Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΜΟΝΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΕΣ JASON BOURNE ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΜΟΝΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΕΣ JASON BOURNE ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν πολλά κράτη, στα οποία αρχικά υπήρξε μοναρχική δικτατορία, στις οποίες η μοναρχία έπεσε λόγω της υποστήριξης στους δικτατορίες, την καταπίεση και τις ήττες σε πόλεμο και στην συνέχεια στις χώρες αυτές ανήλθαν αδύναμες και διεφθαρμένες δημοκρατίες και στις οποίες ανήλθαν ακραίες πολίτικες ομάδες, ακροδεξιές, ακροαριστερές, φασιστικές, ναζιστικές, κομμουνιστικές και αναρχικές που έφεραν μεγάλη αποσταθεροποίηση στις χώρες αυτές,

Μία χώρα αυτού του είδους, ήταν η Ισπανία, στην οποία αμέσως μετά τον Α΄ΠΠ και λόγω ηττών του Ισπανικού στρατού στο Μαρόκο, ανήλθε με πραξικόπημα στην χώρα αυτή και με την υποστήριξη του βασιλιά της Αλφόνσο XIII ο δικτάτορας Πρίμο Ντε Ριβέρα.

Αυτός κατάφερε να σταθεροποιήσει για ένα χρονικό διάστημα με την βία την κατάσταση στην χώρα αυτή, καταπιέζοντας τις εθνικές μειονότητες και φερόμενος με αυταρχισμό και καταπίεση και καταπατώντας τα δημοκρατικά και ανθρωπινά δικαιώματα του λαού του.

Παράλληλα, κατάφερε να επιτύχει σημαντικές νίκες και να καταστείλει για καιρό την εξέγερση στο Μαρόκο, χάρις και στην διοίκηση ικανών αξιωματικών και πιστών υποστηρικτών του που αναδείχθηκαν τότε, όπως π.χ. του μετέπειτα Ισπανού δικτάτορα Φράνκο που αναδείχθηκε τότε χάρις στις νίκες που σημείωσε ως αρχηγός του Ισπανικού στρατού στην περιοχή και της Ισπανικής Λεγεώνας των Ξένων.

Όμως με την μεγάλη οικονομική κρίση του 1.929 μ.Χ. και κάποιες νέες ήττες των Ισπανών στις αποικίες του Μαρόκου, το καθεστώς του Ριβέρα έπεσε από την εξουσία και η μοναρχία στην χώρα αυτή έπεσε και αυτή έγινε μία ασταθής και διεφθαρμένη δημοκρατία (https://alophx.blogspot.com/2020/11/blog-post.html).

Σε αυτή αναπτυχθήκαν γρηγορά εθνικιστικά, κομμουνιστικά, αναρχικά και αυτονομιστικά κινήματα, όπως π.χ. η Φάλαγγα του δημοφιλούς στην δεξιά Αντόνιο Ντε Ριβέρα, γιου του προηγουμένου δικτάτορα της χωράς Πρίμο Ντε Ριβέρα.


Σύντομα οι δύο αυταρχικές δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις που ακολουθήσαν στην χώρα αυτή, με την αλλήλων-καταπίεση και σφαγές των αντίπαλων τους, με τους ακροδεξιούς και τους ακροδεξιούς να συγκρούονται στους δρόμους για την εξουσία (και σε αντίθεση με ότι έγινε επί δικτατορίας του συντηρητικού Πρίμο Ντε Ριβιέρα δεν φυλακίζονταν μιας και αυτός τους θεωρούσε όλους εχθρούς για την εξουσία του και την μοναρχία), ανάλογα με το ποιος ήταν στην εξουσία.

Όμως με την αμφισβητουμένη από πολλούς νίκη των δημοκρατικών ξεκίνησε το 1.936 μ.Χ. ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ αριστερών, δεξιών, μοναρχικών, δημοκρατικών, κομμουνιστών, φασιστών, αναρχικών και αυτονομιστών, με αγρίους διωγμούς των Χριστιανών από την αριστερά, στον οποίο εμπλέχτηκαν οι Γερμανοί Ναζί, οι Ιταλοί φασίστες, οι κομμουνιστές Σοβιετικοί και οι δυτικοί, στον οποίο τελικά  νίκησε ο Φράνκο (https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_10.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/1990.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_47.html). 

Αντίστοιχη κατάσταση συνέβη και στην Γερμανία μετά τον Α΄ΠΠ όταν με την ήττα της χωράς αυτής στον πόλεμο αυτό υπό την ηγεσία του Κάιζερ Γουλιέλμου του Β΄ και με την υποστήριξη που έδωσε αυτός στους δικτάτορες στην ουσία εν καιρώ του πολέμου αυτού Λούντεντορφ και Χίντεμπουργκ, η μοναρχία έπεσε στην χώρα αυτή και αυτή ανακηρύχθηκε εν μέσω κοινωνικών επαναστάσεων και οικονομικού κραχ του 1.918 μ.Χ. δημοκρατία, η αδύναμη και διεφθαρμένη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης».

Αρχικά, η ασταθής αυτή δημοκρατία αντιμετώπισε απόπειρες πραξικοπημάτων από κομμουνιστές και ναζιστές (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_21.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_43.html, https://alophx.blogspot.com/2024/03/blog-post_24.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_9.html, https://alophx.blogspot.com/2023/12/blog-post_1.html), κατάφερε τελικά να τις αντιμετωπίσει και να αναπτυχθεί με τοκογλυφικά δάνεια από τις ΗΠΑ οικονομικά σε έναν βαθμό.

Σε αυτή όμως αναπτυχθήκαν γρηγορά εθνικιστικά, κομμουνιστικά, αναρχικά και αυτονομιστικά κινήματα (όπως π.χ. στην Βαυαρία), όπως π.χ. του δημοφιλούς στην ακροδεξιά Αδόλφου Χίτλερ, ηγέτη του ναζιστικού κόμματος.

Αυτή η δημοκρατία κατάφερε να σταθεροποιήσει για ένα χρονικό διάστημα με την βία την κατάσταση στην χώρα αυτή, καταπιέζοντας τις εθνικές μειονότητες και φερόμενη με αυταρχισμό και καταπίεση και καταπατώντας πολλές φορές τα δημοκρατικά και ανθρωπινά δικαιώματα του λαού του.

Όμως με την μεγάλη οικονομική κρίση του 1.929 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html), οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αρχίσαν να πέφτουν από την εξουσία και σύντομα η δημοκρατία στην χώρα αυτή έπεσε και αυτή έγινε μία ασταθής και διεφθαρμένη.

Σε αυτή αναπτυχθήκαν γρηγορά ξανά τα εθνικιστικά, κομμουνιστικά, αναρχικά και αυτονομιστικά κινήματα, ενώ οι αυταρχικές δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις που ακολουθήσαν στην χώρα αυτή, με την αλληλο-καταπίεση και σφαγές των αντιπάλων τους, με τους ακροδεξιούς και τους ακροδεξιούς να συγκρούονται στους δρόμους για την εξουσία, με συνέπεια στο τέλος την νίκη στις εκλογές του 1.933 μ.Χ. και την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ.

Ίδια εξέλιξη ήταν και αυτή της Ιταλίας, όταν μετά την λήξη του Α΄ΠΠ επηλθε και στην χώρα αυτή ένα μεγάλο οικονομικό κραχ το 1.918 μ.Χ. και η βασιλευομένη δημοκρατία, έγινε σύντομα αδύναμη και διεφθαρμένη  σαν την «Δημοκρατία της Βαϊμάρης», ενώ σε αυτή αναπτυχθήκαν γρηγορά εθνικιστικά, κομμουνιστικά, αναρχικά και αυτονομιστικά κόμματα (π.χ. στην Βόρεια Ιταλία, όπως και κατά και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο).

Σε αυτή αναπτυχθήκαν γρηγορά ξανά τα εθνικιστικά, κομμουνιστικά, αναρχικά και αυτονομιστικά κινήματα, ενώ οι αυταρχικές δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις που ακολουθήσαν στην χώρα αυτή, με την αλληλο-καταπίεση και σφαγές των αντιπάλων τους, με τους ακροδεξιούς και τους ακροδεξιούς να συγκρούονται στους δρόμους για την εξουσία, με συνέπεια στο τέλος την εκλογική άνοδο των φασιστών στις εκλογές που ακολουθήσαν στην χώρα αυτή.

Αρχικά, η ασταθής αυτή βασιλευομένη δημοκρατία αντιμετώπισε κάποιες απόπειρες πραξικοπημάτων από κομμουνιστές και φασίστες (σαν του Ντανουτσιο-https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_28.html) και δεν κατάφερε τελικά να τις αντιμετωπίσει και τελικά αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους φασίστες του δημοφιλούς στην Ιταλική ακροδεξιά Μουσολίνι και να του επιτρέψει να ανέλθει στην εξουσία και να γίνει δικτάτορας της (https://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_68.html).

{Όπως ακριβώς και ο Μεταξάς έγινε δικτάτορας της Ελλάδας, τόσο από τον βασιλιά Γεώργιο τον Β’, όσο και από την ψήφο όλων των κομμάτων της τότε Ελληνικής Βουλής που του έδωσαν έκτακτες εξουσίες}.

Αυτός κατάφερε να σταθεροποιήσει για ένα χρονικό διάστημα με την βία την κατάσταση στην χώρα αυτή, καταπιέζοντας τις εθνικές μειονότητες και φερόμενη με αυταρχισμό και καταπίεση και καταπατώντας πολλές φορές τα δημοκρατικά και ανθρωπινά δικαιώματα του λαού του.

Όμως με την μεγάλη οικονομική κρίση του 1.929 μ.Χ. ο Μουσολίνι συμμάχησε με τον Χίτλερ και οδήγησε σε συμμαχία με τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες στον Άξονα στον Β΄ΠΠ κατά των Συμμάχων (Βρετανών, Γάλλων, Αμερικάνων και Ρώσων) ενάντια στην Ρωσία.

Σύντομα, παρά τις αρχικές νίκες των Γερμανών κατά των Ρώσων, οι Ρώσοι αντεπιτέθηκαν και κατάφεραν να αποκρούσουν τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, μεταξύ αυτών και των Ιταλών και στην συνέχεια οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στην Ιταλία και άρχισαν να προελάσουν προς την ίδια την Ιταλία, με συνέπεια ο Ιταλός βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ τον Γ΄ να ρίξει και να φυλακίσει τον Μουσολίνι για να γλιτώσει και να ρίξει όλη την ευθύνη πάνω του (Όπως ακριβώς έκανε και ο Ρουμάνος βασιλιάς όταν η Ρουμανία έχασε τον Β΄ΠΠ αποπέμποντας και ρίχνοντας τον δικτάτορα Αντωνέσκου που στήριζε μέχρι τότε).

Ακολουθήσε η πλήρη ήττα των Ιταλών στον Β΄ΠΠ, η πτώση της μοναρχίας με δημοψήφισμα, η Ιταλία έγινε μίλα ασταθής δημοκρατία στον Ψυχρό Πόλεμο και πολλές φορές τρομοκρατικές ακροδεξιές, ακροαριστερές, νεοφασιστικές, κομμουνιστικές και Νατοϊκές οργανώσεις (https://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html, https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html, https://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html), διεξήγαγαν τρομοκρατικά χτυπήματα και με πολλά θύματα, ενώ πολλές από αυτές κατεστάλησαν από το τότε Ιταλικό κράτος.

Τελικά, η απόλυτα διεφθαρμένη και αδύναμη Ιταλική δημοκρατία, όπως και τα απολύτως διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα που την στήριζαν έπεσε τελικά το έτος 1.993 μ.Χ. με την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια», με συνέπεια την ίδρυση της Νέας Ιταλικής δημοκρατίας (αλλιώς της Β΄ Ιταλικής δημοκρατίας).

Με αντίστοιχο τρόπο έγινε και η άνοδος του δικτάτορα Αντωνέσκου στην Ρουμανία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_95.html, https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_97.html, https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_29.html), ο οποίος ανέλαβε την εξουσία όταν η Ρουμανία έχασε εδάφη από την ΕΣΣΔ και με τον τρόπο αυτό καταρρακωθήκαν τα δημοκρατικά κόμματα στην χώρα αυτή.

Στην χώρα αυτή ο στρατός προώθησε τον στρατηγό Αντωνέσκου (του οποίου η άνοδος ευνοήθηκε και από το μεγάλο παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1.929 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html) και το κοινωνικό χάος που ακολουθήσε μεταξύ των κομμουνιστικών και των ναζιστών στην χώρα αυτή, που όλους τους κατέστειλε ο Αντωνέσκου για όλους τους θεωρούσε εχθρούς για την εξουσία του), τον οποίο δέχτηκε ευμενώς ο νεαρός Ρουμάνος βασιλιάς της Μιχαήλ, ενώ οι δύο αυτοί άντρες έφεραν την χώρα αυτή στο πλευρό των Γερμανών κατά των Ρώσων στον Β΄ΠΠ με στόχο να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν από την Ρωσία.

Σύντομα, παρά τις αρχικές νίκες των Γερμανών κατά των Ρώσων, οι Ρώσοι αντεπιτέθηκαν και κατάφεραν να αποκρούσουν τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, μεταξύ αυτών και των Ρουμάνων και στην συνέχεια να προελάσουν προς τα κράτη αυτών, με συνέπεια ο Ρουμάνος βασιλιάς Μιχαήλ να ρίξει και να φυλακίσει τον Αντωνέσκου για να γλιτώσει και να ρίξει όλη την ευθύνη πάνω του (Όπως ακριβώς έκανε και ο Ιταλός βασιλιάς όταν η Ιταλία έχασε τον Β΄ΠΠ αποπέμποντας και ρίχνοντας τον δικτάτορα Μουσολίνι που στήριζε μέχρι τότε).

Ακολούθησε η πλήρη ήττα των Ρουμάνων στον Β΄ΠΠ, η πτώση της μοναρχίας με δημοψήφισμα, η Ρουμανία έγινε κομμουνιστική δικτατορία υπό τον Τσαουτσέσκου για πολλές δεκαετίες, ο οποίος κατέστειλε όχι μόνο τα ακροδεξιά και τα φραστικά/ναζιστικά, ακόμη και κομμουνιστικά κόμματα που υποστήριζαν αντίπαλους του ή υποστηρίζονταν από αντίπαλα για το ίδιο κομμουνιστικά κράτη (π.χ. της ΕΣΣΔ, του Τίτο και της Κίνας ακόμα).

Όμως το γεγονός ότι ο Τσαουτσέσκου κατέστρεψε την χώρα του οικονομικά και πήρε από αυτή δάνεια από το ΔΝΤ, επέφερε με την πτώση του Ανατολικού μπλοκ το 1.989 μ.Χ. εξέγερση των Ρουμάνων πολίτων που μετά από έναν βίαιο και σύντομο εμφύλιο πόλεμο επέφερε την βίαιη πτώση και θάνατο του Τσαουτσέσκου από την εξουσία με συνέπεια η χώρα αυτή να γίνει δημοκρατία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_95.html).

Αλλά και στην πατρίδα μας, αμέσως μετά την άνοδο της χούντας, με την ανοχή τουλάχιστον αρχικά του τότε νεαρού Έλληνα βασιλιά Κωνσταντίνου του Β΄, η μοναρχία έπεσε στην χώρα αυτή μετά την σύγκρουση αυτού με την χούντα, με δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη εκ νέου από την νέα δημοκρατική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Πρεσβυτέρου.

Η πτώση της χούντας επήλθε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο χάρις στις προδοτικές πολίτικες του δικτάτορα Ιωαννίδη (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html. https://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html, https://alophx.blogspot.com/2016/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html, https://alophx.blogspot.com/2021/05/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2021/07/blog-post.html), αλλά και από την στάση του Καραμανλή που είπε σαν καθόλου «Εθνάρχης», ότι δήθεν «Η Κύπρος κείτεται μακράν», ενώ η χώρα αυτή ανακηρύχθηκε εν μέσω κοινωνικών επαναστάσεων και οικονομικού κραχ δημοκρατία, η αδύναμη και διεφθαρμένη «Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης».

Αρχικά, η ασταθής αυτή δημοκρατία αντιμετώπισε απόπειρες πραξικοπημάτων από κομμουνιστές και χουντικούς (το γνωστό «πραξικόπημα της πιτζάμας του 1.975 μ.Χ.»), κατάφερε τελικά να τις αντιμετωπίσει και να αναπτυχθεί με τοκογλυφικά δάνεια από τις ΗΠΑ οικονομικά σε έναν βαθμό.

Όμως, το μεγάλο παγκόσμιο οικοδομικό κραχ των ετών 2008 μ.Χ.-2010 μ.Χ., επέφερε σαν το μεγάλο παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1.929 μ.Χ., οικονομική καταστροφή σε πολλές χώρες, ενώ μετά την προδοτική αποδοχή των εθνοπροδοτικών και απόλυτα αντισυνταγματικών μνημονίων στην πατρίδα μας, σύντομα στην Ελλάδα αναπτυχθήκαν γρηγορά κινήματα διαμαρτυρίας (π.χ. το κίνημα των Αγανακτισμένων), εθνικιστικά, κομμουνιστικά και αναρχικά κινήματα (όπως π.χ. του πνευματικού γιου του Παπαδοπούλου Μιχαλολιάκος, δημοφιλούς στην ακροδεξιά, όπως και του Κασιδιάρη, πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Μιχαλολιάκου).

Σύντομα το κράτος αντέδρασε και κατάφερε με διάφορους τρόπους να καταστείλει προς στιγμήν τα κινήματα αυτά και να σταθεροποιήσει για ένα χρονικό διάστημα με την βία την κατάσταση στην χώρα αυτή, καταπιέζοντας και φερόμενη με αυταρχισμό και καταπίεση και καταπατώντας πολλές φορές τα δημοκρατικά και ανθρωπινά δικαιώματα του λαού της (π.χ. επί των διαμαρτυριών για την προδοσία της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας με τις Πρέσπες, αλλά και στην περίοδο του κορωνοιου).

Όμως με την μεγάλη οικονομική κρίση σαν αυτή του 1.929 μ.Χ. και του 2008 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html) που αναμένεται να ξεσπάσει σύντομα, αναμένεται από κάποιους οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της Μεταπολίτευσης άρχισαν να πέφτουν από την εξουσία και σύντομα η δημοκρατία στην χώρα αυτή να πέσει, οντάς ήδη δεκαετίες ασταθής και απόλυτα διεφθαρμένη.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν λόγω μίας τέτοιας κατάστασης αναπτυχθούν γρηγορά ξανά τα εθνικιστικά, κομμουνιστικά και αναρχικά κινήματα, ενώ οι αυταρχικές δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν στην χώρα αυτή, πλειοψηφίας, συνασπισμών, Εθνικής Σωτήριας ή Οικουμενικές.

Και αυτές να καταρρεύσουν και να ανέλθουν πατριωτικά κόμματα με δικαστική διερεύνηση (σαν την επιχείρηση «Καθάρια Χεριά» στην Ιταλία), με εκλογές (σαν την Βαϊμάρη), εξέγερση (π.χ. από αναρχικούς, λάθυρο και ακροαριστερους-https://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_39.html), επανάσταση, εξέγερση του λαού ή εμφύλιο (σαν την Ισπανία στον Μεσοπόλεμο ή σαν την Ιταλία με την ήττα στον Β΄ΠΠ).

Μπορεί βέβαια όπως έγινε στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας με έναν πόλεμο με την Τουρκία (αν αυτή επιτεθεί στα νησιά του Αιγαίου ή ξανά στην Κύπρο) οι πολιτικοί να εγκαταλείψουν την εξουσία της Ελλάδας και να φύγουν στο εξωτερικό μετά από μία μεγάλη εθνική καταστροφή, όπως ακριβώς οι χουντικοί εγκατέλειψαν την εξουσία μετά την προδοσία και ην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1.974 μ.Χ.

Μπορεί βέβαια μία εξέγερση στην Ελλάδα όχι μόνο ενός νέου οικονομικού και πλήρους αυτή την φορά οικονομικού κραχ και κατάρρευσης της Ελλάδας και από μία πιθανή εξέγερση από τους τότε πτωχευμένους Έλληνες, αλλά ακόμα και από μία εξέγερση ισλαμιστών λάθυρο στην περίπτωση αυτή αν δεν λαμβάνουν πια δωρεάν επιδόματα από το Ελληνικό κράτος ή αν μας επιτεθούν οι Τούρκοι σαν «Πέμπτη Φάλαγγα» των Τούρκων εντός της πατρίδας μας.

Σε μία τέτοια έκτακτη κατάσταση, το Ελληνικό κράτος έχει τη δυνατότητα να καλέσει τον στρατό να επιβάλει την «τάξη» και να τεθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στην ουσία στρατιωτικού νομού, ο οποίος θα μπορεί να ανανεώνεται κάθε 15 μέρες με την έγκριση του κοινοβούλιού ή με μία απλή κυβερνητική πλειοψηφία.

{Βέβαια, αυτό προϋποθέτει το γεγονός ότι ο Ελληνικός στρατός θα υπακούσει και θα καταστείλει ακόμα και με την βία και το αίμα τον Ελληνικό λαό, αν αυτός έχει επαναστατήσει και δεν θα ενωθεί με τον λαό εναντίον σε μία τέτοια περίπτωση μίας πλήρως δικτατορικής κυβέρνησης.

Είναι άγνωστο αν στην Ελλάδα θα ακολουθήσει σε μία τέτοια περίπτωση μίας ενός καινούργιου δημοκρατικού πολιτεύματος, π.χ. της Δ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας ή αν κάποιοι οικονομικοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και την απελπισία του Ελληνικού λαού για να επαναφέρουν ως δήθεν «σωτήρια» ξανά την μοναρχία στην Ελλάδα (https://alophx.blogspot.com/2024/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_82.html)}.

Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε στην Ελλάδα στην ουσία μία επανάληψη του σεναρίου της ταινίας που πρωταγωνίστησε ο γνωστός/διάσημος ηθοποιός Ματ Ντέιμον «Jason Bourne» που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα., στην οποία συμβαίνει κοινωνική έκρηξη, οι εθνικιστές και οι κομμουνιστές αντιμάχονται στους δρόμους και η Ελληνική κυβέρνηση κηρύσσει την Ελλάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

{Και όπως ακριβώς η απελπισία και η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ταραχή στις ταινίες «Dark Knight», «The Dark Knight Rises», «Batman» και «Joker» γεννάει πολλούς απελπισμένους ατομικούς ή και ομαδικούς «Jokers» και «Riders», το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο με ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ σαν αυτό του 1.929 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_48.html)}.

Θα γίνει άραγε όντως τελικά πραγματικότητα στο τέλος το ένα από τα παραπάνω σενάρια, μέρος/συνδυασμού αυτών ή και όλων αυτών μαζί ή σαν αυτό που αναφέρεται στην ταινία του «Jason Bourne»;

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το Χόλιγουντ έκανε την Αθήνα «σκηνικό» βίας. Ο Ματ Ντέιμον καταδιώκεται στην... Ελλάδα της πλατείας Συντάγματος, των οδών Πανεπιστημίου, Σταδίου, Σολωμού και Φειδίου και την Ομόνοια ενώ χιλιάδες διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες βρίσκονται αντιμέτωποι με ΜΑΤ και δακρυγόνα.

Γιατί το Χόλιγουντ έκανε την Αθήνα  «σκηνικό» βίας. Σκάνδαλο made in Greece. Συνηθισμένα πράγματα. Το αντιλήφθηκα όταν είδα για πρώτη φορά την περιπέτεια «Τζέισον Μπορν» (Jason Bourne) που προβάλλεται από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου!

Η Τενερίφη μεταμορφώθηκε σε Αθήνα. Με τα εξής πασίγνωστα σημεία: πλατεία Συντάγματος, οδοί Πανεπιστημίου, Σταδίου, Σολωμού, Φειδίου και φυσικά πλατεία Ομονοίας! Η Τενερίφη, το μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, βρίσκεται φυσικά στον Ατλαντικό!

Ο Ματ Ντέιμον (ως Τζέισον Μπορν) παρέα με την πρώην πράκτορα Νίκι Πάρσονς (Τζούλια Στάιλς) καταδιώκονται μέχρι τελικής πτώσεως από δύο ομάδες Ελλήνων εκτελεστών, ενεργούμενων για λογαριασμό της CIA. Στην πραγματικότητα, καθοδηγούνται από τον επιχειρησιακό διευθυντή Ρόμπερτ Ντιούι (Τόμι Λι Τζόουνς).

Ο Ματ Ντέιμον στο πλευρό των «Αγανακτισμένων». Το πιο δραστήριο, φουριόζικο και επιδέξιο θανατερό ζωντανό «όπλο» που σπεύδει να τους βγάλει από τη μέση είναι ο Γάλλος Βενσάν Κασέλ με το ψευδώνυμο «Asset» (περιουσιακό στοιχείο της Υπηρεσίας). Ο Κασέλ λαμβάνει και εκτελεί εντολές μόνο από τον Ρόμπερτ Ντιούι. Είναι το «όπλο» του, ο προσωπικός εκτελεστής!

Οι σκηνές καταδίωξης εκτυλίσσονται βραδινές ώρες στην πλατεία Συντάγματος, μεσούσης γιγαντιαίας διαδήλωσης «αγανακτισμένων» πολιτών και με σύνθημα «Ελευθερία». Το πλήθος, υποτίθεται, αποτελούμενο από Ελληνίδες και Έλληνες, κυκλοφορεί με ελληνικές και κόκκινες σημαίες! Η δράση αναπτύσσεται σε δύο ταμπλό, σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο το σκοτεινό. Της καταδίωξης του Τζέισον Μπορν και της Νίκι Πάρσονς από ομάδες της CIA. Από Ελληνες πράκτορες της CIA. Το δεύτερο ταμπλό καταλαμβάνεται από το πλήθος των διαδηλωτών και τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Έχει σημασία αυτό! Οσο οι Ελληνες μπάτσοι οργανώνονται για να επιτεθούν στους διαδηλωτές τόσο (ταυτόχρονα) οι υποψήφιοι εκτελεστές και όργανα της CIA πλησιάζουν τον Μπορν και την Πάρσονς. Με απλά λόγια η εξουσία απειλεί, εφορμά και ενίοτε σκοτώνει.

Είτε πράκτορες που σχεδιάζουν να αποκαλύψουν τα σκοτεινά σχέδια των μυστικών υπηρεσιών (όπως ο Μπορν με την Πάρσονς). Είτε απλούς αθώους πολίτες που διαδηλώνουν εναντίον μνημονιακών κυβερνήσεων! Η μοίρα είναι κοινή. Λέει πλαγίως ο 62χρονος επιδέξιος Βρετανός σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας.

Φυσικά στην ταινία δεν ακούγεται κιχ περί μνημονίου. Όμως τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια! Τα πιο χαρακτηριστικά και πλαγίως πολιτικά σχόλια της ταινίας είναι δύο. Ο Μπορν, η Πάρσονς αλλά και ο Asset διαφεύγουν από την καταδίωξη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τους πιάνουν κότσους. Το δεύτερο ότι μερικοί εξ αυτών αρπάζουν μοτοσικλέτα της Αστυνομίας και επιβαίνοντάς την καταφέρνουν σαν αίλουροι να διαφύγουν τρέχοντας ιλιγγιωδώς μέσα από μπλοκαρισμένους, αστυνομοκρατούμενους δρόμους!

Ο Mεγάλος Aδελφός της CIA. Την ίδια στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ πλατείας Συντάγματος, Ομόνοιας, Φειδίου, Σταδίου και Σολωμού, οι εγκέφαλοι της αμερικανικής υπηρεσίας μαζί με τους ειδικευμένους υπαλλήλους τους παρακολουθούν τα πάντα μέσα από γιγαντοοθόνες στα κεντρικά γραφεία, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια!

Μια νεαρή γυναίκα με το όνομα Χέδερ Λι (Αλίσια Βικάντερ), εξπέρ στον κυβερνοχώρο, καθοδηγεί καμιά εικοσαριά πρωταθλητές χάκερ. Οι εικόνες από την Αθήνα λαμβάνονται είτε μέσω δορυφόρων, είτε από μικροσκοπικές ασύρματες κάμερες που διαθέτουν τα μέλη των δύο ελληνικών ομάδων που ενεργούν για λογαριασμό της CIA!

Η δαιμόνια Χέδερ δίνει αναφορά μόνο στον Ρόμπερτ Ντιούι. Στον ανώτερό της. Και κάθε φορά τού εξηγεί προφορικά τις διαδρομές που ακολουθούν οι δύο προδότες της υπηρεσίας, δηλαδή ο Τζέισον Μπορν και η Νίκι Πάρσονς. «Τώρα πηγαίνουν στο Σύνταγμα» (λέει).

«Τώρα από Φειδίου προς Ομόνοια». «Τώρα καταλήγουν στην Σολωμού αριθμός 19» (πληροφορεί με ακρίβεια τους εντεταλμένους πράκτορες προκειμένου εκείνοι να ξεκάνουν τον Μπορν και την Πάρσονς).

Έτσι, διαμέσου διαστημικής τεχνολογίας, όλοι είναι παγιδευμένοι. Τίποτα δεν διαφεύγει από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια απεικονίζεται στις οθόνες! Ο συγχρονισμός ανάμεσα στη διαδήλωση των Αγανακτισμένων και στην καταδίωξη των δύο προδοτών της CIA συνδέεται με ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο:

Η Πάρσονς καταφέρνει να υποκλέψει τους μυστικούς φακέλους της CIA. Δηλαδή κατεβάζει τις «Μαύρες Επιχειρήσεις» (Black Operations). Τα κρυφά και ανομολόγητα επιχειρησιακά σχέδια των μυστικών υπηρεσιών. Που, προφανώς, ούτε ο πλανητάρχης γνωρίζει την ύπαρξή τους. Με απλά λόγια η CIA, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργεί αυτόνομα, εξωθεσμικά και παράνομα! Οι αθηναϊκές σκηνές καταλαμβάνουν περίπου μισή ώρα. Σαν να λέμε το 1/4 της συνολικής διάρκειας.

Ανοχύρωτοι πρώην πράκτορες, ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές των 14 συμπαραγωγών της εν λόγω περιπέτειας, η αρχική πρόθεση ήταν να γυριστούν οι σκηνές στον αυθεντικό τόπο, δηλαδή στην Αθήνα.

Όμως ατελείωτη και χρονοβόρα η διαδικασία. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι οι γραφειοκρατικές τρικλοποδιές της Αθήνας έχουν να κάνουν με τον τουρισμό. «Προφανώς ήθελαν να αποτρέψουν την κινηματογραφική εικόνα μιας Αθήνας με χιλιάδες εξεγερμένους διαδηλωτές, εκατοντάδες χημικά και δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών».

Ομως οι παραγωγοί δεν άλλαξαν τοποθεσία. Η Αθήνα, για τους σεναριογράφους, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό, πολιτικό, ρόλο. Είναι η πρωτεύουσα μιας ανοχύρωτης χώρας. Γι’ αυτό ο Τζέισον Μπορν και η Νίκι Πάρσον καταλήγουν στην Αθήνα. Η σημειολογία εντελώς απλή. Όπως αυτοί καταδιώκονται από την υπηρεσία και τους σατανικούς εγκέφαλους της CIA, το ίδιο και οι απλοί Ελληνες πολίτες που διεκδικούν περισσότερη Ελευθερία!

Οι παραγωγοί, λοιπόν, έστειλαν ειδικούς στο ρεπεράζ (τοποθεσίες γυρισμάτων) στην ελληνική πρωτεύουσα και εκείνοι με τη σειρά τους φωτογράφισαν τα πάντα. Δρόμους, γωνίες, συγκοινωνίες, πλατείες, τοπωνύμια, ακόμα και διαφημιστικές αφίσες. Κι έτσι στο τέλος κατάφεραν να πείσουν για την αυθεντικότητα των αθηναϊκών τοποθεσιών ακόμα και τους Αθηναίους!

Τέσσερα είναι τα πιο φιλόξενα γεωγραφικά σημεία για τους παραγωγούς του Χόλιγουντ: Ισπανία, Μαρόκο, Τουρκία, Βουλγαρία. Σε αυτές τις περιοχές οι πόρτες είναι ανοιχτές. Τι θέλετε; Συνεργείο; Πάρτε τρία να ’χετε. Τι θέλετε; Απαλλαγή φόρων; Πάρτε να ’χετε. Τι άλλο θέλετε; Τζάμπα φαγητό; Πάρτε να ’χετε!

Η γεωγραφική περιοχή που προσομοιάζει με την Αθήνα ήταν η Τενερίφη των Κανάριων Νήσων. Σε αυτή την επιλογή κατέληξαν οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης. Με τις κατάλληλες διορθώσεις αλλά και τους ταχύτατους ρυθμούς της δράσης, καθώς και το επίσης ταχύτατο μοντάζ που έκανε ο ταχυδακτυλουργός Κρίστοφερ Ράουζ, βραβευμένος με Οσκαρ, η πλατεία Συντάγματος μετακόμισε στην Τενερίφη. Σιγά που το Χόλιγουντ θα είχε πρόβλημα!

Πώς έγινε αυτό; Φυσικά με ερασιτεχνικά γυρίσματα των τοποθεσιών, με φωτογραφίες και με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας που διαθέτει το Χόλιγουντ. Ας πούμε το κτίριο της Βουλής είναι το ίδιο. Απλώς τα γατόνια της τεχνικής επεξεργασίας κατάφεραν να τοποθετήσουν τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος στους δρόμους της Τενερίφης. Piece of cake!

Αμερικανοί αδέλφια του Ελληνικού λαού. Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να διεκδικήσει απώλεια εσόδων και κερδών από τις συγκεκριμένες σκηνές που γυρίστηκαν παρανόμως από τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Ωστόσο, πρώτον, η ίδια «υποκλοπή» συμβαίνει σε εκατοντάδες παραγωγές χωρίς συνέπειες νομικές. Και δεύτερον, ποιος ανόητος αξιωματούχος θα επιχειρούσε μια σύγκρουση με το Χόλιγουντ; Και μάλιστα με το ακλόνητο επιχείρημα των Αμερικανών ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο εμείς διαφημίσαμε τη χώρα σας κι έτσι πολλοί Αμερικανοί έρχονται ως τουρίστες στα νησιά σας;».

Για να πάρετε μια μικρή γεύση του μεγέθους αυτής της παραγωγής, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στον ανθρώπινο όγκο των τεχνικών υπηρεσιών. Περίπου 300 κασκαντέρ. Περίπου 200 γατόνια στα οπτικά εφέ. Και περίπου 100 στον ήχο.

Το κόστος ανήλθε στο «ασήμαντο» ποσό των 120 εκατ. δολαρίων. Και μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου μόνο από τα εισιτήρια στις αίθουσες των ΗΠΑ οι παραγωγοί είχαν πάρει 160 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι με τις εισπράξεις από τις υπόλοιπες χώρες το τελικό νούμερο μπορεί να καταλήξει στο μισό δισ. δολάρια. Εν Ελλάδι τα εισιτήρια της πρώτης εβδομάδας έκλεισαν στις 57.000.

Σκεφτείτε ακόμα ότι όλοι οι άλλοι προορισμοί στους οποίους γίνονται οι καταδιώξεις είναι αυθεντικοί. Οπως Ρέικιαβικ. Οπως Βερολίνο. Οπως Λονδίνο, Βιρτζίνια και Λας Βέγκας. Οι Αρχές όλων αυτών των χωρών, προφανώς, ήταν τα κορόιδα του Χόλιγουντ.

 Για την τρελή λογική των Ελλήνων! Διά γυμνού οφθαλμού κατάφερα να εντοπίσω μερικά λαθάκια της παραγωγής: όπως ο Πειραιάς έγινε Pires ή κάτι τέτοιο. Πάντως από το Λάνγκλεϊ, στα κεντρικά, ακούγεται: «Τώρα πάνε στην πλατεία Συντάγματος». «Τώρα κατευθύνονται προς την Ομόνοια μέσω της οδού Φειδίου». «Τώρα βρίσκονται στην οδό Σολωμού».

Αριστερός σκηνοθέτης, δεξιοί παραγωγοί. Το πρώτο μέρος από την αρχική τριλογία του «Bourne» γυρίστηκε πριν από 14 χρόνια και εν Ελλάδι προβλήθηκε με τον τίτλο «Χωρίς ταυτότητα» με σκηνοθέτη τον Νταγκ Λάιμαν. Ο Ματ Ντέιμον ήταν μόλις 32 ετών.

 Το δεύτερο μέρος «Στην σκιά των κατασκόπων» το 2004 με σκηνοθέτη τον Πολ Γκρίνγκρας και το τρίτο «Το τελεσίγραφο του Μπορν» με σκηνοθέτη πάλι τον ίδιο γυρίστηκε το 2007. Το σενάριο βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λάντλαμ, που πέθανε το 2001 σε ηλικία 74 ετών!

Για το τέταρτο επεισόδιο ο Ματ Ντέιμον είχε προβάλει πολλές αντιρρήσεις. Λογικό. Αδιαπραγμάτευτος όρος για να υποχωρήσει ήταν η συμμετοχή του σκηνοθέτη Πολ Γκρίνγκρας. Και αυτό λογικό. Ο Βρετανός θεωρείται -και είναι- ένας από τους πιο επιδέξιους filmmakers της υφηλίου. Με την ταχύτητα που δουλεύει τη μηχανή του και με τα κοφτά κοψίματα καταφέρνει να αποσπά το μάξιμουμ ρεαλιστικής αληθοφάνειας!

Η πρώτη ταινία που τον έφερε στο προσκήνιο αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τους παραγωγούς του Χόλιγουντ ήταν η «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday), παραγωγής 2002 μ.Χ. Το πιο απίστευτο αυτής της ιστορίας είναι ότι το δεξιό Χόλιγουντ συνεργάζεται με αριστερό Βρετανό σκηνοθέτη. Το κέρδος δεν κοιτάει ούτε σημαίες, ούτε ιδεολογίες!

Ολιβερ Στόουν - Ευάγγελος Βενιζέλος 10-0! Το περιστατικό της «Ματωμένης Κυριακής» είναι αληθινό: στις 30 Ιανουαρίου του 1972, σε μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων Ιρλανδών στο Ντέρι της Β. Ιρλανδίας, Αγγλοι ελεύθεροι σκοπευτές, εντεταλμένοι από την κυβέρνηση Χιθ, αρχίζουν να πυροβολούν στο ψαχνό.

Με αποτέλεσμα 13 αθώοι νεκροί και 14 βαριά τραυματισμένοι. Ενας καθαρόαιμος Αγγλος από το Σάρεϊ στο πλευρό του IRA! Η περίπτωση του Τζέισον Μπορν ταιριάζει γάντι στον αριστερισμό του Πολ Γκρίνγκρας (Παύλος Πρασινοχορτάρης). Γιατί πλαγίως καταγγέλλει τη CIA ως εκτροφείο ψυχρών εκτελεστών και ως βιομηχανία μαύρων, κρυφών συνωμοσιών!

«Ανάποδος» ο Γκρίνγκρας, ανάποδα όλα. Για παράδειγμα στον ρόλο της νεαρής σατανικής εγκεφάλου της CIA διαλέγει την Αλίσια Βικάντερ. Μια 28χρονη ανερχόμενη, αδύνατη Σουηδέζα, γνωστή από τις εμφανίσεις «Το κορίτσι από τη Δανία» και «Κωδικό όνομα U.N.C.L.E.».

Το ίδιο και με την περίπτωση του Γάλλου Βενσάν Κασέλ (ex συζύγου της Μόνικα Μπελούτσι), που του αναθέτει ισοδύναμο ρόλο μ’ εκείνον του πρωταγωνιστή Ματ Ντέιμον. Το δίδυμο που βάζει σε φουλ λειτουργία τη μηχανή της σκηνοθεσίας. Με απλά λόγια μια αμερικανική παραγωγή με Αγγλο σκηνοθέτη, Σουηδέζα πρωταγωνίστρια και Γάλλο συμπρωταγωνιστή!

Ατελείωτο το χρονικό των χαμένων ευκαιριών. Οι λεγόμενες «ελληνικές ιδιαιτερότητες». Εγώ τις λέω «παθογένειες». Οπως τότε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που αρνήθηκε στους Αμερικανούς παραγωγούς του «Αλέξανδρου» και τον Ολιβερ Στόουν να γίνουν τα γυρίσματα στην Βόρεια Ελλάδα.

Γιατί; Μα φυσικά επειδή ο Στόουν έδειχνε τον Αλέξανδρο (Κόλιν Φάρελ) στην αγκαλιά του Ηφαιστίωνα (Τζάρεντ Λέτο). Γκέι ο Μέγας Αλέξανδρος; Ποτέ των ποτών! Τότε ήταν, αν θυμάμαι καλά, που ο Ολιβερ Στόουν, καλεσμένος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε αποκαλέσει τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού «asshole»! Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς (https://www.protothema.gr/culture/cinema/article/610099/giati-to-holigoud-ekane-tin-athina-skiniko-vias-/)!

 

Ταινία Jason Bourne – Μια σημαία με το ελληνικό ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Η πιο πρόσφατη ταινία της σειράς Jason Bourne δείχνει τον πρώην πράκτορα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, κατά την διάρκεια μιας βίαιης αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

Είναι δύσκολο να το εντοπίσεις αφού η ειρήνη είναι τόσο γρήγορη, αλλά αν κοιτάξεις προσεκτικά μπορείς να δεις μερικές σημαίες από το κίνημα της Χρυσής Αυγής να κρατούνται από διαδηλωτές, καθώς η Χρυσή Αυγή είναι το διαβόητο Ελληνικό ναζιστικό κόμμα.

Η εμβληματική σημαία της ελληνικής ακροδεξιάς ομάδας με τον μαίανδρο μπορεί να εντοπιστεί ανάμεσα σε σημαίες της Ελλάδας και, παραδόξως, εκτός από τις κόκκινες και μαύρες αναρχικές σημαίες, κάτι που προφανώς θα ήταν αδύνατο αν σκεφτεί κανείς ότι και τα δύο κόμματα είναι αρχαιομάχοι.

Jason Bourne Ελλάδα Χρυσή Αυγή Αθήνα Ναζί. Ο Jason Bourne στην Αθήνα, Ελλάδα, εν μέσω βίαιης αντικυβερνητικής διαδήλωσης με την σημαία του Ελληνικού ρατσιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή πίσω του.

Jason Bourne Ελλάδα Χρυσή Αυγή Αθήνα Ναζί. Ο Τζέισον Μπορν στην Αθήνα, Ελλάδα, σπάει μια διαδήλωση για να συναντήσει τον πρώην συνάδελφο της CIA, Νίκι Πάρσονς. Η σημαία του ελληνικού ακροδεξιού κινήματος Χρυσή Αυγή (Χρυσή Αυγή) φαίνεται να κυματίζει πίσω από τον Bourne, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι David Webb (https://sxema.pro/blog/jason-bourne-movie-a-flag-with-the-greek-nazi-party-golden-dawn/).


Σχέδιο «ανωμαλίας» στην Ελλάδα; Χειροβομβίδα έξω από σχολείο – Βόμβα που θα είχε νεκρούς στην Πάτρα-Jason Bourne …

Επιχείρηση «ανωμαλίας» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα; Κι αν ναι ποιος την οργανώνει και γιατί συμπίμπτει με μια περίοδο γενικής αναταρραχής μετά τα χθεσινά γεγονότα σε Γερμανία, Τουρκία και Ζυρίχη;

Στο μεταξύ αποκαλύπτεται ότι ο φονικός αυτοσχέδιος εμπρηστικός- εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε μέρα- μεσημέρι την Κυριακή, πάνω σε ένα πεζοδρόμιο στην Πάτρα στην οδό Νόρμαν στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είδε την “ορφανή” βόμβα και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Οι άνδρες της Ασφάλειας που έφτασαν αμέσως, διαπίστωσαν ότι ο μηχανισμός αποτελούνταν από ένα γκαζάκι πάνω στο οποίο οι βομβιστές είχαν τοποθετήσει μια γόμωση που περιείχε βίδες, που θα προκαλούσαν σφαγή σε απόσταση 10 μέτρων, αν γινόταν έκρηξη!

Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη για ποιο λόγο δεν είχε πυροδοτηθεί η αυτοσχέδια βόμβα και ποιος ήταν ο στόχος της, ωστόσο οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτός που την μετέφερε φοβήθηκε μήπως πέσει σε μπλόκο και την άφησε στο πεζοδρόμιο.

Ετσι σέσα σε 36 ώρες είχαμε τρία καμμένα τρόλει στην Πατησίων, μία βόβα στην Πάτρα σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία, μια χειροβομβίδα σε παγκάκι έξω από σχολείο στο Γαλάτσι και μια προκήρυξη-απειλή για δηλητηρίαση τροφίμων και αναψυκτικών με χλωρίνη!

Στην απόφαση να αποσύρουν προληπτικά όλα τα προϊόντα τους που αναφέρονται σε κείμενο στο Διαδίκτυο ότι έχουν σκοπίμως επιμολυνθεί, προχώρησαν τέσσερις εταιρείες. Στην προκύρηξη που αναρτήθηκε απειλούσαν ότι έχουν ήδη μολύνει με χλωρίνη τρόφιμα και αναψυκτικά.

Η Unilever, Coca Cola, Nestlé ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από όλα τα σημεία πώλησης στην Αττική τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ η Δέλτα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την διάθεση του  Φρέσκου Γάλακτος Πλήρες 1 λίτρου, επίσης στην Αττική.

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανατέθηκε η έρευνα για ανακοίνωση που αναρτήθηκε χτες, Δευτέρα (19/12/2016) σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, με τίτλο «Πράσινη Νέμεσις – Πράξη 2η (Προειδοποιητικό μήνυμα)».

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η απειλή ότι αφαιρέθηκαν από σούπερ μάρκετ συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά συγκεκριμένων εταιρειών, τα δηλητηρίασαν διοχετεύοντας χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ και θα τα επανατοποθετήσουν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.

Για το θέμα ενημερώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., ο ΕΦΕΤ, καθώς και οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο. Αξίζει να τονισθεί ότι το σχέδιο “Πράσινη Νέμεσις ΙΙ” όπως περιγράφεται στο site του αντιεξουσιαστικού χώρου αποτελεί συνέχεια του σχεδίου “Πράσινη Νέμεσις” που πριν ακριβώς από τρία χρόνια δηλαδή τα χριστούγεννα του 2013 μ.Χ. όπως έγραφαν οι συντάκτες του κειμένου είχαν μολύνει με 100 ml υδροχλωρικό οξυ κουτάκια αναψυκτικών.

Χειροβομβίδα βρέθηκε πάνω σε παγκάκι σε πάρκο που βρίσκεται στη Λαμπρινή Γαλατσίου και συγκεκριμένα στην οδό Πανδοσίας 12. Η χειροβομβίδα εντοπίστηκε σε πάρκο απέναντι από το σχολικό συγκρότημα και είναι αμυντικού τύπου έτοιμη για να εκραγεί σε περίπτωση που απασφαλιζόταν.

Το σημείο έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις ενώ επιτόπου σπεύδουν πυροτεχνουργοί της ΤΕΕΜ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες την χειροβομβίδα φέρεται να εντόπισε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου. Να σημειωθεί ότι η αμυντικού τύπου είναι και αυτή η οποία είναι η πιο θανατηφόρα!

Αυτό που εξετάζεται είναι αν κάποιος σχεδίαζε μαζική τρομοκρατική επίθεση κατά των παιδιών του σχολείου και την τελευταία στιγμή εγκατέλειψε το σχέδιό του, άφησε την χειροβομβίδα κι έφυγε.

Χθες στην Πατησίων αντιεξουσιαστές έκαψαν 3 τρόλεϊ τα οποία φυσικά θα τα πληρώσουν οι μονίμως εξθλιωμένοι φορολογούμενοι. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ομάδα νεαρών σταμάτησε τα τρία οχήματα, κατέβασαν κάτω τους επιβάτες και αφού περιέλουσαν τα τζάμια με εύφλεκτο υλικό πέταξαν βόμβες μολότοφ και τα πυρπόλησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη ταινία του Jason Bourne που παίχτηκε στους κινηματογράφους στο σενάριό της προέβλεπε εκτεταμένα επεισόδια στην Ελλάδα και συγκρούσεις αναρχικών με αστυνομικές δυνάμεις.

Γενικά έδειχνε μια χώρα υπό κατάρρευση. Όλοι ξέρουν πως το Hollywood δρα «προφητικά» στα παγκόσμια τεκταινόμενα. Ακολουθεί βίντεο με εντυπωσιακές σκηνές καταδίωξης μέσα στους δρόμους μιας φλεγόμενης Αθήνας (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf/).

 

Θεωρία συνωμοσίας : Δύο Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στο Αιγαίο, Χάος από διαδηλώσεις στην Αθήνα και η ταινία Jason Bourne.

Ποια σχέση μπορεί να  έχει μια πολυαναμενόμενη ταινία, που περιλαμβάνει παιχνίδια κατασκόπων σε μια Αθήνα που καίγεται από μπαχαλάκηδες, που έχει γεμάτοι κατασκόπους, περιλαμβάνει ΜΑΤ, ξύλο, Χάος και στα δύο αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στο Αιγαίο;

Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή… Οι δύο Aμερικανικοί στόλοι: Εδώ και μερικές μέρες στο Αιγαίο βρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ίσως δεν το γνωρίζεται αλλά είναι πρώτη φορά που δύο αμερικανικοί στόλοι βρίσκονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στηn Μεσογείο και βασικά είναι η πρώτη φορά που δύο διαφορετικοί αμερικανικοί στόλοι περιπολούν στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με το Onalert.gr το πρώτο αεροπλανοφόρο, το Τρούμαν, τράβηξε για Σούδα και το άλλο, το Αιζενχάουερ όπως μαθαίνουμε έχει δεσμεύσει περιοχή για ασκήσεις στο Μυρτώο πέλαγος. Η ταινία Jason Bourne.

Το νέο  Jason Bourne έχει σαν θέμα του την οικονομική κρίση και την έλλειψη δημοκρατίας, καθώς και την ασφάλεια δεδομένων.  Η ταινία θα εξελίσσεται κατά κύριο λόγ στην Ελλάδα, την Ουάσιγκτον και το Λας Βέγκας.

Σε ένα στιγμιότυπο του trailer στο 49 δευτερόλεπτο (το τρέιλερ υπάρχει και στο τέλος του άρθρου) βλέπουν στην έδρα της CIA να απεικονίζεται ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον και πλάι από αυτόν οι συνταταγμένες του εντοπισμού τους (https://www.triklopodia.gr/theoria-sinomosias-amerikanika-aeroplanofora-aigaio-xaos-diadiloseis-stin-athina-tainia-jason-bourne/).

 

Ο Τζέισον Μπορν δεν πέρασε από την Αθήνα. Θα εκπλαγείτε, το μόνο σίγουρο. Το πρώτο μέρος της ταινίας «Jason Bourne» του Πολ Γκρίνγκρας, της τελευταίας περιπέτειας του πράκτορα Τζέισον Μπορν ο οποίος εξακολουθεί να φέρει τη μορφή του (και παραγωγού εδώ) Ματ Ντέιμον.

Θα εκπλαγείτε, το μόνο σίγουρο. Το πρώτο μέρος της ταινίας «Jason Bourne» του Πολ Γκρίνγκρας, της τελευταίας περιπέτειας του πράκτορα Τζέισον Μπορν ο οποίος εξακολουθεί να φέρει την μορφή του (και παραγωγού εδώ) Ματ Ντέιμον, θα σας κάνει να τρίψετε τα μάτια σας. Πώς είναι δυνατόν, θα πείτε, να γυρίσουν σκηνές της ταινίας την ώρα που η Αθήνα καιγόταν από τα επεισόδια;

Πώς είναι δυνατόν ο Ντέιμον να βρίσκεται στην «λαμπαδιασμένη» καρδιά της πλατείας Συντάγματος; Πώς είναι δυνατόν ένας καλοπληρωμένος αμερικανός σταρ να τρέχει στην Σταδίου με την μοτοσικλέτα του ανάμεσα σε βόμβες μολότοφ και κουκουλοφόρους με ρόπαλα; Να βάζει φωτιά μέσα στο μετρό; Πώς αλήθεια το έκαναν;

Η απάντηση είναι απλή: δεν το έκαναν. Τίποτε από όσα «ελληνικά» δείτε στην ταινία δεν γυρίστηκε στη χώρα μας, με εξαίρεση μία σκηνή στην αρχή της ταινίας που γυρίστηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας.

Στο «Jason Bourne», που προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στις αίθουσες, όλες οι «σκηνές της Αθήνας» είναι γυρισμένες στην… Τενερίφη της Ισπανίας και στο μετρό του Λονδίνου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας παραγωγής της ταινίας, «δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να γίνουν γυρίσματα στην Αθήνα» (https://www.tovima.gr/2016/09/02/culture/o-tzeison-mporn-den-perase-apo-tin-athina/).

 

Ο Τζέισον Μπορν «καταστρέφει» την Αθήνα.

Ο Ματ Ντέιμον βρίσκεται σε διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, πετάει μολότοφ και κλέβει αστυνομική μοτοσικλέτα για να ξεφύγει από τον διώκτη του, Βενσάν Κασέλ, στη νέα περιπέτεια του «Jason Bourne».

 «Hαπόρριψη του Τζέισον Μπορν: η Αθήνα περιφρονεί την ταινία». Στη θέση της λέξης «περιφρονεί» μπορείτε να βάλετε κι άλλες, όπως «φτύνει» ή «γράφει στα παλιά της παπούτσια». Ολες αποδίδουν τη σημασία του αγγλικού ρήματος «snub».

Μ’ αυτόν τον τίτλο η βρετανική εφημερίδα The Sunday Times δημοσίευσε τον περσινό Οκτώβριο εκτενές ρεπορτάζ για τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης ταινίας του Πολ Γρίνγκρας, τα οποία είχαν ξεκινήσει στην Τενερίφη. Προς τι, λοιπόν, ο επικριτικός τόνος προς την Ελληνική πρωτεύουσα; Μα, οι σκηνές που θα γυρίζονταν στο ισπανικό νησί υποτίθεται ότι διαδραματίζονταν στους αθηναϊκούς δρόμους! Μπερδευτήκατε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Επτά χρόνια μετά την ανάκτηση της μνήμης του, ο πρώην πράκτορας της CIA βρίσκεται στην Ελλάδα, σ’ ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Αλβανία – αν και τα επίσημα production notes αναφέρονται σε «Greek/Macedonian border»!

Εκεί βγάζει το ψωμί του συμμετέχοντας σε παράνομους αγώνες μποξ, μπροστά σε πολεμοχαρείς συμπατριώτες μας που τον ενθαρρύνουν με ιαχές του τύπου «Φά’ τον» και «Πάνω του». Κι έπειτα, το ίδιο σκηνικό μεταφέρεται στην Αθήνα. Και πάλι δέρνει τους αντιπάλους του ο Τζέισον Μπορν. Και πάλι το κοινό θυμίζει κοκορομαχίες στο Αφγανιστάν.

Εκνευριστήκατε; Πού να δείτε τη συνέχεια. Σε μια Αθήνα που φλέγεται από τις μολότοφ και δονείται από τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών που κρατούν κόκκινες σημαίες και πανό με τις λέξεις «Ενότητα» και «Δύναμη» (τι θέλει να πει ο χολιγουντιανός ποιητής;), ο «καλός» Ματ Ντέιμον κυνηγιέται με τον «κακό» Βενσάν Κασέλ.

Κλέβει την μοτοσοκλέτα ενός αστυνομικού και ξαμολιέται στις οδούς Σταδίου, Σολωμού και αλλού, ενώ γύρω του επικρατεί απόλυτο χάος. Κι όλο αυτό συνεχίζεται επί περίπου δεκαπέντε λεπτά. Πόσο ελκυστική δείχνει έπειτα από αυτό η Αθήνα στα μάτια του μέσου Αμερικανού και των εκατομμυρίων άλλων θεατών του δημοφιλούς μπλοκμπάστερ;

«Το θέμα δεν είναι αυτό», λέει στην «Κ» η Αγγελική Βαρελά, πρώην διευθύντρια Επικοινωνίας του ΕΟΤ (αποσπασμένη στο πολιτικό γραφείο της Ολγας Κεφαλογιάννη), η οποία έχει διανύσει πολλά… χιλιόμετρα στον χώρο του τουρισμού.

«Τo κοινό είναι πια συνηθισμένο στις εικόνες βίας και καταστροφής, και δεν επηρεάζεται. Αυτό που οφείλουμε να δούμε, όμως, είναι ποια θα είναι η επίσημη πολιτική μας απέναντι στις παραγωγές του Χόλιγουντ. Πόσο εξωστρεφείς και ευέλικτοι θα είμαστε. Είναι σημαντικό να γυρίζονται εδώ ταινίες – για λόγους και οικονομικούς και δημοσιότητας. Ο κινηματογράφος παραμένει πανίσχυρος, ακόμα και για τους μιλένιανς».

Μ’ αυτή την άποψή της έρχεται να «κουμπώσει» το δημοσίευμα των Sunday Times. Για την εφημερίδα, ήταν απορίας άξιον πώς η Τενερίφη κατάφερε να καρπωθεί τα οφέλη μιας τέτοιας παραγωγής, ενώ η Αθήνα παραμένει μη ελκυστική για τους κολοσσούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στο ρεπορτάζ αναφερόταν, μάλιστα, ότι ο δήμαρχος της Σάντα Κρουζ, πρωτεύουσας της Τενερίφης, είχε ζητήσει να προτιμηθούν για κομπάρσοι άνεργοι κάτοικοι της πόλης, όπερ και εγένετο. Σημειωτέον ότι τα γυρίσματα διήρκεσαν σχεδόν πέντε εβδομάδες και αποτέλεσαν ισχυρή τονωτική ένεση στην οικονομία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν κίνητρα. Γιατί, όμως, το Χόλιγουντ δεν προτιμά την Ελλάδα; «Γιατί εξακολουθούν να μην υπάρχουν κίνητρα, όπως οι φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις. Επιπλέον, όποια εταιρεία θέλει να πραγματοποιήσει γυρίσματα στην χώρα μας έχει την υποχρέωση να καταθέσει το σενάριο, ώστε αυτό να εγκριθεί. Με την μυστικότητα που επικρατεί στο Χόλιγουντ και τα εκατομμύρια που διακυβεύονται, ποιος θα το δεχθεί;», επισημαίνει η κυρία Βαρελά.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Κατ’ αρχάς, να σταματήσουν τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού να ερίζουν για το ποιος θα έχει τον έλεγχο. Επειτα, να δημιουργηθεί μια ειδική υπηρεσία που θα δέχεται τέτοια αιτήματα και θα διευθετεί τα ζητήματα που θα προκύπτουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα – αφού θα έχουν γίνει και οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές. Ο Τζέισον Μπορν δεν ήρθε, λοιπόν, αυτή την φορά στην Αθήνα. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τους πολυπληθείς Ελληνες φαν του.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες, διά της επισήμου οδού, θα μπορούσαν να στείλουν μια επιστολή στον πρωταγωνιστή και τους παραγωγούς, να τους συγχαρούν για την ταινία, να τους υπενθυμίσουν ότι η χώρα μας παραμένει ένα εξαιρετικό φυσικό σκηνικό και να τους διαβεβαιώσουν ότι θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε μια από τις μελλοντικές παραγωγές τους, προσφέροντας, φυσικά, τις απαραίτητες διευκολύνσεις», τονίζει η Αγγελική Βαρελά. «Ποιος θα μπορούσε να πει όχι σε μια τέτοια πρόσκληση;» (https://www.kathimerini.gr/culture/cinema/874050/o-tzeison-mporn-katastrefei-tin-athina/).

 

Η τριτοκοσμική Ελλάδα του Τζέισον Μπορν Χειρότερη διαφήμιση δε θα μπορούσε να μας κάνει η ταινία. Και αναρωτιέμαι γιατί το Χόλιγουντ επέλεξε να δείξει μια τέτοια Ελλάδα, μια Ελλάδα κατεστραμμένη στην οποία δεν υπάρχει μέρα και φως παρά μόνο βία και σκοτάδι.

Δεν ξέρω γιατί όλοι όσοι έβγαιναν από τον κινηματογράφο στο τέλος της προβολής της ταινίας «Τζέισον Μπορν» είχαν μούτρα. Ξέρω γιατί είχα μούτρα εγώ. Για δυο λόγους και μάλιστα για τους δυο λόγους που με είχαν στείλει να δω την ταινία.

Ο πρώτος ήταν ότι ο ήχος την ώρα που έπεφταν οι τίτλοι τέλους είχε χαμηλώσει πολύ, με αποτέλεσμα να μην ακούγεται σχεδόν το Extreme Ways του Moby, το τραγούδι των τίτλων, που είναι η μισή χαρά της ταινίας. Ο δεύτερος, επειδή είχα στενοχωρηθεί πολύ με την εικόνα της Ελλάδας την οποία έβγαζε η ταινία.

Για να καταλάβετε, ένιωσα σαν κάτοικος του Καζακστάν ο οποίος βγήκε από προβολή της ταινίας «Μπόρατ». Κι άντε, αυτό με τον Moby πες ότι παλεύεται, πάω σπίτι μου και το βάζω στη διαπασών όσες φορές θέλω.

Αυτό με την παρακμιακή, ελεεινή, αξιολύπητη, τριτοκοσμική, σκοτεινή, παθητική, ακυβέρνητη, κατεστραμμένη, βιασμένη και κακοποιημένη Ελλάδα στην οποία βρέθηκε κι έδρασε ο Τζέισον Μπορν και βλέπει όλος ο πλανήτης, πώς στο καλό να το παλέψεις; Να σας δώσω μια εικόνα για να αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται.

Στην αρχή της ταινίας, ο Τζέισον Μπορν (Ματ Ντέιμον) εμφανίζεται νύχτα στο χωριό Τσαμαντάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως μας πληροφορούν οι τίτλοι. Εκεί τον περιμένει ένα ακαθόριστο αλλά εμφανώς βρώμικο, άγριο, πρωτόγονο, αλαλάζον πλήθος ανδρών. Το πλήθος περιμένει τον Τζέισον Μπορν για να τον δει να παλεύει σε έναν παράνομο αγώνα μποξ, κραυγάζοντας πολεμοχαρώς «Φα’ τον», «Πάνω του», «Σκίσε τον» κλπ. 

Το ίδιο θέαμα επαναλαμβάνεται αργότερα στην Αθήνα, με ακόμη πιο απαίσιες σκηνές, κάπου στην οδό Λιοσίων, πάλι νύχτα. Διότι έτσι βγάζει ο Τζέισον Μπορν το ψωμί του στην Ελλάδα: τρώγοντας και δίνοντας ξύλο μπροστά σε ημιάγριους Έλληνες.

Στην συνέχεια, κι αφού αρχίζει το κυνηγητό του Τζέισον Μπορν με την ΣΙΑ, βλέπουμε σκηνές από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα το 2011 μ.Χ. Μέσα στην αναταραχή, το κάψιμο του κέντρου της Αθήνας και την αναμπουμπούλα, πάντα νύχτα, εμφανίζεται ο Τζέισον να κυνηγιέται με τον «Συνεργάτη», όπως αποκαλείται στην ταινία ο Βενσάν Κασέλ.

Σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα φαίνεται ως η χώρα με τους πιο άχρηστους ανθρώπους στον κόσμο. Άχρηστοι οι αστυνομικοί, καθώς τους κλέβουν μηχανές κι αυτοκίνητα και κυνηγιούνται αγρίως. Άχρηστοι οι μπαχαλάκηδες, που ο Τζέισον Μπορν τους παίρνει τη μολότοφ απ’ το χέρι, την πετάει και κάνει μεγαλύτερο χαμό απ’ ό,τι όλοι οι μπαχαλάκηδες μαζί.

Άχρηστοι οι διαδηλωτές, που τρέχουν σαν τα ακέφαλα κοτόπουλα κι ανοίγουν μόνο για να περάσουν ο Τζέισον Μπορν κι ο Συνεργάτης που κυνηγιούνται. Άχρηστοι οι τρεις τύποι που φτιάχνουν μολότοφ, γιατί εκεί που κάθονται και τις φτιάχνουν σε ένα σπίτι στην οδό Σολωμού 19, ανεβαίνει ο Συνεργάτης αθόρυβα και τους καθαρίζει πριν αυτοί προφτάσουν να πουν κιχ. Άχρηστες οι αρχές, οι οποίες δεν ξέρουν πού παν τα τέσσερα, σε αντίθεση με τους διώκτες του Τζέισον Μπορν, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή ξέρουν πού βρίσκεται ό,τι πετάει κι ό,τι κινείται στην Αθήνα.

Δεν ξέρω γιατί επελέγη η οδός Σολωμού 19 ή η Λιοσίων. Αλλά κυρίως, πείτε μου σας παρακαλώ, τι του έφταιξε του Χόλιγουντ ο Τσαμαντάς Θεσπρωτίας και τοποθέτησε εκεί μια σκηνή αποκρουστικής ασχήμιας και αισθητικής, που δεν έχει και καμιά σημασία σε σεναριακό επίπεδο; Αναζήτησα τους φίλους μου στην Ηγουμενίτσα, για να ρωτήσω τι είναι αυτός ο Τσαμαντάς κι αν έχει κάποια βάση ένα τέτοιο παρακμιακό σκηνικό.

Με ξάφνιασαν διαβεβαιώνοντάς με ότι όχι μόνο δεν πρόκειται περί ενός ασήμαντου χωριού στο οποίο λαμβάνουν χώρα ανεξέλεγκτα και παράνομα ανατριχιαστικά γεγονότα, αλλά αντιθέτως ο Τσαμαντάς υπήρξε ένα κεφαλοχώρι από το οποίο βγήκαν σπουδαίοι λόγιοι αλλά και πλούσιοι ομογενείς.

Ως παράδειγμα, μου ανέφεραν τον ποιητή Μιχάλη Γκανά. Ο Τσαμαντάς διαθέτει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό κέντρο κι ένα Μουσείο Λαογραφίας, ενώ εκεί στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις όπως το συνέδριο με θέμα «Κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά – Μουσεία, σύνορα, πολιτιστική αντίληψη και επικοινωνία μεταξύ παραμεθορίων περιοχών», από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου West of England του Μπρίστολ. Επίσης, για να με προλάβουν οι φίλοι μου, επειδή έβλεπαν ποια θα ήταν η επόμενη ερώτηση, μου τόνισαν ότι τα περάσματα από την Αλβανία δε βρίσκονται καν στην περιοχή εκείνη.

Oσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο ενοχλούμαι από την εικόνα της Ελλάδας στον «Τζέισον Μπορν». Όπως και να το κάνουμε, η Ελλάδα δεν είναι αυτό το κατεστραμμένο, ανεξέλεγκτο, απολίτιστο και σκοτεινό πράμα που έδειξε η ταινία.

Με όλα τα στραβά της (που πρώτη παραδέχομαι και στηλιτεύω), με τα ανάποδα, τις παθογένειες, τις παραδοξότητες και τις τρέλες, η Ελλάδα δεν είναι χώρα του τρίτου κόσμου. Ευτυχώς που δεν γυρίστηκαν εδώ οι «Ελληνικές» σκηνές του «Τζέισον Μπορν». Σκεφτείτε να είχαν γυριστεί και να ποντάραμε σε διαφήμιση της χώρας μας μέσω της ταινίας.

Με τι μούτρα θα βλέπαμε με την ταινία; Η Ελλάδα του «Τζέισον Μπορν» είναι μια χώρα στην οποία δε θες για κανένα λόγο να πας, σε αντίθεση με την Ελλάδα – φαντασίωση για τους ταξιδιώτες όλης της γης.

Χειρότερη διαφήμιση δε θα μπορούσε να μας κάνει η ταινία. Και μη μου πείτε ότι 6 χρόνια μετά τον «Μπόρατ» η κυβέρνηση του Καζακστάν βγήκε κι ευχαρίστησε τον Σάσα Μπάρον Κοέν επειδή ο τουρισμός της χώρας αυξήθηκε μετά την προβολή της ταινίας.

Στο Καζακστάν ο τουρισμός έφτασε το 2014 μ.Χ. μόλις στο 0,3 του ΑΕΠ, φιλοξενώντας λιγότερους από 5.000.000 τουρίστες, έναντι του 1.500.000 τουριστών το 2000 μ.Χ. Δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα, για ίδιου είδους τουρισμό, ή για παρόμοια μεγέθη. Αλλά άσε τον τουρισμό και την διαφήμιση, πες ότι δεν έχει καμιά σημασία και δε θα επηρεάσει.

Μένω να αναρωτιέμαι γιατί το Χόλιγουντ επέλεξε να δείξει μια τέτοια Ελλάδα, μια Ελλάδα κατεστραμμένη στην οποία δεν υπάρχει μέρα και φως παρά μόνο βία και σκοτάδι, στην οποία ένας Τζέισον Μπορν πάνω ένας Τζέισον Μπορν κάτω δεν κάνει και μεγάλη διαφορά (https://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341220318-44341220318)…

 

Daily Mail: Οι νεοναζί έχουν «κατακτήσει» Ελλάδα Γερμανία Ολλανδία και Ισπανία-Μετανάστες και φτώχεια αλλάζουν την ΕΕ. Ακροδεξιό μπλοκ πολιτικών από τρία κόμματα: Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη λένε οι Βρετανοί-Σοκαριστικά ευρήματα για την ελίτ των Βρυξελλών το αποτέλεσμα έρευνας αφού φέρνει την Ευρώπη στην περίοδο του Μεσοπολέμου όταν και τότε είχαν αποτύχει παταγωδώς τα αστικά κόμματα.

Οι νεοναζί έχουν «κατακτήσει» την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα Daily Mail, προκαλώντας πάταγο στις Βρυξέλλες, που έχουν αποχαυνωθεί εντελώς με την ατζέντα της πολιτικής ορθότητας, την αυξανόμενη φτώχεια και κυρίως με το τεράστια κύμα μουσουλμάνων μεταναστών που έχει κατακλύσει την γηραιά ήπειρο.

“Ο αριθμός των νεοναζί αυξάνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η θέση της ακροδεξιάς έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Γερμανία και στην Ολλανδία.

Γιατί άραγε έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των Εθνικιστών; Η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, αντιτίθενται στο τεράστιο κύμα  μεταναστών (κυρίως μουσουλμάνων), στον φεμινισμό, στην ομοφυλοφυλική κοινότητα, στους κομμουνιστές και στις πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες, κατά την γνώμη τους, «σκοτώνουν τη μοναδικότητα των εθνών».

Ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα κατά τους Βρετανούς, είναι το ισπανικό ακροδεξιό εθνικιστικό κίνημα Nucleo Nacional, το οποίο ενώνει νέους που αντιτίθενται στους μετανάστες που «καταστρέφουν την ταυτότητα της χώρας και τις χριστιανικές της ρίζες».

Ένας από τους εκπροσώπους της πολιτικής ομάδας είπε ότι «το να προστατεύεις τον λαό σου από την εξαφάνιση δεν είναι ρατσισμός». Ένας άλλος δήλωσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας που έχουν ενσταλάξει εδώ αιώνες ο Χριστιανισμός». Ωστόσο, όλοι αυτοί αρνούνται ότι είναι «μεταμφιεσμένοι Ναζί», δηλώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Η Ακδροδεξιά στην Ισπανία. Οι εκπρόσωποι της ισπανικής Nucleo Nacional είναι βέβαιοι ότι η εξουσία στην Ισπανία «είναι στα χέρια προδοτών, βαρβάρων και εκφυλισμένων που προωθούν την τρανσέξουαλ ατζέντα, την απώλεια θέσεων εργασίας και ευκαιριών για τους νέους». Επιπλέον, η ισπανική ομάδα συνεργάστηκε με την τοπική εξτρεμιστική εθνικιστική ομάδα Falange, τα μέλη της οποίας βοήθησαν τον δικτάτορα Φράνκο να έρθει στην εξουσία τον 20ο Αιώνα μ.Χ.

Μετά το τέλος της διακυβέρνησης του, η Ισπανία προσχώρησε σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία για αρκετές δεκαετίες, αλλά όλα άλλαξαν το 2019 μ.Χ., όταν το αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox μπήκε στο ισπανικό κοινοβούλιο. Έκτοτε, το κόμμα ενίσχυσε πολύ την θέση του, μιλώντας με λαϊκιστικά συνθήματα.

Τα εθνικιστικά αισθήματα στην Ισπανία συνδέονται με την οικονομική κρίση στην χώρα, αφού κάθε τρίτο άτομο κάτω των 25 ετών είναι άνεργο και ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται ραγδαία, γι' αυτό και η εμπιστοσύνη στην τρέχουσα κυβέρνηση μειώνεται.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εθνικιστές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Vox, πολλοί από αυτούς δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και είναι έτοιμοι να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Υποστηρίζονται από αυτή την άποψη από το κίνημα Revolt, το οποίο στο παρελθόν οργάνωνε συγκεντρώσεις νέων σε 11 πόλεις της χώρας, στις οποίες επικρίθηκαν οι φιλελεύθερες πολιτικές των Ισπανικών αρχών.

Μία από αυτές τις ενέργειες έλαβε χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν εκατοντάδες εθνικιστές ήρθαν στα κεντρικά γραφεία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, σκορπίζοντας καθολικά κομποσκοίνια και σεξουαλικά παιχνίδια κοντά στο κτίριο.

Οι Ισπανοί ακτιβιστές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας θέλει να «καταστρέψει την Ισπανία», ενώ οι ίδιοι απορρίπτουν «τον φεμινισμό, τους ομοφυλόφιλους, τις παγκόσμιες μαρξιστικές δυνάμεις», καθώς και την ΕΕ, η οποία «σκοτώνει τη μοναδικότητα των επιμέρους εθνών» με τις πολιτικές της. Ωστόσο, η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου ο αριθμός των νεοναζί αυξάνεται, συνεχίζει το άρθρο.

Η Γερμανία στα χέρια των Νεο-ναζί. Το ακροδεξιό Γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία αποδείχθηκε ότι ήταν το πιο δημοφιλές μεταξύ των νέων στην Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας.

Αυτό οφείλεται στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, εξαιτίας των οποίων, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, υπάρχει λιγότερες ευκαιρίες στέγασης στην χώρα, ενώ ο νοσηλευτικός και κοινωνικός τομέας είναι υπερφορτωμένος.

Στην Ολλανδία αυξάνονται οι Ακροδεξιοί. Επίσης, οι δεξιές ιδέες έχουν γίνει δημοφιλείς στην Ολλανδία. Ένας από τους τοπικούς εθνικιστές ηγέτες, η 27χρονη δημοσιογράφος Eva Vlaardingerbroek, είπε ότι αν «δεν αρχίσουμε να πολεμάμε για την Ήπειρο μας, η εποχή που ζούμε θα μείνει στην ιστορία ως μια εποχή που οι δυτικές χώρες δεν θα χρειαστεί να δεχθούν εισβολή για να κατακτηθούν, επειδή η ίδια η διεφθαρμένη ελίτ τους (ΕΕ) κάλεσε τους εισβολείς να εισέλθουν».

Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Daily Mail, η Ισπανία ακολουθεί τον δρόμο της Ελλάδας, όπου το 2023 μ.Χ. τις εκλογές κέρδισε ένα ακροδεξιό μπλοκ πολιτικών από τρία κόμματα: Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Λόγω του τεράστιου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, το κέντρο της Αθήνας έχει ήδη πάρει το παρατσούκλι Αθηναμπάντ. Εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών που είναι στην ελληνική βουλή, γράφει η Daily Mail, δούλεψαν την εικόνα τους για να μην συνδεθούν με ακραίους δεξιούς ριζοσπάστες.

Αλλά την ίδια στιγμή, «κάνουν τις ίδιες ομιλίες με τους προκατόχους τους». Για παράδειγμα, μιλούν για την «ισλαμική κατάκτηση της Ευρώπης», την απέλαση των μεταναστών, τονίζοντας ότι όλο και περισσότερες χώρες στην ΕΕ θα κινηθούν επίσης προς την «σωστή πορεία» στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 μ.Χ., καταλήγει το ίδιο. Την Γαλλία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες δεν τις αναφέρει το άρθρο (https://www.pentapostagma.gr/koinonia/7238887_daily-mail-oi-neonazi-ehoyn-kataktisei-ellada-germania-ollandia-kai-ispania).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου