Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΚΕΚΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΚΕΚΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια της ιστορίας, σε πολλές χώρες υπήρξαν Πρόεδροι οι οποίοι υπηρέτησαν τις Προεδρικές θητείες, είτε τους συνεχόμενα, είτε και κάποιες φορές σπαστά, δηλαδή με μια διακεκομμένη θητεία ενός άλλου Προέδρου ενδιαμέσως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπήρξε μόνο ένα παράδειγμα, δηλαδή μίας μη διαδοχικής Προεδρικής θητείας ενός Προέδρου, έχει συμβεί μόνο στην περίπτωση των Αμερικανού Προέδρου  Siepen Rover Cleveland. Ο ίδιος ο Κλίβελαντ υπηρέτησε την πρώτη του θητεία, ενώ πριν υπηρετήσει την δεύτερη ως Πρόεδρος, τον διαδέχτηκε ήταν για μία μόνο θητεία ενδιαμέσως ο Benjamin Harrison.

Ο ίδιος ο Κλίβελαντ ξεκίνησε τη θητεία του το 1.882 μ.Χ. μετά Χριστόν ως κυβερνήτης του Μπάφαλο και της νέας Υόρκης και σύντομα κατάφερε να αναληφθεί στις τάξη του δημοκρατικού κόμματος Αμερικής και να χρηστεί υποψήφιος πρόεδρος του στις εκλογές του έτους 1.885 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ο Κλίβελαντ συνεργάστηκε στενά με τον ηγέτη της πολιτικής μειοψηφίας στην συγκεκριμένη περιοχή, των μετέπειτα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Θεόδωρο Ρούζβελτ, προκειμένου να μπορέσει να περάσει διάφορες πολιτικές που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν σωστές, τόσο για την περιοχή όσο επίσης και για όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συγκεκριμένα ο Κλίβελαντ πίστευε πάρα πολύ ο ίδιος ότι ως ηγέτης των Bourbon Democrats (που ηταν να κίνημα υπέρ των επιχειρήσεων που αντιτίθετο στους υψηλούς δασμούς), ότι ο πληθωρισμός θα έπρεπε να ελεγχθεί, ο Αμερικάνικος  ιμπεριαλισμός να σταματήσει, μαζί με τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, αγρότες ή βετεράνους, όπως και την ελεύθερη κυκλοφορία ασημιού στις ΗΠΑ .

Όλος αυτές οι πολιτικές θέσεις του Κλίβελαντ, ο οποίος έγινε σύντομα υποψήφιος Πρόεδρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ιδίως στην οικονομική κοινωνική του πολιτική κέρδισε την μεγάλη συμπάθεια των συντηρητικών Αμερικανών, τόσο στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όσο και στην οικονομία και αυτοί τον υποστήριξαν.

Μάλιστα, ο αγώνας του ενάντια στην πολιτική διαφθορά, την προστασία και τον μποσισμό έπεισε πολλούς ομοϊδεάτες Ρεπουμπλικάνους, που ονομάζονταν « Μάγκουμπς», να υπερβούν τις γραμμές του κόμματος τους και να τον υποστηρίξουν στις εκλογές του 1.884 μ.Χ.

Οι αντίπαλοι του στις εκλογές βρήκαν θαμμένη στο παρελθόν του Κλίβελαντ, βοηθούμενοι από τα κηρύγματα του αιδεσιμότατου George H. Ball, την υπόθεση ότι ο Κλίβελαντ είχε αποκτήσει ένα νόθο παιδί ενώ ήταν δικηγόρος.

Ως εκ τούτου οι συγκεντρώσεις των αντιπάλων του σύντομα περιλάμβαναν το άσμα «Ma, Ma, πού είναι ο πατέρας μου;» Όταν ήρθε αντιμέτωπος με το σκάνδαλο, ο Κλίβελαντ έδωσε αμέσως οδηγίες στους υποστηρικτές του «Πάνω απ' όλα, πείτε την αλήθεια».

Λίγο μετά την νίκη του στις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κλίβελαντ βρέθηκε αντιμέτωπος με το καθήκον να καλύψει όλες τις κυβερνητικές θέσεις για τις οποίες ο Πρόεδρος είχε την εξουσία να διορίζει και ανακοίνωσε ότι δεν θα απέλυε κανέναν Ρεπουμπλικανό που έκανε καλά την δουλειά του και δεν θα διόριζε κανέναν αποκλειστικά με βάση την κομματική υπηρεσία.

Καθώς το Κογκρέσο και η Γερουσία του υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έστειλαν νομοθεσία στο Κλίβελαντ στην οποία πολλές  φορές ο ίδιος αντιτάχθηκε, ενώ συχνά κατέφευγε στην χρήση του δικαιώματος του βέτο.

Ένα από τα πιο ευμετάβλητα ζητήματα της δεκαετίας του 1.880 μ.Χ. ήταν το νόμισμα και αν αυτό θα έπρεπε να υποστηρίζεται από χρυσό και ασήμι ή μόνο από χρυσό. Ο Κλίβελαντ και ο Υπουργός Οικονομικών Ντάνιελ Μπάντινγκ στάθηκαν σταθερά στο πλευρό του κανόνα του χρυσού και προσπάθησαν να μειώσουν την ποσότητα αργύρου στο δολάριο.

Το 1.886 μ.Χ., ένα νομοσχέδιο για την μείωση των δασμών καταψηφίστηκε οριακά στην Βουλή. Το ζήτημα των δασμών τονίστηκε στις εκλογές του Κογκρέσου εκείνο το έτος και οι δυνάμεις του προστατευτισμού αύξησαν τον αριθμό τους στο Κογκρέσο, αλλά ο Κλίβελαντ συνέχισε να υποστηρίζει την μεταρρύθμιση των δασμών.

Ο Κλίβελαντ ήταν ένας αφοσιωμένος μη παρεμβατικός Προέδρος που είχε αγωνιστεί ενάντια στην εδαφική επέκταση των ΗΠΑ και στον ιμπεριαλισμό. Αρνήθηκε για τον λόγο αυτό να προωθήσει την συνθήκη του καναλιού της Νικαράγουας της προηγούμενης κυβέρνησης και γενικά ήταν λιγότερο επεκτατικός στις εξωτερικές σχέσεις. Ο Κλίβελαντ αποσύρθηκε επίσης από την Γερουσία για την συνθήκη της Διάσκεψης του Βερολίνου, η οποία εξασφάλιζε μια «ανοιχτή πόρτα» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Κονγκό.

Η στρατιωτική πολιτική του Κλίβελαντ έδωσε έμφαση στην αυτοάμυνα και τον εκσυγχρονισμό των εντολών δυνάμεων των ΗΠΑ, αφού δεν είχαν γίνει βελτιώσεις στην παράκτια άμυνα των ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1.870 μ.Χ.

Η έκθεση του Συμβουλίου του 1.886 μ.Χ. συνιστούσε ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής 127 εκατομμυρίων δολαρίων (που ισοδυναμεί με 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 μ.Χ.) σε 29 λιμάνια και εκβολές ποταμών, για να συμπεριλάβει νέα πυροβόλα όπλα, όλμους και ναρκοπέδια. Οι περισσότερες από τις συστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου εφαρμόστηκαν και μέχρι το 1.910 μ.Χ.

Υπό τον Κλίβελαντ, τα κέρδη στα πολιτικά δικαιώματα για τους Αφροαμερικανούς ήταν περιορισμένα. Ο Κλίβελαντ, όπως ένας αυξανόμενος αριθμός Βορείων και σχεδόν όλοι οι λευκοί Νότιοι, είδε την Ανασυγκρότηση ως ένα αποτυχημένο πείραμα.

Ο Κλίβελαντ πίστευε ότι ο νόμος Dawes θα έβγαζε τους ιθαγενείς Αμερικανούς από την φτώχεια και θα ενθάρρυνε την αφομοίωση τους στην λευκή κοινωνία. Τελικά αποδυνάμωσε τις φυλετικές κυβερνήσεις και επέτρεψε σε μεμονωμένους Ινδιάνους να πουλήσουν γη και να κρατήσουν τα χρήματα.

Οι εκλογές του 1.892 μ.Χ. επανάφεραν τον Κλήβελαντ στον Λευκό Οίκο. Καθώς ξεκίνησε η δεύτερη διακυβέρνηση του, ο χρηματιστηριακός πανικός του 1.893 μ.Χ. πυροδότησε μια σοβαρή εθνική ύφεση στις ΗΠΑ και επιδείνωσε την διάθεση των δυτικών εργατών..

Πολλοί ψηφοφόροι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εκλογική πτώση των Ρεπουμπλικάνων το 1.894 μ.Χ. και για την αγροτική και αργυρή κατάληψη του Δημοκρατικού Κόμματος το 1.896 μ.Χ.

Ως αντιιμπεριαλιστής, ο Κλίβελαντ αντιτάχθηκε στην σκέψη για προσάρτηση της Χαβάης, ξεκίνησε έρευνα για το πραξικόπημα του 1.893 μ.Χ. κατά της βασίλισσας Liliʻuokalani και ζήτησε την αποκατάσταση της.

Η δεύτερη διοίκηση του Κλίβελαντ ήταν αφοσιωμένη στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, όπως και η πρώτη και διέταξε να κατασκευαστούν τα πρώτα πλοία του Αμερικανού ναυτικού ικανού για επιθετική δράση. Η κατασκευή συνεχίστηκε στο πρόγραμμα Endicott των παράκτιων οχυρώσεων που ξεκίνησε υπό την πρώτη διοίκηση του Κλίβελαντ.

Ιστορία του Προέδρου Κλίβελαντ στις Ηνωμένους Πολιτείες θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό στις μέρες μας την ιστορία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2016 μ.Χ. και στην συνέχεια το 2020 μ.Χ. και τώρα διεκδικεί την επανεκλογή του σαν Αμερικανός Πρόεδρος μετά την νόθα ενδιάμεση «διοίκηση» του νόθου Biden τα έτη  ανάμεσα στο 2020 μ.Χ. και το 2024 μ.Χ.-(https://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ εξελέγη στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μία μεγάλη προεκλογική εκστρατεία, στην οποία έλεγε ότι θα σταματήσει τις λαθρομεταναστευτικές ροές που έρχονταν από το Μεξικό και τον ισλαμικό κόσμο στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα τόνισε ο ίδιος ότι θα έβαζε δασμούς στα προϊόντα που θα έρχονταν από την Κίνα και παράλληλα θα αύξανε την ισχύ του Αμερικανικού στρατού και στόλου, θα ανόρθωνε την Αμερικανική οικονομία και όσο καιρό θα ήταν Πρόεδρος δεν θα έκανε πολέμους.

Και πραγματικά όντως επί της Προεδρίας του Donald Trump δεν ξεκίνησαν ποτέ πόλεμοι από τον ίδιο, αν και ο ίδιος αναγκάστηκε να συνέχισε τους πολέμους των προκατόχων και από τον ίδιο ηττήθηκε το ισλαμικό κράτος στο Ιράκ ().

Ο Τραμπ με τους δασμούς και την οικονομική του πολιτική κατάφερε να μειώσεις την ανεργία και ξαναφέρει αρκετή ευημερία στην Αμερική και μειώθηκαν επίσης αρκετά και οι ροές λαθρομεταναστών στην χώρα αυτή.

Φυσικά η σχεδόν φιλειρηνική πολιτική αυτή του Τραμπ γίνονταν, όχι τόσο επειδή ο ίδιος ηταν φιλειρηνιστής, αλλά επειδή σαν επιχειρηματίας ήξερε ότι προκειμένου να γίνονται Business και να υπάρχουν κέρδη θα πρέπει να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο.

Και αυτό δεν άρεσε καθόλου στο βαθύ Αμερικανικό κράτος και στο διεφθαρμένο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο ελέγχει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήθελε πολέμους, προκειμένου να αυξήσεις τα κέρδη του και την γεωπολιτική επιρροή της Αμερικής και των δυτικών ελίτ που βρίσκονται πίσω από αυτή στον κόσμο..

Παράλληλα ο Τραμπ φρόντισε να έρθει σε διπλωματική προσέγγιση και να συνάψει σχέσεις φιλίας τόσο με την Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν, όσο την Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες, τις οποίες οι δυτικές Elite παρουσίαζαν όμως δήθεν εχθρών των ΗΠΑ για να έχουν την δικαιολογία, λόγω της δήθεν «εχθρότητας» αυτής, να πείθουν τους Αμερικανούς Πρόεδρος να αγοράζουν πολλά όπλα από αυτές και ίδιες να έχουν πολλά κέρδη.

Οπότε όπως ηταν απόλυτα φυσιολογικό σύντομα ο Τραμπ έγινε μισητός από τα συγκεκριμένα κέντρα και αυτά έκαναν τα πάντα προκειμένου τον απομακρύνουν από την εξουσία και να βάλουν στην θέση του μία μαριονέτα του βαθέως κράτους και του Barack Obama, τον Biden σαν δήθεν «κυβερνήτη» με νοθεία (https://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html), ο οποίος έπασχε από γεροντική άνοια και δεν ήξερε ουσιαστικά τι έκανε.

Το έτος το οποίο διανύουμε δηλαδή το έτος 2024 μ.Χ. αναμένονται να γίνουν οι Προεδρικές εκλογές στην Αμερική των Νοέμβριο και στις οποίες ιδίως μετά την δολοφονική απόπειρα που έγινε πρόσφατα εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ , αυτός αναμένεται  να επικρατήσει σε αυτές.

Όλα αυτά βεβαίως εάν πάλι το βαθύ Αμερικανικό κράτος και οι δημοκρατικοί  δεν ξανακάνουν νοθεία για άλλη μία φορά ή δεν συμβεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ενδιάμεσα και ένα μεγάλο Αμερικανικό κραχ σαν το 1.929 μ.Χ., το οποίο θα καταστρέψει τελείως την Αμερικανική και την δυτική οικονομία.

Τέτοιο μεγάλου οικονομικό κραχ μπορεί να συμβεί και επί μίας δεύτερης θητείας του Donald Trump, όπως έγινε και επί Κλίβελαντ και με τον τρόπο αυτό μία μεγάλη οικονομική κρίση να ξεσπάσει και στα χέρια του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump.

Βέβαια είναι εξίσου πιθανός στην Αμερική να ξεσπάσει ακόμη και εμφύλιος πόλεμος είτε αν οι δημοκρατικοί προσπαθήσουν με νοθεία να «πάρουν» ξανά τις εκλογές, είτε αν γίνει οικονομικό κραχ στην χώρα αυτή με μία εξέγερση των πολιτών εναντίον των κυβερνητών τους (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_72.html).

Όπως επίσης και αν το βαθύ κράτος και οι δυτικές ελίτ αντιταχθούν μαζί με τον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην επανεκλογή του Τραμπ και ξεσηκώσουν τους αναρχικούς και τους ισλαμιστές, όπως και τους Black Liden MWaters (όλες οργανώσεις του Τζορτζ Σόρος) εναντίον του Προέδρου Τραμπ, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας δεύτερος Αμερικανικός Εμφύλιος με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Δύση, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου