Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΟ 1.917 μ.Χ. ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΟ 1.917 μ.Χ. ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, ο Στάλιν πριν από την άνοδο του στην εξουσία της ΕΣΣΔ ως απόλυτος δικτάτορας της ΕΣΣΔ, είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα εγκληματική ιστορία, η οποία ενέπνευσε πολλούς «ήρωες», εχθρούς και αντιήρωες πολλών μυθιστορημάτων και τηλεοπτικών σειρών.

Ο Στάλιν, πριν από την εξορία του στην Σιβηρία το 1.913 μ.Χ.-1.917 μ.Χ., ο ήταν ένας από τους μπολσεβίκους πράκτορες στον Καύκασο και οργάνωσε κομμουνιστικά «κελιά», διέδιδε προπαγάνδα και μάζευε χρήματα μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων τα έτη 1.907 μ.Χ.-1.912 μ.Χ. (π.χ. ληστειών, εκβιασμών, απαγωγών για χρήματα, προαγωγών, πλαστογραφιών χαρτονομισμάτων, προμήθειες οπλών, πάντρεμα μελών τους με πλούσιες χήρες για να πάρουν την περιουσία τους), ενώ συλλαμβάνονταν και εξορίζονταν και δραπέτευε συνεχώς από τους τόπους και φυλακές εξορίας του.

(Πολλοί υποστηρίζουν με στοιχεία ότι ηταν και πράκτορας της Τσαρικής μυστικής υπηρεσίας Οχράνα και κατέδιδε κομμουνιστές «συντρόφους» του για να κερδίσει την ελευθερία του, κυρίως όσοι από αυτούς ηταν πολιτικοί αντιπάλοι του στο κόμμα αυτό).

Ο Στάλιν δημιούργησε επίσης την Outfit, μια εγκληματική συμμορία που ενεπλάκη με ένοπλες ληστείες, εκβιασμούς, δολοφονίες , προμήθειες όπλων και ταχυμεταφορές παιδιών. [Σύμφωνα με τον Μοντεφιόρε, ο Στάλιν συναναστρεφόταν με τους δολοφόνους « Κάμο και Τσιντσάτζε», αλλά έδωσε επίσημες εντολές στα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας μέσω του σωματοφύλακα του.

Η ρητορική του Στάλιν στο Μπατουμ το 1.901 μ.Χ. αποδείχθηκε διχαστική μεταξύ των μαρξιστών της πόλης. Οι υποστηρικτές του στο Μπατούμι έγιναν γνωστοί ως «σοσο-ιστές» ενώ επικρίθηκε από εκείνους που θεωρούνταν «νόμιμοι». Μερικοί από τους «νομικούς» υποψιάζονταν ότι ο Στάλιν μπορεί να ήταν πράκτορας προβοκάτορας που εστάλη από τις τσαρικές αρχές για να διεισδύσει και να δυσφημήσει το κίνημα

Στην Novaya Uda το 1.903 μ.Χ., ο Στάλιν φτάνοντας στον μικρό οικισμό στις 26 Νοεμβρίου. Στην πόλη, ο Στάλιν ζούσε στο δίχωρο σπίτι ενός ντόπιου αγρότη, που κοιμόταν στο ντουλάπι του κτιρίου.  Υπήρχαν πολλοί άλλοι εξόριστοι αριστεροί διανοούμενοι στην πόλη, αλλά ο Στάλιν τους απέφυγε και προτίμησε να πίνει αλκοόλ με τους μικροεγκληματίες που είχαν εξοριστεί εκεί. Ενώ ο Στάλιν ήταν εξόριστος, είχε αναπτυχθεί μια διάσπαση στο RSDLP, μεταξύ των Μπολσεβίκων που υποστήριζαν τον Λένιν και των Μενσεβίκων που υποστήριζαν τον Julius Martov.

Ο Στάλιν πέρασε χρόνο στο Μπατούμι και το Γκόρι, πριν σταλεί ο Τσκακάγια στο Κουτάισι για να ιδρύσει μια Επιτροπή για την επαρχία της Ιμερετίας και της Μινγκρελιάς τον Ιούλιο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1.904 μ.Χ., ο Στάλιν ηγήθηκε μιας συμμορίας εργατών που διέκοψαν ένα πάρτι συνεδριου που διεξαγόταν από μια αστική φιλελεύθερη ομάδα.

Τον Ιανουάριο του 1.905 μ.Χ., μια σφαγή διαδηλωτών έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη που έγινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή. Η αναταραχή εξαπλώθηκε σύντομα σε όλη την Ρωσική Αυτοκρατορία σε αυτό που έγινε γνωστό ως Επανάσταση του 1.905 μ.Χ.

Μαζί με την Πολωνία, η Γεωργία ήταν μια από τις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα.  Τον Φεβρουάριο, ο Στάλιν βρισκόταν στο Μπακού όταν ξέσπασε ένα κύμα εθνοτικής βίας μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων . τουλάχιστον 2.000 σκοτώθηκαν.

Ο Στάλιν ίδρυσε την Outfit, μια εγκληματική συμμορία που ενεπλάκη με ένοπλες ληστείες, εκβιασμούς, δολοφονίες, προμήθειες όπλων και ταχυ-«μεταφορές» παιδιών. Σύμφωνα με τον Montefiore, ο Στάλιν συναναστρεφόταν με τους δολοφόνους « Κάμο και Τσιντσάτζε», αλλά εξέδωσε επίσημες εντολές στα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας μέσω της σωματοφυλακής του.

Εκτός από εθνικές φατρίες, χρησιμοποιώντας επίσης την αναταραχή για να κλέψει τον εξοπλισμό εκτύπωσης. Προχώρησε στην Τιφλίδα, όπου οργάνωσε μια διαδήλωση εθνοτικής συμφιλίωσης. Εν μέσω της αυξανόμενης βίας, .

Ο Στάλιν σχημάτισε τις δικές του ένοπλες ομάδες μάχης με τους Μενσεβίκους. Κάνοντας το ίδιοΑυτές οι ένοπλες επαναστατικές ομάδες αφόπλισαν την τοπική αστυνομία και στρατεύματα και κέρδισαν περαιτέρω όπλα κάνοντας επιδρομές σε κυβερνητικά οπλοστάσια. Συγκέντρωσαν κεφάλαια σε μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις και ορυχεία

Η πολιτοφυλακή εξαπέλυσε επιθέσεις στα στρατεύματα των Κοζάκων της κυβέρνησης και στους Μαύρους Εκατοντάδες Αφού οι Κοζάκοι άνοιξαν πυρ σε μια φοιτητική συνάντηση, σκοτώνοντας εξήντα από αυτούς που συγκεντρώθηκαν, ο Στάλιν ανταπέδωσε τον Σεπτέμβριο εξαπολύοντας εννέα ταυτόχρονες επιθέσεις στους Κοζάκους. Τον Οκτώβριο, η πολιτοφυλακή του Στάλιν συμφώνησε να συνεργαστεί πολλές από τις επιθέσεις της με την τοπική πολιτοφυλακή των Μενσεβίκων.

Εν απουσία του Στάλιν, ο στρατηγός Φιόντορ Γκριαζάνοφ είχε συντρίψει τους αντάρτες της Τιφλίδας. Οι ομάδες μάχης του Στάλιν έπρεπε να κρυφτούν και να λειτουργήσουν από το υπόγειο. Όταν ο Στάλιν επέστρεψε στην πόλη, συνδιοργάνωσε τη δολοφονία του Γκριιαζάνοφ με ντόπιους Μενσεβίκους.

Ο Στάλιν ίδρυσε επίσης μια μικρή ομάδα την οποία ονόμασε Λέσχη απαλλοτριωτών των Μπολσεβίκων, αν και θα ήταν ευρύτερα γνωστή ως Ομάδα ή Εξοπλισμός. Περιέχοντας περίπου δέκα μέλη, τρεις εκ των οποίων ήταν γυναίκες, η ομάδα προμηθεύτηκε όπλα, διευκόλυνε τις αποδράσεις από τις φυλακές, έκανε επιδρομές σε τράπεζες και εκτέλεσε προδότες.

Χρησιμοποίησαν προστατευτικές ρακέτες για να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους. Κατά την διάρκεια του 1.906 μ.Χ., πραγματοποίησαν μια σειρά από ληστείες τραπεζών και κράτησαν πούλμαν σκηνής που μετέφεραν χρήματα.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην συνέχεια διαιρέθηκαν. μεγάλο μέρος του στάλθηκε στον Λένιν ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για την χρηματοδότηση του Προλεταριάτη Μπρτζόλα. Ο Στάλιν συνέχισε να επιμελείται αυτήν την εφημερίδα και επίσης συνεισέφερε άρθρα σε αυτήν χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα "Koba" και "Besoshvili"

Στις αρχές Απριλίου 1.906 μ.Χ., ο Στάλιν έφυγε από την Γεωργία για να παρακολουθήσει το τέταρτο συνέδριο του RSDLP στην Στοκχόλμη . Ταξίδεψε μέσω της Αγίας Πετρούπολης και του φινλανδικού λιμανιού Hangö.

Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που έφευγε από την Ρωσική Αυτοκρατορία. Το πλοίο με το οποίο ταξίδεψε ο Στάλιν, το Oihonna , ναυάγησε. Ο Στάλιν και οι άλλοι επιβάτες έπρεπε να περιμένουν για να σωθούν. Στο Συνέδριο, ο Στάλιν ήταν ένας από τους 16 Γεωργιανούς, αλλά ήταν ο μόνος που ήταν Μπολσεβίκος. Ο Στάλιν επέστρεψε στην Τιφλίδα μέσω Βερολίνου , φτάνοντας στο σπίτι τον Ιούνιο.

ια αρκετό καιρό, ο Στάλιν ζούσε σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Τιφλίδας που ανήκε στην οικογένεια Alliluyev. Αυτός και ένα από τα μέλη αυτής της οικογένειας, ο Κάτο Σβανίτζε, ανέπτυξαν σταδιακά μια ρομαντική σχέση.

Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 1.906. μ.Χ παρά τον αθεϊσμό του, συμφώνησε με την επιθυμία της για έναν εκκλησιαστικό γάμο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια εκκλησία στο Tskhakaya την νύχτα 15-16 Ιουλίου.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η συμμορία του επιβιβάστηκε στο ατμόπλοιο Tsarevich Giorgi καθώς περνούσε από το ακρωτήριο Kodori και έκλεψε τα χρήματα στο πλοίο. Ο Στάλιν ήταν πιθανώς μεταξύ εκείνων που πραγματοποίησαν αυτήν την επιχείρηση.

Η Σβανίτζε συνελήφθη στην συνέχεια για τις επαναστατικές της σχέσεις και λίγο μετά την απελευθέρωσή της —στις 18 Μαρτίου 1.907 μ.Χ.— γέννησε τον γιο του Στάλιν, τον Γιακόφ. Ο Στάλιν ονόμασε τον νεογέννητο γιο του «Πατσάνα».

Μέχρι το 1.907 μ.Χ.—σύμφωνα με τον Robert Service— ο Στάλιν είχε καθιερωθεί ως «ο κορυφαίος μπολσεβίκος της Γεωργίας». Ο Στάλιν ταξίδεψε στο πέμπτο συνέδριο του RSDLP, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Μάιο-Ιούνιο 1.907 μ.Χ., μέσω Αγίας Πετρούπολης, Στοκχόλμης και Κοπεγχάγης.

Ενώ βρισκόταν στη Δανία, έκανε μια παράκαμψη στο Βερολίνο για μια μυστική συνάντηση με τον Λένιν για να συζητήσουν τις ληστείες. Ο Στάλιν έφτασε στην Αγγλία και το Χάργουιτς και πήρε το τρένο για το Λονδίνο. Εκεί, νοίκιασε ένα δωμάτιο στο Stepney, μέρος του East End της πόλης που στέγαζε μια σημαντική Εβραϊκή κοινότητα μεταναστών από την Ρωσική Αυτοκρατορία.

Το συνέδριο έλαβε χώρα σε μια εκκλησία στο Islington. Παρέμεινε στο Λονδίνο για περίπου τρεις εβδομάδες, βοηθώντας την νοσοκόμα του Tskhahaya αφού ο τελευταίος αρρώστησε. Επέστρεψε στην Τιφλίδα μέσω Παρισιού.

Αφού επέστρεψε στην Τιφλίδα, ο Στάλιν οργάνωσε την ληστεία μιας μεγάλης παράδοσης χρημάτων στην Αυτοκρατορική Τράπεζα στις 26 Ιουνίου 1.907 μ.Χ. Η συμμορία του έστησε ενέδρα στην ένοπλη συνοδεία στην πλατεία Ερεβάν με πυροβολισμούς και αυτοσχέδιες βόμβες. Περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά όλη η συμμορία του Jughashvili κατάφερε να διαφύγει ζωντανή.

Είναι πιθανό ο Στάλιν να προσέλαβε αρκετούς Σοσιαλιστές Επαναστάτες για να τον βοηθήσουν στην ληστεία.  Κλάπηκαν περίπου 250.000 ρούβλια. Ο Σέρβις το περιέγραψε ως «το μεγαλύτερο πραξικόπημα τους». Μετά την ληστεία, ο Στάλιν πήρε την σύζυγο και τον γιο του μακριά από την Τιφλίδα, εγκαθιστώντας στο Μπακού.

Εκεί, οι μενσεβίκοι αντιμετώπισαν τον Στάλιν για την ληστεία, αλλά εκείνος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Αυτοί οι μενσεβίκοι ψήφισαν στην συνέχεια να τον εκδιώξουν από το RSDLP, αλλά ο Στάλιν δεν τους έλαβε υπόψη.

Ενώ αφοσιωνόταν στην επαναστατική δραστηριότητα, ο Στάλιν είχε παραμελήσει τη γυναίκα και το παιδί του. Η Κάτω αρρώστησε από τύφο και έτσι την πήγε πίσω στην Τιφλίδα για να είναι με την οικογένειά της.

Εκεί, πέθανε στην αγκαλιά του στις 22 Νοεμβρίου 1.907 μ.Χ. Φοβούμενοι ότι θα αυτοκτονούσε, οι φίλοι του Στάλιν κατέσχεσαν το περίστροφό του. Η κηδεία έγινε στις 25 Νοεμβρίου στην εκκλησία Kulubanskaya πριν το σώμα της ταφεί στην εκκλησία της Αγίας Νίνας στην Kukia. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, ο Στάλιν ρίχτηκε στο φέρετρο με θλίψη. Στη συνέχεια χρειάστηκε να δραπετεύσει από την αυλή της εκκλησίας όταν είδε μέλη της Okhrana να πλησιάζουν. Στην συνέχεια άφησε τον γιο του με την οικογένεια της αείμνηστης συζύγου του στην Τιφλίδα.

Το Outfit συνέχισε να επιτίθεται κατά των Μαύρων Εκατοντάδων και άντλησε τα οικονομικά του τρέχοντας ρακέτες προστασίας, πλαστογραφώντας νομίσματα και πραγματοποιώντας ληστείες. Μία από τις ληστείες που πραγματοποιήθηκαν αυτή την περίοδο ήταν ενός πλοίου, του Nicholas I, καθώς ελλιμενιζόταν στο λιμάνι του Μπακού.

Λίγο αργότερα, η Ομάδα πραγματοποίησε επιδρομή στο ναυτικό οπλοστάσιο του Μπακού, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί φρουροί. Απήγαγαν επίσης τα παιδιά πολλών πλουσίων για να αποσπάσουν χρήματα για λύτρα.

Συνεργάστηκε επίσης με το Hummat, την μουσουλμανική μπολσεβίκικη ομάδα, και συμμετείχε στην παροχή βοήθειας στον οπλισμό της Περσικής Επανάστασης εναντίον του Σάχη Μοχάμεντ Αλί Σαχ Καζάρ. Κάποια στιγμή το 1.908 μ.Χ. ταξίδεψε στην Ελβετική πόλη της Γενεύης για να συναντηθεί με τον Λένιν. γνώρισε επίσης τον Ρώσο μαρξιστή Γκεόργκι Πλεχάνοφ , ο οποίος τον εξόργισε.

Στις 25 Μαρτίου 1.908 μ.Χ., ο Στάλιν συνελήφθη σε αστυνομική επιδρομή και φυλακίστηκε στην φυλακή Bailov. Στην φυλακή, σπούδασε Εσπεράντο και στην συνέχεια την θεώρησε ως την γλώσσα του μέλλοντος. Καθοδηγώντας τους Μπολσεβίκους που ήταν φυλακισμένοι εκεί, οργάνωσε ομάδες συζητήσεων και έβαλε τους ύποπτους ότι ήταν κατάσκοποι της αστυνομίας.

Σχεδίασε μια προσπάθεια απόδρασης αλλά αργότερα ακυρώθηκε. Τελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια εξορία στο χωριό Solvychegodsk της επαρχίας Vologda. Το ταξίδι εκεί διήρκεσε τρεις μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων προσβλήθηκε από τύφο και πέρασε χρόνο στην φυλακή Butyrki της Μόσχας και στην φυλακή Vologda. Τελικά έφτασε στο χωριό τον Φεβρουάριο του 1.909 μ.Χ.

Εκεί έμεινε σε ένα κοινόχρηστο σπίτι με εννέα συναδέλφους του εξόριστους αλλά είχε επανειλημμένα προβλήματα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. ο τελευταίος κλείδωσε τον Στάλιν επειδή διάβαζε φωναχτά επαναστατική λογοτεχνία και του επέβαλε πρόστιμο επειδή παρακολουθούσε θέατρο.

Ενώ βρισκόταν στο χωριό, ο Στάλιν είχε σχέση με μια αρχόντισσα και δασκάλα της Οδησσού, την Στεφανία Πετρόφσκαγια. Τον Ιούνιο ο Στάλιν δραπέτευσε από το χωριό και έφτασε στον Κότλα μεταμφιεσμένος σε γυναίκα. Από εκεί, έφτασε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ήταν κρυμμένος από υποστηρικτές.

Τον Μάιο του 1.912 μ.Χ. επέστρεψε στην Τυφλιδα. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη μέσω Μόσχας και έμεινε με τον NG Poletaev, τον βουλευτή της Δούμας των Μπολσεβίκων. Τον ίδιο μήνα ο Στάλιν συνελήφθη ξανά και φυλακίστηκε στην φυλακή Shpalerhy . τον Ιούλιο καταδικάστηκε σε τριετή εξορία στην Σιβηρία.

Στις 12 Ιουλίου, έφτασε στο Τομσκ, από το οποίο πήρε ένα ατμόπλοιο στον ποταμό Ομπ προς το Κολπάσεβο , από το οποίο ταξίδεψε στο Ναρίμ , όπου έπρεπε να παραμείνει. Εκεί, μοιραζόταν ένα δωμάτιο με τον συμπατριώτη του Μπολσεβίκο Yakov Sverdlov.

Μετά από μόνο δύο μήνες, ο Στάλιν δραπέτευσε με κανό και έφτασε στο Τομσκ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εκεί περίμενε τον Σβερντλόφ να τον ακολουθήσει και οι δυο τους προχώρησαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου τους έκρυβαν οι υποστηρικτές.

Ο Στάλιν επέστρεψε στην Τιφλίδα, όπου το Outfit σχεδίασε την τελευταία τους μεγάλη δράση. Προσπάθησαν να στήσουν ενέδρα σε ένα λεωφορείο αλληλογραφίας, αλλά δεν τα κατάφεραν, αφού τράπηκαν σε φυγή, συνελήφθησαν και συνελήφθησαν δεκαοκτώ μέλη τους.

Ο Στάλιν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, όπου συνέχισε να επιμελείται και να γράφει άρθρα για την Pravda , μετακομίζοντας από διαμέρισμα σε διαμέρισμα. Αφού οι εκλογές για τη Δούμα του Οκτωβρίου 1΄.912 μ.Χ. οδήγησαν στην εκλογή έξι Μπολσεβίκων και έξι Μενσεβίκων, ο Στάλιν άρχισε να ζητά συμφιλίωση μεταξύ των δύο μαρξιστικών φατριών στην Πράβντα. ΄

Ο Λένιν τον επέκρινε για αυτή την γνώμη, με τον Στάλιν να αρνείται να δημοσιεύσει σαράντα επτά από τα άρθρα που του έστειλε ο Λένιν. Με την Βαλεντίνα Λόμποβα, ταξίδεψε στην Κρακοβία, ένα πολιτιστικά πολωνικό τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας , για να συναντηθεί με τον Λένιν. Συνέχισαν να διαφωνούν στο θέμα της επανένωσης με τους μενσεβίκους. Ο Στάλιν έφυγε και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη αλλά μετά από αίτημα του Λένιν έκανε ένα δεύτερο ταξίδι στην Κρακοβία τον Δεκέμβριο.

Ο Στάλιν και ο Λένιν δέθηκαν σε αυτήν την τελευταία επίσκεψη, με τον πρώτο να υποκύπτει τελικά στις απόψεις του Λένιν για την επανένωση με τους Μενσεβίκους. Σε αυτό το ταξίδι, ο Στάλιν έκανε επίσης φίλους με τον Ρομάν Μαλινόφσκι, έναν Μπολσεβίκο που ήταν κρυφά πληροφοριοδότης της Οχράνα (όπως και ο ίδιος ο Στάλιν σύμφωνα με πολλούς ερευνητές).

Τον Ιανουάριο του 1.913 μ.Χ., ο Στάλιν ταξίδεψε στην Βιέννη, όπου έμεινε με τον πλούσιο μπολσεβίκο συμπαθή Αλεξάντερ Τρογιανόφσκι. Ήταν στην πόλη την ίδια στιγμή με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, αν και πιθανότατα δεν γνώρισε κανέναν από τους δύο εκείνη την εποχή.

Ο Στάλιν δεν ήταν σε θέση να διαβάσει γερμανικά, αλλά είχε βοηθηθεί στην μελέτη Γερμανικών κειμένων από συγγραφείς όπως ο Καρλ Κάουτσκι και ο Ότο Μπάουερ από τον συμπατριώτη του Μπολσεβίκο Νικολάι Μπουχάριν. Ολοκλήρωσε το άρθρο με τίτλο Μαρξισμός και Εθνικό Ζήτημα.

Ο Λένιν ήταν πολύ χαρούμενος με αυτό, και σε μια ιδιωτική επιστολή προς τον Μαξίμ Γκόρκι αναφέρθηκε στον Στάλιν ως τον «υπέροχο Γεωργιανό». Σύμφωνα με τον Μοντεφιόρε, αυτό ήταν «το πιο διάσημο έργο του Στάλιν».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1913 μ.Χ. με το ψευδώνυμο "Κ. Στάλιν", όνομα που χρησιμοποιούσε από το 1.912 μ.Χ. Αυτό το όνομα προέρχεται από την Ρωσική λέξη για το χάλυβα ( stal ), και έχει μεταφραστεί ως "Man of Steel".

Ήταν —σύμφωνα με τον Σέρβις— ένα «αναμφισβήτητα Ρωσικό όνομα». Ο Μοντεφιόρε πρότεινε ότι ο Στάλιν έμεινε με αυτό το όνομα για την υπόλοιπη ζωή του επειδή είχε χρησιμοποιηθεί στο άρθρο που καθιέρωσε τη φήμη του στο μπολσεβίκικο κίνημα.

Τον Φεβρουάριο του 1.913 μ.Χ., ο Στάλιν ήταν πίσω στην Αγία Πετρούπολη. Εκείνη την εποχή, οι Okhrana καταστέλλουν τους μπολσεβίκους συλλαμβάνοντας ηγετικά μέλη. Ο ίδιος ο Στάλιν συνελήφθη σε μια χοροεσπερίδα που κρατούσαν οι Μπολσεβίκοι ως έρανος στο Ανταλλαγή Καλάσνικοφ.

Στην συνέχεια ο Στάλιν καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια εξορίας στο Τουροχάνσκ, ένα απομακρυσμένο μέρος της Σιβηρίας από το οποίο η διαφυγή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Τον Αύγουστο, έφτασε στο χωριό Monastyrskoe , αν και μετά από τέσσερις εβδομάδες μεταφέρθηκε στον οικισμό Kostino.

Ο Στάλιν έγραψε γράμματα σε πολλούς ανθρώπους που γνώριζε, παρακαλώντας τους να του στείλουν χρήματα, εν μέρει για να χρηματοδοτήσουν την απόπειρα διαφυγής του. Οι αρχές ανησυχούσαν για οποιαδήποτε απόπειρα διαφυγής και έτσι μετέφεραν τον Στάλιν, μαζί με τον Σβερντλόφ, στον οικισμό Κουρέικα , στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου, τον Μάρτιο του 1914 μ.Χ.

Κοντά στα τέλη του καλοκαιριού του 1.914 μ..Χ, οι αρχές μετέφεραν τον Στάλιν στην Σελιβάνιχα , όπου τον επισκέφτηκε ο στενός του φίλος Σουρέν Σπανταριάν. Εδώ, έζησε στενά με τις κοινότητες των ιθαγενών Tunguses και Ostyak με τους οποίους πήγε για ψάρεμα. Πέρασε μεγάλες περιόδους στο νησί Polovinka , όπου κατασκεύασε ένα καταφύγιο για ένα άτομο και πέρασε πολύ χρόνο ψαρεύοντας στον παρακείμενο ποταμό Yenisei.

Πήγε επίσης σε μοναχικά ταξίδια κυνηγιού, εντοπίζοντας αλεπούδες, πέρδικες και πάπιες της Αρκτικής. Ο Στάλιν υπηρέτησε ως άτυπος γιατρός για την κοινότητα και έπαιζε με τα παιδιά της περιοχής. Οι ντόπιοι έδωσαν στον Στάλιν ένα κατοικίδιο σκύλο, τον οποίο ονόμασε Στέπαν Τιμοφέεβιτς και το παρατσούκλι Τίσκα.

Ενώ ο Στάλιν ήταν εξόριστος, η Ρωσία είχε εισέλθει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , αλλά τα πήγαινε άσχημα ενάντια στη Γερμανική και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Η Ρωσική κυβέρνηση άρχισε να στρατολογεί εξόριστους στον Ρωσικό στρατό.

Τον Οκτώβριο του 1.916 μ.Χ., ο Στάλιν και άλλοι εξόριστοι Μπολσεβίκοι επιστρατεύτηκαν, φεύγοντας για το Μοναστήρι. Τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν από εκεί στο Κρασνογιάρσκ , φτάνοντας τον Φεβρουάριο του 1.917 μ.Χ.

Εκεί, ένας ιατροδικαστής τον έκρινε ακατάλληλο για στρατιωτική θητεία λόγω του ανάπηρου βραχίονά του. Αυτό ήταν βολικό για τον Στάλιν καθώς σήμαινε ότι δεν θα σταλούσε να πολεμήσει στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά παρέμενε επίσης πηγή αμηχανίας για αυτόν.

Ο Στάλιν χρειάστηκε να εκτίσει άλλους τέσσερις μήνες στην εξορία του και ζήτησε επιτυχώς να του επιτραπεί να το υπηρετήσει στο κοντινό Ατσίνσκ . Εκεί, έμεινε στο διαμέρισμα της συναδέλφου του Μπολσεβίκου Vera Shveitzer.

Σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες αναμνήσεις ενός πρώην αξιωματικού της Okhrana, του Nikolay Vladimirovich Veselago, τόσο ο Roman Malinovsky όσο και ο Stalin ανέφεραν για τον Λένιν καθώς και ο ένας για τον άλλον, αν και ο Στάλιν δεν γνώριζε ότι ο Malinovosky ήταν επίσης πράκτορας διείσδυσης. Τελικά ο Στάλιν απελευθερώθηκε με την Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1.917 μ.Χ.

Ο Στάλιν κέρδισε τελικά μια θέση στον στενό κύκλο του Λένιν και στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας των Μπολσεβίκων, το ψευδώνυμό του, Στάλιν, σημαίνει «άνθρωπος από το ατσάλι». (OS 25 Οκτωβρίου 1.917 μ.Χ.)-(https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin%27s_rise_to_power, https://en.wikipedia.org/wiki/Early_life_of_Joseph_Stalin).

Ενδιαφέρον έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι και στην περίπτωση του Τζόκερ από την γνωστή κινηματογραφική ταινία «The Dark Knight» έχει και αυτός μία γυναίκα την οποία αγαπάει πάρα πολύ και την οποία στην συνέχεια χάνει όταν αυτή υποτίθεται ότι πεθαίνει  εικονικά και στο πρόσωπο από τον τζόγο, ενώ σε άλλες ταινίες κινούμενα σχέδια και κόμιξ πεθαίνει κανονικά.

Σε αυτά μάλιστα είναι αυτή έγκυος είδη στο παιδί του Τζόκερ που τότε είναι ένας απλός πολίτης και παράλληλα ο ίδιος εκείνη την περίοδο προκειμένου να σε βρει τα προς το ζην γίνεται και εγκληματίας και συνεργάζεται στην με την μαφία με το όνομα Red Hood.

Παράλληλα και αυτός ο άνθρωπος είχε βίαiα παιδικά χρόνια από έναν μέθυσο πατέρα, όπως στην ταινία «The Dark Knight», ο οποίος ήταν πάρα πολύ βίος έναντι αυτού και της μητέρας του, ακόμη και με την χρήση μαχαιριού και τον οποίο μισούσε πάρα πολύ (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Τζόκερ του Φοίνιξ).

Σαν ένα αποτέλεσμα αυτές τις πάρα πολύ βίαιης και καταστροφική ζωής με βάση τις αφηγήσεις του ίδιου του Τζόκερ, ο ίδιος στην συνέχεια γίνεται εγκληματίας και δημιουργεί σχέσεις ακόμη και με άλλους εγκληματικούς οργανισμούς, ληστεύοντας τράπεζες και καταστρέφοντας επίσης ακόμη και δεξίωσής όπως λόγω χάρη του Μπρους Γουέιν για τον Χάρβεϊ Ντεντ στην συγκεκριμένη ταινία.

Στη συνέχεια αυτός άνθρωπος ο οποίος είναι στην ταινία αυτού ουσιαστικά ένας βίαιος μηδενιστής τρομοκράτης, όπως  αντίστοιχα ο Στάλιν ηταν ένας βίαιος κομμουνιστής τρομοκράτης και πράκτορας όχι του χάους όπως ο Τζόκερ, αλλά του λένε και τον κομμουνιστών

Και καταφέρνει να δημιουργήσει μία εξέγερση τόσο στην ταινία «The Dark Knight», όσο και στην ταινία «Τζόκερ» του Ιωακείμ Φοίνιξ και καταφέρνει κατά κάποιο τρόπο να γίνει ηγέτης της, εξοντώνοντας ως άλλος μαφιόζος του συναγωνιστές του μαφιόζους στην ταινία προκειμένου να πάρει την εξουσία.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αναρριχήθηκε και ο Στάλιν στην εξουσία, ενώ κατάφερε επίσης στην αρχή όταν είχε φτιάξει την συμμορία του στη γεωργία και να συνεργαστεί ακόμη και τη μαφία της Γεωργίας, προκειμένου να κάνει τις ληστείες του και τις υπόλοιπους εγκληματικές του ενέργειες.

Αλλά και  στην ταινία « The Dark Knight Rises», η εξέγερση την οποία πρόβλεπε ο Τζόκερ, ο οποίος είναι φυλακισμένος και έχει δραπετεύσει αρκετές φορές φορές από την φυλακή γίνεται πραγματικότητα χάρη στον Bane.

Ο Bane  καταλαμβάνει την πόλη του Gotham και αποφυλακίζει (όπως έκαναν στην Ρωσία οι Λένιν κα Στάλιν και οι κομμουνιστές) πολλούς εγκληματίες και τους χρησιμοποίει δικαστές, εκτελεστές και κλέφτες, για να ληστέψουν όχι μόνο τους πλούσιους, αλλά και τους φτωχούς και να δώσουν όλα τα χρήματα στα μέλη  της συμμορίας του (όπως και της συμμορίας/ κόμματος των μπολσεβίκων στην Ρωσία).

Παράλληλα στις φυλακές ο Τζόκερ, όπως και ο Στάλιν κατάφεραν πάρα πολλές φορές να παίξουν τις σκληρές συνθήκες της φυλακής ακόμη και τα βασανιστήρια από πλευράς του αντιπάλων τους και να επικρατήσουν πάρα πολύ και να επιζήσουν στην περίπτωση αυτή

Στην διάσημη τηλεοπτική σειρά «Starwars Andor», πρωταγωνιστής της σειράς Κάσσιαν Άντορ, ο οποίος μεγαλώνει φτωχός και αρχικά από εγκληματίας, ληστής και δολοφόνος γίνεται λόγω των περιστάσεων και τον θάνατο της «μητέρας» του σταδιακά μέλος της επανάστασης και έγινε από τους ικανότερους αξιωματικούς και στρατιώτες/εκτελεστές της.

Αντίστοιχα και στην πραγματική ιστορία, ο Ιωσήφ Στάλιν μεγάλωσε φτωχός και αρχικά από εγκληματίας, ληστής και δολοφόνος έγινε λόγω των περιστάσεων και τον θάνατο της γυναίκας του σταδιακά μέλος του (δήθεν) «επαναστατικού κόμματος» των μπολσεβίκων του Λένιν και έγινε από τους ικανότερους αξιωματικούς και στρατιώτες/εκτελεστές, ληστές και οργανωτές συμμοριών της (https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_20.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_56.html).

Κάποιοι λένε ότι ο επαναστάτης Άντορ στην ομώνυμη σειρά του «Starwars» και η μετατροπή του από εγκληματία σε επαναστάτη υπό την ηγεσία του αδίστακτου Λένιν, αφού πρωτα έζησε σε ακραίο καθεστώς φυλάκισης στα γκουλάγκ στην Σιβηρία (όπως είχαν και οι Σοβιετικοί) και έχασε στην εξορία την σύζυγο του, όπως ακριβώς και ο Στάλιν στην ΕΣΣΔ έγινε επαναστάτης υπό την ηγεσία του αδίστακτου Ράελ που φυλακίστηκε στην Narkina 5 και έχασε στην εξορία την μητέρα του.

Παράλληλα οι επαναστάτες του Λένιν ως κομμουνιστές έγραψαν και διέδιδαν το κομμουνιστικό μανιφέστο, όπως και οι επαναστάτες του Ράελ έγραψαν το δικό τους μανιφέστο (το οποίο πρωτα διάβασαν και μετά έγιναν μετά επαναστάτες) και για να επιτύχουν οι επαναστάσεις αυτές πέρασαν πολλά χρόνια και οι δύο πολέμησαν ενάντια σε ένα Αυτοκρατορικό σύστημα και όταν αυτό έπεσε εγκαταστάθηκες για λίγο δημοκρατία, πριν οι δημοκρατικοί κάνουν κι ταν δική τους τυραννία όπως και οι μπολσεβίκοι (https://alophx.blogspot.com/2018/10/game-of-thrones.html, https://damiengwalter.medium.com/reviewing-andor-yup-still-marxist-978029a39698, https://www.rollingstone.com/tv-movies/tv-movie-features/andor-explained-season-1-finale-season-2-preview-1234626573/).

Τόσο ο Άντορ, όσο και ο Στάλιν έκαναν ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τα κινήματα τους ενώ η εργασία στα Γκουλάγκ ήταν έμπνευση για την εργασία στην φυλακή του Άντορ, αλλά και από το μυθιστόρημα 1.984 μ.Χ. του Όργουελ (https://www.youtube.com/watch?v=LTAjkDICyu0).

Επίσης και ο πρωταγωνιστής της στην σειράς της τηλεοπτικής σειράς Andor, ο Κάσσιαν στην φυλακή στην οποία βρίσκεται οργανώνει σε αυτή η εξέγερση, όπως ακριβώς έκανε και ο Στάλιν στις εξορίες του, αλλά και όπως γίνεται στις φυλακές στην ταινία «The Dark Knight Rises».

Αλλά δεν είναι μόνο ο χαρακτήρας του Τζόκερ στις ταινίες του Batman στις οποίες έδωσε έμπνευση ο Στάλιν αλλά επίσης και σε άλλες ταινίες και σειρές όπως επίσης παράλληλα και σε ένα πάρα πολύ γνωστό μυθιστόρημα.

Το μυθιστόρημα αυτό είναι το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ που έχει το τίτλο «Ο Μεγάλος Αδελφός-1.984 μ.Χ.» και το οποίο πραγματεύεται την ιστορία ενός πολύ ισχυρού δικτάτορα της Ευρασίας, ο οποίος έχοντας καταφέρει να νικήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει καταφέρει να επεκτείνει και την εξουσία του στην Ευρώπη, ξεκινώντας ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι πράγματι αν βάλει κανείς ένα μικρό αναγραμματισμό την ημερομηνία του έργου αντίδραση 1.984 μ.Χ. βάλε το 1.948 μ.Χ. αναφέρεται κανείς στην αρχή που ψυχρού Πολέμου μου που ήταν Παγκόσμιος και ξεκίνησε και από τον Στάλιν, ενώ λέγεται ότι μελετά τον Πόλεμο της Κορέας σχεδιάζετέ ο Στάλιν επίθεση στην Δυτική Ευρώπη αλλά δεν πρόλαβε, λόγω του θανάτου ή πιο σωστά για πολλούς ερευνώντας της δολοφονίας του από τον Μπέρια για την εξουσία στην Σοβιετική Ένωση.

Ο δικτάτορας αυτός έχει απόλυτη εξουσία στο λαό του ασκεί προπαγάνδα ο οποιοσδήποτε τον αντιπολιτεύεται εξοντώνεται και παντού υπάρχει αφίσα του που δείχνει ότι αυτός είναι ο καλύτερος όλων έχεις σχεδόν «θεϊκή υπόσταση» και όλοι θα πρέπει να υπακούν και πάντα θυμίζει σε όλους τους βλέπει το άνθρωποι το μάτι του.

Παράλληλα αυτός ο άνθρωπος έχει εμφανισιακά ένα μουστάκι σαν κύριο χαρακτηριστικό δεν φαίνεται σχεδόν ποτέ και θέλει να αφανίσει έναν εχθρό του στο εξωτερικό που έχει το όνομα Emmanuel Goldstein, γιατί τον φοβάται, ενώ το καθεστώς του αφάνισε ολοκληρωτικά εκατομμύρια.

Και όλα αυτά σε έναν κόσμο στον οποίο υπάρχουν άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις αυτή της Αυστρασίας. όπως επίσης και της Αμερικής που συμβολίζουν ουσιαστικά την Αμερική όπως επίσης και την Κίνα στον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ υπάρχει και είναι διαχωρισμός του Νότου, όπως ακριβώς συνέβαινε και στον Ψυχρό Πόλεμο με την Μέση Ανατολή, τους Άραβες, τους μουσουλμάνους, όπως επίσης και τους Αφρικανούς και τα οποία ανταγωνίζονταν οι τρεις παραπάνω Μεγάλες Δυνάμεις για να υποτάξουν.

Αυτός ο δικτάτορος ταυτίζεται με τον Στάλιν που πώς και αυτός ασκούσε μεγάλη προπαγάνδα και εξόντωνέ οποιοδήποτε αντίπαλο του, υπήρχαν παντού αφίσες του στην ΕΣΣΔ, προσωπολατρία, δεν εμφανίζονταν ανοικτά ποτέ δημοσίως στις περισσότερες περιπτώσεις και είχε έναν μεγάλο χθες το εξωτερικό τον οποίο θέλω να εξοντώσει τον Τρόσκι/Lev Davidovich Bronstein  τον οποίο πραγματικά εξόντωσε τελικά στο Μεξικό μέσω ενός πράκτορα.

Όποιος αντιστέκονταν και είχε διαφορετική γνώμη από τον ίδιο, εξαφανίζονταν και εκατομμύρια άνθρωποι της εποχής του μέσω πολλών διαφορετικών εκτελεστών του όπως ακριβώς έκανε στον Β΄ΠΠ και ο Χίτλερ.  

Παράλληλα και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν ως Μεγάλες Δυνάμεις, η Σοβιετική Ένωση, η Αμερική και Κίνα, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την παγκόσμια κυριαρχία στον κόσμο.

[Το Αρχείο Όργουελ στο University College του Λονδίνου περιέχει σημειώσεις χωρίς ημερομηνία για ιδέες που εξελίχθηκαν σε Δεκαεννέα Ογδόντα Τέσσερα . Τα τετράδια κρίθηκε «απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί αργότερα από τον Ιανουάριο του 1.944 μ.Χ.» και «υπάρχει ισχυρή υποψία ότι μέρος του υλικού σε αυτά χρονολογείται από την αρχή του πολέμου».

Σε μια επιστολή του 1.948 μ.Χ., ο Όργουελ ισχυρίζεται ότι «σκέφτηκε για πρώτη φορά [το βιβλίο] το 1.943 μ.Χ.», ενώ σε μια άλλη λέει ότι το σκέφτηκε το 1.944 μ.Χ. και αναφέρει το Συνέδριο της Τεχεράνης του 1.943 μ.Χ. ως έμπνευση:

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να γίνει είναι να Συζητήστε τις συνέπειες της διαίρεσης του κόσμου σε «Ζώνες Επιρροής» (το σκέφτηκα το 1.944 μ.Χ. ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Τεχεράνης), και επιπλέον υποδεικνύοντας, παρωδώντας τους, τις διανοητικές επιπτώσεις του ολοκληρωτισμού». Ο Όργουελ είχε περιοδεύσει στην Αυστρία τον Μάιο του 1.945 μ.Χ. και παρατήρησε ελιγμούς που πίστευε ότι πιθανότατα θα οδηγούσαν σε ξεχωριστές Σοβιετικές και Συμμαχικές Ζώνες Κατοχής.

Τον Ιανουάριο του 1.944 μ.Χ., ο καθηγητής λογοτεχνίας Gleb Struve μύησε τον Orwell στο δυστοπικό μυθιστόρημα του 1.924 μ.Χ. του Yevgeny Zamyatin We. Στην απάντησή του ο Όργουελ εξέφρασε ενδιαφέρον για το είδος και ενημέρωσε τον Στρούβε ότι είχε αρχίσει να γράφει ιδέες για μια δική του, «που μπορεί να γραφτεί αργά ή γρήγορα».

Το 1.946 μ.Χ., ο Όργουελ έγραψε για το δυστοπικό μυθιστόρημα του 1.931 μ.Χ. Brave New World του Aldous Huxley στο άρθρο του "Freedom and Happiness" για την Tribune και σημείωσε ομοιότητες με το We.

Μέχρι εκείνη την στιγμή ο Όργουελ είχε σημειώσει μια κριτική και εμπορική επιτυχία με την πολιτική σάτιρα του 1.945 μ.Χ. Animal Farm, η οποία ανέβασε το προφίλ του. Για μια συνέχεια αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του δυστοπικό έργο (https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four)].

Οπότε θα μπορούσε στην εποχή μας ίσως να εμφανιστεί ένας νέος άντρας όμως όπως ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος και τύραννος στο 1.984 μ.Χ. και δικτάτορας του Τζορτζ Όργουελ και σαν τον Τζόκερ στις γνωστές ταινίες «The Dark Knight», «The Dark Knight Rises» και «Τζόκερ», όπως επίσης και σαν τον Κάσσιαν Άντορ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία μένει επιτυχημένα αυτή την φορά με εκλογές, εξέγερση ή «επανάσταση»/πραξικόπημα σαν αυτό που έκαναν οι μπολσεβίκοι, αλλά και Κόρνιλοφ στην Ρωσία (επιτυχημένο αυτή την φορά και κομμουνιστικό αντί για εθνικιστικό σαν του Κόρνλιφοφ).

Και όπως ακριβώς ο δικτάτορας αυτός στον Μεγάλο Αδερφό, οδήγησε τον κόσμο σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου επιτύχει την παγκόσμια κυριαρχία, έτσι και αυτός ο νέος-κομμουνιστής, είτε αυτός είναι στρατηγός, είτε πολιτικός, υλοποιώντας το σχέδιο που δεν κατάφερε να υλοποιήσει ο Στάλιν εισβάλοντας στην Δυτική Ευρώπη, λίγο πριν το θάνατό του μετά τον Πόλεμο της Κορέας (https://alophx.blogspot.com/2017/05/1953.html).

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.















 

 





 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου