Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, σε πολλές περιπτώσεις, στην διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν πολυεθνικά κράτη ή Αυτοκρατορίες, τα οποία αποτελούνταν από πολλές εθνότητες, οι οποίες βρέθηκαν μέσω κατακτήσεων υπό την αιγίδα ενός κράτους και μίας κυρίαρχης εθνότητας, η οποία καταπίεζέ τις άλλες, με συνέπεια αυτές να ξεσηκωθούν και να ζητήσουν μέσω ενός εμφύλιου πολέμου την ανεξαρτησία τους.

Μία χώρα αυτού του είδους ήταν η Αυστροουγγαρία των Αψβούργων (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_19.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_44.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_23.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/1938-2015.html). Αυτή δημιουργήθηκε στο πέρασμα των Αιώνων μέσω των κατακτήσεων της δυναστείας αυτής κυρίως στα Βαλκάνια, συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, αλλά και στην Τσεχία, την Σλοβακία και στην Βοσνία (https://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_80.html, https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_78.html), τις οποίας οι κάτοικοι ήταν κατά βάση Ορθόδοξοι Σέρβοι ή εκκαθολικοποιημένοι ή εξισλαμισμένοι Σέρβοι (Κροάτες και Βόσνιοι).

Σε όλες αυτές τις περιοχές η Αυστροουγγαρία εφάρμοσε στους αλλοεθνείς ένα σύστημα διακρίσεων και καταπίεσης, ακόμα και στους καθολικούς, στους οποίους όμως αναγκάστηκε να δώσει σταδιακά κάποια δικαιώματα.

Στους Ορθόδοξους όμως Σέρβους δεν έκανε κάτι τέτοιο και αυτοί ήθελαν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Αυστροουγγαρία και να ενωθούν με την υπόλοιπη ελεύθερη Σερβία, ενώ οι Αυστριακοί τους καταπίεζαν παρόλα αυτά συνεχόμενα για να καταστείλουν τις κινήσεις αυτές ανεξαρτησίας.

Ο διάδοχος του Αυστροουγγρικού θρόνου Φραγκίσκος-Φερδινάνδος λέγεται ότι ήθελε να δώσει και στους Σλάβους της Αυστροουγγαρίας ένα ειδικό καθεστώς σαν αυτό που είχαν οι Ούγγροι, έτσι ώστε αυτοί να ησυχάσουν, αλλά αυτά τα σχέδια, αν υπήρχαν, δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα, αφού ο ίδιος δολοφονήθηκε στο Σεράγεβο το 1.914 μ.Χ., με αποτέλεσμα να δοθεί αφορμή να ξεσπάσει ο Α΄ΠΠ στην Ευρώπη.

Ο καταστροφικός αυτός πόλεμος όπως είναι γνωστό διήρκησε τέσσερα χρονιά και οδήγησε στην διάλυση του κράτους αυτού μετά την ήττα του στρατιωτικού συνασπισμού των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, των οποίων ήταν μέρος.


Έτσι, με την ήττα των Αυστριακών οι λαοί της Αυτοκρατορίας ξεσηκωθήκαν και νίκησαν σε έναν σύντομο εμφύλιο και απέκτησαν την ανεξαρτησίας τους (Σέρβοι Βοσνίας, Τσέχοι, Σλοβάκοι, Ούγγροι), όπως συνέβη και σε άλλες Αυτοκρατορίες που ηττήθηκαν στον πόλεμο αυτό (π.χ. οι Άραβες από τους Τούρκους και οι κάτοικοι της Βαλτικής, Φιλανδίας, Τουρκεστάν και Καυκάσου από την Τσαρική Ρωσική Αυτοκρατορία).

Τα εδάφη της Βοσνίας, της Κροατίας, του Μοναστηρίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου δοθήκαν στην Σερβία, η οποία σχημάτισε από αυτά μία ένωση λαών, η οποία ονομάστηκε «Μεγάλη χώρα των Σλάβων»/Γιουγκοσλαβία.

Και η Γιουγκοσλαβία, όπως και η Αυστροουγγαρία πριν από αυτή ήταν ένα πολυεθνικό κράτος, το οποίο για να διατηρηθεί ενωμένο έπρεπε να υπάρχει μία ισχυρή κεντρική πολίτικη εξουσία για να μην διαλυθεί στα εξ΄ ων συνετέθη.

Όμως υπήρχαν όπως και στην Αυστροουγγαρία μία μειοψηφία αρχικά διάφορων εθνικιστών, κυρίως Κροατών που ζήταγαν αρχικά με εκλογές και αργότερα με βίαιες πράξεις, δολιοφθορές και τρομοκρατία την ανεξαρτησία από την Γιουγκοσλαβία.

Αυτό οδήγησε τον τότε βασιλιά Αλέξανδρο τον Α΄ της Σερβίας να επιβάλει αυταρχικό καθεστώς κακοί αργότερα αυτό οδήγησε στην δολοφονία του από τους Κροάτες του φασίστα Πάβελιτς και περαιτέρω σύγκρουση των εθνοτήτων της χώρας.

Με την Γερμανική εισβολή στον Β’ΠΠ, η Γιουγκοσλαβία κατακτήθηκε από τους Γερμανούς και χωρίστηκε σε Βοσνία, Κροατία και Σερβία και Πραβντάσκα/Σκόπια υπό την ηγεσία των Ιταλών και των Γερμανών αντίστοιχα, ενώ οι συνεργάτες των φασιστών Ιταλών και Ναζιστών Γερμανών ισλαμιστές των Χαντζάρα SS του Μουσολίνι και κυρίως οι φασίστες Ουστάσι του Πάβελιτς προέβησαν στην γενοκτονία μισού εκατομμύριου Σέρβων.

Σύντομα ξέσπασαν απελευθερωτικά κινήματα υπό τους Τσέκνιτς του Μιχαήλοβιτς και τους κομμουνιστές του Κροάτη Τίτο, ο οποίος κατάφερε να νικήσει στον εμφύλιο αυτό και μετά την αποχώρηση των Γερμανών να κατακτήσει όλη την χώρα και να επανα-δημιουργήσει την Γιουγκοσλαβία υπό κομμουνιστικό έλεγχο αυτή την φορά.

Ο Κροάτης Τίτο κράτησε με απόλυτη βία την χώρα ενωμένη, ενώ οντάς Κροάτης ο ίδιος και από μίσος προς τους Σέρβους έκανε ανεξάρτητη δημοκρατία το Κόσοβο από την Σερβία και παράλληλα για να αποδυναμώσει την Σερβική πλειοψηφία στην περιοχή αυτή επέτρεψε σε χιλιάδες Αλβανούς να έρθουν και να εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή και να αλλοιώσουν με τον τρόπο αυτό τον πληθυσμό της.

Με τον θάνατο όμως του Τίτο, ο οποίος κρατούσε με την βία ενωμένη την Γιουγκοσλαβία, βγήκαν και στην χώρα αυτή στην επιφάνεια οι αποσχιστικές και εθνικιστικές τάσεις, που υπήρχαν εν υπνώσει από την καιρό της Γερμανικής Κατοχής και την γενοκτονία από τους Κροάτες και τους Βοσνίους ισλαμιστές μισού εκατομμύριου Σέρβων.

Έτσι, τόσο στην Σερβία, όσο και στην Κροατία, αλλά και στο ισλαμικό τμήμα της Βοσνίας εκλέχτηκαν και ανέβηκαν στην εξουσία εθνικιστές ηγέτες (Ντούτσμαν, ισλαμιστής Ιζμπετέκοβιτς, Μιλόσεβιτς και Καρατζιάς), οι οποίοι σύντομα θέλησαν να δημιουργήσουν τις «Μεγάλες εκδοχές» των κρατών τους, με αποτέλεσμα στην Γιουγκοσλαβία να ξεσπάσει εμφύλιος, μεταξύ των δυνάμεων αυτών (η δε Σλοβενία και τα Σκόπια αποσχίστηκαν σχεδόν αναίμακτα από την Γιουγκοσλαβία).

Ο πόλεμος αυτός (που ξεκίνησε όταν Γερμανία, Ιταλία και Βατικανό αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Βοσνίας, πριν καν το πράξουν οι ιδίες οι ΗΠΑ), που κράτησε χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα την ανεξαρτησία των κρατών αυτών από την Γιουγκοσλαβία, ενώ στην Βοσνία ξέσπασε ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο οι ομοεθνείς Σέρβοι, Κροάτες και Βόσνιοι προσπάθησαν να αρπάξουν όσα περισσότερα εδάφη μπορούσαν με εκατέρωθεν βιαιότητες.

Όμως, με την ανάμειξη των Μεγάλων και μη Δυνάμωνέ (π.χ. Δύση, Ρωσία, ισλαμικός κόσμος), αυτό δεν κατέστη εφικτό και η Βοσνία παρέμεινε ένα αποτυχημένο ενωμένο κράτος και προτεκτοράτο από τρεις εθνότητες που μισούσαν θανάσιμα η μία την άλλη και μπορεί σύντομα να ξαναπολεμήσουν και να διαλυθούν σε πολλά κράτη για άλλη μία φορά όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες εθνικισμού που θα κάνουν για άλλη μία φορά την περιοχή αυτή «Πυριδιταποθήκη των Βαλκάνιων» (https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_67.html, https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_65.html, https://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_80.html).

[Μπορεί να αναφερθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο έγινε και η διάλυση της ΕΣΣΔ, μέσω εμφυλίων και επαναστάσεων στα κράτη της Βαλτικής και του Καυκάσου (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html), την απόσχιση από αυτή των κρατών της Κεντρικής Ασίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, όπως και με το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ από τους κομμουνιστές το 1.991 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html, https://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_29.html, https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html)].


Από τον πόλεμο αυτό προέκυψε ο κράτος της Νέας Γιουγκοσλαβίας, το οποίο αποτελούνταν από την Σερβία με το Σερβικό Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, η οποία όμως διαλύθηκε μετά την Νατοϊκή εισβολή και κατοχή του Κοσόβου το 1.999 μ.Χ., αλλά και την ανεξαρτησία με δημοψήφισμα του Μαυροβουνίου που με τον τρόπο αυτό έκανε την Σερβία να χάσει την έξοδο της στην θάλασσα (όπως έγινε και όταν η Ερυθραία αποσχίστηκε από την Αιθιοπία).

Ένα τελευταίο πολυεθνικό κράτος που προέκυψε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είναι τα Σκόπια, τα οποία από την ίδρυση τους προσπάθησαν να προβούν στην αρπαγή του ονόματος της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, όπως προσπάθησαν πριν από αυτούς οι Βουλγάροι με το VMMRO, επί Τίτο οι Γιουγκοσλάβοι και τα Σκόπια.

Προσπαθώντας να κλέψουν και το όνομα, την ιστορία, την εθνότητα και να προβούν διεκδικήσεις εδαφών στις πάντα Ελληνικές Μακεδονία μας και Θεσσαλονίκη μας για να έχουν όπως και όσοι προσπάθησαν πριν από αυτούς έξοδο στο Αιγαίο με τις πλάτες των ξένων.

{π.χ. οι Βουλγάροι αρχικά με την βοήθεια των Ρώσων και μετέπειτα των Γερμανών και των Αυστριακών και μετέπειτα οι Γιουγκοσλάβοι του Τίτο με την βοήθεια της ΕΣΣΔ και στις μέρες μας οι Σκοπιανοί, αλλά και οι Βουλγάροι που έχουν αρχίσει να έχουν τις παλιές τους βλέψεις, πάλι με την βοήθεια των δήθεν συμμάχων μας δυτικών, Γερμανών, Ιταλών, Βατικανού, Αμερικάνων και των υποτελών τους}.

Και όλα αυτά πάρα τις δηλώσεις του πρώτου Προέδρου των Σκοπίων ότι τα Σκόπια δεν έχουν σχέση με την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά κατάγονται από Σλάβους που ήρθαν τον 6ο Αιώνα μ.Χ. στην Βαλκανική.

Ο αγώνας αυτός συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και φάνηκε να πηγαίνουν όλα καλά για τους Σκοπιανούς με την απόλυτα κατάπτυστη και πλήρως εθνοπροδοτική και αντισυνταγματική δήθεν «Συμφωνία των Πρεσπών» που υπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση με τα Σκόπια το 2019 μ.Χ.

Με αυτή η Ελληνική ηγεσία, παρά την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, παρέδωσε το ονομα, την γλώσσα, την ιστορία και αναγνώρισε ακόμα και ανύπαρκτες (δήθεν) μειονότητες των Σκοπιανών στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας, το 2024 μ.Χ., εκλέχτηκε τον Μάιο του του ιδίου έτους πλειοψηφικά οι εθνικιστές του VMRO στα Σκόπια, τόσο στην θεση του Προέδρου, όσο και του πρωθυπουργού, οι οποίοι είναι ενάντια στην τάχατες «Συμφωνία των Πρεσπών» και θέλουν να την καταγγείλουν και να την καταργήσουν.

{Και όσο για τα δήθεν «οφέλη» της τάχατες αυτής «συμφωνίας» πως δεν θα αναλάβουν οι Τούρκοι τον έλεγχο του εναέριου χώρου των Σκοπίων, τον έχουν πάρει ήδη από την Ελλάδα οι Ιταλοί και Τούρκοι κομάντος εκπαιδεύονται στα Σκόπια, που σε συνδυασμό με την ναυτική βάση των Τούρκων στην Αυλώνα και τον στρατό κομάντος που έχουν στην Αλβανία και τους λάθυρο που τοποθετούν στην Βόρεια Ήπειρο, μπορούν να χτυπήσουν την πατρίδα από τον Βορρά από την ξηρά με ασύμμετρο τρόπο από τα Σκόπια και από ξηρά και θάλασσα από την Αλβανία.

«Η Ελλάδα δήθεν κατέλαβε (στην πραγματικότητα απελευθέρωσε) την τάχατες «Μακεδονία του Αιγαίου» και άρχισε βάναυσους διωγμούς του σλαβικού πληθυσμού», Βουλγαρικό δημοσίευμα (https://echedoros.blog/2024/05/21/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b9/), δείχνοντας ότι και αυτή η χωρά διεκδικεί αδίκως Ελληνικά εδάφη και ο εθνικισμός αυξάνεται πάλι σε αυτή}.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, όπως αναμένεται εκτός της κατάργησης της δήθεν «Συμφωνίας» αυτής, αρχίσουν οι Σκοπιανοί εθνικιστές να καταπιέζουν άλλες εθνότητες του κράτους, τόσο τους Αλβανούς, που αποτελούν το 30-35% του πληθυσμού του κράτους αυτού, όσο και άλλες καταπιεζόμενες μειονότητες (Έλληνες, Ρομά, Σλάβοι Σέρβικης ή Βουλγάρικης καταγωγής, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι Σλάβοι των Σκοπίων στην πραγματικότητα).

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεσηκωμό και προσπάθεια απόσχισης των Αλβανών των Σκοπίων (https://www.noiazomai.gr/2021/04/panikos-se-skopia-apo-eyrvpaiko-xarth-diamelismoy.html) για να γίνουν ανεξάρτητοι και να δημιουργήσουν μαζί με την Αλβανία και το Κόσοβο την λεγομένη δήθεν «Μεγάλη Αλβανία», με υποστήριξη ισλαμικών κρατών (π.χ. Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιράν κ.λ.π.), αλλά και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αν το VMRO όπως αναμένεται αποδειχθεί φιλορωσική.

Εννοείται σε μία τέτοια περίπτωση θα αναμειχθούν και οι Βουλγάροι, από την χώρα των οποίων πολλοί Σκοπιανοί έχουν πάρει διαβατήρια, αλλά και οι Σέρβοι που έχουν πολλούς ομοεθνείς τους, ακόμα και η Ελλάδα με τους δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που υπάρχουν στην περιοχή του Μοναστηρίου στα Σκόπια, καταπιεζόμενοι από τους Σκοπιανούς εθνικιστές με αποτέλεσμα των κράτος των Σκοπίων να διαλυθεί στα εξ’ ων συνετέθη.

{Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κάνεις ότι στα Σκόπια (https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_13.html) υπάρχουν και πολλοί γενίτσαροι από την εποχή του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου, όπως π.χ. ο εθνικιστής πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων που είχε γιαγιά με Ελληνική καταγωγή, όπως ακριβώς και ο Ράμμα στην Αλβανία και ο Ερντογάν στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν το ίδιο μίσος κατά της Ελλάδας όπως και οι γενίτσαροί και οι Τσάμηδες επί τουρκικής σκλαβιάς}. 

Η Ελλάδα αν τα Σκόπια πάψουν να τηρούν και καταγγείλουν την επονείδιστη δήθεν «Συμφωνία των Πρεσπών» και αν προσπαθήσουν οι πολιτικοί της Ελλάδας να περάσουν τα παράνομα και αντισυνταγματικά μνημόνια με τα Σκόπια, μπορεί να πέσει ακόμα και η κυβέρνηση, όπως έγινε το 1.992 μ.Χ. με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον ίδιο λόγο, αν ο Σαμαράς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Νεότερος με τους βουλευτές που ελέγχουν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση για τον λόγο αυτό και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

[Μαυροβούνιο: Πρόταση για γενοκτονία από τους Ουστάσι- Έντονη αντίδραση Κροατίας. Πρόταση ψηφίσματος για γενοκτονία στο Γιασένοβατς από τους Ουστάσι της Κροατίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου (https://echedoros.blog/2024/05/17/%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1/).

Οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Σέρπσκα και η Εκκλησία θα ζητήσουν ψήφισμα κατά των Γερμανών ναζιστών και των Ουστάσι.. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε για μεσημεριανό γεύμα τον Σέρβο Πατριάρχη Πορφύριο, την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, τους οποίους ευχαρίστησε για την βοήθειά τους στον αγώνα κατά της έγκρισης του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (https://echedoros.blog/2024/05/17/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%ad%cf%81%cf%80%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1/).

«Οι δυνάμεις Κοσσυφοπεδίου καταγράφουν επιτυχία στην τουρκική άσκηση Efes 2024 μ.Χ.». «Το σώμα των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου-KSF δείχνει υψηλή επαγγελματική προετοιμασία στην άσκηση «Efes 2024 μ.Χ.» που διεξάγεται στην Σμύρνη της Τουρκίας», γράφει τουρκικό δημοσίευμα (https://echedoros.blog/2024/05/17/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%83%cf%85%cf%86%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86/)].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλκανικές υποθήκες. Με την νίκη του VMRO στον σημερινό δεύτερο γύρο των εκλογών στα Σκόπια να έχει προεξοφληθεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στην μεταρρύθμιση του Συντάγματος που είναι αναγκαία για να άρει η Βουλγαρία το βέτο στην ενταξιακή προοπτική της χώρας στην Ε.Ε. Η Βουλγαρία ζητά την αναγνώριση Βουλγαρικής μειονότητας στην χώρα αυτή, χωρίς να έχει καταστεί σαφές τι διαφοροποιεί έναν Σκοπιανό από έναν Βούλγαρο.

Εάν αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα στα Σκόπια, τότε θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός όλων όσοι θα ζητήσουν Βουλγαρικό διαβατήριο, το οποίο θα τους καθιστά ταυτόχρονα πολίτες της Ε.Ε. από σήμερα και σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον θα τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα στην Ζώνη Σένγκεν.

Βούλγαρος και Σκοπιανός δεν είναι εθνικές ταυτότητες που μπορούν να συγκατοικήσουν σε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά αλληλοαποκλειόμενοι εθνικοί προσδιορισμοί. Το 1.945 μ.Χ. ο Τίτο με την στήριξη του Στάλιν επέβαλε στον Ντιμιτρόφ την αναγνώριση του συνόλου των κατοίκων της επαρχίας του Πίριν ως (δήθεν) «μακεδονικής μειονότητας». Μετά τη ρήξη Τίτο - Στάλιν το 1.948 μ.Χ., οι κάτοικοι της περιοχής ξαναέγιναν Βούλγαροι.

Αργά αλλά σταθερά, οι πάγιες θέσεις του Αλβανικού και Βουλγαρικού αλυτρωτισμού προωθούνται σε μια δυναμική που δεν απέχει και πολύ από την αναβίωση των οραμάτων της Μεγάλης Αλβανίας και της Μεγάλης Βουλγαρίας. Τα σημερινά σύνορα στα νότια των Βαλκανίων καθορίστηκαν με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου που τερμάτισε τον 2ο Βαλκανικό Πόλεμο το 1.913 μ.Χ.

Στην περίοδο 1.941 μ.Χ.-44 μ.Χ. τα σημερινά Σκόπια Βόρεια διχοτομήθηκαν ανάμεσα στην υπό Ιταλική κατοχή Αλβανία και την Βουλγαρία. Οι σχέσεις Βουλγαρίας και Σκοπίων παραπέμπουν στην σχέση Ρουμανίας και Μολδαβίας.

Δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να εμπλακούν στις περιφερειακές συγκρούσεις της πρώην ΕΣΣΔ και της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μια ματιά στον χάρτη δείχνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα να σκιάζουν συνολικά τα Βαλκάνια, από τα σύνορα της Ρουμανίας με την Μολδαβία και την Ουκρανία μέχρι τα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου.

Τα Βαλκάνια είναι σήμερα η μόνη περιοχή της Ευρώπης όπου δύο χώρες, η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και έτσι δεν είναι σαφές από πού περνούν οι κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και της Δύσης (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/432026_balkanikes-ypothikes).

 

Εθνική πρόκληση: Η νέα Πρόεδρος ορκίστηκε αποκαλώντας τα Σκόπια «Μακεδονία» - Στα σκουπίδια η συμφωνία των Πρεσπών. Γράφει: Διπλωματικό επεισόδιο  - Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης  Σοφία Φιλιππίδου από την τελετή ορκωμοσίας της Gordana Siljanovska-Davkova σε ένδειξη διαμορτυρίας  Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 μ.Χ. κατά την ορκωμοσία της Πρόεδρου των Σκοπίων Gordana Siljanovska-Davkova σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Siljanovska, κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε στο πλαίσιο μιας πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα την χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο Πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, καλώντας την Siljanovska να το επαναλάβει έχει άλλο «όνομα», όπως προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019 μ.Χ. μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της νέα προέδρου αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το Ελληνικό ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη. «Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του.

Προσωπικά είχα διαφωνήσει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, την συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά την διαφωνία μου, οφείλω να την σεβαστώ.

Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία των Σκοπίων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Το embargo. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή τελετή δεν έδωσαν το «παρών» ηγέτες γειτονικών χωρών, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αλβανίας, σε αντίθεση με την τελευταία τελετή ορκωμοσίας προέδρου, στην οποία είχε παρευρεθεί ο Βούλγαρος πρόεδρος Rumen Radev. Κατά πληροφορίες, οι προαναφερθείσες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν εγκαίρως προσκλήσεις.

Η εκλογική νίκη και η πολιτική του VMRO. Η 71χρονη Gordana Siljanovska -Davkova είναι αρχηγός του δεξιού VMRO-DPMNE και εξελέγη Πρόεδρος των Σκοπίων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό 65%, ενάντια στον μέχρι σήμερα πρόεδρο , Stevo Pendarovski

Η ίδια και το κόμμα της κατάφεραν μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Σημειώνουμε ότι κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Боби, πρώην μέλος του κόμματος VMRO-DPMNE δημοσίευσε βίντεο με την ορκωμοσία της νέας, συνοδεύοντας με την λεζάντα: «Αξιότιμη και υπερήφανη (δήθεν) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Ιστορική στιγμή, συγχαρητήρια από καρδιάς!». Der Leyen: Τα Σκόπια θα πρέπει να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στην ΕΕ. H  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε ανάρτησή σης στα κοινωνικά δίκτυα επισήμανε την αναγκη η Βόρεια Μακεδονία να σε βαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Προκειμένου τα Σκόπια να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε στην ανάρτηση της (https://www.bankingnews.gr/amyna-diplomatia/articles/737158/sovari-proklisi-i-nea-proedros-orkistike-apokalontas-tin-xora-makedonia-sta-skoupidia-i-symfonia-ton-prespon).

 

Οι Γερμανοί θέλουν να ανάψουν νέες «φωτιές» στα Βαλκάνια: Η Ελλάδα απείχε (ευτυχώς) από το ψήφισμα για την «γενοκτονία» στην Σρεμπρένιτσα. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε και μπορεί να προκαλέσει την διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Οι Γερμανοί φαίνεται πως θέλουν να «ανάψουν» νέες «φωτιές» στα Βαλκάνια παρουσιάζοντας ένα ψήφισμα το οποίο και τελικά υπερψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση το ΟΗΕ και το οποίο επί της ουσίας αναγνωρίζει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία από τους Σέρβους στην Σρεμπρένιτσα το 1.995 μ.Χ.

Ήδη ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης διακήρυξης για την Σρεμπρένιτσα «θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης»! Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δήλωσε μάλιστα δια του προέδρου της ότι θα προτείνει ειρηνική απόσχιση. Οι Γερμανοί γνώριζαν τι μπορούσαν να προκαλέσουν με αυτό το ψήφισμα και είναι σαφές πως έχουν συγκεκριμένους σκοπούς.

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που έχει παραμείνει φιλική στην ομόδοξη Ρωσία και στην Δύση αναζητούνται τρόποι για να αλλάξει ο προσανατολισμός της. Ένας καταστρεπτικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι καταλυτικός.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είχε παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το 1.991 μ.Χ., καθώς ήταν η χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία αναγνώρισε της αποσχίσεις της Σλοβενίας και της Κροατίας και στην συνέχεια της Βοσνίας (παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μία πολυεθνική και πολυθρησκευτική περιοχή).

Η Αθήνα πράττοντας σωστά και τηρώντας την πρέπουσα στάση απέναντι στην ομόδοξη Σερβία απείχε, της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο ψήφισμα που κηρύσσει την 11η Ιουλίου «Παγκόσμια Ημέρα Αναστοχασμού και Μνήμης για τη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1.995 μ.Χ.».

Συγκεκριμένα το Βερολίνο κατάφερε να προωθήσει το εν λόγω ψήφισμα σε βάρος της Σερβίας. Στο παρελθόν έχει υπάρξει παρόμοιο ψήφισμα για τη «γενοκτονία των Τούτσι» στην Ρουάντα. Το ψήφισμα πέρασε τελικά με ισχνή πλειοψηφία και με μεγάλο αριθμό χωρών να απέχουν κατά την ψηφοφορία. Ειδικότερα, από τα 193 κράτη-μέλη στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 171.

Ψήφισαν 84 χώρες «υπέρ», 19 χώρες «κατά» και 68 χώρες δήλωσαν «αποχή». Αυτό σημαίνει ότι λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη του ΟΗΕ (σύνολο 193) υπερψήφισαν το «ψήφισμα» (84 χώρες), ενώ οι ψήφοι «κατά» και «αποχή» ήταν περισσότερες (87 ψήφοι).

Η Ελλάδα κατέθεσε αιτιολόγηση στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης για τη στάση που επρόκειτο να τηρήσει, στην οποία αναφέρει ότι είναι άκαιρη η προώθηση τέτοιου ψηφίσματος αυτήν την περίοδο, «δεν βοηθά τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δυτικά Βαλκάνια, έρχεται σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, δεν προάγει τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί την προοπτική ένταξης των χωρών στην Ε.Ε.».

Ο Πρόεδρος Αλεκσαντάρ Βούτσιτς, που βρίσκεται στην Ν. Υόρκη, παρακολουθώντας τα γενόμενα, είχε προτρέψει τη χώρα μας να μην υπερψηφίσει το ψήφισμα. Κάλεσε ήδη από την Τρίτη (21/5) την Ελλάδα να απέχει από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για τηn Σρεμπρένιτσα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμφανίστηκε είδηση σαν να ήταν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα ψήφιζε το ψήφισμα. Δεν το πιστεύω, πιστεύω στους Έλληνες φίλους μας και στους Έλληνες αδερφούς μας και σε πολλούς άλλους ότι θα δείξουν με την ψήφο τους πόσο σέβονται τους Σέρβους φίλους τους και τους καλώ να είναι συγκρατημένοι, γιατί ξέρω ότι δεν μπορούν να είναι εναντίον» ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό στο Instagram. Η Αθήνα αποφάσισε στάση «συμμετοχής» στη διαδικασία, αλλά «αποχής» κατά την ψηφοφορία (https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/oi-germanoi-theloun-na-anapsoun-nees-foties-sta-valkania-i-ellada-apeixe-eytyxos-apo-to-psifisma-gia-tin-genoktonia-stin-sremprenitsa/).

 

Ιστορικές εξελίξεις στα Βαλκάνια - Η αυτόνομη Δημοκρατία της Σερβίας προτείνει απόσχιση από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. «Ο Σερβικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει σε μια τέτοια Βοσνία και Ερζεγοβίνη» διαμηνύει ο επικεφαλής της Republika Srpska.

Σε μια ιστορική εξέλιξη για την «μπαρουταποθήκη της Ευρώπης», τα Βαλκάνια, η αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία προωθεί ένα «βελούδινο διαζύγιο» από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, κάτι που θα σημάνει την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, εντός των επόμεων 30 ημερών, όπως προανήγγειλε σήμερα 23/5 ο επικεφαλής της Republika Srpska Milorad Dodik.

«Μια συμφωνία οριοθέτησης ειρήνης θα προταθεί τις επόμενες 30 ημέρες. Σήμερα ξεκινάμε με μια επίσημη απόφαση ότι απαιτείται ειρηνική οριοθέτηση. Ας προτείνουμε πρώτα να διευκρινιστούν οι πολιτικές εξουσίες σε σχέση με τις επιμέρους οντότητες [τμήματα της χώρας], την διατήρηση του τρέχοντος μοντέλου οικονομικής λειτουργίας και, μέσα σε λίγα χρόνια, προσαρμογή του στο μοντέλο της ειρηνικής οριοθέτησης. Ο Σερβικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει σε μια τέτοια Βοσνία και Ερζεγοβίνη», έγραψε σχετικά ο Milorad Dodik στο X.

Προ ημερών, ο Dodik είχε ρίξει στο τραπέζει την πρόταση της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προς το κροατο-μουσουλμανικό τμήμα της χώρας για ειρηνική διαίρεση του κράτους, με αφορμή την προώθηση ενός σχεδίου ψηφίσματος για τα γεγονότα της Srebrenica στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 23 Μαΐου, που ενέτεινε τις υφέρπουσες εντάσεις στη χώρα.

Απάντηση στις αφόρητες πιέσεις της Δύσης η ανεξαρτητοποίηση της Republika Srpska. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας -που αποτελεί ημιαυτόνομη περιφέρεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης- Milorad Dodik είχε εκφράσει προ μηνών την ετοιμότητα του για την ανεξαρτητοποίηση της Republika Srpska, εφόσον συνεχιστεί η πίεση στην δημοκρατία από ξένους παράγοντες. Μάλιστα, ο Dodik εξέφρασε αυτή την πρόθεση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Οποιοδήποτε είδος καταπίεσης που βλέπουμε σήμερα προκαλεί μόνο παρακμή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα μέτρα των ξένων, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη στάση τους. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ενέργειες του παράνομου [υπάτου εκπροσώπου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Χριστιανού] Schmidt είναι ένα πλήγμα που δεν μόνο για εμάς, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και για τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», κατήγγειλε.

Τόνισε ότι όταν υπάρχει ετοιμότητα «να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των Βόσνιων, των Σέρβων και των Κροατών», πολύ συχνά «οι διεθνείς παράγοντες , όπως η δήθεν «Αμερικανική κυβέρνηση», την ανακόπτουν κυριολεκτικά μέσα σε 24 ώρες» και όλοι οι εταίροι «αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα». Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Republika Srpska αποκάλυψε ότι όσοι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο «θέλουν να αφαιρέσουν την περιουσία της Δημοκρατίας Srpska».

«Η Δημοκρατία Srpska δεν θέλει και δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει περιουσία. Εάν πρόκειται για μια τέτοια απόφαση, θέλω να σας πω πολύ ανοιχτά ότι η Δημοκρατία Srpska εκείνη ακριβώς τη στιγμή θα αποφασίσει για το ανεξάρτητο καθεστώς της. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μόνο μέτρο που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης Δημοκρατίας της Σερβίας.

Επισημαίνεται ότι Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Orban, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó, αφίχθησαν στις 4/5 στην πολύπαθη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως μέρος της Ουγγρικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Βοσνιακή πόλη Μπάνια Λούκα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Milorad Dodik απένειμε στον Ούγγρο πρωθυπουργό το ανώτατο παράσημο της Σερβικής Δημοκρατίας - το Τάγμα του Κολιέ. Προηγουμένως, ο Dodik είχει διαμηνύσει ότι η ειρηνική διάλυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα φέρει ευτυχία στον λαό της και θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Η διοικητική δομή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η δυτική ανάμειξη και οι αντιδράσεις των Σέρβων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα που εισήχθη μετά τον πόλεμο στη Γενική Συμφωνία Πλαίσιο Ειρήνης για τη Βοσνία - γνωστή ευρύτερα ως Συμφωνία της Dayton-, η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο ημι-αυτόνομες οντότητες:

Την Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (περίπου το 51% του εδάφους της χώρας) και την Δημοκρατία Srpska (περίπου το 49% της επικράτειας), καθώς και την περιοχή του Brčko . Αντιστοίχως, οι τρεις κύριοι λαοί που εκπροσωπούνται αναλογικά στο κυβερνητικό σύστημα είναι οι Βόσνιοι (Σλάβοι που εξισλαμίστηκαν) οι Σέρβοι (Ορθόδοξοι) και οι Κροάτες (Καθολικοί).

Η χώρα ουσιαστικά κυβερνάται από έναν ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας (θέση που δημιουργήθηκε σύμφωνα με την Συμφωνία της Dayton), ο οποίος διορίζεται από την διευθύνουσα επιτροπή του Συμβουλίου Ειρηνευτικής Συμφωνίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μετά την έγκριση της υποψηφιότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ .

Ωστόσο, τον Μάιο του 2021 μ.Χ., οι πρεσβευτές των χωρών της διευθύνουσας επιτροπής αποφάσισαν να διορίσουν τον Christian Schmidt ως νέο ύπατο εκπρόσωπο στην Βοσνία Ερζεγοβίνη χωρίς την διαδικασία έγκρισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατόπιν τούτου η ηγεσία της Σέρβικης Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα του Schmidt. Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της περιφέρειας Milorad Dodik έχει εκφράσει πολλάκις την ετοιμότητά του να κηρύξει την ανεξαρτησία της οντότητας εφόσον κλιμακωθεί η πίεση του Schmidt ενάντια στα συμφέροντα των Σερβοβόσνιων.

Στις 9 Ιανουαρίου, η Δημοκρατία Srpska γιόρτασε την εθνική της εορτή. Ως απάντηση, οι κρατικές αρχές της Βοσνίας κήρυξαν την γιορτή αντισυνταγματική με τον Schmidt να δίνει εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσουν τους εορτασμούς (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/739195/istorikes-ekselikseis-sta-valkania-i-aftonomi-dimokratia-tis-servias-proteinei-veloydino-diazygio-apo-ti-vosnia-erzegovini).


Οι Σερβοβόσνιοι ξεκινούν την διαδικασία απόσχισης από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Η αναγνώριση της Σρεμπρένιτσας ξεχείλισε το ποτήρι».

Η ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου ως παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δείχνει να έχει ανοίξει εκ νέου τον “ασκό του Αιόλου” καθώς οι έντονες αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας πλέον προχωρούν στην προειδοποίησή τους και εκκινούν διαδικασία απόσχισης από το ενωμένο (τεχνητά) ενιαίο κράτος της Βοσνίας-Ερζογοβίνης.

Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), της μίας εκ των δύο οντοτήτων που συνθέτουν την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποφάσισε να κινήσει τις πολιτικές διαδικασίες για την διάλυση του ενιαίου κράτους σήμερα καθώς  ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ομάδα εργασίας για να έρθει σε συμφωνία για ειρηνική απόσχιση από το ομόσπονδο σήμερα κράτος.

Ο Ορόεδρος της Republika Srpska Μίλοραντ Ντόντικ  είχε αναγγείλει την επεξεργασία σχεδίου για την «ειρηνική οριοθέτηση». Όπως εξήγησε, το σχέδιο θα είναι έτοιμο σε 30 ημέρες και θα παρουσιαστεί στις πολιτικές ηγεσίες των άλλων δύο εθνικών κοινοτήτων, των Βόσνιων Μουσουλμάνων και των Κροατών. Ο Ντόντικ αποκάλυψε ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει, σε πρώτη φάση, την «οριοθέτηση» σε πολιτικό επίπεδο, όπου κάθε οντότητα θα ασκεί ανεξάρτητη πολιτική

Ανέφερε ότι «για μερικά χρόνια θα διατηρηθεί η συνοχή στο οικονομικό τομέα και την ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι να προσαρμοστούν τα δύο μέρη στην νέα κατάσταση και να επέλθει οριστικά η διάλυση». Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης επισήμανε ότι η αποδόμηση της Βοσνίας θα γίνει με ειρηνικά μέσα.

Σημειώνεται ότι στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προβλέπεται «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» για τις εθνικές κοινότητες, εφόσον αποδειχθεί ότι καταπιέζονται ή απειλείται η υπόσταση τους. Οι εξελίξεις στην βαλκανική πλέον τρέχουν και κανείς δεν γνωρίζει τι θα επιφυλάξει το μέλλον(https://corfiatiko.blogspot.com/2024/05/blog-post_681.html).


Οἱ ἐξελίξεις στήν Ψευτομακεδονία καί τό τέλος τοῦ ἡμετέρου καραγκιόζ μπερντέ… Ἐπειδὴ βλέπω πολλοὺς νὰ ἀνησυχοῦν γιὰ τὴν ἐπιστροφὴ τοῦ ἐθνικιστικοῦ VMRO-DPMNE στὴν ἡγεσία τοῦ σκοπιανοῦ μορφώματος, θὰ ἐπαναλάβω γιὰ μία ἀκόμη φορὰ αὐτὸ ποὺ ἐδῶ καὶ δύο περίπου χρόνια ἔχω τονίσει ἐπανειλημμένα (καὶ σὲ κείμενά μου καὶ σὲ ραδιοτηλεοπτικὲς παρουσίες).

Καὶ μιλάω γιὰ δύο χρόνια, γιατί βεβαίως στὰ Σκόπια ἔγινε τὸ ἀπολύτως ἀναμενόμενο, αὐτὸ ποὺ βλέπαμε νὰ ἔρχεται ἐδῶ καὶ πάρα πολὺ καιρό, δηλαδὴ ἡ θριαμβευτικὴ νίκη τοῦ VMRO. Αὐτὸ ὅμως ποὺ θὰ ἐπαναλάβω εἶναι ὅτι αὐτὴ νίκη ἀποτελεῖ στὴν πραγματικότητα γιὰ ἐμᾶς ὄχι πηγὴ ἀνησυχίας, ἀλλὰ θετικὴ ἐξέλιξη.

Καὶ γιὰ ὅσους ἐνδεχομένως ἐκπλήσσονται, κατἀρχὰς θὰ πῶ τὸ ἑξῆς: τὸ VMRO εἶναι ὄντως ἕνας χυδαῖος καὶ προκλητικὸς συρφετὸς βαθύτατης ἐθνικιστικῆς καφρίλας (δὲν εἶναι τυχαῖο ἄλλωστε ὅτι ἀναβιώνει στὸν τίτλο του τὸ ὄνομα τῆς κομιτατζίδικης ἐκείνης ὀργάνωσης τῶν ἀρχῶν τοῦ 20οῦ Αἰῶνα μ.Χ., τῆς λεγόμενης Ἐσωτερικῆς Μακεδονικῆς Ἐπαναστατικῆς Ὀργάνωσης ποὺ εἶχαν φτιάξει τότε οἱ Βούλγαροι γιὰ νὰ ἐκβουλγαρίσουν τὴν Μακεδονία).

Ἀπὸ τὴν ἄλλη ὅμως, νὰ μὴν παίζουμε καὶ μὲ τὶς λέξεις: ὅταν λέμε ὅτι αὐτὸ εἶναι τὸ ἐθνικιστικὸ κόμμα τῶν Σκοπίων, δὲν σημαίνει ὅτι καὶ τὸ ἕως τώρα κυβερνητικὸ κόμμα (τὸ κόμμα τοῦ Ζάεφ καὶ τοῦ Πενταρόφσκι) δὲν εἶναι ἐθνικιστικό. Τὴν ἴδια παρανοϊκὴ ψύχωση ἔχουν ὅλοι, αὐτὸν δηλαδὴ τὸν γελοῖο ψευτομακεδονικὸ ἰδεασμό, ἁπλῶς διαφορὰ εἶναι πὼς τὸ VMRO χρησιμοποιεῖ πιὸ ἀκραία ὁρολογία καὶ δὲν ἀποδέχεται τὴ Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν.

Καὶ ἐδῶ εἶναι τώρα βέβαια τὸ πραγματικὰ ἐπίμαχο θέμα: τὸ κουρελόχαρτο τῆς λίμνης. Τὸ ὁποῖο κουρελόχαρτο οἱ μὲν ἐθνικιστὲς λένε ὅτι θὰ τὸ καταργήσουν καὶ θὰ ἐπιβάλλουν παντοῦ τὴν ὀνομασία «Μακεδονία», χωρὶς γεωγραφικὸ προσδιορισμό, ἐνῷ τὸ ἕως χτὲς κυβερνητικὸ κόμμα τὸ στήριζε τύποις, ἀσχέτως βέβαια ποὺ στὴν πραγματικότητα τὸ ἔχουν κάνει χίλιες φορὲς πιὸ κουρέλι, καθὼς ἐπὶ πέντε χρόνια τὸ παραβιάζουν συνεχῶς καὶ ἀσυστόλως, χρησιμοποιῶντας κι αὐτοὶ σχεδὸν παντοῦ τὸ σκέτο «Μακεδονία» ὡς ὄνομα.

Ἂν λοιπὸν τίθεται γιὰ κάποιους δίλημμα ἀνάμεσα σὲ ἕναν ἄγριο λύκο, ποὺ εἶναι ξεκάθαρα ἄγριος καὶ φανερὸς, ἢ ἕναν ἐπίσης ἄγριο λύκο, ποὺ φοράει προβιὰ προβάτου καὶ βελάζει, στὴν πραγματικότητα πολὺ κακῶς τίθεται: ὁ πρῶτος εἶναι σαφῶς προτιμότερος.

Μὲ βάση λοιπὸν αὐτὰ τὰ δεδομένα, ὅσοι πονᾶμε γιὰ τὸ ζήτημα, δὲν ἔχουμε κανένα λόγο νὰ ἀνησυχοῦμε γιὰ τὴν ἄνοδο τοῦ VMRO, ἀλλὰ μᾶλλον τὸ ἀντίθετο. Γιατί ἁπλούστατα αὐτοὶ εἶναι ἡ μόνη ἐλπίδα μὲ τὰ νῦν δεδομένα, γιὰ νὰ ἀκυρωθεῖ ἡ ἐπαίσχυντη συμφωνία.

Ἐκεῖνοι ποὺ ἀνησυχοῦν – ἢ μᾶλλον ἀγωνιοῦν – εἶναι ἡ Ελλαδίτικη κυβέρνηση (ἑλληνικὴ ἀρνοῦμαι φυσικὰ νὰ τὴν ἀποκαλέσω) καὶ ἅπας ὁ λοιπὸς πολιτικὸς ἐσμός τῆς χώρας ποὺ στηρίζει τὸ ἄθλιο κουρελόχαρτο.

Πόσες φορὲς ἀλήθεια ἀκούσαμε δηλώσεις ἀπὸ βουλευτὲς τοῦ καθ’ ἡμᾶς Κοινοβουλίου (κυρίως κυβερνητικούς), ποὺ ἐκδήλωναν ἐδῶ καὶ πολλοὺς μῆνες τὴν ἀνησυχία τους γιὰ τὴν ἄνοδο τῶν ἐθνικιστῶν καὶ τὸν φόβο μήπως κινδυνέψει τὸ κουρελόχαρτο ἢ μᾶς διαβεβαίωναν (μιᾶς κι ἐμεῖς, βλέπετε, δέν…κλείναμε μάτι ἀπὸ τὴν ἀγωνία) ὅτι, ἐπειδὴ ἔχει διεθνῆ ἰσχύ, δὲν θὰ κινδυνέψει.

Ἦταν καὶ παραμένει ξεκάθαρο ὅτι οἱ ἄνθρωποι βρίσκονται σὲ ταραχή, βλέποντας ὅτι πλέον πέφτει ὁριστικὰ καὶ τὸ τελευταῖο φῦλο συκῆς ποὺ τοὺς ἀπέμεινε γιὰ νὰ ἀποκοιμίζουν τοὺς ψηφοφόρους τους: ἤτοι αὐτὸ τὸ γελοῖο ποὺ λένε ὅτι «ἐμεῖς δὲν θέλαμε μεν τη συμφωνία καὶ δὲν τὴν ὑπογράψαμε, ἀλλὰ ἀφοῦ πλέον εἶναι κρατικὴ συμφωνία, τί νὰ γίνει, ὀφείλουμε νὰ τὴν τηρήσουμε ἔστω καὶ μὲ βαριὰ καρδιά».

Ἐδῶ τώρα τελειώνει λοιπὸν καὶ αὐτὸ τὸ παραμύθι, γιατί ὄχι μόνο βαριὰ καρδιὰ δὲν βλέπουμε, ἀλλὰ βλέπουμε ἀγωνία μήπως ἡ ἄθλια συμφωνία ἀκυρωθεῖ. Ἐν πάσῃ περιπτώσει ὅμως, αὐτὸ εἶναι δικό τους πρόβλημα. Ὅπως ἔστρωσε ὁ κάθε λογῆς νενέκος, ἂς κοιμηθεῖ. Ἐγὼ προσωπικὰ πάντως θεωρῶ πολὺ θετικὴ ἐξέλιξη ὅλα αὐτὰ ποὺ γίνονται στὸ σκοπιανὸ μόρφωμα, γιὰ ὅλους τοὺς παραπάνω λόγους.

Ἐπειδὴ κατ’ ἀρχὰς ἐμεῖς θέλουμε τὴν κατάργηση τῆς προδοτικῆς συμφωνίας καὶ αὐτό – κακὰ τὰ ψέματα – μπορεῖ νὰ γίνει μόνο τώρα ποὺ ἦρθε στὰ πράγματα τὸ ἐθνικιστικὸ κόμμα μὲ τὸν ἀπροκάλυπτο φανατισμὸ καὶ τὴν μισαλλόδοξη καφρίλα του καὶ πιθανότατα θὰ τὴν τινάξει στὸν ἀέρα. Ἄλλος πάντως κανεὶς δὲν πρόκειται νὰ τὸ πράξει – καὶ σίγουρα ὄχι ἡ δική μας ἐλεεινὴ πλευρὰ τῆς ὑποτέλειας καὶ τοῦ ἀκραίου ἐνδοτισμοῦ (γιὰ νὰ μὴν χρησιμοποιήσω βαρύτερες λέξεις).

 Ἀλλὰ βεβαίως καὶ ἐπειδή, πλὴν αὐτοῦ, θὰ πέσουν ἀκόμη περισσότερο οἱ μάσκες μέσα στὸ δικό μας κυβερνῶν κόμμα, ποὺ ἂν καὶ ἀκολουθεῖ κατὰ γράμμα τὸν ΣΥΡΙΖΑ σὲ ὅλη τὴν ἐλεεινὴ φιλοσκοπιανὴ τοῦ πολιτική, κρύβεται μέχρι σήμερα πίσω ἀπὸ τὴ γνωστὴ γελοιότητά περί δῆθεν συνέχειας τοῦ κράτους καὶ πίσω ἀπὸ ἄλλες παρόμοιες ἀστεῖες δικαιολογίες.

Τώρα αὐτὰ τελειώνουν, τελειώνουμε μέ τὸ θέατρο σκιῶν καὶ τὰ πράγματα γίνονται πολὺ πιὸ ξεκάθαρα. Τώρα ἔρχονται κάποιοι ἀπέναντι ποὺ θὰ τινάξουν τὸ κουρέλι τῶν Πρεσπῶν στὸν ἀέρα, ὁπότε νὰ δοῦμε τί θὰ κάνουν οἱ δικοί μας μὲ τὴν καυτὴ πατάτα. Γι’ αὐτό, ἐπαναλαμβάνω, ἀφῆστε ἄλλους νὰ ἀνησυχοῦν γιὰ τὴν προέλαση τοῦ VMRO.

Καλύτερα νὰ ἔχεις ἀπέναντι τὸν καταφανῆ καὶ ἀκραῖο ἐθνικισμό, παρὰ αὐτὴ τὴν ἕως σήμερα θολούρα ποὺ κρατάει τὰ πράγματα σὲ σύγχυση καὶ σὲ τέλμα. Ξεκάθαρα πράγματα λοιπόν. Ὅλα στὸ φῶς καί ὁ κάθε κατεργάρης στὸν πάγκο του. Καιρὸς νὰ τελειώνουμε ἐπί τέλους μὲ τοὺς καραγκιὸζ μπερντέδες (https://www.triklopodia.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b1%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%bf%ce%bb%ce%b1%cf%82-%ce%bf%e1%bc%b1-%e1%bc%90%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83/)…


 Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: η δήθεν «πρώτη εξαδέρφη του Φιλίππου Β’». Όταν η νυν Πρόεδρος του διπλανού κρατιδίου στα Σκόπια ορκιζόταν πριν μια εβδομάδα στο όνομα της «Μακεδονίας», επιβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο όλους όσοι αντιταχθήκαμε στην δήθεν «Συμφωνία των Πρεσπών» και δηλώναμε πως ανεξαρτήτως προβλέψεων και εκτρωματικών θέσεων, η Συμφωνία δε θα γινόταν σεβαστή από την άλλη πλευρά.

Υπήρχε βλέπετε το προηγούμενο της ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία παραβιαζόταν συνεχώς επί δεκαετίες, αν και περιείχε δικλείδες ασφαλείας πολύ αυστηρότερες αυτών της δήθεν «συμφωνίας των Πρεσπών», που έκανε την δήλωση αυτή, βεβαιότητα. Από την στιγμή λοιπόν που τα Σκόπια κέρδιζαν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και την υποψηφιότητα για την Ε.Ε. δε θα υπήρχε κανένας λόγος να σεβαστούν ακόμα και την κατάπτυστη αυτή συμφωνία.

Επιπλέον, όλοι οι σώφρονες Έλληνες γνώριζαν πως ανεξαρτήτως ονόματος του γειτονικού κρατιδίου, η αναγνώριση υποτιθέμενης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας ενέγραφε υποθήκη στην Ελληνική πλευρά και ουσιαστικά άνοιγε την τέταρτη φάση του ζητήματος με τον πιο επικίνδυνο και πιο ολισθηρό τρόπο.

Διότι ακόμα κι αν έφτανε ποτέ η χώρα μας να καταγγείλει την Συμφωνία (πράγμα εξαιρετικά απίθανο αν ληφθεί υπόψιν ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ που την υπαγόρευσαν στους εδώ συνεργάτες τους έχουν τόσο σημαντικά συμφέροντα που δε θα αφήσουν ποτέ να συμβεί τέτοια καταγγελία), η αναγνώριση γλώσσας και ταυτότητας θα έσερνε μια ουρά Σλαβικού αλυτρωτισμού στο διηνεκές, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει πχ από την Δυτ. Μακεδονία, με την υπόθεση του συλλόγου εκμάθησης της υποτιθέμενης «μακεδονικής» γλώσσας στη Φλώρινα.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, ήταν αντίθετη με την Συμφωνία των Πρεσπών ως αντιπολίτευση, ωστόσο αν και θυμάμαι προσωπικά τον σημερινό πρωθυπουργό να δηλώνει από την ΔΕΘ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ως Αρχηγός της τότε Αξ/κής Αντιπολίτευσης πως θα μπλοκάρει την είσοδο του γειτονικού κρατιδίου στην Ε.Ε. όταν γίνει κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει η υποτιθέμενη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, τίποτα απολύτως δε συνέβη προς αυτή την κατεύθυνση στα χρόνια που η ΝΔ έχει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έχει πλέον αλλάξει ξεφτιλίζοντας την νομεγκλατούρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην Ελλάδα τα τότε κόμματα-σοβάς του συστήματος (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) έχουν εξαφανιστεί μετά το πέρας της αποστολής τους με την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο εργολάβος της Συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσεται εξωτερικά και μόνο, υπό την χαμογελαστή ανιδεότητα του επιβεβλημένου υπερατλαντικού αρχηγού του, ανακυκλώνοντας τις ίδιες προδοτικές στοχεύσεις και προσωπικότητες στο εσωτερικό του.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο ερχόμενος πρωθυπουργός και η λοιπή πολιτική ηγεσία των Σκοπιανών, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα: διεθνοποιεί την ασυνέπεια των Σκοπίων την οποία προβλέπαμε, διότι παρά τις εκατοντάδες (κάποιοι μιλούν για περισσότερες από χίλιες) παραβιάσεις της Συμφωνίας σε κρατικό επίπεδο από τα Σκόπια, η Ελληνική πλευρά απέτυχε να επικοινωνήσει διεθνώς το θέμα και να έχει το οποιοδήποτε όφελος από την ανεντιμότητα των γειτόνων της.

Είναι χαρακτηριστικό πώς η Ελλάδα δεν προστάτευσε ούτε στο εσωτερικό της τις προβλέψεις της κατάπτυστης Συμφωνίας, αφού ακόμα εισάγονται προϊόντα πολυεθνικών με το χαρακτηριστικό ΜΚ επάνω τους. Κρατικές υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου στην Ελλάδα 2.0.

Τώρα λοιπόν με αυτή την διεθνοποίηση της ασυνέπειας των Σκοπίων, προσφέρεται από τη σκοπιανή ηγεσία η στιβαρότερη έως τώρα δυνατότητα για καταγγελία της δήθεν «Συμφωνίας των Πρεσπών» και επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση, υπό το πρίσμα της πίεσης που δημιουργεί στις δύο χώρες ένας κοινός εχθρός-η δημογραφική τους κατάρρευση, όπως κι ένας κοινός κίνδυνος-η αύξηση του Αλβανικού εθνικισμού με τη βοήθεια του τουρκικού παράγοντα και η δημογραφική άνθιση του Αλβανικού στοιχείου σε όλη τη Βαλκανική.

Αν δεν πράξει η κυβέρνηση το εθνικά επιβεβλημένο αυτή την στιγμή, πέρα από τα προφανή εκλογικά δώρα στα κόμματα της Νίκης και της Ελλ. Λύσης στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, θα βάλει στην λίστα των προς τιμωρία προσώπων τα στελέχη της και μαζί με τους 153 (152 εν ζωή, οι περισσότεροι πρώην πολιτικοί μιας χρήσης) που πέρασαν το έκτρωμα σαν Νόμο του Ελληνικού Κράτους, θα αποτελούν στόχο τιμωρίας για τον απανταχού Ελληνισμό έτσι όπως γνωρίζει ο τελευταίος να τιμωρεί τους προδότες αείποτε.

Είναι σίγουρο πώς η καταγγελία της Συμφωνίας δε θα γίνει από την κυβέρνηση, αφού έχει δείξει δείγμα γραφής για τις προθέσεις της με τις εξαγγελίες επί του θέματος οι οποίες δεν υλοποοιήθηκαν κι ενώ έχουν δει το φως δημοσιεύματα για εμπλοκή του γραφείου νυν Υπουργού της στην συμπαιγνεία συγγραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ευνοϊκότερο για τον Ελληνισμό σενάριο, ακούει στην λέξη διάλυση του γειτονικού κρατιδίου, πιθανότατα με τις ευλογίες της Ρωσίας, συνεργούντος του αλβανικού εθνικισμού και της σοβαρής πρόθεσης της Βουλγαρίας να μην χειριστεί την ιστορική και εθνοτική διάσταση του θέματος με την καταστροφική αντιεπιστημονικότητα και προδοτική πολιτική που το έπραξε η Ελλάδα το 2018 μ.Χ. αγώμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών. Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο Ελληνισμός, παρόλα του τα προβλήματα, οφείλει και πρέπει να έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα του νέου χάρτη της περιοχής (https://www.triklopodia.gr/%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%86%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%b4%ce%ad%cf%81/).


Όταν το VMRO αγκαλιά με τον Μουσολίνι στόχευε την Μακεδονία.

Το κόμμα VΜRO (Μακεδονική Επαναστατική Εσωτερική Οργάνωση) που σάρωσε στις εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, δεν θέλει να θυμάται και αποκρύπτει τη συνεργασία του με τη φασιστική Ιταλία. Μια συνεργασία καθόλου περιστασιακή, ενεργή και μακρόχρονη, καθώς διήρκεσε –σχεδόν αδιάκοπα– από το 1.928 μ.Χ. έως το 1.944 μ.Χ., όταν οι παρτιζάνοι του Τίτο απελευθέρωσαν την Γιουγκοσλαβία.

Το ενδιαφέρον της Ιταλίας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια ανάγεται στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων. Οι πρώτες διπλωματικές αναφορές για τους Σλαβομακεδόνες αντάρτες –καταγράφονται ως “κομιτατζήδες”– και το VMRO, χρονολογούνται από το 1.903 μ.Χ., την επομένη της εξέγερσης του Ίλιντεν, δηλαδή του Προφήτη Ηλία.

Η άγρια καταστολή της από την οθωμανική χωροφυλακή έδωσε στις Μεγάλες Δυνάμεις την ευκαιρία να επέμβουν, στέλνοντας “τεχνοκράτες” και “ειδικούς” με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού σώματος. Ο Ιταλός απεσταλμένος, στρατηγός Ντε Τζόρτζις, παρέμεινε μάλιστα στην Θεσσαλονίκη έως το 1.911 μ.Χ., όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Τουρκία και κατέλαβαν την Λιβύη και τα Δωδεκάνησα.

Ο επόμενος αξιωματούχος της Ρώμης που ήρθε σε στενή επαφή με το VMRO ήταν ο Αλεσάντρο ντε Μποσντάρι, πρέσβης πρώτα στη Σόφια και μετά στην Αθήνα. Ο διπλωμάτης ανέφερε υπηρεσιακώς ότι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το VMRO είχε συγκροτήσει ένα “Μακεδονικό Σύνταγμα” που πολεμούσε στις τάξεις του βουλγαρικού στρατού.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ενδιαφέρον των Ιταλών για τα Βαλκάνια είχε πάρει νέες διαστάσεις: Οι ιταλικές διεκδικήσεις στην Δαλματία, όπου ζούσε μια σημαντική ιταλική μειονότητα, δεν ικανοποιήθηκαν στην σύνοδο ειρήνης του Παρισιού. Δεν είχε επίσης αποτέλεσμα η επίμονη απαίτηση της Ιταλίας να αναγνωριστεί ως νέο κράτος η “Μακεδονία” ή η “μακεδονική μειονότητα” στο πλαίσιο της Νοτιοσλαβίας.

Αντιθέτως, η δημιουργία του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που μετά λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε Νοτιοσλαβία, δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στους Ιταλούς. Έχαναν τις προσβάσεις τους στον βασιλικό οίκο του Μαυροβουνίου (μέλος του οποίου ήταν η Ιταλίδα βασίλισσα Έλενα), ενώ έβλεπαν να διακυβεύονται οι προσπάθειές τους να ελέγξουν την Αλβανία. Από τότε, μόνιμος στόχος της ιταλικής πολιτικής στα Βαλκάνια ήταν η απομόνωση και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας.

Τεμαχίστε την Γιουγκοσλαβία. Αυτήν ακριβώς την πολιτική ακολούθησε και ο Μουσολίνι. Από το 1.923 μ.Χ., έναν μόλις χρόνο μετά τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού, άρχισε να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του VMRO και να το υποστηρίζει οικονομικά. Εν τω μεταξύ, η σλαβομακεδονική οργάνωση είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς είχε επιβάλει τον έλεγχό της στη Μακεδονία του Πιρίν και επηρέαζε σημαντικά την εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας.

Ο ηγέτης του VMRO, στρατηγός Προτογέρωφ και το δεξί χέρι του, ο Αλεξαντρώφ, είχαν καταφέρει να διοργανώσουν μια στρατιά με περίπου 9.000 κομιτατζήδες, οι οποίοι διέσχιζαν με μεγάλη ευκολία τα σύνορα προκειμένου να πλήξουν σερβικούς στόχους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, από το 1.919 μ.Χ. έως το 1.934 μ.Χ. το VMRO είχε εξαπολύσει 467 επιθέσεις, σκοτώνοντας 185 και τραυματίζοντας 253 Σέρβους στρατιωτικούς. Οι κομιτατζήδες είχαν δολοφονήσει και 253 αμάχους.

Οι πιο εντυπωσιακές επιθέσεις του VMRO σε γιουγκοσλαβικό έδαφος ήταν η σφαγή 30 Σέρβων χωρικών στο χωριό Καντριφάκοβο τον Ιανουάριο του 1.923 μ.Χ., η δολοφονία του Σπασόγιε Χατζηποπόβιτς, διευθυντή της σερβικής εφημερίδας του Μοναστηρίου το 1.926 μ.Χ. και το επόμενο έτος η δολοφονία του Σέρβου στρατηγού Μιχαήλο Κοβάτσεβιτς. Από τις ίδιες αρχές προκύπτει ότι την ίδια περίοδο οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας σκότωσαν 128 Σλαβομακεδόνες αντάρτες, τραυμάτισαν 13 και συνέλαβαν 15.116.

Οι εσωτερικές έριδες στο VMRO. Οι Ιταλικές διπλωματικές πηγές παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες του VMRO και στην Ελληνική Μακεδονία, όπου όμως η ανταλλαγή πληθυσμών είχε μειώσει σημαντικά τον αριθμό των φίλα προσκείμενων στη Βουλγαρία. Μεταξύ των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας –ισχυρίζονται οι πληροφοριοδότες των Ιταλών– οι πλέον ισχυροί ήταν οι φιλοκομμουνιστές του “VMRO ομπεντινένα” (ενωτικό), που υποστηριζόταν από τη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 είχαν κάνει την εμφάνισή τους ένα “Μακεδονικό Κομμουνιστικό Κόμμα”, με επικεφαλής τον Ντίμο Χατζηντίμοφ και μια αναρχική ομάδα με επικεφαλής τον Πάβελ Σάτεφ.

Έτσι, λοιπόν, οι εσωτερικές έριδες στο VMRO σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία το 1.923 μ.Χ. υπέγραψε με το Βελιγράδι συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της οργάνωσης. Το VMRO απάντησε με την δολοφονία του Υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας και τον Ιούνιο του ίδιου έτους με πραξικόπημα, σε συνεργασία με ακροδεξιά συνωμοτική οργάνωση του στρατού.

Οι Ιταλοί κινητοποιούνται. Η εγκαθίδρυση στη Σόφια μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που ευνοούσε το VMRO δεν απάλυνε τις εσωτερικές διαμάχες της οργάνωσης. Ο Αλεξαντρώφ δολοφονήθηκε από τους φιλοκομμουνιστές το 1.924 μ.Χ.., ενώ το 1.928 μ.Χ. ήρθε η σειρά και του παλαίμαχου Προτογέρωφ.

Δολοφόνος του δεύτερου ήταν ο φιλόδοξος συναγωνιστής του Ιβάν Μιχαήλωφ. Ο κατακερματισμός του VMRO και ο εμφύλιος πόλεμος στις τάξεις των κομιτατζήδων κινητοποίησαν τον Μουσολίνι, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής της ιταλικής αντικατασκοπείας πλήρη έκθεση για την κατάσταση.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντίνο Γκράντι έσπευσε να εισηγηθεί στον Ντούτσε ότι το φασιστικό καθεστώς δεν έπρεπε να εγκαταλείψει τη φράξια του Προτογέρωφ και προσκάλεσε σε συνομιλίες στην Ρώμη τον διάδοχό του, Ναούμ Τομαλέφσκι.

Παρά την αντίθεση εισήγηση της αντικατασκοπείας, που υποστήριζε ότι η μόνη αξιόμαχη οργάνωση ήταν του Μιχαήλωφ, τον Αύγουστο του 1.928 μ.Χ. ο Τομαλέφκσι έγινε δεκτός από τον Γκράντι στο Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε να τον χρηματοδοτήσει με ένα εκατομμύριο λιρέτες σε δόσεις – ανάλογα με τη συχνότητα και την αποτελεσματικότητα των τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

Παράλληλα, η Ιταλία προσέφερε, για πρώτη φορά, ιταλικής κατασκευής οπλισμό (πιστόλια Μπερέτα, τουφέκια, εκρηκτικά και λίγα πολυβόλα) καθώς και επιμελητεία: μια βάση στο Μπρίντιζι και άλλες δύο στην Αλβανία, στο Δυρράχιο και στα Τίρανα. Η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, καθώς ο Τομαλέφσκι δεν πρόλαβε να αναδιοργανώσει τους υποστηρικτές του.

Συμμαχία με τον “τραγικά παράφρονα εγκληματία“. Την άνοιξη του 1.929 μ.Χ., ο αντίπαλος οπλαρχηγός Μιχαήλωφ έκλεισε συμφωνία συνεργασίας με ένα άλλο αποσχιστικό κίνημα που χρηματοδοτούσαν οι Ιταλοί, τους Κροάτες Ουστάσι του Άντε Πάβελιτς.

Στην συμφωνία έσπευσε να ενταχθεί και ο ισχυρός οπλαρχηγός του Κοσσυφοπεδίου Χασάν Μπέης Πρίστινα. Οι Ιταλικές μυστικές υπηρεσίες πήραν οριστικά την υπόθεση στα χέρια τους και ήρθαν σε επαφή με τον Μιχαήλωφ, αδιαφορώντας για τις αναφορές των διπλωματών που τον χαρακτήρισαν «τραγικά παράφρονα εγκληματία».

Το 1.930 μ.Χ. ο Μιχαήλωφ, ως νέος ηγέτης του VMRO, δολοφόνησε τον Τομαλέφσκι και υποκίνησε αποτυχημένο πραξικόπημα στη Σόφια. Το 1.934 μ.Χ. προσέγγισαν τον Μιχαήλωφ εκπρόσωποι του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του CAUR (Επιτροπές Δράσης για την Καθολικότητα της Ρώμης), της οργάνωσης που προωθούσε ενός είδους “φασιστικής διεθνούς” και στην οποία είχαν ήδη ενταχθεί οι Ουστάσι της Κροατίας.

Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν πολλά κοινά στην ιδεολογία και την πολιτική τους και οι Ιταλοί δεσμεύτηκαν το κρατικό μονοπώλιο να αγοράσει καπνό από τις αγροτικές εταιρείες που τους υπέδειξε ο Μιχαήλωφ.

Αυτή η ιδεολογική διαπίστευση του “φασιστικού χαρακτήρα” του VMRO οδήγησε την Ιταλική κυβέρνηση να εντάξει τους Κροάτες και τους Σλαβομακεδόνες στο ίδιο Γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το γραφείο αυτό, σε συνεργασία με την ιταλική αντικατασκοπεία, ίδρυσε τρία στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης στην κεντρική Ιταλία. Επίσης, προσέφερε φιλοξενία στον Μιχαήλωφ και τους συνεργάτες του τον Μάιο του 1.934 μ.Χ., όταν, μετά την πολλοστή απόπειρα πραξικοπήματος, ο ηγέτης του VMRO ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Αυτή η στενή προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη Ρώμη μετά τη δολοφονία του βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρου και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λουί Μπαρτού στις 9 Οκτωβρίου 1.934 μ.Χ. στην Μασσαλία, αν και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ιστορικά η ανάμειξη του φασιστικού καθεστώτος στην διπλή δολοφονία. Ο δράστης Βλάντο Τσερνοζέμσκι ήταν μαχητής του VMRO και συνεργάστηκε για την επιχείρηση με τους Ουστάσι. Είχε μεταβεί στη Μασσαλία μέσω Ιταλίας.

Το Παρίσι και το Βελιγράδι προτίμησαν, πάντως, να μη βάλουν στο στόχαστρο τον Μουσολίνι, ενώ στην Κοινωνία των Εθνών έστρεψαν τις κατηγορίες εναντίον της Ουγγαρίας, καθώς ο τρομοκράτης ταξίδευε με πλαστό ουγγρικό διαβατήριο. Σε κάθε περίπτωση, το φασιστικό καθεστώς της Ρώμης δεν διέκοψε την υποστήριξή του προς τους Κροάτες και τους Σλαβομακεδόνες τρομοκράτες. Απλώς, αναδιάρθρωσαν τα στρατόπεδα στα οποία τους εκπαίδευαν, ώστε να μην τραβούν την προσοχή.

Χτυπήσατε την Ελλάδα. Λίγους μήνες πριν την εισβολή στην Ελλάδα, οι Ιταλοί ζήτησαν από τον Μιχαήλωφ να εντείνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη “Μακεδονία του Αιγαίου”, υποσχόμενοι ότι ο Άξονας θα προωθούσε τη δημιουργία μιας “ανεξάρτητης Μακεδονίας”. Υπόσχεση που δεν τηρήθηκε: Μετά την εισβολή Γερμανών και Ιταλών στη Γιουγκοσλαβία το 1.941 μ.Χ., η περιφέρεια Βαρντάρσκα Μπαντόβινα διαμελίστηκε. Οι Νοτιοανατολικές επαρχίες πέρασαν σε Βουλγαρική κατοχή, ενώ το βορειοδυτικό μέρος εντάχθηκε μαζί με το Κοσσυφοπέδιο στην Ιταλοκρατούμενη Μεγάλη Αλβανία.

Στην πλειονότητά τους τα στελέχη του VMRO συνεργάστηκαν με τους Βούλγαρους. Ορισμένοι θέλησαν να κάνουν σαφή την προτίμησή τους υπέρ του Άξονα, σχηματίζοντας μικρές οργανώσεις, ουσιαστικά ληστρικές συμμορίες. Ανάμεσά τους η πλέον σημαντική ήταν η “Μπράνικ” (Υπερασπιστής). Μόνο μια μικρή ομάδα, με επικεφαλής τον Ντίμιταρ Βλαχώφ, στρατολογήθηκε από τον Τέμπο, εκπρόσωπο του Τίτο στην περιοχή.

Ο Μιχαήλωφ παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κροατία, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Πάβελιτς και συμμετείχε στις θηριωδίες των Κροατών φασιστών εναντίον Σέρβων, Εβραίων και Τσιγγάνων. Τυπικά ήταν “Βοεβόδας” της εξόριστης “Εθνικής Μακεδονικής Κυβέρνησης” με έδρα τη Βιέννη, αλλά οι Γερμανοί δεν τον άφησαν να αναπτύξει αυτόνομη δράση. Αρνήθηκαν επίσης την ιδέα του να ιδρύσει “Μακεδονική Μεραρχία” των SS, στα πρότυπα των μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Οι Γερμανοί ναζί επέτρεψαν στον Μιχαήλωφ και τους συνεργάτες του να επιστρέψουν στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο του 1.944 μ.Χ., όταν οι Βούλγαροι αποσύρθηκαν από τα γιουγκοσλαβικά εδάφη. Ο ηγέτης του VMRO προσπάθησε να ανακηρύξει ανεξάρτητο κράτος, στρατολογώντας παλιούς κομιτατζήδες και δοσίλογους, τους οποίους εξόπλισε με γερμανικό οπλισμό, προκειμένου να αντισταθούν στους κομμουνιστές αντάρτες του Τίτο. Το VMRO, όμως, εξουδετερώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Μιχαήλωφ και οι πιο στενοί συνεργάτες του βρήκαν καταφύγιο στο Ζάγκρεμπ. Τα ίχνη τους χάθηκαν την άνοιξη του 1.945 μ.Χ.

Ο Μιχαήλωφ επανεμφανίστηκε το 1.948 μ.Χ. στην Ρώμη. Κατά πάσα πιθανότητα είχε ακολουθήσει τον φίλο του Πάβελιτς στη φυγή του προς την φιλόξενη Ιταλία και το Βατικανό, περνώντας από μοναστήρι σε μοναστήρι. Πέθανε στην ιταλική πρωτεύουσα το 1.991 μ.Χ.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το VMRO των Σκοπίων, αλλά και δεξιές οργανώσεις της Βουλγαρίας ζήτησαν από τις Ιταλικές αρχές να μεταφέρουν τη σορό του αγαπημένου συνεργάτη του φασισμού στη γενέτειρά του (https://slpress.gr/istorimata/otan-to-vmro-agkalia-me-ton-mousolini-stoxeve-tin-makedonia/)…


Μαυροβούνιο: Πρόταση για γενοκτονία από τους Ουστάσι- Έντονη αντίδραση Κροατίας. Πρόταση ψηφίσματος για γενοκτονία στο Γιασένοβατς από τους Ουστάσι της Κροατίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Μαυροβούνιο κατέθεσε στο κοινοβούλιο το προτεινόμενο ψήφισμα για το Γιασένοβατς, αναφέρει η ραδιοτηλεόραση του Μαυροβουνίου- RTCG, επικαλούμενη την δήλωση του προέδρου του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Αντρίγια Μάντιτς.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Ποντγκόριτσα, το προτεινόμενο ψήφισμα υπογράφηκε από όλα τα μέλη των κυβερνώντων κομμάτων, εκτός από τους εκπροσώπους των Αλβανικών κομμάτων. Το ψήφισμα ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης και ο πρωθυπουργός Μιλόικο Σπάγιτς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυτό το ψήφισμα.

Αντίδραση από την Κροατία. Η Κροατία επεσήμανε στην κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα ότι η έγκριση του ψηφίσματος θα μπορούσε να σταματήσει την ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι του φαινόταν «καλή ιδέα».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ήταν υπέρ του να προταθεί το έγγραφο αυτό το συντομότερο δυνατό, ενώ το άλλο μέρος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αφού είναι βέβαιο ότι θα λάβει θετική γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην τομέα του κράτους δικαίου.

Η Κροατία απάντησε στην ανακοίνωση του Μάντιτς ότι εάν προταθεί ψήφισμα για τη γενοκτονία στο Γιασένοβατς στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, η έγκριση αυτού του ψηφίσματος θα μπορούσε να σταματήσει την ευρωπαϊκή της πορεία και να απειλήσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την Σερβική βιβλιογραφία, το στρατόπεδο Jasenovac , ως σύστημα στρατοπέδων υπό τη διοίκηση του στρατοπέδου Γιασένοβατς, ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου στην επικράτεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας κατά την διάρκεια της κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το στρατόπεδο ιδρύθηκε από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας , ανατολικά της ομώνυμης πόλης, τον Αύγουστο του 1.941 μ.Χ., και καταστράφηκε από τους Ουστάσι τον Απρίλιο του 1.945 μ.Χ. προκειμένου να κρύψουν και να ελαχιστοποιήσουν το έγκλημα που διέπραξαν.

Η κρατική διοίκηση της Κροατίας το ονόμασε «στρατόπεδο συγκέντρωσης και εργασίας Jasenovac», αλλά ήταν ένα στρατόπεδο θανάτου, ένα μέρος για βασανιστήρια και δολοφονίες κυρίως Σέρβων , Ρομά και Εβραίων (όλων των ηλικιών, φύλων,  σοσιαλιστών, εκπαιδευτικών και άλλων προφίλ). Το σύστημα στρατοπέδων Jasenovac ήταν διαβόητο για τις βάρβαρες μεθόδους του και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων (https://echedoros.blog/2024/05/17/%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1/).

 

Οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Σέρπσκα και η Εκκλησία θα ζητήσουν ψήφισμα κατά των Γερμανών ναζιστών και των Ουστάσι.. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε για μεσημεριανό γεύμα τον Σέρβο Πατριάρχη Πορφύριο, την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, τους οποίους ευχαρίστησε για την βοήθειά τους στον αγώνα κατά της έγκρισης του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο είναι εκτεθειμένος σε βάναυσες διώξεις, λέει ο Βούτσιτς και επισημαίνει ότι η Σερβία δεν θα δεχτεί ποτέ ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. «Θα ζητήσουμε ψήφισμα για τα δεινά των Σέρβων στα χέρια των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στα χέρια των Ουστάσα στο Γιασένοβατς», ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι συζήτησε τη σοβαρότητα της στιγμής με τον Σέρβο Πατριάρχη Porfiri, την Ιερά Επισκοπική Συνέλευση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, και εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του που ασχολούνται με το θέμα του επιβαλλόμενου ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, ως βασικό ζήτημα για την επιβίωση του Σερβικού λαού».

«Παρόλο που παλέψαμε και επενδύσαμε τεράστια ενέργεια για να τους αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρά και δυνατά, χωρίς τη δύναμη και την υποστήριξή σας δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε», έγραψε ο Βούτσιτς στο Instagram . Ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι η έγκριση του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

«Επειδή οι Ρώσοι θα υποβάλουν σύντομα αίτημα να κηρύξουν την δολοφονία από τους Γερμανούς των Ρώσων και του Σοβιετικού λαού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως γενοκτονία. Θα ζητήσουμε το ίδιο για αυτό που έκαναν οι Γερμανοί στην Σερβία και για αυτό που έκαναν η κροατική φασιστική οργάνωση Ουστάσα στο Γιασένοβατς.

Αλλά επιτρέψτε μου να μην πω ότι θα ανοίξει πολλά άλλα ζητήματα για την Τουρκία και για κάποιες άλλες δυτικές δυνάμεις, από τους ιθαγενείς της Αμερικής έως πολλές άλλες», είπε ο Βούτσιτς. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, είναι πολύ δύσκολη ερώτηση για εμάς, γιατί δείχνει τη στάση ορισμένων ανθρώπων της περιοχής απέναντί ​​μας, αλλά και ορισμένων παγκόσμιων δυνάμεων.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι παλέψαμε, ότι επενδύσαμε τεράστια ενέργεια, όλη την ώρα σε αυτόν τον κόσμο, και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την έδωσα για να τους εναντιωθώ όσο πιο έντονα και δυνατά γινόταν με τη δύναμη με την οποία οι άνθρωποι ενωμένοι πολέμησαν για τα συμφέροντά μας και σας ευχαριστώ για αυτό», τόνισε ο Βούτσιτς.

Σχετικά με την έγκριση του ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, ο Βούτσιτς είπε: “Σε κάθε περίπτωση, θα αντισταθούμε στις παράνομες και όλες τις άλλες πράξεις βίας τους, χρησιμοποιώντας πολιτικά μέσα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο. Και φυσικά δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω ότι ποτέ δεν θα δεχθούμε ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο ως τετελεσμένο γεγονός», σύμφωνα με την Σερβική ραδιοτηλεόραση (https://echedoros.blog/2024/05/17/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%ad%cf%81%cf%80%cf%83%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%b1/).

 

«Οι δυνάμεις Κοσσυφοπεδίου καταγράφουν επιτυχία στην τουρκική άσκηση Efes 2024 μ.Χ.». «Το σώμα των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου-KSF δείχνει υψηλή επαγγελματική προετοιμασία στην άσκηση «Efes 2024 μ.Χ.» που διεξάγεται στην Σμύρνη της Τουρκίας», γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας του Κοσόβου, η άσκηση περιλαμβάνει ομάδες εργασίας στις οποίες οι συμμετέχοντες δραστηριοποιούνται ως μέρος της Κοινής Συνδυασμένης Ομάδας Εργασίας (CJTF) και ο κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανταλλαγή στρατιωτικής εμπειρογνωμοσύνης, η βελτίωση της αλληλεπίδρασης και της κατανόησης μεταξύ χωρών και οργανισμών εταίρων που αποτελούν μέρος της άσκησης.

Το απόσπασμα Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, κατάφερε να επιτύχει τους εκπαιδευτικούς στόχους που είχαν προγραμματιστεί στην πρώτη φάση και θα συνεχίσει με την δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει πιο σύνθετες επιχειρήσεις σε συνεργασία με την αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις καταδρομών, όπως σημειώνεται (https://echedoros.blog/2024/05/17/%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%83%cf%85%cf%86%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86/).


Οι άνθρωποι των Αμερικανών δεν έχουν καλό τέλος. Αν δεν αντιδράς σε προσβολές που σου γίνονται καταπρόσωπο από ηγέτες γειτονικών χωρών και γράφεις το εθνικό συμφέρον σου στα παλαιότερα των υποδημάτων σου, τότε έρχεται μια ωραία στιγμή που ο χρόνος τα συμπυκνώνει όλα.

Εισαγωγικές παρατηρήσεις πριν εισέλθουμε στο κυρίως θέμα: Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στα Σκόπια προχθές, στην Ελλάδα το θέρος του 2023 μ.Χ. και την άνοιξη του 2012 μ.Χ. δείχνουν ποια είναι η μοίρα των προθύμων που σπεύδουν να κάνουν τα χατίρια των προστατών στην περιοχή μας: η εκλογική συντριβή και η εγκατάλειψη από τους συμμάχους αφού προηγουμένως τους έχουν στύψει σαν λεμονόκουπες.

Το κόμμα του Ζάεφ κέρδισε με την Συμφωνία των Πρεσπών από την Ελλάδα το ζήτημα της αναγνώρισης δήθεν «μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας» (κατ’ επέκτασιν και μακεδονικής μειονότητος), αλλά έξι χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο λαός δεν του συγχώρεσε τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρειος» δίπλα από το αλυτρωτικό «Μακεδονία» που εγκαθίδρυσε ο Τίτο.

Το ποσοστό του άγγιξε προχθές μετά βίας το 14%. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε πιστέψει ότι θα του απονεμηθεί και βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επειδή ενέταξε την βάση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (αυτή έλαβε το εισιτήριο ένταξης, όχι το κρατίδιο), πλήρωσε το 2023 μ.Χ. αναδρομικά όλα όσα έκανε στη διακυβέρνησή του υπέρ των συμμάχων και κατά της πατρίδας. Γκρεμίστηκε στο 17%. Λίγο καλύτερα από το κόμμα του φίλου του τού Ζάεφ.

Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές με την τρόικα, τα αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία και τα Μνημόνια, γκρεμίστηκε επίσης στις εκλογές του 2012 μ.Χ. αρχικώς στο 12%, ενώ έφτασε το 2015 μ.Χ. μέχρι του σημείου εξαφανίσεως – 4% και κάτι, και ακόμη να συνέλθει. Οι λαοί δεν είναι βλάκες. Αργούν, αλλά καταλαβαίνουν!

Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα για τον κατά δήλωσή του «προβλέψιμο σύμμαχο» κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος αυτόν τον καιρό δέχεται να πάει στην Αγκυρα να μιλήσει για τη συνεκμετάλλευση του Καστελλορίζου και της Κρήτης διά συνυποσχετικού, ενώ ο Ερντογάν ανακοινώνει «Θαλασσόλυκο» με επιθετικά όπλα, NAVTEX ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και μετατροπή ιστορικών βυζαντινών μονών σε τζαμιά, παρακολουθεί αμήχανος τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα να διοργανώνει μέσα στο σπίτι μας στην Αθήνα πολιτικές συγκεντρώσεις ακριβώς έναν χρόνο μετά την φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ακούει σιωπηρός τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων να αναγγέλλει την de facto κατάργηση των Πρεσπών, παρακολουθεί άφωνος τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παρακάμπτει την Αθήνα στο ταξίδι του στα Βαλκάνια (σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη του δρόμου του μεταξιού) και να μεταβαίνει σε Βουδαπέστη και Βελιγράδι για υπογραφή εμπορικών συμφωνιών, αυτό είναι το εξής:

Αν δεν αντιδράς σε προσβολές που σου γίνονται καταπρόσωπο από τον Ερντογάν, τον Ράμα και τον Μίτσοσκι επειδή έχουν την υποστήριξη των Γερμανών κυρίως και δευτερευόντως των Αμερικανών (τους οποίους χρειάζεσαι για τα ευρωπαϊκά προσωπικά σου όνειρα), αν γράφεις τον Σι Τζινπίνγκ και το εθνικό σου συμφέρον στα παλαιότερα των υποδημάτων για να μη σε «κακοχαρακτηρίσουν» στις Βρυξέλλες, τότε έρχεται μια ωραία στιγμή που ο χρόνος τα συμπυκνώνει όλα. Και ακολουθείς κι εσύ τη μοίρα των προθύμων.

Και τότε δεν σε σώζουν ούτε τα 6 Pafale plus που θα αγοράσεις από τη Γαλλία για να «εξαγοράσεις» τη στήριξη του Μακρόν για αξιώματα στην Ε.Ε. ούτε τα εκατομμύρια άχρηστα εμβόλια που αγόρασες από τις πολυεθνικές του φαρμάκου «με ευθύνη σου» όπως τώρα σε «καρφώνει» μαζί με άλλους η Φον ντερ Λάιεν.

Η απώλεια στήριξης που δίνουν οι πραγματικές δημοσκοπήσεις όχι μόνο για τη Ν.Δ. (πρόθεση ψήφου 21%) αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ 12,5%, ΠΑΣΟΚ με το ζόρι 12%) ασφαλώς δεν θα προέλθει αποκλειστικά από τη στάση του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου. Υπάρχουν και άλλες αιτίες. Ορατές και αόρατες. Οι δυσαρέσκειες αθροίζονται πάνω σε μια «άρρωστη» πολιτική βάση.

Την Πέμπτη το βράδυ, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελος Μαρινάκης αμέσως μετά την πρόκριση της ομάδος του στον τελικό του Conference League έδωσε δημοσίως γραμμή καταψήφισης της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές. Μετράται η «ολυμπιακή ψήφος»; Οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν επίσης μια αξιακή απομάκρυνση των πολιτών από την κυβέρνηση και από τους θεσμούς.

Στην μέτρηση της Eteron οι Ελληνες απαντούν ότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων επηρεάζονται πολύ από τα οργανωμένα συμφέροντα, ότι η διαφθορά κυριαρχεί, ότι τα κόμματα δεν αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον, ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζεται από την κυβέρνηση, ενώ είναι πολύ χαμηλός ο βαθμός εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό. Το 70% των Ελλήνων δεν τους έχει εμπιστοσύνη ως θεσμούς. Το ίδιο και στη Δικαιοσύνη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι νέοι που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση αντιπαθούν τη δημοκρατία σε ποσοστά άνω του 80%, ενώ στους πολίτες της οικονομικά κατώτερης τάξης η δικτατορία έχει συμπάθειες που ξεπερνούν το 21%.

Το πολιτικό περιβάλλον μολύνεται ακόμα περισσότερο από την ακρίβεια που συρρικνώνει την ελευθερία, από τον γάμο των ομοφύλων που πλήττει τις παραδοσιακές αξίες και ενοχλεί τους πιστούς, από τις αποκαλύψεις για τα εμβόλια, από τα επεισόδια της καθημερινότητας (δημόσια τάξη, δημόσια υγεία, Μεταναστευτικό).

Μια λεπτή γραμμή ενώνει τους προθύμους όλου του κόσμου και σε αυτές τις Ευρωπαϊκές εκλογές θα αποκαλυφθεί σε πολλές χώρες. Ο πρόθυμος πάντοτε επιλέγει να πάρει το μέρος του ισχυρού και πάντοτε επιλέγει να πετάξει το ξεροκόμματο στον ανίσχυρο.

Μεταξύ πολιτών και φαρμακευτικών ο πρόθυμος επιλέγει τα κέρδη των φαρμακευτικών που μπορεί να είναι και χρηματοδότες του. Είναι ικανός να παραγγέλνει και επικίνδυνα εμβόλια και να τα διαφημίζει! Μεταξύ συμμάχων και εθνικού συμφέροντος επιλέγει τους συμμάχους. Μεταξύ τού να στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό για να μην πεθαίνει ο κόσμος και των εμπόρων όπλων επιλέγει τους εμπόρους.

Μεταξύ των καρτέλ της ακρίβειας και των καταναλωτών ψηφίζει ολοθέρμως τα καρτέλ. Και μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της υποταγής των θεσμών, είτε αυτά είναι ΜΜΕ είτε θρησκευτικές ηγεσίες ή δικαστικοί θεσμοί, επιλέγει τους δεύτερους. Για να ελέγχει τις αποφάσεις.

Οι πρόθυμοι συγχωνεύουν τις πάσης φύσεως εξουσίες σε μία (εκτελεστικές, δικαστικές, μιντικιακές, Σώματα Ασφαλείας, Εκκλησία, συνδικαλιστές, τράπεζες, τμήματα της Δικαιοσύνης, ακόμα και τον/την αρχηγό του κράτους κάνουν νομικό σύμβουλο και υπάλληλό τους), ενώ θα έπρεπε να είναι διακριτές για να παρατείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την παραμονή τους στην εξουσία. Μετά διαλύονται.

Το πότε θα συμβεί αυτό είναι απλώς ζήτημα συγκυρίας. Μπορεί να «κερδίσουν» τις ευρωεκλογές και να διαλυθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σε καθεστώς ημιάμεσης δημοκρατίας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άγρυπνα, η πτώση μπορεί να επέλθει έπειτα και από μία μεγάλη «νίκη». Πύρρειο νίκη (https://www.triklopodia.gr/%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81/).


Έρχεται “Φωτιά” στα Βαλκάνια-Ανακαλύφθηκαν δεκάδες Σερβικές στολές στο Κόσοβο-Οι Σερβοβόσνιοι αμφισβητούν το σύνταγμα της Βοσνίας. Με αυτές τις στολές οι Σέρβοι θα προκαλούσαν σύγχυση στους Αλβανούς αστυνομικούς που επιτίθενται σε σερβικά χωριά- Το εθνοτικό μίσος σιγοκαίει από το 1.999 μ.Χ. καθώς Σέρβοι και Αλβανοί ετοιμάζονται για τον δεύτερο γύρο.

Αποκάλυψη που προκάλεσε συναγερμό στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο έκανε η κοσοβάρικη αστυνομία σε χωριό στα βόρεια της πρώην σερβικής επαρχίας, στο οποίο κατοικούν Σέρβοι κάτοικοι.    Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Τζελάι Σβέσλα, αντέδρασε αφού η αστυνομία του ανακάλυψε δεκάδες αστυνομικές στολές της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στο Λεπόσαβιτς.

Ο Σβέσλα είπε ότι η τρομοκρατική μηχανή της Σερβίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου εξαρθρώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο, καθώς πρόσθεσε ότι η δράση στο χωριό Ισέβ Πότσεμ, πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες.

«Μετά από πληροφορίες, βρήκαμε σε ένα σπίτι στο χωριό Ισέβ Πότσεμ, δεκάδες κανονικές και ειδικές στολές της Σερβικής αστυνομίας καθώς και τμήματα στολών της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι μηχανισμοί ασφαλείας της Σερβίας ήταν και παραμένουν υπεύθυνοι για την προσπάθεια αποσταθεροποίησης και προσάρτησης του βορρά της χώρας μας», τόνισε ο ίδιος.

Μισή αλήθεια είπε όμως ο Κοσοβάρος υπουργός, αφού οι Αλβανικοί παρακρατικοί μηχανισμοί στην πρώην σερβική επαρχία είναι σε κίνηση, και πιθανόν η Πρίστινα να ετοιμάζει νέο πογκρόμ κατά των Σέρβων κατοίκων.

Αυτή την φορά οι Σέρβοι όμως έχουν λάβει τα μέτρα τους, και θα ξεκινήσουν κανονικό αντάρτικο για την απόσχιση όλων των Βόρειων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου και την προσάρτηση στην Σερβία, με την βοήθεια Κινέζων και Ρώσων, αφού εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά εδώ και μεγάλο διάστημα.

Οι Σερβοβόσνιοι αυτονομούνται αφού πλέον δηλώνουν ότι το σύνταγμα της χώρας “ καταστρέφεται”. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταστρέφει ξανά το Σύνταγμα και εργάζεται εναντίον των Σερβοβόσνιων. Αυτό δήλωσε το μέλος του κόμματος SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Κόγιτς.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τις εσωτερικές του πράξεις. Η πιθανή απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ένοπλη σύγκρουση Η πιθανότητα μιας τέτοιας σύγκρουσης είναι πλέον μεγάλη λόγω των συνεχών εντάσεων στην Βοσνία.

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν αυτονομιστικά κινήματα που δεν οδήγησαν σε ένοπλες συγκρούσεις, η κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη σήμερα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω του πολύ δύσκολου ιστορικού της πλαισίου.

Τα σημάδια από τον προηγούμενο πόλεμο είναι ακόμα νωπά, και οι τρεις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες βλέπουν οποιαδήποτε αλλαγή ως επίθεση και απόπειρα καταπίεσης. Μια ανεξάρτητη Δημοκρατία Σέρπσκα είναι το σχέδιο ζωής για τοις Σέρβους, και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Η Δημοκρατίας Σέρπσκα κινείται προς την προσάρτηση εντός της Σερβίας, την οποία κάποιοι επιθυμούν, είτε ειρηνικά είτε με πόλεμο , αφού το σημερινό μόρφωμα δεν έχει κανένα μέλλον.

Η διευθέτηση των αδικιών των πολέμων 1.995 μ.Χ.-1.999 μ.Χ. κατά των Σέρβων κυρίως είναι η μόνη λύση, η οποία όσο αργεί τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες πολεμικής εμπλοκής, και με την Ρωσοκινεζική βοήθεια πλέον (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/06/blog-post_64.html).


“Πανσερβική Εθνική Συνέλευση” με στόχο διάλυση Βοσνίας; Φωτιά στα Βαλκάνια;

Η 1η «Πανσερβική εθνική συνέλευση» πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, με στόχο την προβολή της ενότητας του σερβικού έθνους. «Ένα έθνος, μια συνέλευση – Σερβία και Σερβική Δημοκρατία» είναι ο τίτλος της συνέλευσης που διοργάνωσαν από κοινού η Σερβία και η Βοσνιακή οντότητα “Σερβική δημοκρατία”.

Αυτή η συνέλευση είχε αναγγελθεί ως η απάντηση των Σέρβων στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα. Στην συνέλευση συμμετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, όπως επίσης και πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων από το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στο ναό του Αγίου Σάββα προεξάρχοντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριου, παρουσία του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Ακολούθησε κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Σερβίας και Σερβικής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μίλοραντ Ντόντικ και του Πατριάρχη Πορφύριου. Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων εγκρίθηκε ομόφωνα σχέδιο διακήρυξης για την «Προστασία των Εθνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και το Κοινό Μέλλον του Σερβικού Λαού».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στη διακήρυξη δεν γίνεται αναφορά στην διάλυση της Βοσνίας ούτε αμφισβητείται η συμφωνία του Ντέιτον από το 1.995 μ.Χ., με την οποία καθορίστηκε η μορφή του Βοσνιακού κράτους.

«Αυτά τα θέματα αφορούν την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Βούτσιτς και απευθυνόμενος στον Ντόντικ του ζήτησε να χειριστεί με μεγάλη προσοχή το ζήτημα και να συζητήσει με τις άλλες πλευρές για να μην διαταραχθεί η ειρήνη.

Η διακήρυξη θα τεθεί σε 90 ημέρες προς ψήφιση στα κοινοβούλια της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Την πραγματοποίηση της εθνικής συνέλευσης των Σέρβων χαιρέτησε με επιστολή του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο ηρωικός σερβικός λαός έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν θα υπομείνει την νεοαποικιακή υποδούλωση. Γι’ αυτό η Δύση προσπαθεί να τιμωρήσει τους Σέρβους, να τους στερήσει την ελευθερία, να τους εκτοπίσει από τις αρχέγονες εστίες τους, να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το δικαίωμά να εκφράζουν την δική τους γνώμη, να ασκούν ανεξάρτητη πολιτική, επιδιώκει την διάσπαση τους και την διάλυση τους. Μαζί με τον σερβικό λαό και άλλα φιλελεύθερα έθνη θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» αναφέρει ο Λαβρόφ στην επιστολή του.

Σημειώνεται ότι πριν από τρεις ημέρες ο Μιλοραντ Ντόντικ βρέθηκε στην Αγία Πετρούπλη όπου στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντόντικ μετά την συνάντηση δήλωσε ότι οι Σέρβοι δεν επιθυμούν να μείνουν στη σύνθεση της Βοσνίας και επανέλαβε πως θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό επισημαίνοντας ότι θα προηγηθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τα άλλα δύο έθνη (σ.σ. Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Κροάτες) για την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας. Οι εκδηλώσεις για την 1η «Πανσερβική εθνική συνέλευση» θα ολοκληρωθούν με φολκλόρ παραδοσιακών σερβικών χορών στο κέντρο της πόλης και το βράδυ με ρίψη πυροτεχνημάτων (https://www.defence-point.gr/news/quot-panserviki-ethniki-syneleysi-quot-me-stocho-dialysi-vosnias-fotia-sta-valkania).


Πούτιν και Σερβοβόσνιοι σηκώνουν την σημαία της αυτονομίας - Αύριο Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι για ένωση με Σερβία. Μεγάλη " φωτιά" ανάβει πάνω από τα Σκόπια και κοντά στο Κόσοβο-Ντόντικ: Θα κάνουμε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα και πιθανή ένωση με την Σερβία.

Δεν βαριόμαστε να το δηλώνουμε ότι η “ φωτιά” της Ουκρανίας θα επεκταθεί και στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στην Βοσνία, λόγω της μετωπικής σύγκρουσης Ρωσίας και Δύσης και των άλυτων προβλημάτων της περιοχής, ειδικά μετά την ανακήρυξη ημέρας της επετείου της σφαγής της Σεμπρένιτσα, στην οποία αντέδρασε ο Σέρβος Πρόεδρος Α.Βούτσις.     

Κίνηση για δημοψήφισμα στην Σερβική πλευρά της Βοσνίας θα τινάξει τα Βαλκάνια που “ σιγοβράζουν” από το 1.999 μ.Χ. “Θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η ημερομηνία του δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σε συνέντευξη στο ITAR TASS στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μελλοντικής ένωσης της Σέρπσκα με την Σερβία.

"Θα ήταν απολύτως φυσικό και ιστορικά δικαιολογημένο για χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι, να ενωθούν σε μια ενιαία δομή και κοινότητα, αλλά αυτό είναι καθήκον των μελλοντικών γενεών και αφορά πολιτικές αποφάσεις και των δύο χωρών", είπε ο Ντόντικ στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπάρχει απόφαση για ανεξαρτησία, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Ο Ντόντικ ανακοινώνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον διαχωρισμό από το κράτος της Βοσνίας, αλλά προσθέτει ότι είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει ήδη «ιστορική, γενικά πολιτισμική ωριμότητα και κατανόηση ότι αυτό πρέπει και θα συμβεί».

Τι επιδιώκει ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος  ίδιος και οι Ρώσοι.. "Εάν η Δημοκρατία Σέρπσκα παρέμενε μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θα ήταν χάσιμο χρόνου και ευκαιρίας, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να σταματήσει η σπατάλη πόρων ελπίζοντας μάταια ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα κάνει κάτι.

Δεν θέλουμε απολύτως να δημιουργήσουμε αστάθεια στο έδαφος της χώρας μας, καταρχήν κάναμε πρόταση διαχωρισμού από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», τόνισε ο Σερβοβόσνιος πολιτικός.

Ο Ντόντικ είπε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα συντάξουν πρόταση για την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εντός 30 ημερών Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου οικονομικής λειτουργίας και την προσαρμογή του στο μοντέλο της ειρηνικής οριοθέτησης.

Σύμφωνα με τον Ντόντικ, “πριν από 20 χρόνια, η Δύση εφάρμοσε τη διχοτόμηση της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια επανέλαβε το ίδιο καταλαμβάνοντας πολιτικά και την Ουκρανία, φτάνοντας έτσι, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ρωσικά σύνορά.

Γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός τρομερού σχεδίου, που θέλει τον διαχωρισμό της Ρωσίας σε πέντε μέρη. Οι δυτικοί το έχουν κάνει σε πολλά μέρη του κόσμου και τελικά ήρθαν εδώ. Πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν", είπε σε συνέντευξή του στο ITAR TASS, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμαθε αμέσως για αυτά τα σχέδια και ηγήθηκε του αγώνα για τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.

Αύριο η μεγάλη Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι, όπου κι αν ζουν, είναι ένας λαός, αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους, έχουν κοινή ιστορία, προάγουν την ειρήνη και τις καλές σχέσεις με όλους στην περιοχή, και αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Πανσερβικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βελιγράδι, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Κατά την συνάντηση, με την παρουσία της ηγεσίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα, καθώς και αξιωματούχων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την επιβίωση του έθνους, για την οικονομική του πρόοδο, τη διατήρηση της γλώσσας, το κυριλλικό αλφάβητο, και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και πολλές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Θα παρουσιαστεί επίσης και ανακοίνωση που θα πρέπει να εγκριθεί από την βουλή της Σερβίας και των Σερβοβόσνιων, η οποία θα περιέχει απαντήσεις στις τρέχουσες πιέσεις στις οποίες εκτίθενται οι Σέρβοι, καθώς και θα επισημάνει τα μελλοντικά βήματα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. με προσευχή στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στη συνέχεια στις 11:00 θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00 μ.μ. κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων.

Την 13.00 μμ. προγραμματίζεται κοινή ομιλία των προέδρων της Σερβίας και της Σέρπσκα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μίλοραντ Ντόντικ, μετά την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλίων στο σερβικό κοινοβούλιο. Στη συνέλευση προσκλήθηκαν όλοι οι βουλευτές, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στην τελετή θα παρευρεθούν βετεράνοι πολέμου, οικογένειες θυμάτων πολέμου. Περίπου 10.000 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, όπου θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό πρόγραμμα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Σέρπσκα, Μπόραν Μποσάνοβιτς, δήλωσε ότι "η Πανσερβική συγκέντρωση θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για συμφωνία δημιουργίας ειδικών παράλληλων σχέσεων μεταξύ Σερβοβόσνιων και Σερβίας με πρόσθετες συμφωνίες".

Όλα δείχνουν ότι οι Σέρβοι ξεσηκώνονται για τα καλά με την σημαία της ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων, στα πρότυπα του Κοσσόβου, με την βοήθεια φυσικά του Πούτιν, που θα βάλει “ φωτιά”  στο ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόφαση για όλα αυτά είναι ειλημμένη εδώ και πολλά χρόνια, απλά αναζητούσε το κατάλληλο διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό πλαίσιο, και κυρίως την κατάλληλη για τους Σερβοβόσνιους, χρονική συγκυρία (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/balkania/7245926_poytin-kai-serbobosnioi-sikonoyn-tin-simaia-tis-aytonomias-ayrio-panserbiki).  

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου