Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ, ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΗΣ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ, ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΗΣ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό υπήρξαν διαχρονικά κράτη τα οποία διεκδικούσαν παράνομα εδάφη από τους γείτονες τους, οι οποίοι ήταν ισχυρότεροι από αυτά και παράλληλα είχαν πιο πριν εμπλακεί σε άγριους εμφύλιους μέσα στο έδαφος τους, μεταξύ διάφορων μερών, στους οποίους έλαβαν μέρος τόσο ισλαμιστικές, όσο και νεοναζιστικές οργανώσεις, οι οποία τα αποδυνάμωσαν.

Ένα από τα κράτη αυτά ηταν ο Λίβανος (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_59.html), ο οποίος αρχικά δεν ήταν ανεξάρτητο το κράτος, αλλά ένα μέρος της Μεγάλης Συρίας, αλλά αποκόπηκε από αυτήν τον καιρό της αποικιοκρατίας της, αφού τις περιοχές αυτές ελέγχαν οι Γάλλοι που είχαν στην κατοχή τους, τόσο την συγκεκριμένη περιοχή, όσο και την Συρία μετά την συνθήκη των Σάικς Πίκο (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_6.html), με το οποίο οι Βρετανοί και οι Γάλλοι διαχωρίσαν μεταξύ τους την Μέση Ανατολή και μέσω αυτών ο Λίβανος έγινε ανεξάρτητο κράτος από την Συρία.

Αυτό ήταν κάτι που φυσικά ποτέ δεν δέχτηκαν οι Σύροι και πάντα προσπαθούσαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ήταν ενωθούν ξανά με τον Λιβανό είτε να τον καταστήσουν είτε ένα δικό τους προτεκτοράτο, είτε να δημιουργήσουν μία ένα είδος συνομοσπονδία και η ομοσπονδία μεταξύ αυτών των δύο κρατών.

Το νέο κράτος του Λιβάνου ηταν και αυτό πολιτικά ασταθές, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού έχει το ίδιο πολιτικό μοντέλο που είχαν επιβάλει οι δυτικοί και στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας (https://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html), όπως επίσης και στην Βοσνία και όλες οι εθνότητες και οι θρησκευτικές μειονότητες είχαν όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση τεράστιο λόγο στα πολιτικά πράγματα και δικαίωμα βέτο και έτσι και αυτό το κράτος δεν μπορούσε να λειτουργήσει ουσιαστικά και ηταν και αυτό στην ουσία εάν δυτικό προτεκτοράτο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ξεσπάσει αρχικά να συμβεί ένας νέος πόλεμος στον Λίβανο μεταξύ των τριών εθνοτήτων ένας νέος εμφύλιος πόλεμος κατά το έτος 1.958 μ.Χ. στο οποίο όλες τις πλευρές πολέμησε ο νέος τον άλλον.

Αποτέλεσμα του πολέμου αυτό ήταν να έρθουν οι ΗΠΑ στον Λίβανο μετά από πρόσκληση της Λιβανικής κυβέρνησης, όμως τελικά αυτή η κατάσταση κατάφερε να κάνει τις αντίπαλες ομάδες του Λιβάνου να σταματήσουν τον πόλεμο μεταξύ τους και τελικά ο στρατός των ΗΠΑ να φύγει τελικά από την χώρα αυτή.

Στην συνέχεια ο Λίβανος φαίνονταν να έχει αρχίσει να δημιουργεί μια πάρα πολύ ισχυρή οικονομία και από  πολλούς ονομάζονταν το Παρίσι της Μέσης Ανατολής. Η κατάσταση αυτή δεν κράτησε πολύ και σύντομο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των πλευρών το έτος 1.975 μ.Χ., ο οποίος ηταν πάρα πολύ άγριος.

Οι Παλαιστίνιοι του Λιβάνου, οι οποίοι πολεμούσαν με τους αντιπάλους τους, παράλληλα έριχναν πυραύλους ενάντια στο Ισραήλ, κάτι που το έδωσαν την αφορμή στους Ισραηλινούς να εισβάλουν το 1.978 μ.Χ. στον Λιβανό και να καταλάβουν μεγάλο μέρος του Νότιου Λίβανου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που και οι Τούρκοι εκμεταλλευτήκαν το πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας για να εισβάλουν σε αυτή και να καταλάβουν και να κατακτήσουν παράνομα το κατεχόμενο ακόμα από αυτούς Βόρειο τμήμα της σχεδόν το 35% αυτής.

(Αν και ύστερα από πιέσεις μεγάλων κρατών αποσύρθηκαν το ίδιο ακριβώς έτος από το κράτος αυτό παρόλο που πριν να φτάσει μέχρι τα όριο του ποταμού Λιτάνι, απόσυρση που βέβαια δεν συνέβη ποτέ στην περίπτωση της πάντα Ελληνικής Κύπρου μας).

Επίσης και το έτος 1982 μ.Χ. η συνεχής επιθέσεις πυραύλων από τους Παλαιστίνιους της PLO του  Αραφάτ είχαν σε ένα αποτέλεσμα να υπάρξει μια νέα εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο, την οποία βοήθησαν οι Μαρωνίτες Φαλαγγίτες ενάντια στους εχθρούς τους, τους Παλαιστίνιους (https://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_17.html).

Αυτοί έκαναν μεγάλες να κάνουν καταστροφές εναντίον τους και με την βοήθεια του τότε Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και μαζί με τους Ισραηλινούς έσφαξαν ένα σωρό αμάχους και έκαναν τα γνωστά εγκλήματα πολέμου στις περιοχές της Σάμπρας και της Σατίλα, ενώ παράλληλα στον πόλεμο αυτό συμμετείχε και η Συρία προκειμένου να αυξήσει την περιοχή την επιρροή της συγκεκριμένη περιοχή.

Η εισβολή αυτή, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τότε με την βοήθεια από τα χρήματα, τα όπλα, όπως επίσης και εθελοντές από το Ιράν και να αρχίσει να εξασκεί έναν μεγάλο ανταρτών πόλεμο εναντίον των Ισραηλινών όπως επίσης και των Αμερικάνων η Χεζμπολάχ, που επίσης είχαν έρθει στην περιοχή το ίδιο έτος για άλλη μια φορά όπως ειχαν κάνει το 1958 μ.Χ. ύστερα από πρόσκληση της τοπικής κυβέρνησης, αλλά ;υστερα από βομβιστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των Αμερικανών το 1.984 μ.Χ., αυτοί αναγκάστηκαν για άλλη μία φορά να αποχωρήσουν από την περιοχή αυτή.

Οι πόλεμοι στην περιοχή αυτοί συνεχίστηκαν το 2006 μ.Χ. όταν μετά από απαγωγές της Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και πολλές όπως επίσης πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενάντια στο Ισραήλ, το οποίο για άλλη μία φορά εισέβαλε στην χώρα αυτή, αλλά ηττήθηκαν και αναγκάστηκε  να  αποχωρήσει ηττημένο .

Ο Λίβανος διεκδικεί εδάφη  από το Ισραήλ, όπως επίσης και την Συρία προκειμένου να δημιουργήσει τον λεγόμενο Μεγάλο Λίβανο, ενώ αντίστοιχα η Συρία και το Ισραήλ, θέλουν από την πλευρά τους να ενσωματώσουν μέρος ή και όλο τον Λίβανο στα εδάφη τους, αφού παλιά  ο Λίβανος ηταν μέρος της Μεγάλης Συρίας, ενώ το Ισραήλ είχε παλαιοτέρα προσπαθήσει να κατακτήσει το Νότιο τμήμα του, συμμαχώντας με τους Λιβανέζους Χριστιανούς, τους Μαρωνίτες της περιοχής στον πόλεμο του 1.982 μ.Χ. στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αλλά δεν είναι μόνο το κράτος του Λιβάνου το οποίο είχε μία παρεμφερή ιστορία όπως αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω. Συγκεκριμένα και το κράτος των Σκοπίων, το οποίο είναι πολυεθνικό και με  πολύ μικρή ιστορία, παρόλα αυτά διεκδικεί το όνομα, την γλώσσα, την ιστορία και τα εδάφη της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας.

Έτσι, όταν η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε εμφύλιο πόλεμο, το κράτος των Σκοπίων διακήρυξε την ανεξαρτησία του και άρχισε να διεκδικεί την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας στον Νότο  από την Ελλάδα, αλλά επίσης το ίδιο ακριβώς έκανε και με εδάφη άλλων χωρών, όπως λόγω χάρη την Αλβανία, την Βουλγαρία, καθώς επίσης και την Σερβία.

Αυτό όπως ηταν φυσιολογικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των παραπάνω κρατών, τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά από το κράτος των Σκοπίων και είναι εύκολα κατανοητό ότι αν όλα αυτά στραφούν εναντίον των Σκοπιανούς πολύ εύκολα θα τους νικήσουν και θα διαλύσουν το κράτους τους.

Το κρατίδιο αυτό επιβιώνει ως ένα δυσλειτουργικό πολιτειακό μόρφωμα και δυτικό προτεκτοράτο, έχει την μορφή και την διοίκηση μετά από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε από την ισλαμιστή οργάνωση UCK το 2001 μ    Χ. και η οποία έληξε με την λεγομένη συμφωνία της Οχρίδας, η οποία έδωσε στους Αλβανούς αυτού του κράτους, οι οποίοι και αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του, πάρα πολλά προνόμια και πολιτικά πλεονεκτήματα.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο κράτος συνέχισε να προκαλεί όλους τους γείτονες του να ζητάει παράνομα τα εδάφη τους, έχοντας ισχυρές πλάτες από τους δυτικούς που το στήριζαν με κάθε τρόπο αλλά και που οργανισμούς εγκληματιών σαν τον Τζορτζ Σορτς και τις δήθεν ΜΚΟ του, οι οποίες ως γνωστών προωθούν τα συμφέροντα των δυτικών.

Όμως και στις μέρες μας υπάρχει ένα αντίστοιχο κράτος με τα δύο παραπάνω, στο οποίο συνέβη ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στα εδάφη του και παράλληλα αυτό ήρθε σε αντιπαράθεση με μία ισχυρή γειτονική του χώρα, της οποίας ήθελε και εδάφη να καταλάβει.

Αυτό το κράτος είναι η Ουκρανία, η οποία μετά το πραξικόπημα του Μαιντάν το 2014 μ.Χ., έχασε την νόμιμη διοίκηση της υπό τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς και ξεκίνησε σε αυτή εμφύλιος πόλεμος, ο οποιος στην ουσία οδήγησε στην διάσπασης της χώρας αυτής, αλλά και στην άνοδο πραξικοπηματικά στην εξουσία πρώτα του Ποροσένκο και μετά του Ζελένσκι.

Η Ουκρανία με την στήριξη των δυτικών στράφηκε εναντίον των Ρώσων και προσπάθησε να γενοκτονήσει όλους τους Ρωσικούς πληθυσμούς μέσα στο εδάφη της, ενώ αν κατάφερνε αυτό σχεδίαζε εκτός από το να βάλει την χώρα στο ΝΑΤΟ και να βγάλει πυρηνικούς πυραύλους της δύσης ενάντια στην Ρωσία στα εδάφη της, όχι μόνο να καταλάβει τα εδάφη τα οποία ενσωμάτωσε με δημοψήφισμα από την Ουκρανία η Ρωσία, αλλά να προσπαθήσει να καταλάβει και Ρωσικά εδάφη της κυρίως Ρωσίας, που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Όπως αυτό ήταν ο φόβο τα φυσιολογικό εξόργισε απόλυτα τους Ρώσους, οι οποίοι στράφηκαν ενάντια στην Ουκρανία και με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος (), ο οποίος συνεχίζεται ως τις μέρες μας, στον οποίο οι Ρώσοι  σαρώνουν και νικάνε πια κατά κράτος την Ουκρανία.

Στις μέρες μας, με αφορμή τον πόλεμο από στην Γάζα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html), η Χεζμπολάχ συνεχίζει να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί υπό την ηγεσία του Νετανιάχου έχουν απειλήσει την Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα στο Γκολάν που θεωρείσαι ότι έριξε η Χεζμπολάχ ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στον Λίβανο για άλλη μία φορά.

Όπως είναι φυσιολογικό η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο και όλοι αναμένουν ότι σύντομα το Ισραήλ θα επιτεθεί στον Λίβανο, με αποτέλεσμα να εμπλακεί και το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του, αυτή την φορά σε πλήρη επίθεση ενάντια στο Ισραήλ, δηλαδή την Υεμένη, το Ιράκ, την Συρία (που θέλει να απελευθερώσει το υψώματα του Γκονάν από το Ισραήλ), όπως επίσης και τους Παλαιστίνιους που θέλουν να ξεσηκωθούν ενάντια στο Ισραήλ και στην Δυτική Όχθη.

Αν συμβεί αυτό, ο συγκεκριμένος πόλεμος στην περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τότε είναι πολύ πιθανόν μετά από ένας καίριο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως εκδίκηση για το θάνατο του Προέδρου του Ραίσι (https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post.html), τότε πιθανώς οι Ισραηλινοί ως αντίποινα να χτυπήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο πόλεμος να γίνει γενικός με την εμπλοκή και της Δύσης κατά του Ιράν (https://alophx.blogspot.com/2017/07/1981.html).

Και στην περίπτωση αυτή, εάν οι  δυτικοί και οι Αμερικανοί προσπαθήσουν ξανά να εμπλακούν στον νέο αναμενόμενο πόλεμο του Λιβάνου (με στρατό ή αεροπλανοφόρα), μπορεί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν όπως έκαναν το 1.958 μ.Χ. και το 1.984 μ.Χ. μετά από αντίδραση των Λιβανέζων και της Χεζμπολάχ.

Είναι στην ουσία πολύ πιθανόν εξαιρετικά πιθανό όπως ακριβώς ξεκίνησε ο εμφύλιος τα Σκοπιά του 2011 μ.Χ. και στον λίβανο το 1982 μ.Χ. και το 2006 μ.Χ. αντίστοιχα, το ίδιο να συμβεί και στις μέρες μας και όπως τότε υπήρξε άμεση εμπλοκή των ξένων, το ίδιο ακριβώς να συμβεί και στην εποχή μας.

{Όπως λόγω χάρη της Δύσης, της Ρωσίας και πολλών ισλαμικών κρατών (π.χ. της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν, του Ιράν κ.λ.π. και αυτά τα κράτη ήταν να διαλυθούν στο εξ’ ων συν ετέθησαν και να μοιραστούν μεταξύ των γειτόνων τους.

Αλώστε οι γείτονες της Ουκρανίας διέπουν εδάφη της (Ρώσοι, Λευκορώσοι, Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ούγγροι, Μολδαβοί, Ρουμάνοι), των Σκοπίων που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με όλους τους γείτονες τους (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία), ενώ και για τον Λιβανό ισχύει το ίδιο (Συρία, Ισραήλ).

Έτσι, αναμένεται οι χώρες που έχουν κοινά σύνορα με τα μικρότερα αυτά κράτη και απειλούν να τους πάρουν εδάφη, να ηττηθούν απολυτά και να διαμοιραστούν και με  νέους εμφύλιους εντός τους, αν χάσουν την στήριξη της Δύσης (π.χ. με ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ σαν του 1.929 μ.Χ. σε ΗΠΑ και Δύση).

Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη αυτά θα έχουν την τύχη της Παραγουάης, η οποία υπό τον παρανοϊκό δικτάτορά της Φρανσίσκο Λόπεζ, επιτέθηκε στα κατά πολύ ισχυρότερα της κράτη σε κάθε τομέα, δηλαδή της Τριπλής Συμμαχίας της Αργεντινής, της Αυτοκρατορίας της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης, ενώ η Παραγουάη ηττήθηκε ολοκληρωτικά, έχασε ένα σωρό εδάφη, η οικονομία και ο στρατός της διαλύθηκε και ο δικτάτορας Λόπεζ σκοτώθηκε από τους δικούς του όταν υποχωρούσε για να σωθεί και να αφανίσει στην ζούγκλα τον λαό του που δεν τον έβρισκε αντάξιο του (όπως έλεγαν για τους λαούς τους οι δικτάτορες Πολ Ποτ και Χίτλερ).

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Baud (πρώην σύμβουλος ΝΑΤΟ): Έτσι θα διαμελιστεί η ταπεινωμένη Ουκρανία - Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία θα πάρουν εδάφη της. O συνταγματάρχης σημείωσε ότι χάρη στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτή την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες του «τέλους της Ουκρανίας».

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία ενδέχεται να διαμελίσουν την Ουκρανία και να διεκδικήσουν εκ νέου τμήματα εδαφών που προηγουμένως ήταν μέρος Ευρωπαϊκών κρατών, δήλωσε ο πρώην συνταγματάρχης του Ελβετικού Γενικού Επιτελείου και πρώην σύμβουλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jacques Baud.

«Υπάρχουν κάποιες γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία που μπορεί να θέλουν να πάρουν το κομμάτι της επικράτειάς τους που τους ανήκε», είπε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης στο κανάλι του YouTube Daniel Davis/Deep Dive.

Ο Baud τόνισε ότι και άλλοι ειδικοί είχαν επίσης αποκαλύψει σχέδια, σύμφωνα με τα οποία η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία θα μπορούσαν να καταλάβουν τμήματα της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη χαμένη εδαφική ακεραιότητα που διεκδικούν για ιστορικούς λόγους. Ο συνταγματάρχης σημείωσε ότι χάρη στις Ευρωπαϊκές χώρες, αυτή την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες του «τέλους της Ουκρανίας» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/752557/baud-proin-symvoulos-nato-etsi-tha-diamelistei-i-tapeinomeni-oukrania-polonia-ouggaria-kai-roumania-tha-paroun-edafi-tis).






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου