Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΙΣΧΥΡΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΙΣΧΥΡΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν πολλοί λαοί, ισχυρά κράτη και Αυτοκρατορίες που προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ενδιαμέσως τα κράτη των περιοχών αυτών υπήρξαν για αρκετό χρονικό διάστημα ανεξάρτητα και κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στην περιοχή.

Μία από τις περιοχές αυτές ήταν το Βασίλειο της Οραρτού/πρωτοπαρμένων στον Καύκασο, το οποίο ακάματέ τον καιρό της Χετιτικής και της Μυκηναϊκής Αυτοκρατορίας για πολλούς Αιώνες στην περιοχή του Καυκάσου, όπως και το Βασίλειο των Κολών και της Ιβηρίας.

Σύντομα όμως αρχικά λόγω της εισβολής των «Λαών της Θάλασσας» (https://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_7.html) και στην συνέχεια, λόγω της εισβολής αρχικά των Κιμμέριων και των Φρυγών και στην συνέχεια των Σκυθών (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_31.html), αυτό τα Βασίλεια αυτά καταλυθήκαν από τους τελευταίους και έμειναν για δεκαετίες στην κατοχή τους.

Με την πτώση της Σκυθικής δύναμης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Αρμένια, όπως ονομάζονταν πια το Βασίλειο της Ουραρτού, όπως και η Κολχίδα/Ιβηρία/Λάζοι κατάφεραν να αποκτήσουν για ένα χρονικό διάστημα την ανεξαρτησία της, όμως σύντομα έγινε υπόδουλη στους Μήδους και τους Πέρσες.

Η κατοχή της περιοχής αυτής από την Περσία κράτησε Αιώνες, μέχρι που την περιοχή κατέκτησαν αυτή οι Έλληνες με αρχηγό τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ στην συνέχεια αυτή πέρασε στην κατοχή των Ελληνιστικών Βασιλείων, κυρίως των Σελευκιδών, από τους οποίους όμως σύντομα ανεξαρτητοποιήθηκε όταν αυτοί νικήθηκαν από τους Ρωμαίους.

Η Αρμένια, η Ιβηρία/Γεωργία/Λαϊκή έφτασαν στην Αρχαιότητα στην μεγαλύτερη ακμή τους, εδαφική και πολιτική, η Αρμενία ιδιαίτερα από τον Τιγράνη τον Μέγα, ο οποίος κατάφερε να την επεκτείνει σε Συρία και Ανατολία, όμως η συμμαχία της με τον Μιθριδάτη τον Μέγα του Πόντου και η σύγκρουση με την Ρώμη, οδήγησε την περιοχή αυτή σε υποταγή στην Ρώμη.

Η κατάσταση αυτή παρέμεινε έτσι μέχρι την εμφάνιση των Παρθών που κατέλαβαν ένα μέρος της περιοχής από την Ρώμη, όπως και των Περσών που τους διαδέχτηκαν και συγκρούονταν για Αιώνες με την Ρώμη για τον έλεγχο της περιοχής αυτής, όπως και με την Ρωμανία που διαδέχτηκε την Ρώμη στην περιοχή αυτή ως η νόμιμος απόγονος της (https://alophx.blogspot.com/2020/01/blog-post_27.html), με μία σύντομη εισβολή και κατοχή της περιοχής αυτής από τους Ούννους.

Κατά την διάρκεια της ίδρυσης της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας από τον Άγιο Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο, αρχηγός της Αρμένιας ήταν ο Τιριδάτης ο Μέγας, ο οποίος την είχε κάνει ημιανεξάρτητο κράτος σε συμμαχία με την Ρωμανία και την έφερε σε μεγάλη ακμή, ενώ ήταν και ο πρώτος βασιλιάς που βαφτίστηκε με τον λαό του Χριστιανός, σταμάτησε τους διωγμούς και νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό και ακολουθήσε αμέσως μετά ο Μέγας Κωνσταντίνος στην Ρωμανία.

Την ίδια περίοδο, σε συμμαχία με την Ρωμανία υπήρξε για ένα διάστημα το ισχυρό ημιανεξάρτητο Βασίλειο της Αρμενίας των Μπαγκρατίδων, το οποίο αν και άντεξε Αιώνες, τελικά υπέκυψε στις εισβολές των Αράβων και των Σελτζούκων Τούρκων.

Όταν η Περσία ηττήθηκε κατά κράτος από τον ένδοξο Αυτοκράτορα της Ρωμανίας Ηράκλειο και κατακτήθηκε στην συνέχεια από τους Πέρσες (https://alophx.blogspot.com/2018/01/y.html), η σύγκρουση συνεχίστηκε μεταξύ Αράβων και της Ρωμανίας, ενώ όταν οι Άραβες ηττήθηκαν από την Ρωμανία και τους Χαζάρους, τους διαδέχτηκαν στην περιοχή οι Σελτζούκοι Τούρκοι, ενώ μετά από μία σύντομη κατοχή της περιοχής αυτής από τους Μογγόλους, τους διαδέχτηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, οι οποίοι πολέμησαν για την περιοχή αυτή με την επανεμφανιζόμενη Περσία.

Στην συνέχεια, για την περιοχή αυτή πολέμησαν οι Ρώσοι με τους Πέρσες, αλλά και τους Τούρκους και την κατέλαβαν μετά από πολλούς πολέμους και με τον τρόπο αυτό η περιοχή του Καυκάσου αποτέλεσε μέρος της Τσαρικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας, πριν οι Γεωργιανοί που είχαν καταφέρει να ξαναγίνουν ανεξάρτητοι από Άραβες, Τούρκους και Πέρσες, ζητήσουν όταν οι Τούρκοι και οι Πέρσες κοντέψαν να τους αφανίσουν την προστασία και την ένωση με την Ρωσία.

[Επίσης νωρίτερα και η Βασίλισσά της Γεωργίας Ταμάρ την εποχή της πτώσης της Ρωμανίας και της Πόλης στους Τούρκους κατάφερε να μεγαλώσει κατά πολύ τα εδαφικά όρια του κράτους της και να το φτάσει σε πολύ μεγάλη ακμή].

Όμως, με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πραξικόπημα των μπολσεβίκων που ξεκίνησε στην Ρωσία με την υποστήριξη των Γερμανών, αλλά και τον Ρωσικό εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, τα κράτη της Αρμένιας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν έγιναν ανεξάρτητα για ένα χρονικό διάστημα, με την Συνθήκη και των Σεβρών (https://alophx.blogspot.com/2019/11/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html).

{Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια του Α’ΠΠ οι Τούρκοι, στην Αυτοκρατορία των οποίων διαβιούσαν σχεδόν δύο εκατομμύρια Αρμένιοι, προχώρησαν στην Αρμενική Γενοκτονία σφάζοντας 1, 5 εκατομμύριο Αρμένιους, ενώ γενοκτόνησαν και άλλους λαούς, όπως π.χ. τους Έλληνες με σχεδόν ένα εκατομμύρια νεκρούς, αλλά και τους Ασσυροχαλδαίους και με 600.000 νεκρούς, ενώ εξοντώθηκαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και 600.000 Κούρδοι, πολλοί από τους οποίους σαν Τσέτες βοήθησαν τους Τούρκους του Κεμάλ.

Αρχικά οι Κούρδοι που ήταν γνωστοί στον Ξενοφώντα ως Καρδούχοι ήταν ανεξάρτητοι, μετά υποτάχτηκαν σε Μήδους, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίους, Άραβες, Σελτζούκους, Τούρκους, Μογγόλους, Οθωμανούς Πέρσες, Ιρανούς, Σύρους και Ιρακινούς Άραβες μέχρι τις μέρες μας και πολεμούν τα κράτη της Συρίας, Ιράκ, Ιράν και Τουρκίας για την ανεξαρτησία τους.

{Η δε Ρωμανία και η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας διατήρησαν στην Κριμαία για πολλούς Αιώνες εδάφη και Ελληνικές πόλεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στις πόλεις της Χερσώνας και της Περάτεια, του Βασιλείου του Βοσπόρου}.

Στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή του Κουρδιστάν (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_5.html), από αυτή περνούσαν Αρχαιότητα και Μεσαίωνα κρίσιμοι γεωστρατηγικά δρόμοι Καυκάσου, που τον συνέδεαν με Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή και Ασία με πολύτιμα εμπορεύματα και μέταλλα, ενώ στις μέρες μας υπάρχουν εκεί αποθέματα του Μαύρου Χρυσού και από εκεί παίρνουν κρίσιμοι γεωστρατηγική αγωγοί, εκεί βρίσκονται οι πήγες του Τίγρη και του Ευφράτη, ενώ εκεί έχουν βάσεις Μεγάλες Δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ και Ισραήλ)}.

Σύντομα όμως, όλοι αυτοί οι λαοί υποτάχτηκαν στην ΕΣΣΔ και έμειναν στην κατοχή της για πάνω από 70 έτη, μέχρις ότου αυτή κατέρρευσε τα τέλη του 1.991 μ.Χ., οπότε οι λαοί αυτοί (Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) έγιναν ανεξάρτητοι ξανά (και αρχικά υπό την επιρροή των Γερμανών και μετά των Βρετανών) και πολέμησαν είτε μεταξύ τους (π.χ. η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν-https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html), είτε με αυτονομιστικές Ρωσικές επαρχίες (π.χ. η Γεωργία-https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html).

Αλλά και στην νεότερη ιστορική περίοδο η περιοχή αυτή έγινε ξανά πεδίο πολέμων, όταν οι Γεωργιανοί επιτέθηκαν στην Ρωσία στην Αμπχαζία και την Νότια Οσετία και ηττήθηκαν κατά κράτος από τους Ρώσους (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html), αλλά και με τους νέους πολέμους της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, στους οποίους σε αντίθεση με τον πρώτο ηττήθηκαν οι Αρμένιοι (https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html), ενώ τους Αζέρους βοήθησαν στην γενοκτονία του Αρτσάχ οι συγγενείς του Τούρκοι, όπως έκαναν και με την Γενοκτονία των Αρμένιων που διέπραξαν στον Α’ΠΠ.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι είναι κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή του Καυκάσου, από αυτή περνούσαν Αρχαιότητα και Μεσαίωνα κρίσιμοι γεωστρατηγικά δρόμοι Καυκάσου, που τον συνέδεαν με Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή και Ασία και από εκεί έπαιρναν οι Έλληνες (που εκτίσαν εκεί και αποικίες) και άλλοι λαοί χρυσό και αλλά πολύτιμα εμπορεύματα και μέταλλα, ενώ στις μέρες μας υπάρχουν εκεί αποθέματα του Μαύρου Χρυσού και από εκεί παίρνουν κρίσιμοι γεωστρατηγική αγωγοί και έχουν βάσεις Μεγάλες Δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ και Ρωσία).

Ήδη στην περιοχή αυτή αναμένεται νέος πόλεμος Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο άμα ηττηθεί ξανά η πρώτη, που είναι και το πιο σίγουρο, το φιλοαμερικανικό και προδοτικό για τα Αρμενικά συμφέροντα καθεστώς του Πασινιάν αναμένεται να πέσει και να επιστρεψουν οι φιλορώσοι (https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html).

Ενώ και η Γεωργία αναμένεται να ηττηθεί αν επικρατήσουν ξανά οι φιλοδυτικοί και επιτεθούν ξανά στην Ρωσία στην Αμπχαζία και την Νότια Οσετία (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html) και οι δύο αυτές χώρες παρασυρόμενες από τις ΗΠΑ ως εντολοδόχοι τους κατά της Ρωσίας, ενώ αν όλες οι ενδιαφερόμενες δυνάμεις πολεμήσουν για την περιοχή αυτή θα επακολουθήσει σύγκρουση, περιφερειακή ή και παγκόσμια (π.χ. Ρωσία, Δύση, Ιράν, Τουρκία).

{Ήδη το Ιράν έχει ζητήσει να εγκαταστήσει όπως και η Ρωσία και οι ΗΠΑ βάσεις στην Αρμενία κατά της απειλής για τους Αρμένιους του Αζερμπαϊτζάν, που απειλεί και το Ιράν και θέλει να αρπάξει τα 6 εκατομμύρια Αζέρους του Ιράν, εκτός από όλο το Ναγκόρνο/Καραμπάχ/Αρτσάχ (https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html) και κυρίως Αρμενικά εδάφη για να δημιουργήσει το «Μεγάλο Αζερμπαϊτζάν».

Κάτι που όσο είναι στην εξουσία ο φιλοδυτικός ξεπουλημένος και ανεβασμένος με «επανάσταση»/πραξικόπημα στην εξουσία της Αρμενίας από τις ΜΚΟ του Σόρος Πασινιάν δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί}.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε στην περιοχή και της Μαύρης Θάλασσας και στην σημερινή Νοτιοανατολική Ουκρανία/Νοβορώσια και Μικρορωσία. Έτσι, αρχικά η περιοχή αυτή ελέγχονταν από τους Σκύθες, μετά επικράτησαν εκεί οι Έλληνες με τις αποικίες τους και το Βασίλειο του Κιμμέριου Βοσπόρου στην Ελληνιστική Εποχή που καταλήφθηκε στην συνέχεια από τους Ρωμαίους.

[Το δε Νότιο άκρο της Χερσονήσου Κριμαίας αποτελούσε το Θέμα της Χερσώνος υπό την διοίκηση της Ρωμανίας, ενώ και Περάτεια Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας που περιελάμβανε τις πόλεις της Κριμαίας Χερσώνα, Κερτς και την ενδοχώρα τους].

Μετά η περιοχή πέρασε κατά το μεγαλύτερο μέρος στα χέρια πολλών λαών, όπως Γότθων, Ούννων, Χαζάρων, Πατζινακών, Πετσενέγκενων, Ρώσων, Μογγόλων, Χρυσής Ορδής, του Ταμερλάνου, του Χανατού της Κριμαίας, των Τούρκων, των Ρώσων, για λίγο στα χέρια των Γερμανών και των δυτικών τον καιρό του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου, των Σοβιετικών και των Ουκρανών μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Αυτή η κατάσταση κρατήσει μέχρι και το 2014 μ.Χ., όταν η Ρωσική Κριμαία ενσωματώθηκε στην Ρωσία και με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο του 2022 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html), από την έναρξη του οποίου ως και τις μέρες μας μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής έχει απελευθερωθεί από τους Ρώσους.  και τελικά.

{Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι είναι κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Μαύρης Θάλασσάς και από αυτή περνούσαν Αρχαιότητα και Μεσαίωνα κρίσιμοι γεωστρατηγικά δρόμοι προς τον Καύκασο, που τον συνέδεαν με Μέση Ανατολή και Ασία και από εκεί έπαιρναν οι Έλληνες (που εκτίσαν εκεί και αποικίες) και άλλοι λαοί χρυσό και αλλά πολύτιμα εμπορεύματα και μέταλλα, ενώ στις μέρες μας υπάρχουν εκεί αποθέματα του Μαύρου Χρυσού (ΑΟΖ), εύφορα εδάφη, σπάνιες γαίες, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, λιμάνια και από εκεί παίρνουν κρίσιμοι γεωστρατηγική αγωγοί και έχουν βάσεις Μεγάλες Δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ και Ρωσία)}.

Και όπως η Γεωργία με την κρίσιμη γεωγραφική και γεωπολιτική της θεση ήταν μαζί με την Νοτιοανατολική Ουκρανία/Μικρορωσία/Νοβορώσια/Ντονμπάς καίριο σημείο πρόσβασης και ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, την ίδια αξία είχε και το Αζερμπαϊτζάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας για τον έλεγχο της Κασπίας Θάλασσας.

Η δε Κεντρική Ασία στην Αρχαιότητα, αποτελούνταν από λαούς όπως τους Βακτριανούς, τους Σογδιανούς, τους Χοράσμιους, τους Σκύθες και τους Πάρθους. Η περιοχή κατακτήθηκε στην συνέχεια από λαούς κατά την διάρκεια της ιστορίας.

Όπως π.χ. τους Σκύθες/Σάκες, τους Πάρθους, τους Ούννους, τους Πέρσες, τους Άραβες, τους Τούρκους (συμπεριλαμβανομένων των Καζάκων, Ουζμπέκων, Τουρκμένων, Κιργίζιων, Ουιγούρων σε μία περιοχή που έγινε γνωστή ως Τουρκεστάν), τους Μογγόλους, τους Αφγανούς, τους Τιμουριδες, τους Κινέζους, τους Ρώσους και τους Σοβιετικούς, ενώ οι λαοί της περιοχής έγιναν κατά την διάρκεια της διάλυσης της Τσαρικής Ρωσίας (για μικρό χρονικό διάστημα) και με την πτώση της ΕΣΣΔ ανεξάρτητοι.

Και η περιοχή αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί σε αυτή ήδη από την Αρχαιότητα (όπως και στον Μεσαίωνα και την σύγχρονη ιστορική περίοδο) περνούσε ο Βόρειος Δρόμος του Μεταξιού, η περιοχή ήταν ενδιάμεση περιοχή για επέκταση προς την Ευρώπη, ενώ στην νεότερη ιστορική περίοδο ανακαλύφθηκαν σε αυτή κοιτάσματα πετρελαίου, κατασκευάστηκαν σημαντικοί πετρελαϊκοί αγωγοί, ενώ Μεγάλες Δυνάμεις εκτίσαν σε κρίσιμα γεωπολιτικά σημεία σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, όπως και εμπορικές.

Αν δε οι Νατοϊκοί εισβάλουν στην Ουκρανία, στον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Μαύρη Θάλασσα, όπως απειλούν την Ρωσία και αυτή (αφού αυτές οι περιοχές είναι για την ίδια μία κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή), όπως τους έχει ήδη προειδοποιήσει τους απαντήσει, τότε ένας Γ΄ΠΠ θα μπορούσε να ξεσπάσει στην κρίσιμη αυτή γεωστρατηγικά περιοχή.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου