤΚΑ με κανέναν τρόπο για αυτά.

Οι δύο νεοι φιλοι μου απο το Αγρινιο μου είπαν οτι ο Γεροντας Ευθυμιος καταγονταν απο την Καρδιτσα, ηταν απο μικρος πολυ ευλαβης και με κληση στα πνευματικα και ξεχωριζε.

ενας αλλος κυριος απο το Αγρινιο που βρηκαν τα παιδια και τον γνωριζαν (ο οποίος είχε επισκεφτει τον Γεροντα Ευθυμιο και τον Αγιο Παισιο παλαιοτερα, που μας ανεφερε οτι ο μονος που γνωρισε σαν τον Αγιο Παισιο ηταν ο Γεροντας Ευθυμιος), μας ειπε οτι ο Γεροντας ευθυμιοσ στον στρατο δεν επαιρνε αδειες μονο για να επισκεφτει το Αγιο Ορος, ενω καποια στιγμη είχα ακουσει καποιους να λενε οτι ο Γεροντας πριν μονασει στο Αγιο Ορος ηταν στρατιωτικος (χωρις ομως να ειμαι σιγουρος αν είχαν δικιο ή οχι σε αυτο).

Παράλληλα στο συγκεκριμένο μέρος συνάντηση και πάλι τους δύο επισκέπτες από την κύπρο (τον Προκοπη και τον ΣΤΕΛΙΟ), με τους οποίους πιάσαμε κουβέντα, ενώ την ίδια στιγμή κατεύθΑσαν και κάποιοι μοναχοί από τηΝ μονή βατοπεδιου, ΟΙ οποίΟΙ προσΕΓΓισαν ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ να μιλουν με τον γέροντα ΕΥΘΥΜΙΟ.

[Με τα παιδιά από την κύπρος συζητήσαμε και αυτά μου ανέφερΑν ότι είχαν ακούσει πάρα πολλές ομιλίες από τον μητροπολίτη μόρφου νεόφυτο όπως επίσης και τον αθανάσιο λεμεσού,  όπως ΚΑΙ ΟΤΙ τι είχαν ακούσει πολλά για τον γέροντα ευθύμιο και ήθελαν να τον επισκεφτούν.

Μου ανεφεραν επισης οτι οι ομιλΙες των δυο αυτων ΜητροΠΟλιτων τους είχαν επηρεασει πολυ θετικα Στην ζωη τους και οτι τοΥς ειχαν ενισχυσει πολυ την πιστη τους.

Επίσης ο προκόπης μου είπε επίσης ότι Η κύπρος ΕΙΧΕ ΠΙα ΠΑΡΑ πολλούς ανθρώμετανάστες, πάνω της πάνω από μισό εκατομμύρια συνολικά και πολλούς ανθρώπους που ήρθαν από την ουκρανία, ρωσικής ουκρανικής καταγωγής, λόγω του συγκεκριμένου πολέμου και διΕμεναΝ στην κύπρο, αυξάνοντας τον πληθυσμό της, συνολικά σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Επίσης μου ανέφεραν ότι ο άγιος παΐσιος είχε μιλήσει ότι ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ βάσεις ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ Στην κύπρο, ΜΙΑΣ και την περίοδο που το ΑΝΕΦΕΡε, ο μοναχισμός ΣΤΟ συγκεκριμένο αυτό ΕΛΛΗΝΙΚΟ νησί βρισκόταν σε μεγάλη παρακμή και πολλές εκκλησίες και μοναστήρια ήταν εγκαταλειμμένα.

Για τον λόγο αυτό λέγεται, ΟΤΙ χάρης τον ιωσήφ ΤΟΝ ΒΑΤΟπεδινό και τον άγιο παΐσιο, αλλά κυρίως χάρη στα δύο πνευματικά παιδιά του αγίου παϊσίου του αγίου προφυρίου και του ιωσήφ ΤΟΥ ΒΑΤΟπΕΔΙΝόΥ και τον ΓΕΡΟΝΤΑ ευθυμίο, ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο επίσκοποΣ μόρφου νεόφυτοΣ, όπως επίσης και ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ λεμεσόΥ αθανάσιο ΓΙΑ να ξαναξεκινήσει η πνευματική κίνηση στην κύπρο και η ανάδειξη εκ νέου της εκκλησίας ΚΑΙ ΤΩΝ μοναστηρίΩΝ ΤΗΣ.

Επιπλέον ο προκόπης με πληροφόρησε ότι είσαι με πολύ ευχάριστο τρόπο, ότι στην κύπρο κόσμος και μάλιστα πολύς νέος, πήγαινε στις εκκλησίες και παρακολουθούσε ΤΗΝ ΘΕΙΑ λειτουργία και μεγάλο μέρος του λαού και επιστρέψει ξανά στην ορθοδοξία].

Εγώ ΕΠΕΙΔΗ βρισκόμοΥΝ σε κάποια απόσταση από ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟ, δεν άκουγα πάρα πολύ καλά τηΝ συζήτησή ΜΕ τους ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ, όμως κατάφερΑ να ακούσω κάποια πράγματα όπως λόγου χάρη όταν ΟΙ μοναχΟΙ τΟν ρώτησαν εάν αυτά που έλεγε ο άγιος γέροντας παΐσιος για την κύπρο και την ελλάδα τα εννοούσε ή όχι ήταν απλά συναισθηματικά και ο γέροντος ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΟΥΣ απάντησε ότι όντως Τα εννοούσε επακριβώς.

Μετά όταν ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ αποχώρησαν, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ και όταν ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ τα παιδιά από το αγρίνιο,  ήρθε και η δική μου σειρά να τοΝ ξανά συναντήσω μετά από εΝΝέα ολόκληρα χρόνια, όπως ήθελα από τότε και το είχα αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου για  την πρώτη μου επίσκεψη στο άγιο όρος (https://alophx.blogspot.com/2017/08/blog-post.html).

Καταρχάς μόλις συνάντησα τον γέροντα τον χαιρέτησα φιλικά και τον ΡΩΤΗΣΑ Εαν με θυμόταν όταν ειχα ξανάρθει και Μου απάντησε ότι δεν με θυμόταν και ύστερα με ρώτησε από ποια περιοχή είμαι και τι δουλειά κάνω και το απάντησε ότι είμαι εκπαιδευτικός.

Με ρώτησε τότε αν είμαι διορισμένος και εγώ του είπα όχι, του είπα ότι είμαι αναπληρωτής και μου ανέφερε με το καλό κάποια στιγμή να αποκτήσω και μόνιμη δουλειά.

Του ΑΝΕΦΕΡΑ επίσης ότι δουλεύω στην κρήτη και ότι σκέφτομαι να ξανακάνω τα χαρτιά μου εκεί πέρα συμφώνησε με ρώτησε επίσης στηΝ συνέχεια Εαν είμαι παντρεμένος.

Εγώ του απάντησα ότι δεν είμαι παντρεμένος και δεν έχω βρει κάποια κοπέλα ακόμη για να παντρευτώ και μου ΕΙΠΕΟΤΙ μπορείς σίγουρα να βρεις κάποια κοπέλα και εγώ συμφώνησα ότι αν ΕΙμΑΙ τυχερός και αυτό ΕΙνΑΙ θέΛΗμα θεού, ελπιζω οτι θα τα καταφέρω.

ΣτηΝ συνέχεια ρώτησα τον γέροντα πΟΙΑ είναι Η γνώμη του για τον προσωπικό αριθμό και του είπε ότι ΑΡΧΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΤΙ ΘΑ προσπαθούν με το ζόρι να τον κάνουν και αυτόν υποχρεωτικό, ΟΠΩΣ προσπαθΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ήθελαΝ στην αρχή να κάνουν για τον κορωνοϊό με εκβιασμό και πάλι με εκβιασμό όπως τότε ΚΑΙ ότι ΘΑ πιέσουν πολύς ΤΟΝ κόσμο να τον κάνει εκβιαστικά ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ θα πρέπει εμείς να αρνηθούμε να τον παραλάβουμε.

Του ανέφερα ότι αυτό θα είναι πολύ καταστροφή για μεγάλο μέρος του κόσμου στην πατρίδα μας, αφού και πολΛΟΙ δικΟΙ μου άνθρωποι και γνωστΟΙ έκαναν τα εμβόλια αυτά και ο γέροντας μου είπε ότι βιάστηκαν πολύ.

και ότι ειναι δύσκολο να ξέρει κανείς και σχεδόν αδύνατο ένα σκευασμα που παρασκευάςτηκε σε ελάχιστο χρόνο και όχι στα κανονικά ετη παρασκευής να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην υγεία των ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, εγώ έδωσα στον γεροντα χαιρετισμούς από εναν φίλο μου, τον χρήστο στο γέροντα ευθύμιο που μου το ειχε ζητήσει (από το ρέθυμνο) και του εδωσε την ευχη του.

αμεσωσ μετα του ανέφερα ότι πραγματικά ξεκίνησα να πηγαίνω στον πνευματικό που μου είχε προτείνει την προηγούμενη φορά, τον πάτερ αθανάσιο, τον οποίο όμως λόγω από τη μία του κορωνοίου της μεγάλης ηλικίας και των πολλών (χιλιαδων) ανθρώπων που είχε να εξομολόγησει, όπως και των πολλων προβληματων υγειασ του ΚΑΙ ΕΓΩ δεν μπορούσα να τον βρω πολύ εύκολα, ενώ είχα ΠΟΛΛΑ χρόνια μάλιστα να τον δω.

Μαθαίνω όμως ΟΤι είναι καλά σε γενικές γραμμές από φίλους μου ΠΟΥ μΕΝουΝ στα γιάννενα, αλλά και αυτΟΙ τον βλέπουν σπάνια και ευτυχώς μου είχε δώσει την ευλογία του άμα δεν βρίσκω τον ίδιο, στις πόλεις τΟς οποίΕς δουλεύω, να πηγαίνω εκεί σε διάφορους πνευματικούς ΙΕρείς για να εξομολογούμΑΙ.

Ο γέροντας ΕΥΘΥΜΙΟΣ μου ανέφερε ότι θα μπορούσα, αν δεν έβρισκα κάποιον πνευματικό εξομολόγο ΣΤΟ ρέθυμνο, ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ τοΝ γέροντα παρθένιο και ΤΟΥ υποσχέθηκα ότι ΘΑ τΟν επισκεφτώ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, αλλά τοΝ ενημέρωσΑ επίσης ότι ήδη έχω τον πάτερ νικόλαο, ένα ΠΑΡΑ πολύ καλό άνθρωπο και ιερέα (όπως είναι ΚΑΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΟ, Ο ΠΑΠΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ) ως πνευματικό στο ρέθυμνο και αυτόΣ συμφώνησε ότι μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στον ίδιο δεν γνέφοντας το κεφάλι του καταφατικά.

Ο γέροντας ανέφερε επίσης ότι πολλά πράγματα τα οποία δεν χριστιανικά διδάσκονται στα σχολεία και εγώ του το επιβεβαίωσα αυτό, έχοντας προσωπική γνώση για το ζήτημα και ότι αυτό θα έπρεπε να διΟΡΘΩθεί και ο χριστιανισμός η ορθοδοξία και η σωστή ιστορία τΗς πατρίδα μας θα έπρεπε να ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ Στα σχολΕιά μας.

Μετα ρώτησα πώς βλέπει ο γέροντας την κατάσταση στην στον κόσμο γενικότερα, αφού από για πολλούσε ετοιμάζεται πόλεμους τόσο στην ουκρανία, ΟΠως επίσης και σε άλλο μέτωπα από τις Ηπα, το ΙσΡΑήλ και τηΝ δύση ΕΝΑΝΤΙΑ στο ιράΝ, ενάντια στηΝ ρωσία ΣΤΗΝ ουκρανια, στην κινα στην ταϊβάν, ενώ αναμένεται στην χώρα μας κατά πολλούς χρεοκοπία και ακόμη ένας αναμενόμενοσ πόλεμος με την τουρκία.

 [εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι στον ευρυτερο περιγυρο πριν πάρουμε σειρά για τον γέροντα ευθύμιο, κάποιοι ανέφεραν ότι είχε ακούστει ότι ειχαν δοθεί πολλά χρήματα σε πολλουσ αχρειαστουσ εξοπλισμούς στην ελλάδα και όλα αυτά τώρα σιγά-σιγά να εβγαίναν στο φως].

Ρώτησα επίσης τον γέροντα εάν λάμβανε γράμματα, όπως και αυτά που του εστελνα, ενώ στο τέλος της συνάντησής μας, μου έδωσε ένα βιβλίο των εκδόσεων ενωμένη ρωμιοσύνη όπως και την προηγούμενη φορά, οπωσ κάποια ωραία εικονίδια και μικρές αγιογραφίες του αγίου παϊσίου και μου κύκλωσε μάλιστα στο βιβλιο την διεύθυνση της ενωμένης ρωμιοσύνης, στο ιστολογιο τησ οποίασ μου είπε να μπαίνω και να πληροφορούμε.

Στο τέλος, αφού τον ευχαρίστησα εγκαρδια, φίλησα το χέρι του και αφού  υποσχέθηκα ότι θα παρακολουθώ το συγκεκριμένο ιστολόγιο, τον ευχαρίστησα για όλα κα πήρα την ευχή του και του ευχήθηκα στο επανιδείν να ξαναβρεθούμε με το καλό.

Στην συνέχεια, αφου ολοκλήρωσα την επίσκεψή μου στον γέροντα ευθύμιο χαιρέτησα τα παιδιά από το αγρίνιο και ευχηθήκαμε να ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή σύντομα.

όμως την ίδια στιγμή πιάσαμε κουβέντα με κάποια παιδιά από τηΝ λαμία, τα οποία μου είπαν ότι θα καταθύνονταν στηΝ μονή σταυρονικήτα, όπως και εγώ και τα οποία είχαν μετά σειρά από εμένα να συνομιλήσουΝ ΜΕ τον γέροντα ευθύμιο.

[ΤΗΝ Ημερομηνία ΤΗΝ οποία επισκέφτηκα τοΝ γέροντα ευθύμιο έγινε και αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίαΣ στην αμερική ενάντια στο πρόεδρο τραμπ, η οποία Απέτυχε με μόνη συνέπεια των τραυματισμό του στο αυτί , Το οποίο σύντομα από ότι φαίνεται θα επΟΥλΩθει].

Τα παιδιά από ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ είχαν την ευγένια να μου προτείνουν αν θέλω να πάμε μαζί στηΝ μονή σταυρονική ΟΤΑΝ ολοκλήρωναν τηΝ δική τους συζήτηση με τον γέροντα και εγώ δέχτηκα ευχαρίστως και τους περίμενα να ολοκληρώσουν και αυτΟΙ συνομιλία τους.

Πραγματικά κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί με τα πόδια στηΝ ΙΕΡΑ μονή σταυρονικήτα ΜΕ τους ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ, ΟΙ οποίΟΙ ήταν γεωπόνΟΙ και δάσκαλοι στο επάγγελμα.

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΑΛΑΙΣΤΑ με βοήθησΑΝ να κουβαλήσω τις δύο βαλίτσες μου, όπως είχε συμβεί όταν είχα ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ πρώτη φορά στο άγιο όρος, ΤΟΤΕ με τον πέτρο και τον παναγιώτη που είχα γνωρίσει στηΝ μονή ΙβΗρων, με τηΝ μόνη διαφορά του τώρα σε αντίθεση με τον πέτρο αυτός που είχε χτυπήσει το πόδι του ήμουν εγώ (ενώ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΟΝΟΜΑΖΟΝΓΑΝ ΚΑΙ αυτό ΠΕΤΡΟΣ).

τα ονόματα των νέων φΙλων ΜΟΥ από τηΝ λαμία ήταν αποστόλης, γεώργιος, χαράλαμπος και πέτρος (ΟΣΑ ΘΥΜΑΜΑΙ) και με βάση το παρόν ημερολόγιο ημερομηνία 13 δηλαδή ιουλίου έπεφτε 30 ιουνίου στο άγιο όρος με το ΝΕΟ πού είναι η μέρα των γενεθλίων μου κάτι το οποίο δεν πιστεύω ότι αν τελείως τυχαίο, όπως ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ΚΑΙ ότι ΚΑΙ αυτή την ημέρα συνάντησα τοΝ γέροντα ευθύμιο.

Περίπου μετά από περπάτημα περίπου ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 km στο άγιο όρος μέσα στον ήλιο, φτάσαμε στην ιερά μονή, Η οποίΑ ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακή και έμοιαζε σαν κάστρο το οποίο είχε επίσης πύργους πάνω του.

Στην αρχή μου φάνηκε πολύ περίεργη και όμορφη ΜΕ όλη αυτή ΤΗΝ εμφάνιση της, όμως μετα ρώτησα και έμαθα ότι όντως κατά τηΝ διάρκεια της ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ότι ΛΟΓΩ ΤΩΝ επιδρομΩΝ των αράβων ΚΑΙ ΤΩΝ τουρκΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ, αυτή έχει ΑΝκατασκευαστεί σαν κάστρο προκειμένουΟΙ μοναχοί να προστατεύονται από τις επιθέσεις και να καταφέΓουν μέσα στον πύργο εάν συνέβαιναν προκειμένου να σωθούν.

Μόλις φτάσαμε στην ιερά Μόνη σταυρονικήτα ο αρχονταΡΗς μας υποδέχτηκε και μας έβαλε μέσα στο αρχονταρίκι που μας κέρασε νερό και ένα μικρό λουκουμάκι, ενώ εμείς ζητήσαμε και δεύτερο πουτΗΡΙ νερό γιατί η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσο πολύ περπάτημα είχαμε σχεδόν στεγνώσΕΙ και υδρόση και το χρειαζόμασταν πάρα πολύ ΝΕΡΟ.

ΣτηΝ συνέχεια μας ρώτησε πως ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΣΤΕ,  μας ΖΗΤΗΣΕ ΤΑ διαμονητήριά μας και μας ζήτησε να το πούμε τι επάγγελμα μας (όταν ΤΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ότι ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ) και μόλις αναφερθηκε καποια στιγμη και το όνομα σταύρος μΑΣ είπε σταύρος που ήρθε στο όνομα σταυρον στηΝ μονή σταυρονικήτα ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ είναι ΚΑΘΟΛΟΥ τυχαίο.

Στη συγκεκριμένη μονή  Κανόνισσα ΤΕΛΙΚΑ να εξομολογηθώ με το σκεπτικό ότι ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΦΕΝΟΣ να εξομολογηθώ όπως έκανΑ ΚΑΙ την πρώτη φορά ΠΟΥ ΗΡΘΑ στο άγιο όρος και ΣτηΝ δεύτερη, ΑΛΛΑ ΚΑΙ το γεγονός ότι αν και είχα πνευματικό όπως είπα και στον αρχοντάρΗ της ιεράς μονήΑ ΙΒήρων, η αλήθεια είναι ότι σπάνια ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑ ΠΙΑ και είχα να εξομολογηθώ κάποιΕς εβδομάδες, οπότε σκέφτηκα ότι τουλάχιστον θα ήταν καλό να εξομολογηθώ στην μονή που βρισκόμουν τώρα δηλαδή την ιερά μονή σταυρονικήτα.

Το απόγευμα στηΝ ΕΙΣΟΔΟ της μονήΣ βρισκόταν ένας ηλικιωμένος μοναχός ο οποίος μας Κέρασε εκεί λίγο καφέ και λίγο νερό και το βράδυ αυτός ήταν που μας εξομολόγησε, ενώ αργότερα ΕΜΑΘΑ ότι συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν και ο ηγούμενος της μονής ο οποίος είχε το όνομα ΤΥΧΩΝ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ που ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΠΟΡΤΑΡΗ.

Την ίδια ακριβώς νύχτα πέρασε μπροστά μας από τη μονή ένας σκαντζόχοιρος, όπως επίσης και μία αλεπού ακριβώς μπροστά σχεδόν απΟ τα πόδι μας, ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ενός μέτρου το βράδυ, ΔΙΠΛΑ από το σπιτάκι που μέναμε (εκτός της μονής) ΚΑΤΙ ΠΟΥ ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αλΩπΗξ συνάντησε έναν ΑΛΩΠΗΞ στο συγκεκριμένο μέρος.

Κανονικά θα έπρεπε να μείνω στηΝ συγκεκριμένη μονή μόνο για μία ημέρα και την επόμενη επισκεφτώ τηΝ μονή παντοκράτορος, όμως μας ενημέρωσαν ότι επειδή συνέβαινε να ΑπεντομΩΣΗ στο συγκεκριμένη μονή, θα έπρεπε να βρω κάποια άλλη και για το λόγο αυτό ρώτησα τηΝ μονή σταυΡΟΝίΚΗΤΑ ΑΝ θα μπορούσα να ΠΑΡΑμείνω ακόμα ΓΙΑ μία Ημέρα και πραγματικά δέχτηκαν και με άφησα να παραμείνω ΣΕ ΑΥΤΗ.

ΓΥΡΩ από τηΝ μονή σταυρονικήτα που βρίσκονταν παράλια ΚΑΙ υπήρχε πάρα πολύ πράσινο και δέντρα, ενώ παράλληλα σε αυτή υπήρχε και ένα όμορφο μικρό λιμανάκι από το οποίο ΟΙ μοναχοί μπορούσαΝ να ψαρεύουν και να προμηθεύονται τα ψαράκια τους.

Η ΙΔΙΑ ΜΟΝΗ δεν είχε ΚΑΘΟΛΟΥ «πολυτέλιες», ήταν Η λιγότερο σύγχρονη και Η περισσότερο παραδοσιακΗ από όλες τις άλλες, ενώ και για το ρεύμα δεν είχε ΠΑΡΑ μία πολύ ΜΙΚΡΗ γεννήτρια που λειτουργούσε ελάχιστΑ την ημέρα και δίνονταν επειδή δεν υπήρχε πολύ νερό στους επισκέπτες ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ κάθε ΦΟΡΑ.

Την επόμενη μέρα όταν έφυγαν τα παιδιά από τηΝ λαμία, ήρθΕ στΗΝ συγκεκριμένη μονή από τηΝ ΙΕΡΑ μονή ΙβΗΡων το παιδί που χα γνωρίσει πριν από τηΝ ρωσία (Ιβαν ή Αντρει ΗΤΑΝ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ απο την Μοσχα), μαζί με τα παιδιά από το αγρίνιο, όπως επίσης και πέντε άτομα από την κέρκυρα.

ΟΙ κύροι που ήρθαν από την κέρκυρα ήταν όλοι τους εκπαιδευτικοί με τους τρεις να είναι συνταξιούχοι, ενώ ΟΙ άλλΟΙ δύο (πατέρας και γιος), ο ΜΕn enΑΣ ήταν διευθυντής και ο γιος του εκπαιδευτικός, από τοΝ ΟΠΟΙΟ έμαθα όταν συζητήσαμε ότι είχαμε σπουδάσει κιόλας την ίδια χρονική περίοδο και έτη στηΝ σχολή της ιστορίας.

ΚάνΟΝΤΑΣ ΜΙΑ βόλτα στηΝ γύρω περιοχή από τηΝ μονή, ανακαλύψαμε πολλά Ιχνη από αγριογούρουνΩΝ στηΝ συγκεκριμένη περιοχή Και συζηΣΑΜΕ ΣΕ ποια μονή θα ήμασταν την επόμενη μέρα.

εγώ τους είπα ότι θα πήγαινα στο κουτλουμούσι και αυτΟΙ μου Εδώσαν κάποιες πολύ καλές οδηγίες για το πως θα φτάσω στηΝ συγκεκριμένη μονή, όπως επίσης και ΠΩΣ ΝΑ συναντήσω τον γέροντα γαβριήλ το διέμενε σε αυτή.

Την επόμενη μέρα κατευθύνθηκα προς το κουτλουμούσι έμεινα ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ένα ΛΕΟΦΩΡΕΙΟ ΠΟΗΥ ΠΗΓΑΙΝΕ στις ΚΑΡΥΕΣ, ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ από ΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΘΑ ΔΙΕΜΕΝΑΝ.

μετά από συνεννόηση. Στο μέρος αυτό, γνώρισα στοΝ δρόμο ΚΑΘΩΣ πήγαινα για να βρω τον γέροντα ΓαβΡΙΗΛ, τον παναγιώτη από την αθήνα που ήταν δημόσιος υπάλληλος και πιάσαμε συζήτηση στο δρόμο μιας και αυτός πήγαινε στον γέροντα γαβριήλ και μετά στηΝ μονή ΙβΗρων, μαζί με τα δύο ΤΟΥ παιδιά και τοΝ φίλο του τον γιώργο.

Μου είπε ο λοιπόν ο παναγιώτης ότι Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΧΕ ξανάέρθει στο άγιο όρος το 1990 μετά χριστόν ΩΣ νεαρός με ΤΗΝ παρέα ΤΟΥ (ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ) και συνάντησε τον άγιο παΐσιο, Ο όποιος τους υποδέχτηκε και μιλΗσΕ ΜΕ Ολους και μου είπε θαυμαστά του όταν όλοι έφυγαν από τον άγιο γέροντα παΐσιο είχαν την αίσθηση ότι είχαν βρει την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που του έθεσαν.

Κάποιον τον ρώτησαν πως θα σώΘουν ΑΥΤοι που δεν έχΟΥΝ γνωρίσει τοΝ χριστιανισμό και ο άγιος παΐσιος τους είπε ότι για αυτούς τους ο ΚΑΛός θεός πέρα από την ΣΥΝείδηση τους έδωσε επίσης και της σοφία και τους φιλοσόφους, όπως λόγω χαρεί έκανε στην αρχαία ελλάδα και αυτό ουσιαστικά θα τους βοηθούσε πάρα πολύ στηΝ σωτηρία τους ακολουθώντας επιταγές της συνείδησης των ιδίων.

Πίσω σου παναγιώτης μου ανέφερε ότι ο άγιος γέροντας παΐσιος αν και δεν ήξερΕ ξένΕς γλώσσες, μπορούσε να σΥΝΕνοωΗθεί θαυμαστά με τηΝ δύναμη του αγίου πνεύματος με τους ξένους συνομιλώΝΤΑΣ αυτόΣ στα ελληνικά και αυτΟΙ στηΝ γλώσσα τους ΚΑΙ καΘένας μπορΟΥςΕ να καταλάβει πάρα πολύ καλά τον άλλον.

και όταν ο ίδιος κάποια στιγμή είχε ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ γέροντα ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ μεταφράσεις στα αγγλικά ΣΕ αυτά που ΕλΕΓΕ μιλώντας μέ ΕναΝ γιαπωνέζο, ο γέροντας αρνήθηκε ΚΑΙ ΕΙΠΕ ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ και Ο ΑΓΙΟΣ συνεννοήθηκΕ πάρα πολύ καλά με αυτό το άτομο από την ιαπωνία φερόμενος Με πολύ αυγένεια και καλοσύνη και πάρα πολύ αγάπης.

ΜΟλΙΣ της φτάσαμε μιλώντας στο κελάκι του γέροντας  ΓΑΒΡΙΗΛ, αΜΕΤΑ από ΕΝΑ πάρα πολύ μικρό και χτύπηΜα με την πόρτα του για να μπούμε μέσα, ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ. 

Έξω από το κελάκι υπήρχε ένα μικρό κουτί με λουκουμάκια και ο γέροντας ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ομάδα ΟΤΑΝ μπήκαμε μέσα να κεραστούμε, ΕΝΩ μας περίμενε πάνω στο κρεβατάκι του και μας καλωσόρισε όλους και πάρα πολύ φιλικά.

ΣτηΝ συνέχεια μας έδωσε σε όλους την ευχή του και άρχισΕ να μας λέει διάφορες ιστορίες για το πώς θα πρέπει να φέρονται ευγενικά όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους όπως και οι άντρες με τις γυναίκες.

Μας ανέφερε χαρακτηριστικά την ιστορία που είχε συμβεί με τον ουίΝστον τσΟρτΣΙλ, τΟν πρωθυπουργό της βρετανίας ΣτΟν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν μία γυναίκα του είπε ότι «αν ήσουν άντρας μου θα σου έδινα δηλητήριο» και αυτός της απάντησε «κυρία μου και αν εγώ ΑΝ ΗΜουν σύζυγόΣ σας σίγουρα θα το έπινΑ¨, δείχνοντΑς ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φέρονται με τέτοιο τρόπο μεταξύ τους.

Παράλληλα μας ανέφερε για ία ιστορία για μια κυρία που ΔΕΝ ΤΙΣ μιλούσε ΣΧΕΔΟΝ κανείς και αυτή πήρε έναν παπαγάλο ο οποίος τΗς έλεγε καλημέρα όλη τηΝ μέρα και όταν τηΝ ρώτησαν συγκεκριμένΑ για ποιο λόγο τοΝ ΑΓΟΡΑΣΕ, αυτή τους απάντησε ότι αφού κανείς δεν της λέει καλημέρα της έλεγε τουλάχιστον Ο παπαγάλους και ΤΗΝ ΧΑΙΡΕτούσε.

Ο γέρων ΓαβρίηΛ ΕΙΠΕ ΟΤΙ θα σωθούμε μέσω τΩΝ άλλΩΝς,αναλόγους δηλαδή πΩσ Θά τους φερθούμε, όπως επίσης και με την εξομολόγηση που θα κάνουμε σε σχέση με τα αμαρτήματά μας προκειμένου να σωθούμε.

Ανέφερε επίσης ότι οι άντρες θα πρέπει να αγαπάνε τις γυναίκες τους, όπως επίσης και η γυναίκες τους άντρες τους και στηΝ συνέχεια μας έδωσε κάποια φυλλάδιΑ για να βγάλουμε φωτοτυπία, μας έδωσε την ευχή του και στηΝ συνέχεια αποχωρήσαμε από το κελάκι του.

Αμέσως μετά με τηΝ νέα ου παρέα κατευθυνθήκαμε προς την παναγούδα και το κελάκι του αγίου παϊσίουσ, ΜΕΣΑ από το όμορφο δάσος που οδηγούσΕ από το κουτλουμούσι προς το κελί του αγίου παϊσίου και το οποίο ο παναγιΩτης γνώριΖΕ, όπως και ο γιώργος, γιατί είχαν ξαναέρθει και οι δύο όπως αναφέρθηκε στο άγιο όρος και είχαν επισκεφτεί τον άγιο παΐσιο.

Το συγκεκριμένο μέρος θύμιζΕ ΕΝΤΟΝΑ ζούγκλα ΚΑΙ ήταν και πάρα πολύ όμορφο με καθαρό αέρα και ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ πολύ ΚΑΛΟ ταξίδιΚΑΙ ευχάριστο, παρΑ τις ανηφόρες και τις κατηφόρες που υπήρχΑΝ σε αυτό.

 Σύντομα φτάσαμε στο τελί της παναγούδας του αγίου παϊσίου, όπου όπως το θυμόμουν την προηγούμενη φορά, έξω από αυτό υπήρχε ένα κουτί με λουκουμάκια, ενώ ΟΙ ΝΕΟΙ σύντροφΟΙ μου είπαν ότι δΑΥΤΟ εν άδειαζε ποτέ, γιατί όσο και να ΕπΑΙΡΝΕ να κάνεις μετά από λίγο αυτό γέμιζε μόνο του, χωρίς κανείς να του βάζεις μέσα λουκούμια.

Μετά χτυπήσαμε με ένα μικρό σιδερένιο σφυράκι το στο ΑΥΤσχέδιο κουδουνάκι ΠΟΥ ΗΤΑΝ ένα σίδερο που υπήρχε έξω Στην αυλή του αγίου παϊσίου ΚΑΙ με ευγενικό τρόπο ΕΝΑΣ γέροντας που βρίσκονταν Μέσα μας ΥΠΟΔΕΧΧΤΗΚΕ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΗΤΑΝ ο γερων Αρσενιος, Ο ΟΠΟΙΟΣ. Ήρθε και μας άνοιξε την πόρτα αλλά πρώτα μας είπε ότι όποιος ήθελε να μπει μέσα θα έπρεπε πρώτα να κεραστεί τουλάχιστον ένα λουκούμι και μετά να μπει μέσα.

πριν μπούμε μέσα αφήσαμε τα πράγματα έξω και Μετά Με τα παιδιά και τους δύο ΝΕΟΥΣ φίλους Μου ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ μεσα στο καλυβάκι του αγίου γέροντα, ενώ έξω από αυτό υπήρχαν τα ξύλα στα οποία καθόταν ΟΙ διάφοροι προςκΥνητές, τους οποίους δέχονταν ο άγιος γέροντας παΐσιος όσο ζούσε, όπως ακριβώς ήταν και την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το συγκεκριμένο μικρό καλυβάκι.

Όταν μπήκαμε μέσα ο γέροντας ρώτησε τα δύο παιδιά αναγνώριζαν τι σημαίνει η λέξη αχειροποίητη εικόνα και αυτά τοΥ απάντησαν ότι ήταν μία εικόνα η οποία δεν ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ με ανθρώπινα χέρια.

Ο γέροντας τους απάντησε ότι σωστά απάντησαν, όμως τους είπε ότι πήγαν κάποια παιδιά τα οποία ΔΕΝ ήταν τοΣΟ μορφωμένο όσο τα ίδια ΚΑΙ τα οποία μάλιστα έλεγαν ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ο αχειροποίητΗ εικόνα σημαίνει Η εικόνα η οποία έχει φτιαχτεί από άχυρα, δείχνοντας ότι δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει η λέξη αυτή.

 ΕπιΣΗΣ Ο ΓΕΡΩΝ ΑΡΣΕΝΙΟΣ μας ΕΙΠΕ ότι ο Αγιος Γέροντας παΐσιος είχε αναΦέΡει ΣΕ επισκέπτες του ότι ΤΟΥ είχαν εμφανιστεί ΖΩΝΑΤΝΟΙ μπροστά του ο χριστός και η παναγιά μας και όταν τους ρώτησΕ ΑΝ κατάλαβαν τους είπε, αυτΟΙ ΠΟΥ και δεν είχαν ΚΑΤΑννοήσει τους λόγους του, του ΑΠΑΝΤΗΣαν ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ότι τους είχε δει στον ύπνο του, ενω ΑΥΤΟσ τους έλεγε ότι τους ΕΙΧΕ ΔΕΙ ζωντανούς μπροστά του.

Ο Αγιος Παισιος είχε στο κελι του την εικονα της Παναγιάς της ΙεροσΟλΥμιτισας, η οποία ειναι και η πιο πιστη απεικονιση της Παναγιάς μας που υπαρχει, Την οποία είχα δει και εγώ ίδιος όταν είχα επισκεφθεί ο τάφο της παναγιάς μας και όποιον όπως είχα αναφέρει και τότε μία πάρα πολύ όμορφη εικόνα (https://alophx.blogspot.com/2017/08/blog-post.html).

Ο γέροντας της συνέχεια μας ανέφερε ότι ο Αγιος Παισιος ελεγε οτι είναι προσωπική επιθυμία του καθενός και επιλογή εάν θα γίνει μοναχός Η ΘΑ παντρευτεί χωρίς καμία πίεση από κανέναν, ανάλογα με το ΤΙ ταιριάζει Στον καθένα.

Ο άγιος παΐσιος πολλές φορές έβλεπε αν κάποιος είχε περισσότερη κλήση στο να είναι μοναχός η ΓΙΑ παντρεμένος λαϊκός κΑι αναλόγως έλεγες τον καθένα εφόσον τοΥ ΤΟ ζητούσε ΚΑΙ μόνος ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ μοναχοΙ, αλλά ο διάβολος τΟΥς πολεμούσε, τους εΛΕΓΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΝΤΑΝ και να μην το βάΖουν κάτω και να συνεχίσουν την κλήση τους ΚΑΙ ΤΗΝ σχετικΗ προσπάθειά τους.

Ο γέροντας επίσης μας ανέφερε ότι νεολαία στην εποχή μας με τους παλαβούς νόμους που βγάζει ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΑ από ΔΗΘΕΝ «εκπαιδευτικά προγράμματα» κοντεύΕΙ σχεδόν ΝΑ καταστραφΕΙ τελείως και ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση και τα παιδιά να μάθουν την σωστή ιστορίαΣ, όπως ΚΑΙ ΤΗΝ ορθόδοξη ΠΑΡΑΔΟΣΗ τους.

Εγώ ΠΟΥ έχω προσωπική πείρα στην εκπαίδευση συμφώνησα μαζί του, ότι όντως πολλά τρελά πράγματα συμβαίνουν στην εκπαίδευση και δυστυχώς προσπαθεί το κράτος να βάλει με το ζόρι τΟΥς καθηγητές να διδάξουν αυτά τα αποτρόπια διαβάσματα στα παιδιά.

Μας ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δούμε σε όλα αυτά τα πράγματα και σε κάθε περίπτωση ο θεός θα ΠΡΟΣΤΤΕύσει τόσο τους πιστούς όσο και τις εκκλησίες σε περίπτωση ΠΟΥ ΘΑ κινδυνεύσουν με τους τρόπους που αυτός ξέρει.

Μας ανέφερε επίσης για έναν νεαρό γιατρό ο οποίος είχε έρθει στο καλύβι του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ είχε μέσα του δαιμόνιο και τον διάβασΕ Ο γέροντας τους στο τέλος έγινε καλα μετά την επίσκεψή του στον άγιο παΐσιο.

Ο γέροντας πίστευΕ ΑκράΔΑΝτα ότι ακόμη και σε αυτή τηΝ ΔΥΣΚΟΛΗ εποχή Ο ΘΕΟΣ δεν θα μας εγκαταλείψει και θα βρει τρόπο να σώσει το πλάσμα τουΚΑΙ ΘΑ επέμβη σύντομα στην ιστορία.

όταν τον ρώτησΑΜε ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ Ο ΘΕΟΣ, Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ μας απάΝτηςΕ ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ακριβώς τον τρόπο, αλλά σίγουρα με όλη αυτή την κατάθεση που κρατήσει σίγουρα θα επέμβει.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο άγιος παΐσιος ΑΓαπόΥΣΕ  πάρα πολύ τα ζώα και τα φρόντιζε και πολλά ζώα όπως λόγω ΦΙΔΙΑ, σαύρες, όπως επίσης πουλιά, γατες και αρκούδες πήγαιν μπροστά του και φέρονταν ΜΕ ηρεμία και τον υπάκουαν.

[Η παρέα μου μου είπε επίσης ότι φαινόμουν το ίδιος προσωπικά ότι δεν ΗΜΟΥΝ πάρα πολύ χαλαρός και ότι θα έπρεπε να ηρεμήσω  και να μηΝ σκέφτομαι τι θα γίνει στηΝ συνέχεια, ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ότι ΣΟΥ βγεΙ ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ από μόνο του και για να έχω ουσιαστικά απαντήσεις στο άγιο όρος, ΠΡΕΠΕΙ Να έχω επίσης πολύ ηρεμία στο συγκεκριμένο μέρος].

ΣτηΝ συνέχεια, Με την ολοκλήρωση της συζήτησήΣ μας ΚΑΙ αφού ευχαριστήσαμε τον γέροντα και πήραμε την ευχή του, γύρισαμε ο καθένας προς το μέρος που κατευθυνόταν, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ προς τΗΝ μονή των ΙβΗρων, ΕΝΩ εγώ γύρισα πίσω στο κουτλουμούσι.

ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ να έρθει ο αρχοντάρης, αν και ήταν ακόμα νωρίς, γνώρισα τον γιώργο από την καλαμάτα, ένα πολύ καλό παιδί και αυτό όπως όλα τα προηγούμενα, ο οποίος καταΓόΝταν από τηΝ ΠΥΛΟ ΤΗΣ μεσσηνία ΚΑΙ αποφασίσαμε να επισκεφτούμε από κοινού μέχρι να μας δώσουν τα δωμάτια ΤΗΝ ΜΟΝΗ του αγίου ανδρέα ΣτΙς καρύδες, όπως επίσης και τΗΝ ΕΚΚΛΣΙΑ ΤΟΥ άξιον εστί και τηΝ μεγάλη του γένους σχολή Του όρους που είναι η ΑΘΩΝιάδα.

Πραγματικά μετά από λίγη ώρα φτάσαμε μετά από περπάτημα πάνω στΗΝ ΣΚήΤη του αγίου ανδρέα, Η οποίΑ ήταν πάρα πολύ όμορφη και εντυπωσιακή, αφού πρώτα όπως ΕΙΧΑΜΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ, προσκυνήσαμε την εικόνα του άξιον εστίες στην ΟΜΩΝΥΜΗ εκκλησία που βρίσκεται ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ τΩν καρυών.

Η ΣΚΗΤΗ του αγίου ανδρέα ήταν εντυπωσιακή με χρυσούς τρούλους και ρωσική αρχιτεκτονική και μου θύμισε πάρα πολύ το βατοπέδι ενώ δίπλα σε αυτή υπήρχε το σχόλΕιο της αθωνιάδας το οποίο ΘΥΜΙΖΕ κολλέγιο και ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΑΥΛΗ της ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ μία μικρή μπασκέτα.

Στην αθΩνιάδα όπως είναι γνωστό αναδείχθηκαν και μεγάλΟΙ πατριάρχΕς ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ, όπως ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡασ γρηγοριιοσ ο πέμπτος, ο ευγένιος βούλγαρης αλλά και ο άγιος κοσμάς ο αιτωλός  ο εθναπόστολος και εθνομάρτυρας.

Αφού αγοράσαμε κάποια δωρα στην συγκεκριμένη μονή, μπήκα μέσα στην εκκλησία του αγίου ανδρέα, η οποία ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακή και με πολύ όμορφες εικόνες, οι οποίες θα πρέπει να ήταν ρωσικές, όπως π.χ. τον κυριο ημων ιησου χριστό σαν βασιλιά της δοξασ, αλλά επίσης και τον αλέξανδρο νιεφσκι και την βασιλια ολγα της ρωσιασ, οι οποίεσ ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακές, όπως και οι εικόνες της παναγίας μας που ητα και αυτεσ πάρα πολύ όμορφες.

Στη συνέχεια ερωτήσαμε οδηγίες για να δούμε το γέροντα ευφροσυνο, ο οποίος βρίσκεται στο κουτλουμούσι στην μονη του αγιου ιωαννη του προδρομου και πραγματικά αυτές μας δοθηκαν όταν ρωτήσαμε, οπωσ είπαν τον φούρνο που βρίσκεται κοντά στο κουτλουμούσι στις καρυεσ.

Στο γέροντα ευφροσυνο μου χει προτείνει να τον επισεφτω ο φίλος μου ο κωστας, ηδη από την πρώτη επίσκεψή μου στο άγιο όρος, αλλά εγώ δεν είχα προλάβει να πάω τότε και ήταν κάτι που ήθελα να κάνω.

Όταν πήγαμε στο φούρνο ο αρτοποιός ο οποίος εργάζονταν σε αυτόν μας πρότεινε επισησ ότι άμα θέλαμε θα μπορούσαμε να πάμε στον γέροντα του ψωμί το οποίο έτρωγε.

και πραγματικά αγοράσαμε και δυο ψωμι και μαζί με τις εικόνες και τα διάφορα δωράκια και τους καφέδες που έδινα στισ διάφορεσ μονεσ και σκητεσ που επισκεπτομουν,κατευθυνθήκαμε μαζί με τον νέο φίλο μου τον γιώργο προς τον γέροντα.

Ακολουθήσαμε το ανηφορικό μονοπάτι στον αστερό δρόμο στην ευθεία εφόσον περάσαμε τον φούρνο και προχωρήσαμε για αρκετό χρονικό διαστημα μέχρι να βρούμε που θα πάμε.

Επειδή όμως ούτε εγώ, ούτε και ο γιώργος γνωρίζαμε αυτό τον δρόμο και την διαδρομή αφού δεν έχουμε ξαναπάει ποτέ και οι δύο στο γέροντα, κάποια στιγμή φτάσαμε σε ένα μεγάλο κτήμα το οποίο ήταν ανοιχτό.

Σκέφτηκαμε λοιπόν να μπούμε μέσα και να ρωτήσουμε αν πηγαίνουμε σωστά για το κελί του γεροντα ευφροσυνου, αλλά μόλις μπήκαμε μέσα είδαμε ότι υπήρχαν σύρματα και μέσα σε αυτά μεγάλα μαύρα σκυλιά που γρυλιζαν δυνατά, ήταν όμως όλα τους δεμένα.

Ξαφνικά όμως άρχισε από ένα σπίτι να ρθει τρέχει προς το μέρος μας ένα λιτό μεγάλο μαύρο σκυλί και αύριο το οποίο γάβζιζε προς εμάς και μόλις το είδαμε αρχίσαμε και οι δύο να τρέχουμε προς την έξοδο, ενώ ο γιώργος προσπάθησε να πάρει κατά την διάρκεια του τρεξιματοσ μας ένα ξύλο από κάτω σε περίπτωση που ο αγριοσ αυτοσ σκυλοσ μας επιτεθόνταν.

Ευτυχώς ο σκύλος δεν μας ακολούθησΕ μόλις βγήκαμε έξω από το συγκεκριμένο κτήμα και αποφάσισαμε να συνεχίσουμε λίγο ακόμα την διαδρομή μας προκειμένου να βρούμε τους της σκήτη του γέροντα ευφροσυνου  και Αν δεν τα καταφέρναμε, τότε θα σταματήσουμε και θα γυριζαμε πίσω.

Ευτυχώς μετά από λίγο βρήκαμε ένα μικρό σπιτάκι και κάποιον εργάτη έξω από αυτό που εκάνε κάποιες εργασίες και τον ρωτήσαμε εάν εκεί πέρα ηταν η σκητη του Αγιου Ιωαννη του Προδρομου που εμενε ο γεροντασ και αυτοσ μας απαντησε καταφατικα.

Πραγματικά περιμένοντας μέχρι τις 2:00 που μας έλεγε ένα μικρο χαρτι στην πορτα της σκητησ ότι ανοίγει αυτή, χτύπησαμε το κουδουνάκι και ένας μοναχός μας άνοιξε την πόρτα και μετά από λίγο εισηλθαμε μέσα σε αυτή.

Μετά από λίγο ήρθε ένας γέροντας, Ο οποίος και μας υποδεχτηκε εγκάρδιακά, για τον οποίο αρχικα νομίσαμε ότι ήταν ο γέροντας εφρόσυνος.

όμως δεν ήταν ο ίδιος και δεν ήμασταν τυχεροί, γιατί ο γέροντας μας είπε ότι ο γεροντασ ευφροσυνοσ δεν μπορουσε να δεχτει την μερα αυτή κοσμο αν και ήταν μέρα που επιτρεπνταν οι επισκεψεισ.

Το πιθανότερο που σκεφτήκαμε μαζί με τον γιώργο ήταν ότι μάλλον ο γέροντας δέχε κάποιο πρόβλημα υγείας εκείνη την ημέρα και για αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε να μας δεχτεί και αυτή φαίνεται ότι ήταν πιο λογική εξήγηση.

Συζητήσαμε στην συνέχεια λίγο με τον γέροντα αυτό για την κατάσταση στον κόσμο και μας είπε ότι αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη και βαναμένεται σύντομα λόγω αυτής ότι θα υπάρξει επέμβαση από τον θεό.

ο γέροντας μας έδωσε κάποια κόσμο σχοινάκια και σταυρουσ, αφου πιο πριν μας ειχε κερασει ένα λουκουμακι και νερο και στην συνεχεια αφου πηραμε την ευχή του γέροντα αποχωρησαμε.

και ίσως αυτό θα είναι ένα καλό κίνητρο την επόμενη φορά που θα έρθω με το καλό στο άγιο όρος, να επισκεφτώ τόσο τον γέροντα ευφροσυνπ. όπωσ επίσης και τον γέροντα γαβριήλ, αλλα και το γέροντα ευθύμιο για άλλη μια φορά και να καταφέρω να τους βρω και τους τρεις, μιασ και αυτή την αφού τώρα κατάφερα να βρω μόνο τους δύο από τους τρεις γέροντες που ήθελα να επισκεφτώ, Αυτές τις τρεις μεγάλες μορφές του αγίου όρους.

Στην συνέχεια γυρίσαμε στον κούτλουμουσι, οπου συναντήσαμε τον αρχοντάρη, ο οποίος και μας έδωσε το διαμέρισμα στο οποίο θα διαμέναμε, ενώ ωσ τις 5:30 ξεκουραστήκαμε και πήγαμε στον εσπερινό και αμέσως μετά ακολούθησε το απόδειπνο.

Η αλήθεια είναι ότι της συγκεκριμένη ημέρα, σε αντίθεση με τις άλλες μονές δεν βγήκαν τα άγια λείψανα τα οποία δεν καταφέραμε να προσπαθούμε στην συγκεκριμένη μονή να προσκυνημσουμε.

μετά το απόδειπνο εγώ με τον φίλο μου τον γιώργο, όπως και πολλά άλλα παιδιά, βοηθησαμε τους μοναχούς να πλύνουν τα πιάτα και στην συνέχεια τουσ βοηθήσαμε να μεταφέρουν στο κελάρι διάφορα πράγματα.

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑΑ κατευθυνθήκαμε στα παγκάκια που υπήρχαν έξω από τη μονή και εκεί πέρα συναντήσΑΜΕ με διάφορα παιδιά από την πάτρα με τα οποία σε μένα συζητούμε μεταξύ μας και άρχισαμε να λέμε μεταξύ μας τις εμπειρίες ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Μας ρώτησαν πως θα μπορούσαμε να πάΝε στον γέροντα ευθύμιο και εμείς τους αναφέραμε τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ εμπειρίες μας ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟ και τους δώσαμε κάποιες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν κατευθούν ΣΤΗΝ ΣΚΗΚΤΗ ΤΟΥ.

Λίγο μετά εμφανίστηκε στην παρέα μας ένα ΕΝΘΟΥΣιώδης κύριος από ότι σέρρες, ο οποίος μας ΕΙΠΕ ότι είχε επισκεφτεί παλαιότερα τον άγιο παΐσιο μαζί με τον αδερφό του, Ο οποίοΣ  μας ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ του είχαν κάνει μάγια και με την προσευχή του άγιοΥ γέροντα παΐσιοΥ κατάφερΕ ΝΑ απαλλάΓει από αυτά.

Μας ανέφερε επίσης σου το γέροντας ήταν μια πάρα πολύ άγιΑ προσωπικότητα και μπροστά σε πάρα πολλούς ανθρώπους φεΓΓοβολούσε ΚΑΙ ένα φως που έφτανε από αυτόν ΕΦΤΑΝΕ μέχρι τον ουρανό ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ,  ενώ μπορούσε ακόμη και να ΙΠΤΑτΑΙ στον αέρα, ΕΝΩ και πολλά ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ήταν πάρα πολύ φιλικά μαζί του και με τους επισκέπτες του ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΑΚΟΥΑΝ.

Μασέλεγε επίσης σου το άγιος παΐσιος είχε πάρα πολύ χιούμορ, ενώ πάρα ποΛΛΟΙ άνθρωποι που ΗθέλΑΝ να τοΝ επισκεφτούν, κατασκηνώνΑΝ από την προηγούμενη μέρα, όπως γίνονταν για τον γέροντα ευθύμιο, προκειμένου να μπορούν ανακατωτάδες αυτή να καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν την ευχή του και να μιλήσουν μαζί του.

Λόγω όμως αυτής της δημοφιλίας του γέροντα υπήρχαν και κάποιΟΙ ΖΗΛΩΤΕΣ φανατικΟΙ μοναχοί, οι οποίοι τον ζήλευαν και τον συκοφαντούσαν ότι τάχα ήταν ένας μάγος και ότι όλα αυτά τα έκανε μάγιο τρόπο, ψευδόμενΟΙ από ΤΟΝ ΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΗΛΕΙΑ ουσιαστικά.

Ο ΙΔΙΟΣ ΚΥΡΙΣ μας ΑΝΕΦΕΡΕ ότι Ο άγιος παΐσιος του είπε επίσης ότι Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει όταν η τουρκία κλίσΕΙ τα στενά για τΗΝ ρωσία και ΘΑ αυξήσει πάρα πολύ τους δασμούς έναντι των ρώσων σε αυτά (αυτΑ θα γίνΟΥΝ αφού πέσει ο ερντογάν μας ΕΛΕΓΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ), Για τα στενά και τα ύδατα του βοσπόρου των ΔΑΡΔΑΝελίων.

Τότε θα γίνει ένας πόλεμος μεταξύ της ρωσίας στην τουρκίας και η τουρκία θα διαλυθεί από τους ρώσους, ΟΙ ρώσοι θα φτάσοΥΝ ΩΣ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ μαζί με τους συμάχους τους κινέζους, οι οποίοι θα εΧΛΟΥΝ200 εκατομμύρια στρατό ως ενίσχυση ενάντια στο νατο και στηΝ δύση και θα φτάσουν ως την παλαιστίνη, η οποία θα γίνει ένα μεγάλο γήπεδο πολέμων.

Μετά οι ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΘΑ πολεμήσουν μεταξύ τους το τέλος δεν θα τα βρίσκουν στηΝ μοιρασιά και για τοΝ λόγο αυτό, επειδή θα μπορούν να τα βρουν, θα δώσουν την πόλη στους έλληνες προκειμένου να υπάρξει έστωμία «ενδιάμεση μέση λύση».

Μας είπε επίσης ότι πολΛΟΙ γερμανΟΙ θα Ερθουν στην ελλάδα, ενώ Η γερμανία θα διαλυθεί από αυτό τον πόλεμο, πιθανότητα με πυρηνικά καιΟΙ  γερμανοί θα είναι πρώτοι που θα γίνουν ορθόδοξοι.

ΜΕΤΑ από αυτή ΤΗΝ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, γυρίσαμε στον αρχοντάρΗ, με τον οποίο συνομιλήσαμε, όπως επίσης και μέ Εναν ΟΜΟΓΕΝΗ μας από τηΝ βρετανία, ο οποίος ΕΜΕΝΕ και αυτός στηΝ συγκεκριμένη σκέτη, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ πολύ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

την αλλη μερα, Αφού ξυπνήσαμε το πρωί φτιάξαμε τα πράγματά μας ΚΑΙ αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την σκήτη του αγίου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΜΑΡΥΡΑ, ενώ παράλληλα βρεθήκαμε και στηΝ γιορτή του άγιοΥ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΗΝ ΜΕΡΑ αυτή ΣΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΗΜΣΑΜΕ ΕΚΕΙ.

ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ, αφού χαιρέτησα τον γιώργο κατευθύνθηκα προς τις καρυές όπου το λεωφορείο ΘΑ έφΕυγε τις 9:45 από τις καρυές πΡΟΣ το λιμάνι της δάφνης, προκειμένου να πάρουμε το καραβάκι για την επιστροφή μας από ΤΟ ΣΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.

Στο συγκεκριμένο λιμάνι συνάντησα τα παιδιά από την πάτρα, τοΝ λευτέρη και τοΝ γιαννη, με τά οποία ΣΥΝΟμιλήσαμε ξανά, ενώ μέσα στο λεωφορείο ΒΡΙΣΚΟΝταν κΑι ο ΕΝθΟυσΙώδης κύριος που μας μιλούσε για τον άγιο παΐσιο, τοΥ οποίο άκουσΑ το όνομα (δημήτρης) και κατευθήΝΘκαμε όλοι μαζί ΠΡΟΣ το λιμάνι της δάφνης.

τα παιδιά από την πάτρα ΜΟΥ είπαν ότι στηΝ συνέχεια θα κατευθύνοΝΤΑν Στα καυσοκαλύβια, προκειμένου να ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ το κελί του αγίου πορφυρίου, ενώ εγώ κατευθυνόμουν στην ουρανούπολη και στηΝ θεσσαλονίκη προκειμένου να προλάβω την επόμενη μέρα τα γενέθλια του αδερφού μου.

Το άγιο όρος στην πάρα πολύ εντυπωσιακό και μακάρι ο θεός να μου δώσεις την ευκαιρία να ΤΟ ξαναΕπΙΣΚΕΦΤω κάποια στιγμή και εχεΙ πάρα πολλά εντυπωσιακά τοπία, δάση των καθαρό αέρα και ήλιο, ενώ η θάλασσα είναι ΑΓΝΗ ΚΑΙ καθαρΗ, αφού δεν έχΟΥΝ πατήσει ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ τουρίστες και ξενοδοχείαΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

Στο άγιο όρος ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ πάρα πολΛΟΙ χωματόδρομοι και αυτό ελάχιστα έχει αναπτυχθεί ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ αυτό ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑΥΜΑΖΑΜΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΣ (ΠΕΡΑ από το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ), μέχρι να φτάσουμε στηΝ δάφνη σε όλη τηΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ.

Οι περισσότερες μονές είχαν τα χωραφάκια τους, ΜΕ ΤΑ οποία καλλιεργούσαν και ζούσαν με τα προϊόντα τους ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ, ενώ αντίστοιχα κάποιες μεγαλύτερες είχαν καταφέρει να βάλουν ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΕΣ ΜΝΑΔΕΣ, ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΕΙΧΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΚΙΕΡΓΕΙΣ, ενώ άλλες ΕΙΧΑΝ κάποιες μικρές γεννήτριες προκειμένου να συντηρούνται με το ρέμα τους, αυτές ΚΑΙ ΤΕΛΟΣΣ σε κάποιες ΜΟΝΕΣ υπήρχαν και μικρά λιμανάκια με βαΡκούλες, ΜΕ τις οποίες ΨΑΡΕΥΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ.

Ο κύριος δημήτρης ανέφερε τότε ότι είχε γνωρίσει και τον γέροντα εφραίμ της αριζόνας πριν πάει στην αμερική και ο οποίος κατάφερε με τα μοναστήρια που έΦΤΙΑΞΕ στην αμερική ουσιαστικά να εξαπλώσΕΙ ΤΗΝ ορθοδοξία ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ αυτή, ενώ παράλληλα μπορούσε να βρίσκεται ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΥΡΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ από το ένα μέρος ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ένα άλλο στο άγιο όρος ΜΕΤΑ από ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ.

ΕΠΕΙΔΗ Ο γιάννη ΚΑΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ από ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, όταν συνομιλΗσαμε, ΜΟΥ εΙπΑΝ ΟΤΙ είχαΝ όπως ΚΑΙ ΕΓΩ ξενυχτήσει την προηγούμενη μέρα από τις αγρυπνίες και ΗΤΑΝ κουρασμένοι (ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ), αποφασίσαμε από ΚΟΙΝΟΥ να διαμείναμε όλοι μαζί σε ένα φθηνΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ αυτή που βρήκαμε στηΝ θεσσαλονίκη, ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΜΟΥ.

Αποφασίσαμε όμως παράλληλα ΝΑ επισκεφτούμε στοΝ δρόμο ΜΑΣ από την ουρανόΥπολΗ προς τΗΝ θεσσαλονίκη και τον τΑφο του αγίου παϊσίου στο μοναστήρι της σουρωτής κάτι που όντως κάναμε.

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΕΠΕΙΔΗ φτάσΑΜΕ μιάμιση ώρα πριν αυτό ανοίξΕΙ τις ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ, συναντήσαμε έναν κύριο από την περιοχή αυτή που ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΝ ψάρια και ο οποίος μας είπε για τηΝ συνάντηση του με τον άγιο παΐσιο και μας έδωσε και κάποιες εικονίτσες ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.

ΣτηΝ συνέχεια, μόλις άνοιξε το μοναστήρι, ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΜΕΣΑ σε αυτό και όλοι μαζί ασπαστήκαμε τον τάφο του αγίου παϊσίου και πήραμε σαν ευλογία λίγο χώμα από αυτόν και στηΝ συνέχεια αφού φιλΗσαμε την εικόνα του αγίου ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ, κατευθυνθήκαμε προς ΤΗΝ θεσσαλονίκη όπου και διαμέΙνΑΜΕ τηΝ συγκεκριμένη Ημέρα.

Την επόμενη, ΑΦΟΥ ευχαρίστησα τα παιδιά και ανταλλάξαμε τηλέφωνΑ, κατευθύνθηκα να προς τα κτέλ της θεσσαλονίκης από τα οποία έφτασα στο κτελ της ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ και πρόλαβα την ίδια μέρα τα γενέθλια του αδερφού μου όπως ΣΧΕΔΙΑΖΑ.

Της επόμενες ημέρες επισκεφτήκαμε ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ την αθήνα, ενώ είδαμε παράλληλα και στο γήπεδο της αγίας σοφίας ΤΗΣ αεκ τον αγώνα που έπΑΙΖΕ ΤΟΤΕ αυτή, ενώ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑ πολύ εντυπωσιακόΣ και όμορφοΣ χώροΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ το μουσείο ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ελληνισμού, ΑΛΛΑ και το μουσείο των παικτών και της ιστορίας της ΑΕΚ.

Εύχομαι ολόψυχα και η αγία σοφία που βρίσκεται στην κωνσταντινούπολη σύντομα αντί για τζαμί και μουσείο, όπως την έχουν κανει τωρα οι τούρκοι, να ξαναγίνει συντομα για άλλη μια φορα χριστιανικός ναός όπως κατασκευαστηκε αρχικα και να την χαίρονται όλοι οι χριστιανοι.

και να αξιωθούμε όπως σκεφτόμαστε με τον αδερφο μου κάποια στιγμή να την επισκεφτούμε σε ένα μελλοντικο ταξιδι μας εκει, ενώ εγω προσωπικα πολύ θα ήθελα να επαναλαβω ξανα όλη αυτή την όμορφη εμπειρία της επισκεψησ μου στο άγιο όρος για τριτη φορά αν με αξιώσει κάποια στιγμή ξανά ο θεός και η παναγία μας, να το επισκεφτώ και πάλι και να χω τις όμορφες εμπειρίες, συγκινησεισ και αναμνήσεις από τον ιερο αυτό χωρο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου