Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΙΚΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ

ΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΙΚΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό ο πρώτος Ψυχρός Πόλεμος (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_75.html, http://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_17.html) ξεκίνησε μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης/ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ το 1.947 μ.Χ., λίγα έτη μετά το τέλος του Β΄ΠΠ, στον οποίο οι δύο αυτοί εχθροί ηταν άλλοτε κοινοί σύμμαχοι κατά των Γερμανών Ναζί.

Στον πόλεμο αυτό, οι μεγάλοι αντίπαλοι ηταν οι δημοκρατικές και ακραία καπιταλιστικές ΗΠΑ και η ακραία κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και στόχος ηταν να καταρρεύσει μέσα από τον κοινό ανταγωνισμό ένας από τους δύο αντιπάλους και να επικρατήσει πλήρως το πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό σύστημα του ενός συνασπισμού.

Η Σοβιετική Ένωση ηταν στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου κατεστραμμένη οικονομικά παρά την νίκη της στον πόλεμο αυτό από τις πολλές καταστροφές που είχε υποστεί σε αυτόν, ενώ οι ΗΠΑ, μέσω του «New Deal», αλλά και της πολεμικής οικονομίας είχαν καταφέρει να απογειώσουν την οικονομία τους, ενώ η ΕΣΣΔ βρίσκονταν σε φάση «οικονομικής ανάρρωσης».

Αντίστοιχα στις μέρες μας, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος 2 ξεκίνησε μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ το 2014 μ.Χ., λίγα έτη μετά το τέλος του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, όπως και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο οι δύο αυτοί εχθροί ηταν άλλοτε κοινοί σύμμαχοι κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html).

Στον νέο αυτό Ψυχρό Πόλεμο αυτό, οι μεγάλοι αντίπαλοι ηταν οι ακραία καπιταλιστικές ΗΠΑ και η Ρωσία/Ευρασιατική Ένωση (http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_65.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/e.html, http://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, http://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_17.html, http://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_29.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_31.html) και στόχος είναι ξανά να καταρρεύσει μέσα από τον κοινό ανταγωνισμό ένας από τους δύο αντιπάλους και να επικρατήσει πλήρως το πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό σύστημα του ενός συνασπισμού.

Η Ρωσία ηταν στις αρχές του τέλους του πρώτου Ψυχρού Πολέμου κατεστραμμένη οικονομικά λόγω της ήττας της στον πόλεμο αυτό από τις πολλές καταστροφές που είχε υποστεί σε αυτόν, ενώ οι ΗΠΑ, μέσω του «New Deal», αλλά και της πολεμικής οικονομίας είχαν καταφέρει να απογειώσουν την οικονομία τους, ενώ η Ρωσία βρίσκονταν σε φάση «οικονομικής ανάρρωσης».

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιδίως κατά την πρώτη δεκαετία του, όπως και στην τελευταία, συνέβησαν πολλές σημαντικές κρίσεις, π.χ. η οι δύο κρίσεις αποκλεισμού του Βερολίνου, η Κρίση των πυραύλων της Κούβας (και πιο πριν η προσπάθεια εισβολής των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων), η Σινοσοβιετική ρήξη, Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι, οι πόλεμοι στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν κ.λ.π.

Αντίστοιχα και κατά την διάρκεια του δευτέρου Ψυχρού Πολέμου, συνέβησαν πολλοί πόλεμοι και μεγάλες κρίσεις μεταξύ Ρωσίας (και Κίνας) και ΗΠΑ, όπως π.χ. ο Α΄ Πόλεμος του Κόλπου και οι πόλεμοι σε Βοσνία και Σερβία (στο κατεχόμενο Σερβικό Κόσοβο).

Όπως και οι Τσετ ενικοί πόλεμοι, ο πόλεμος Ρωσίας και Γεωργίας, οι πόλεμοι σε Συρία (το 2011 μ.Χ.), Ουκρανία (τα έτη 2014 μ.Χ. και 2022 μ.Χ.), η ρήξη ΗΠΑ και πετρομοναρχιών του Κόλπου (π.χ. Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας) και αρκετών κρατών της ΕΕ (με αφορμή τον Β΄ Πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ και τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο-http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html).

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ πέτυχαν την πρωτοκαθεδρία του δολαριού στην γη, με την δημιουργία του πετροδολάριου, το οποίο ηταν αναγκασμένα πια όλα τα κράτη της γης να αγοράζουν για να αγοράζουν πετρέλαιο (http://alophx.blogspot.com/2018/05/1973.html), όπως  και οι υψηλοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες, με την παύση των κανόνων του Μπρέντον Γουντς (http://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_16.html).

Αντίστοιχα στην εποχή μας, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι πέτυχαν την πτώση του πετροδολάριου, με το οποίο εξαγόραζαν ως τώρα οι ΗΠΑ το τεράστιο χρέος τους, όπως και των δασμών των ΗΠΑ και των οικονομικών κυρώσεων σε άλλες χώρες (π.χ. Κίνα, Ρωσία, Ιράν), αφού αποφασίστηκε με τις πετρομοναρχίες, το πετρέλαιο να μην πωλείται αποκλειστικά πια σε δολάρια αλλά σε γούνα, ή στα αλλά εθνικά νομίσματα των κρατών της γης, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την πτώση του κανόνα του δολαριού (http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί έπεισαν να γίνει πτώση των τιμών του πετρελαίου από τους Άραβες και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου με την αύξηση της παραγωγής τους για να πληγούν τα έσοδα της ΕΣΣΔ με την πτώση της τιμής του όπως και έγινε.

Στις μέρες μας αντίθετα κατά την διάρκεια του δευτέρου Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί δεν έπεσαν να γίνει πτώση των τιμών του πετρελαίου από τους Άραβες και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου με την αύξηση της παραγωγής τους για να πληγούν τα έσοδα της Ρωσίας με την πτώση της τιμής του όπως και έγινε, αλλά αντίθετα οι Ρώσοι έπεισαν τους Άραβες να μειώσουν την παραγωγή και να αυξήσουν την τιμή του όπως και έγινε.


Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προέβησαν στο άνοιγμα πολλών πολεμικών μετώπων κατά της ΕΣΣΔ, για να την αποδυναμώσουν οικονομικά και στρατιωτικά, όπως ακριβώς την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούν επιτυχημένα οι Ρώσοι κατά των ΗΠΑ στις μέρες μας (http://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_71.html, http://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_26.html), στην Αφρική (http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html), στην Ασία και αλλού.

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αν και οι Αδέσμευτοι (π.χ. Ινδία και Αίγυπτος) ηταν πλειοψηφικά υπέρ της ΕΣΣΔ, το μεγάλο μέρος κόσμου ηταν υπέρ ΗΠΑ και της δημοκρατίας, ενώ στις μέρες μας, τόσο οι χώρες που αποτελούσαν (και αποτελούν ακόμη) τους Αδέσμευτους, μέσω των BRICS αυτή την φορά, όπως και τα περισσότερα κράτη της γης είναι αυτή την φορά υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας και κατά της Δύσης. 

Οι Ρώσοι πωλούσαν σε πολλά κράτη και της Δύσης, αλλά και όλης της γης σιτηρά τόσο επί Ψυχρού Πολέμου, όπως και στις μέρες μας οι Ρώσοι συνεχίζουν να πουλούν σιτηρά σε πολλά κράτη της γης επιτυχημένα, ενώ παράλληλα τα στεφτούν από την Δύση, η οποία έχει αρχίζει να πεινά και να γονατίζει από την πεινά και οι λαοί της να ξεσηκώνονται.

Αλλά και στο θέμα της ενέργειας, η φτηνή ενέργεια από τους αγωγούς δίνονταν από την ΕΣΣΔ στην Ιταλία και την Γερμανία στον Ψυχρό Πόλεμο και στις μέρες μας και συντέλεσε στην οικονομική τους ανάπτυξη, ενώ με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, δεν παρέχεται πια φτηνή ενέργεια στην Γερμανία και στην Γερμανική ΕΕ, με συνέπεια την ενεργειακή και οικονομική της κατάρρευση και την αγορά πανάκριβου Αμερικανικού LNG, που αργεί πολλές εβδομάδες να φτάσει στην ΕΕ, εφτά φορές πιο ακριβό από το Ρωσικό αέριο και πολύ χαμηλότερης ποιότητας. 

Υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός στην Ασία και στην Αφρική της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ με την πτώση της δυτικής αποικιοκρατίας και παράλληλα υπήρξε άνοδος πολλών φιλοσοβιετικών και φιλολαϊκών κυβερνήσεων και καθεστώτων χρηματοδοτουμένων από κράτη αυτά, ενώ τα ίδια ακριβώς έκαναν και οι ΗΠΑ στις Ηπείρους αυτές, στην Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη με την GLADIO (http://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html, http://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html).

Ακριβώς στις ιδίες περιοχές μέρες μας, ιδίως στην Αφρική, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην Ασία και στην Αφρική της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ με την πτώση της δυτικής νεοαποικιοκρατίας και παράλληλα υπάρχει άνοδος πολλών φιλορωσικών και φιλκινεζικών κυβερνήσεων και καθεστώτων (http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html), όπως τα ίδια ακριβώς έκαναν και οι ΗΠΑ στις Ηπείρους αυτές, στην Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη.

Παράλληλα, την ιδιά περίοδο συνέβησαν η πτώση του κατασκοπευτικού Αμερικανικού U2 στην ΕΕΣΔ, όπως και οι επεμβάσεις των Σοβιετικών για την κατάπνιξη των εγέρσεων σε Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία, όπως και η άνοδος χουντών σε κράτη της Δυτικού συνασπισμού, π.χ. στην Ελλάδα και την Χιλή.

Υπήρξε συμμαχία Ισραήλ και Δύση τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, όπως ακριβώς υπάρχει ίδια συμμαχία και στις μέρες μας και συμμαχία των Αράβων με τους Ρώσους και στον Ψυχρό Πόλεμο και στις μέρες μας.

Και όπως υπήρχε ρήξη των ΗΠΑ και των Αγγλογάλλων με αφορμή του πολέμου Αγγλογάλλων και Ισραήλ κατά Αίγυπτου του Νάσερ (τον Β΄ Αραβοϊσραηλινό πόλεμο-http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html), όπως ακριβώς και στις μέρες μας υπάρχει ρήξη ΗΠΑ και ΕΕ λόγω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς το 2023 μ.Χ.-( http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html), με το Ισραήλ να παίρνει στην εποχή μας τον ρολό του κράτους απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής στον Ψυχρό Πόλεμο (http://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_22.html).

Επίσης, στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ με το πολεμικό διαστημικό πρόγραμμα «Starwars» (σαν την ομώνυμη ταινία) είχαν σαν στόχο αφενός μεν να κάμψουν πυρηνικά τους Ρώσους, όπως και με μία κούρσα πολεμικών, πυρηνικών και διαστημικών εξοπλισμών να τους γονατίσουν οικονομικά, όπως και έγινε, όπως και με τους πολεμικούς εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς και την μαζική εγκατάσταση πυρηνικών οπλών σε όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ κατά της ΕΣΣΔ (όπως και στο Συμφώνου της Βαρσοβίας από την ΕΣΣΔ ως απάντηση).

Στις μέρες μας, η νέα προσπάθεια για ένα νέο πολεμικό διαστημικό πρόγραμμα «Starwars» 2 (σαν την ομώνυμη ταινία) των ΗΠΑ κατά των Ρώσων (επί Τζορτζ Μπους Β΄ του Νεότερου) απέτυχε, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι με αντιδορυφορικά όπλα που αναπτύσσουν έχουν ως στόχο να κάμψουν αυτοί αυτή την φορά τα πυρηνικά Αμερικάνων.

Επιπλέον, με μία πολεμικών, πυρηνικών και διαστημικών κούρσα εξοπλισμών οι Ρωσοκινέζοι προσπαθούν και αυτοί να γονατίσουν οικονομικά τους Αμερικάνους, όπως πιθανότατα και θα γίνει, όπως και με τους πολεμικούς εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς και την μαζική εγκατάσταση πυρηνικών οπλών σε όλα τα συμμαχικά κράτη  της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ, σε απάντηση στα πυρηνικά που τοποθέτησαν οι δυτικοί στα κράτη του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Στον νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι σύμμαχοι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι μέχρι τώρα σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο που οι δύο αυτές χώρες ηταν αντιπάλοι στο μεγάλο μέρος αυτής της σημαντικής ιστορικής περιόδου (http://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_12.html).

Και όπως η πολεμική οικονομία κατά τον Β΄ΠΠ μαζί με την οικονομία του «New Deal» αναζωογόνησε οικονομικά και τεχνολογικά τις ΗΠΑ (με την δοκιμή και νέων οπλών στο Βιετνάμ, όπως και έκαναν και οι Γερμανοί στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και νέων διαστημικών και άλλων τεχνολογιών).

Αντίστοιχα και στις μέρες μας, η πολεμική οικονομία της Ρωσίας λόγω Ρωσοουκρανικού πολέμου αναζωογόνησε οικονομικά και τεχνολογικά την Ρωσία (με την δοκιμή και νέων οπλών στην Ουκρανία, αλλά και νέων διαστημικών και άλλων τεχνολογιών).

Κατά τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αποδυναμώσουν την ΕΣΣΔ με το να χρηματοδοτούν τους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν κατά της ΕΣΣΔ (http://alophx.blogspot.com/2017/09/11092001-isis-13112015.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html) και τους καθολικούς του Λεχ Βαλέσα και του Χάβελ στο Ανατολικό μπλοκ, με την βοήθεια του πάπα της Ρώμης (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html), επιτυχώς.

Αντίθετα στις μέρες μας, οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν την Ρωσία με το να χρηματοδοτούν τους ισλαμιστές στην Συρία κατά της Ρωσίας και τους καθολικούς νεοναζί στην Ουκρανία (http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html), με την βοήθεια του πάπα της Ρώμης (http://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_42.html), ανεπιτυχώς αυτή την φορά.

Και αυτό γιατί οι Ρώσοι τους νίκησαν μαθαίνοντας από τα λάθη τους στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο και νίκησαν τους εχθρούς τους, ενώ παράλληλα και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι χρηματοδότησαν κατά των δυτικών τους εχθρούς τους στην Αφρική, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε μία αντίθεση με όταν οι Αμερικανοί χρηματοδοτούσαν με όπλα, χρήμα και μισθοφόρους το Αφγανιστάν κατά της ΕΣΣΔ.

Η δε υποστήριξη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κατά της ΕΣΣΔ οδήγησε τελικά στην ήττα των Σοβιετικών και στην πολεμική αποδυνάμωση τους, αφού τεράστιο μέρος, άνω του 25% ΑΕΠ, δίνονταν στην πολεμική βιομηχανία και όχι στον λαό της ΕΣΣΔ που πεινούσε.

Και το οικονομικό κραχ και κοινωνικό χάος που ακολούθησε, οδήγησε στην πτώση και την διάλυση της ΕΣΣΔ, όπως και στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ από την KGB και την διάλυση της με την ήττα της από τον Γιέλτσιν, όπως και σε εμφύλιο στα κράτη που την διαδέχτηκαν επί Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν (http://alophx.blogspot.com/2019/11/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_17.html), αλλά και στην άνοδο του Πούτιν στην εξουσία της Ρωσίας (http://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html).

Η δε υποστήριξη των Ρώσων και Κίνας σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Ουκρανία οδήγησε στην ήττα των Αμερικάνων και σε νέα Βιετνάμ των ΗΠΑ (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_15.html) και αποδυνάμωση των Αμερικάνων με το τεράστιο μέρος, άνω του 25% ΑΕΠ των ΗΠΑ δίνεται στην πολεμική βιομηχανία και όχι τον λαό των ΗΠΑ που πεινάει (700 δις δολάρια).

Ένα δε επικείμενο οικονομικό κραχ σαν το 1.929 μ.Χ. στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει και κοινωνικό χάος που θα οδηγήσει στην πτώση και διάλυση των ΗΠΑ και ίσως και με αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του επανεκλεγμένου πιθανότατα Τραμπ από ίσως ξανά από την CIA που θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της από τον Τραμπ, όπως και σε εμφύλιο στις ΗΠΑ, επί νόθου Μπάντεν και πιθανότατα που θα συντελέσει στην επάνοδο του Τραμπ εξουσία (http://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html)

Παράλληλα με την πτώση της ΕΣΣΔ, επηλθε και η διάλυση του Ανατολικού μπλοκ και των οργανισμών στηρίζονταν μέσω της ΕΣΣΔ, δηλαδή της Κόμεκον και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως έγινε επίσης και η αποδυνάμωση του ρουβλιού και μεγάλο οικονομικό κραχ στην Ρωσία.

Παράλληλα με πτώση ΗΠΑ, θα επέλθει η διάλυση όλου του Δυτικού μπλοκ και των οργανισμών που στηρίζονται μέσω της Αμερικής, δηλαδή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και η αποδυνάμωση του δολαριού και μεγάλο οικονομικό κραχ στην Αμερική.

Και όμως στην περίπτωση της νέας αυτής «Κρίσης των πυραύλων της Κούβας 2», την θεση του ηλικιωμένου Χρουστώφ που πήρε όπως και όλοι οι ηγέτες του κομμουνιστικού κόμματος της ΕΣΣΔ την εξουσία μέσω νοθείας και έπεσε από την εξουσία θα έχει πιθανότατα ο ηλικιωμένος νόθος Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει πιθανότατα την ίδια μοίρα και θα αντισταθεί από έναν νέο Αμερικανό Μπρεζνιέφ, τον Τραμπ, ενώ στην περίπτωση αυτή ο Μπάιντεν θα είναι ο Γκορμπατσόφ των ΗΠΑ (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html, http://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post.html), ενώ ο Πούτιν θα είναι ο νικητής και ο Κένεντι της Ρωσίας.

{«Ανυπεράσπιστη η Ευρώπη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με την Ρωσία». Την άποψη πως οι Αμερικανοί θα αφήσουν την Ευρώπη στο έλεος της σε περίπτωση μιας πυρηνικής εμπλοκής με την Μόσχα, εξέφρασε ο Βλαντιμιρ Πούτιν (https://news12.gr/anyperaspisti-i-eyropi-se-periptosi/).

Η Ρωσία πρέπει να παραδώσει στους Χούθι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως απάντηση για την Ουκρανία. Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, δεν άργησε να απαντήσει η Μόσχα (https://romioitispolis.gr/i-rosia-prepei-na-paradosei-stoys-choythi-pyrayloys-megaloy-velinekoys-os-apantisi-gia-tin-oykrania/).΄

Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ – Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο την Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι. Ανησυχία Γαλλίας και ΗΠΑ για τις κινήσεις του υποβρυχίου K-561 Kazan  (https://warnews247.gr/purhnika/h-rwsia-anakoinwnei-apo-to-s-a-tou-ohe-tis-sunepeies-gia-to-nato-anaptuksh-purhnikwn-puraulwn-se-libuh-kouba-kai-benezouela-me-stoxo-th-florinta-ti-lene-oi-galloi/)…

«Η Δύση ετοιμάζει ένα …Ουκρανικό σενάριο για την Μολδαβία!». Να εφαρμόσουν το Ουκρανικό σενάριο και στην Μολδαβία στοχεύουν οι δυτικές χώρες! Αυτό επεσήμανε ο Ισραηλήτικης καταγωγής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Victory» Ilan Shor (Ίλαν Σορ) κατά την διάρκεια μιας συζήτησης για την κατάσταση στην Ευρώπη στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF)-(https://news12.gr/i-dysi-etoimazei-ena-oykraniko-sena/).

[Σύμφωνα με το τρέχον δόγμα των Η.Π.Α., το δόγμα «εκκίνησης με προειδοποίηση», υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος των 6 λεπτών για συζήτηση ή αξιολόγηση της κατάστασης. Οπότε ο Πούτιν κατασκεύασε όπλα καταστροφής των δορυφόρων, πόλεμος των άστρων, ώστε να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού (https://www.triklopodia.gr/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b5/).

Μήπως ήρθε καιρός να σκεφτόμαστε, όπως σκέφτηκαν κάποτε: Οι Κένεντι, ο Μόρο, ο Μιτεράν, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Ούλοφ Πάλμε, ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι ηγέτες, που(ήταν,δήθεν) πράκτορες της Μόσχας και να κινητοποιηθούν οι λαοί, έστω και στο και ένα; Γιατί όπως είπαν οι Νικήτα Χρουστσώφ και ο Τζών Κένεντι:<<Όσοι επιζήσουν από ένα πυρηνικό πόλεμο, οι ζωντανοί, θα ζηλεύουν αυτούς που έχουν πεθάνει!>> (https://www.triklopodia.gr/%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83-ey%cf%81%cf%89%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1-%cf%84/).

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Τα Ρωσικά στρατεύματα μπορούν να φτάσουν στο Κίεβο εάν χρειαστεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το  Κίεβο,  μπορεί να δεχθεί επίθεση, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor. «Νομίζω ότι το ίδιο το Κίεβο μπορεί να βρεθεί, αν όχι υπό πολιορκία, οι Ρώσοι θα επιτεθούν από Βορρά, Ανατολικά και Νότια πολύ γρήγορα», τόνισε ο Douglas McGregor. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/742389/douglas-mcgregor-syntagmatarxis-ipa-ta-rosika-strateymata-boroyn-na-ftasoun-sto-kievo-ean-xreiastei)]}.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανυπεράσπιστη η Ευρώπη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με την Ρωσία». Την άποψη πως οι Αμερικανοί θα αφήσουν την Ευρώπη στο έλεος της σε περίπτωση μιας πυρηνικής εμπλοκής με τη Μόσχα, εξέφρασε ο Βλαντιμιρ Πούτιν. Μιλώντας κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, επεσήμανε χαρακτηριστικά και τα εξής:

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν: Θα εμπλακούν οι Αμερικανοί σε μια τέτοια ανταλλαγή, σε επίπεδο στρατηγικών όπλων, ή όχι; Αμφιβάλλω πολύ. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν και οι δύο καλά ανεπτυγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό των εισερχόμενων πυραύλων, τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεν το έχουν. Με αυτή την έννοια, είναι λίγο πολύ ανυπεράσπιστα», είπε.

«Επιπλέον, τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο ισχυρά από τις βόμβες που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί εναντίον της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Έχουμε πολλές φορές περισσότερα από αυτά  και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί φέρουν τα δικά τους από τις ΗΠΑ, εξακολουθούμε να έχουμε πολλές φορές περισσότερα».

Ο ίδιος έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι «οποιοσδήποτε τέτοιος πόλεμος θα είχε άπειρα θύματα» και υπενθύμισε ότι επί του παρόντος  επιτρέπει τη χρήση ατομικών όπλων μόνο σε περίπτωση απειλών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, κάτι που προς το παρών δεν συμβαίνει. Και η Μόσχα δεν έχει απειλήσει ποτέ με πυρηνικά όπλα στην σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που είναι κακόβουλο κατασκεύασμα ορισμένων δυτικών πολιτικών, πρόσθεσε (https://news12.gr/anyperaspisti-i-eyropi-se-periptosi/).

 

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία και το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan Yasen στην Κούβα! Σε απόσταση βολής από ΗΠΑ! Η Κούβα επιβεβαιώνει την επικείμενη άφιξη τριών ρωσικών πλοίων και ενός πυρηνικού υποβρυχίου σε μια εβδομάδα.

Koυβανική πυραυλική κρίση νο 2. Τρία Ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα φτάσουν στην Αβάνα «την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε δελτίο τύπου αυτή την Πέμπτη, 6 Ιουνίου.

Απαντώντας στις παγκοσμιοποιητικές προκλήσεις κατά μήκος και εντός των συνόρων της, η Ρωσική Ομοσπονδία αποστέλλει ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Kazan Yasen στην Κούβα, μαζί με δύο πολεμικά πλοία. Αναμένεται ότι αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο νέων Ρωσικών οπλικών συστημάτων και «προσωπικού» που σταθμεύουν τόσο στην Κούβα όσο και στην Βενεζουέλα.

Η Κούβα απέχει λιγότερο από 100 μίλια από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Kazan και η φρεγάτα Admiral Gorshkov θα φτάσουν στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα. Το Κουβανικό Υπουργείο Άμυνας: «Αυτή η επίσκεψη πηγάζει από τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ρωσίας και είναι αυστηρά σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες».

Ένα απόσπασμα τεσσάρων πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας Admiral Gorshkov και του πυρηνικού υποβρυχίου Καζάν, θα φτάσει στο λιμάνι της Αβάνας για επίσημη επίσκεψη στις 12-17 Ιουνίου, ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

«Στις 12-17 Ιουνίου 2024 μ.Χ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας από ομάδα τεσσάρων πλοίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ομάδα αποτελείται από τη φρεγάτα The Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης The Nikolay Chiker αναφέρει το TASS.

«Η επίσκεψη αυτή πηγάζει από τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ρωσίας και είναι αυστηρά σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες», επεσήμανε το κουβανικό υπουργείο Άμυνας. «Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως ο ελλιμενισμός τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή». ( σκέτος καθησυχασμός …)

“Κατά την διάρκεια της παραμονής τους, οι Ρώσοι ναυτικοί θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων ευγένειας στον διοικητή του κουβανικού ναυτικού και τον κυβερνήτη της Αβάνας. Θα επισκεφθούν επίσης μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος”, δήλωσε ο κουβανικός στρατός.

“Με την άφιξη στο λιμάνι της Αβάνας, θα εκτοξευθεί χαιρετισμός 21 από ένα από τα πλοία. Μια συστοιχία πυροβολικού των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων στο φρούριο του San Carlos de la Cabana θα εκτοξεύσει έναν χαιρετισμό ως απάντηση.” δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Αύξηση των εντάσεων. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην Καραϊβική αυτό το καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση της άφιξης πολεμικών πλοίων στην Κούβα γίνεται επίσης λιγότερο από 48 ώρες μετά την προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Δύσης. Ενώ δεν απέκλεισε χρήση πυρηνικών!  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε αυτή την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, να παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες που ενδέχεται να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα, εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει την Ρωσία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της.

«Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε τα όπλα μας του ίδιου τύπου σε περιοχές του κόσμου όπου θα χτυπηθούν οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο εναντίον της Ρωσίας», αναρωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρακτορεία ειδήσεων (https://dimpenews.com/2024/06/07/%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%bb/).

 

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία στην Κούβα - Η Κρίση των Πυραύλων και η πυρηνική απειλή. Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που φέρεται να είναι ικανό για πυρηνικά όπλα θα αναγκάσει τη Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που θα καταπλεύσουν στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Ρωσίας να επικαλεστεί την ιστορική μνήμη της Kρίσης των Πυραύλων της Κούβας το 1.962 μ.Χ. και να στείλει μήνυμα στην Δύση, σύμφωνα με κορυφαίο αμερικανικό think tank.

Το υπουργείο των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων της Κούβας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τέσσερα σκάφη του Ρωσικού βόρειου στόλου θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας μεταξύ 12-17 Ιουνίου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «πιθανότατα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επίκλησης της ιστορικής μνήμης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, ως μέρος της εκστρατείας αντανακλαστικού ελέγχου της Ρωσίας για την ενθάρρυνση της αυτοαποτροπής των ΗΠΑ».

Το Reuters μετέδωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως τα ρωσικά πλοία μπορεί επίσης να σταματήσουν στη Βενεζουέλα σε απροσδιόριστη ημερομηνία το καλοκαίρι του 2024 μ.Χ. Που στοχεύει η Ρωσία. Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλίσει την Ρωσική ναυτική παρουσία σε «επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές της μακρινής ωκεάνιας ζώνης».

Πρόκειται για τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο πυραυλοκίνητο υποβρύχιο Kazan, το πετρελαιοφόρο αναπλήρωσης Academic Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.

«Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το Admiral Gorshkov μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, τους οποίους το Κρεμλίνο έχει διαφημίσει ως ικανούς να μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή», ανέφερε το ISW, αν και οι Κουβανοί ισχυρίστηκαν συγκεκριμένα ότι κανένα από τα σκάφη δεν κάνει κάτι τέτοιο.

«Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που φέρεται να είναι ικανό για πυρηνικά όπλα θα αναγκάσει την Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή», πρόσθεσε.

«Το Κρεμλίνο πιθανότατα συντόνισε την ανακοίνωση των λιμενικών επισκέψεων του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Κούβα με τις απειλές του Putin να παράσχει ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς σε απροσδιόριστους φορείς για πλήγματα κατά της Δύσης, καθώς και οι δύο δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν φόβο στην Δύση» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/741954/i-rosia-stelnei-polemika-ploia-stin-koyva-i-krisi-ton-pyraylon-kai-i-pyriniki-apeili).

 

Απειλές Rubio (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Η Κούβα θα υποστεί βαριές συνέπειες εάν επιτρέψει Ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνέπειες από τον Joe Biden» διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από την Φλόριντα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Marco Rubio πιστεύει ότι η Κούβα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες από την δήθεν «Αμερικανική κυβέρνηση» εάν πλοία του ρωσικού ναυτικού εισέλθουν στο λιμάνι της, όπως διεμήνυσε από το Χ.

«Τα ρωσικά υποβρύχια ικανά να φέρουν πυρηνικούς πυραύλους δεν έχουν επιχειρήσει στην Καραϊβική για περισσότερα από 30 χρόνια. Επομένως, εάν το καθεστώς στην Κούβα αποφασίσει να επιτρέψει σε κάποιο εξ αυτών να εισέλθει σε ένα λιμάνι μόλις 144 χιλόμετρα από τις ακτές μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνέπειες από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από τη Φλόριντα.

Νωρίτερα, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας ανακοίνωσαν ότι ομάδα πλοίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού θα φτάσει για επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας στις 12 Ιουνίου.

Πρόσθεσαν ότι πρόκειται για τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker. Η δήλωση τονίζει ότι «κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα» και ως εκ τούτου η παραμονή τους «δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή».

Στις 5 Ιουνίου, το Associated Press ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αναμένει τα ρωσικά πλοία να φτάσουν στην Καραϊβική το καλοκαίρι για να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις. Όπως μετέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο, θα φτάσουν στην περιοχή «τις επόμενες εβδομάδες».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ρωσικά πλοία ενδέχεται να εισέλθουν στα λιμάνια της Κούβας, αλλά και σε αυτά της Βενεζουέλας. Ο Λευκός Οίκος, το State Department και το Πεντάγωνο δεν έχουν σχολιάσει ακόμη επισήμως την άφιξη των Ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αβάνα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/741892/apeiles-rubio-gerousiastis-ipa-i-koyva-tha-ypostei-varies-synepeies-ean-epitrepsei-rosika-polemika-ploia-sta-limania-tis).

 

Η Ρωσία πρέπει να παραδώσει στους Χούθι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως απάντηση για την Ουκρανία. Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, δεν άργησε να απαντήσει η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε, επίσημα, σήμερα, ότι «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες» οι αποφάσεις των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που προμηθεύονται στο Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρώτησε γιατί κάποιος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να προμηθεύει τέτοια όπλα που χρησιμοποιούνται για επίθεση σε Ρωσικό έδαφος, αλλά ότι η Ρωσία δεν έχει το ίδιο δικαίωμα να προμηθεύει την ίδια κατηγορία όπλων σε δυνάμεις που χτυπούν ευαίσθητα αντικείμενα σε άλλες περιοχές του κόσμου καθώς το κάνουν αυτό κατά της Ρωσίας;

Ασύμμετρη απάντηση… «Οπότε η απάντηση θα μπορούσε να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε αυτό», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν σε δυτικούς στρατηγούς. Προφανώς, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θα έκανε μια τέτοια δημόσια δήλωση εάν η Ρωσική πλευρά δεν είχε ήδη μια περίπλοκη στρατηγική για αυτού του είδους την απάντηση στην Δύση.

«Εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει την Ρωσία με πυραύλους όπως «Storm Shadow» ή «Atakms», η Ρωσία θα αυξήσει την αεράμυνα της. Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουν οι χώρες που εμπλέκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Ακόμη και πριν από αυτή την δήλωση του Πούτιν, αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές άφησαν να εννοηθεί το ενδεχόμενο τα Ρωσικά «Ισκάντερ» να βρεθούν ξαφνικά στην άμμο της ερήμου στην Αραβική Χερσόνησο.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οι Χούθι ή κάποιοι στρατιωτικοί σχηματισμοί όπως η ‘Χεζμπολάχ’ αποκτούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με τους οποίους μπορούν να στοχεύουν Αμερικανικά, αγγλικά ή γαλλικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία Αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση, βάση, πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν θα ήταν ασφαλή στην Μέση Ανατολή.

%CE%A7%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%80%CF%80%CF%80%CE%B3%CF%833dcj2

«Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι οι συνέπειες από τα δυτικά κράτη που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία για επιθέσεις στην Ρωσία «θα υπάρξουν σίγουρα». Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε πιθανές «ασύμμετρες» προμήθειες όπλων από τη Ρωσία σε αντιπάλους των δυτικών χωρών», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα(rbc)

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πιθανή παράδοση ρωσικών όπλων υψηλής ακρίβειας σε άλλες χώρες δίνει μια ιδέα για τις αναπόφευκτες συνέπειες της παράδοσης τέτοιων όπλων στην Δύση στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δήλωση, η οποία δηλώνει πολύ ξεκάθαρα ότι η προμήθεια όπλων που θα μας στοχοποιήσουν δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες και αυτές οι συνέπειες σίγουρα θα υπάρξουν», είπε ο Πεσκόφ και διευκρίνισε ότι όλα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία διευκρίνιση.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση των πυραύλων τους για επιθέσεις στην Ρωσία, η Γερμανία έκανε το ίδιο. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που υπαινίχθηκε μια τέτοια απόφαση, αλλά η δήλωση του υπουργού της ανακλήθηκε λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της.

Από την άλλη, η Ρωσία αρχίζει να κάνει παρόμοιες κινήσεις που εδώ και χρόνια κάνει η συμμαχία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της. Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική αυτό το καλοκαίρι, με προγραμματισμένες στάσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, ανέφερε το Reuters.  Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήταν αδιανόητο για τη Ρωσία και τους συμμάχους της να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στις προσεγγίσεις προς ή κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι οι αμέτρητες και συχνά παράλογες τακτικές των στρατηγών του ΝΑΤΟ λαμβάνουν απάντηση στα νερά της Καραϊβικής. Το αν η «Ρωσική απάντηση» θα φανεί σύντομα στον Περσικό Κόλπο φαίνεται να εξαρτάται από τους πύραυλους που θα εκτοξευθούν από την Ουκρανία στο Ρωσικό έδαφος (https://romioitispolis.gr/i-rosia-prepei-na-paradosei-stoys-choythi-pyrayloys-megaloy-velinekoys-os-apantisi-gia-tin-oykrania/).

 

Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ – Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο την Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι. Ανησυχία Γαλλίας και ΗΠΑ για τις κινήσεις του υποβρυχίου K-561 Kazan.

Η Ρωσία συγκαλεί στις 14 Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να παραδώσει τελεσίγραφο προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και να ανακοινώσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα ΝΑΤΟϊκά κράτη από την χρήση Δυτικών όπλων εναντίον στόχων στην Ρωσική ενδοχώρα. Πριν λίγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, επανέλαβε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να δώσει όπλα σε χώρες-εχθρούς της Δύσης.

Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προμηθεύει με όπλα μεγάλης εμβέλειας ορισμένες χώρες ως απάντηση στην προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

“Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προμηθεύει με όπλα μεγάλης εμβέλειας όχι μόνο ορισμένες χώρες, αλλά και δομές/οργανώσεις που υφίστανται πίεση από τις χώρες του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν το έχει κάνει αυτό, αλλά η κατάλληλη απόφαση μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή.

Δεν παραδίδουμε ακόμα. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να το κάνουμε” είπε ο Ρώσος ηγέτης. Η Ρωσία θα παραδώσει πυρηνικά όπλα στους εχθρούς των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ; Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε ΗΠΑ και Γαλλία η ρήση του Β.Πούτιν για “εξαγωγή πυρηνικών όπλων” η οποία συμπίπτει με την αποστολή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen-M και άλλων πολεμικών πλοίων στην Κούβα.

Ξένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Β.Πούτιν για το συγκεκριμένο θέμα. “Δεν εξάγουμε πυρηνικά όπλα ακόμη αλλά έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε” απάντησε ο Β.Πούτιν. Ο αρχηγός του Ρωσικού κράτους υπενθύμισε ότι ο πρώτος που μίλησε για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής δεν ήταν η Μόσχα, αλλά το Λονδίνο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέκλεισε να γίνουν αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας, τονίζοντας ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους συμμάχους των ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα έρθει να διασώσει την Ευρώπη σε περίπτωση ανταλλαγής πυρηνικών χτυπημάτων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των πυρηνικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Μεγάλη ανησυχία στη Γαλλία -Ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Κούβα, Βενεζουέλα και Λιβύη. Τα κορυφαία γαλλικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με την αποστολή των Ρωσικών πολεμικών πλοίων και ειδικά του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen M στην Κούβα.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι «Μπορούμε να ξαναζήσουμε την κρίση της Κούβας (Καραϊβικής) και αναφέρουν πιθανές τοποθεσίες για την τοποθέτηση ρωσικών «όπλων αντιποίνων» (σσ πυρηνικών). Το κορυφαίο γαλλικό ΜΜΕ Zone Militaire, κάνει λόγο για πιθανή ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων Iskander-M με πυρηνικές κεφαλές και σε άλλες χώρες εκτός από την Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη Λιβύη, ή τουλάχιστον στο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν «όπλα αντιποίνων». Τον Χ.Χαφτάρ έχει συναντήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yunus-Bek Yevkurov τέσσερις φορές από τον Αύγουστο του 2023 μ.Χ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα σκοπεύει να εγκαταστήσει ναυτικές βάσεις στο Τομπρούκ ή την Βεγγάζη. “Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως χρειαστεί να ξαναζήσουν την κρίση των πυραύλων της Κούβας όπως το 1.962 μ.Χ.” αναφέρουν οι Γάλλοι υπονοώντας την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο νησί.

Στην Λατινική Αμερική, η Ρωσία θα μπορούσε να βασιστεί στην Βενεζουέλα. Υπάρχει ενεργή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών, όπως αποδεικνύεται από την αποστολή δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 στο Καράκας το 2019 μ.Χ. Επιπλέον,  η χερσόνησος της Παραγκουάνα θα μπορούσε να φιλοξενήσει πυραύλους με επαρκή εμβέλεια για να απειλήσουν την Φλόριντα.

“Μένει να δούμε τι θα κάνουν αυτά τα ρωσικά πλοία τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μήνες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναμένει να συμμετάσχουν σε ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στην περιοχή, τόσο στην Κούβα όσο και στην Βενεζουέλα. Ασκήσεις που θα μπορούσαν αναμφίβολα να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 «Blackjack»” καταλήγουν οι Γάλλοι αναλυτές.

Βολές έξω από την Αλάσκα; Oι Γάλλοι υπενθυμίζουν το συμβάν του 2020 μ.Χ. Τότε ένας ρωσικός στολίσκος συμμετείχε στις ασκήσεις «Ocean Shield» στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Η άσκηση κορυφώθηκε με την εκτόξευση δύο πυραύλων: Ενός P-700 από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κ-186 Omsk και ενός P-1000 «Vulkan» από το καταδρομικό Varyag.

Ο P-700 μπορεί να οπλιστεί και με πυρηνική κεφαλή. Η παρουσία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen-M, K-561 Kazan, θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Αμερικανούς για τουλάχιστον δύο λόγους:

Όπως επισημαίνουν τακτικά οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, τα Ρωσικά υποβρύχια έχουν συχνά «απρόβλεπτη» συμπεριφορά και η κατηγορία Yasen-M είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι Γάλλοι ανησυχούν (https://warnews247.gr/purhnika/h-rwsia-anakoinwnei-apo-to-s-a-tou-ohe-tis-sunepeies-gia-to-nato-anaptuksh-purhnikwn-puraulwn-se-libuh-kouba-kai-benezouela-me-stoxo-th-florinta-ti-lene-oi-galloi/)…

 

«Η Δύση ετοιμάζει ένα …Ουκρανικό σενάριο για την Μολδαβία!». Να εφαρμόσουν το Ουκρανικό σενάριο και στην Μολδαβία στοχεύουν οι δυτικές χώρες! Αυτό επεσήμανε ο Ισραηλήτικης καταγωγής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Victory» Ilan Shor (Ίλαν Σορ) κατά την διάρκεια μιας συζήτησης για την κατάσταση στην Ευρώπη στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

Σύμφωνα με τα όσα είπε, «το σενάριο αυτό προβλέπει μια  επιθετικότητα κατά της Υπερδνειστερίας και προμήθεια όπλων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Η Δύση έχει συνηθίσει να επιτυγχάνει τους δικούς της στόχους εξωτερικής πολιτικής μέσω των χεριών άλλων. Η μοίρα των πολιτών της Μολδαβίας και της Ουκρανίας είναι αδιάφορη για τις πολιτικές ελίτ των χωρών του ΝΑΤΟ».

«Δεν αποκλείουμε να ετοιμάζεται ένα ουκρανικό σενάριο στο έδαφος της Μολδαβίας  Σημείωσε ο Σορ. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση «ανομίας» από την πλευρά του Κισινάου, η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να βγάλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους. Αυτή τη στιγμή, το ερώτημα αφορά το μέλλον της Μολδαβίας και χρειάζεται αποφασιστική δράση».

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός παραπονέθηκε ότι ήταν δύσκολο για το πολιτικό μπλοκ Pobeda να μεταφέρει την ατζέντα του στον πληθυσμό, καθώς οι επίσημες αρχές εμπόδισαν τη μετάδοση 13 καναλιών που παρείχαν την ευκαιρία να εκφράσουν πολιτικές απόψεις.

Ταυτόχρονα, ο αντιπολιτευόμενος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Μολδαβικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ουκρανίας και δεν θα ψηφίσει στις 20 Οκτωβρίου υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας. Νωρίτερα, ο Ilan Shor ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες έστειλαν όπλα συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Μολδαβία (https://news12.gr/i-dysi-etoimazei-ena-oykraniko-sena/).


Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Τα Ρωσικά στρατεύματα μπορούν να φτάσουν στο Κίεβο εάν χρειαστεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το  Κίεβο,  μπορεί να δεχθεί επίθεση, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor. «Νομίζω ότι το ίδιο το Κίεβο μπορεί να βρεθεί, αν όχι υπό πολιορκία, οι Ρώσοι θα επιτεθούν από Βορρά, Ανατολικά και Νότια πολύ γρήγορα», τόνισε ο Douglas McGregor. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor.

«Θα μάθουμε περισσότερα όταν ο Zelensky και η γενναία μικρή ομάδα φίλων του μαζέψουν τα χρήματά τους σε αεροπλάνο, τρένο ή οτιδήποτε άλλο και προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor. Την ίδια στιγμή, ο πρώην στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι η Δύση δεν μπορεί να συγκρατήσει ή να διαχειριστεί αυτή την καταστροφή, επομένως είναι απαραίτητο να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Η Δύση κάνει λάθος δεν είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα ηττηθεί. Οι δυτικές χώρες κάνουν λάθος πιστεύοντας ότι μπορούν να αντισταθούν στην Ρωσία σε περίπτωση πολέμου, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και απόστρατος συνταγματάρχης Douglas McGregor.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια υπόθεση ότι θα χτυπήσουμε τους Ρώσους και οι Ρώσοι θα είναι τόσο φοβισμένοι και σοκαρισμένοι που θα τρέξουν μακριά ή κάτι τέτοιο. Δεν έχω ιδέα τι έχουν στο μυαλό τους αυτοί που υποστηρίζουν τέτοια πράγματα, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει.

Η Δύση δεν είναι έτοιμη για πόλεμο», τόνισε ο Douglas McGregor. Οι δυτικές στρατιωτικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό, είπε ο συνταγματάρχης. Δεν έχουν εργοστάσια για την παραγωγή πυρομαχικών και εξοπλισμού, εξήγησε ο Douglas McGregor.

«Δεν έχουμε την ικανότητα επισκευής να μετακινήσουμε εξοπλισμό, εξαρτόμαστε από έναν πολύ μικρό αριθμό σιδηροδρομικών κόμβων που βγαίνουν από την Γερμανία και έναν μικρό αριθμό λιμανιών, και δεν βλέπω τίποτα από αυτά να βελτιώνεται γρήγορα αυτά τα λιμάνια είναι σαν και τα αεροδρόμια μπορούν να δεχθούν επίθεση και θα καταστραφούν αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε ο Douglas McGregor. Επίσης πιστεύει ότι για αυτούς τους λόγους το ΝΑΤΟ είναι καταδικασμένο.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τώρα δεν γίνεται λόγος για συνοχή εντός των στρατευμάτων της συμμαχίας: ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον πολύ αδύναμος, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην ίδια κακή κατάσταση. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μια τραγωδία, πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος», κατέληξε ο συνταγματάρχης (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/742389/douglas-mcgregor-syntagmatarxis-ipa-ta-rosika-strateymata-boroyn-na-ftasoun-sto-kievo-ean-xreiastei).


Έρχεται πόλεμος- Η Ρωσία απελευθέρωσε το εμπόριο χρυσού-κάθε υπήκοος μπορεί να αγοράσει ένα γραμμάριο χρυσού για 5.200 ρούβλια. Όλοι περιμένουν να σκάσει η φούσκα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ.

Η Ρωσική οικονομία σημείωσε πρωτοφανή ανάπτυξη 3,6% το 2023 μ.Χ. με φόντο περισσότερες από 16.000 κυρώσεις, καθώς και τεράστιες δαπάνες για την διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία. Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% ακόμη το 2024 μ.Χ., σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Ρωσία μπόρεσε να το πετύχει αυτό με την βοήθεια της “στρατηγικής χρυσού” της, ανέφερε ο ιστότοπος The Conversation.com.

Η στρατηγική αφορά την σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό και την απελευθέρωση του εμπορίου χρυσού. Στις αρχές του 2022 μ.Χ., η Ρωσία έκανε μια έξυπνη κίνηση και συνέδεσε το ρούβλι με το χρυσό στις συναλλαγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσική κυβέρνηση απελευθέρωσε επίσης το εμπόριο χρυσού, έτσι τώρα κάθε Ρώσος υπήκοος μπορεί να αγοράσει ένα γραμμάριο χρυσού για 5.200 ρούβλια και στη συνέχεια να τον πουλήσει, για παράδειγμα, στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, αυτό κατέστησε δυνατή την ενίσχυση του Ρωσικού ρουβλίου, την σταθεροποίηση του πληθωρισμού και τη μετάβαση στον κανόνα χρυσού του ρουβλίου, προκειμένου να γίνει αξιόπιστη αντικατάσταση του χρυσού σε σταθερό επιτόκιο. Είναι κοινό μυστικό ότι οποιοδήποτε νόμισμα υποστηρίζεται από χρυσό είναι πιο σταθερό και ισχυρό

Άλλοι συνασπισμοί, τόσο εντός όσο και εκτός BRICS, SCO – άρχισαν να συναλλάσσονται με την Ρωσία σε ρούβλια. Μέχρι σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει συγκεντρώσει, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του πληθυσμού, ένα τεράστιο ποσό αποθεμάτων χρυσού (2,36 χιλιάδες τόνοι το 2023 μ.Χ.).

Το Ρωσικό τραπεζικό σύστημα επέζησε εύκολα από την κρίση και κράτησε το ρούβλι στην ζωή. Κανείς δεν έσπευσε να ανταλλάξει ρούβλια με άλλο νόμισμα. Αντίθετα, ο Ρωσικός πληθυσμός αυξάνει τις καταθέσεις σε ρούβλια. Ο χρυσός θα επιτρέψει στην Ρωσία να επιβιώσει από έναν παγκόσμιο πόλεμο

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού με 324,7 τόνους το 2023 μ.Χ., με την Κίνα να παίρνει το προβάδισμα με 374 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή χρυσού κατά τέσσερα τοις εκατό ετησίως πριν από το 2026 μ.Χ. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές στη Δύση προτείνουν κυρώσεις για την αγορά Ρωσικού χρυσού, αλλά η εμπειρία της Ουγκάντα δείχνει ότι οι εξαγωγές χρυσού από αυτή την χώρα είχαν δεκαπλασιαστεί το 2023 μ.Χ. παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ.

Ο χρυσός είναι το μόνο στοιχείο που παρέχει εγγύηση ενάντια στην οικονομική αναταραχή σε έναν ταραγμένο κόσμο. Το 2023 μ.Χ., χρυσός αξίας 110,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισήλθε στα θησαυροφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Το 2022 μ.Χ., οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περίπου 1.073 τόνους χρυσού. Ο χρυσός θα αυξηθεί, δηλώνουν Αμερικανοί αναλυτές, που  προβλέπουν ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην  γεωπολιτική αβεβαιότητα του πλανήτη.

Όλοι περιμένουν να σκάσει η φούσκα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ (34 τρισεκατομμύρια δολάρια).Μόλις το χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίσει να καταρρέει λόγω των υψηλών επιτοκίων, οι επενδυτές θα “πετάξουν” τα ομόλογα και τις μετοχές τους και θα αγοράσουν χρυσό, προκαλώντας έτσι άνοδο στις τιμές του χρυσού.

“Όταν συμβεί αυτό, το δολάριο ΗΠΑ θα γίνει περιφερειακό νόμισμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν σε περιφερειακή δύναμη”, καταλήγει το άρθρο. Το θέμα είναι τι πράττει η Ελλάδα για το ενδεχόμενο ενός κραχ από τις ΗΠΑ ή ενός παγκόσμιου πολέμου λόγω της Ουκρανίας (https://www.triklopodia.gr/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b5/);


Μας σέρνουν σε παγκόσμια αιματοχυσία!

Οι Financial Times πριν απο λίγο αποκάλυψαν ότι οι παγκόσμιες αμυντικές εταιρείες «προσλαμβάνουν εργαζομένους με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου»! Η αναφορά αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος θεώρησε μία γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη, θέμα λίγων μηνών.

Αλλά και η αναφορά της εφημερίδας είναι απολύτως στοχευμένη: Την εποχή του ψυχρού πολέμου, ολόκληρη η Δύση ετοιμαζόταν για παγκόσμιο πόλεμο με το Ανατολικό μπλοκ. Ήταν δηλαδή η εποχή με τον υψηλότερο ρυθμό παραγωγής οπλικών συστημάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Επιστρέψαμε κοινώς στις ίδιες μαύρες εποχές με την παγκόσμια ειρήνη να κρέμεται από μία κλωστή και με ανύπαρκτους ηγέτες να θέλουν να βάλουν την Χιτλερική στολή και να βαδίσουν προς τη Μόσχα, σε μία νέα επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (https://www.triklopodia.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%87%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1/)…


Σε 5’… στην Ουάσινγκτον – Το μήνυμα του Putin σε ΗΠΑ, Βρετανία: Ο φόβος επέστρεψε, γνωρίζουμε τα τρωτά σημεία. Το καθήκον του Ρωσικού στολίσκου ήταν διαφορετικό: να δείξει τα τρωτά σημεία της Αγγλοσαξονικής αντιπυραυλικής άμυνας.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος Putin προσέφερε στην Δύση όρους ειρήνης στην Ουκρανία, ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 180 χιλιομέτρων από τις ακτές της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Το μήνυμα διαβάστηκε γρήγορα και πολύ καλά.

Πανικός στους Βρετανούς. Αυτοί που πανικοβλήθηκαν πρώτοι ήταν οι Βρετανοί. Όταν η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης του ρωσικού Ναυτικού Nikolai Chiker πέρασαν τις Βρετανικές Νήσους στις 5 Ιουνίου, οι πληροφορίες πέρασαν αμέσως στο αρχηγείο του βρετανικού ναυτικού στο Northwood.

Και από εκεί ειδοποίησαν άμεσα τον πρωθυπουργό, Rishi Sunak, ο οποίος συναντήθηκε εσπευσμένα με τον υπουργό Άμυνας, Grant Shapps. Εκπρόσωπος του αρχηγείου του Northwood κατήγγειλε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία σύχναζαν στις βρετανικές ακτές «σε αναζήτηση των ευάλωτων σημείων μας».

Τα βρετανικά ταμπλόιντ άρχισαν να θρηνούν για τη ρωσική απειλή, υπενθυμίζοντας ότι τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen M (η κλάση Καζάν ανήκει σε αυτή την κατηγορία) θεωρούνται «τα πιο θανατηφόρα υποβρύχια στον κόσμο».

Σε απόσταση αναπνοής από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Στην συνέχεια τα ρωσικά πλοία προχώρησαν στον Ατλαντικό και πέρασαν 25 μίλια από την Ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν τα Ρωσικά πλοία.

Μέχρι τις 12 Ιουνίου, η φρεγάτα Admiral Gorshkov και το υποβρύχιο Kazan ασκούνταν στην χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας και σε μέτρα αεράμυνας στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Και την Ημέρα της Ρωσίας, ο ρωσικός στολίσκος στάθμευσε στην Αβάνα στην Κούβα.

Μια σειρά από περίεργους έκαναν ουρά για να δουν την φρεγάτα Admiral Gorshkov. Ο κόσμος έβγαλε selfies, φωτογράφισε το πλοίο, οι Ρωσικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό και ο Ρωσικός ύμνος ακούστηκε.

Αυτή ακριβώς την ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Rodriguez Parrilla συναντιόταν στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του, Sergei Lavrov και εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με το μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Καμία απειλή. Η Μόσχα είχε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία απειλή από τους ελιγμούς των Ρωσικών πλοίων κοντά στα αμερικανικά σύνορα. Πρόκειται για ασκήσεις ρουτίνας που η Ρωσία, ως η μεγαλύτερη θαλάσσια δύναμη, πραγματοποιεί τακτικά σε διάφορες περιοχές των ωκεανών του κόσμου.

Ήταν σαφές στους Δυτικούς πολιτικούς ότι ο σκοπός αυτής της αποστολής δεν ήταν να χτυπήσει. Το καθήκον του Ρωσικού στολίσκου ήταν διαφορετικό: να δείξει τα τρωτά σημεία της αγγλοσαξονικής αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό εξηγεί τη νευρική αντίδραση των Βρετανών και των Αμερικανών.

Επέστρεψε ο φόβος. Το γεγονός είναι ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σταμάτησαν εντελώς να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα μιας πραγματικής πυρηνικής αντιπαράθεσης με έναν εχθρό παρόμοιας ισχύος. Σε γενικές γραμμές, δεν φοβήθηκαν ότι κάποιος θα τους επιτεθεί σοβαρά.

Οι Βρετανοί μόλις είχαν αναθεωρήσει τα συστήματα της πυραυλικής άμυνας τους, συνειδητοποίησαν ότι το νησί τους ήταν πρακτικά απροστάτευτο από σύγχρονους πυραύλους και άρχισαν πανικόβλητοι να ζητούν τη δημιουργία κάτι ανάλογου με τον ισραηλινό θόλο «Iron Dome».

Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν τα χρήματα για αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ο θρυλικός Iron Dome δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς από την περσινή επίθεση της Hamas που πραγματοποιήθηκε από φτηνά drones και εγχώριους πυραύλους.

Τρύπια η άμυνα των Αμερικάνων. Τι γίνεται με τις δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ; Άλλωστε, η δημοφιλής μυθολογία λέει ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «τα πιο σούπερ», όπως το έθεσε ο Πρόεδρος Trump.

Ωστόσο, ο ίδιος ο στρατός των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι η αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα, του πολυδιαφημισμένου αμερικανικού στρατηγικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας GMD (Ground-Based Missile Defense) είναι μόνο 50%.

Υπάρχουν 44 συγκροτήματα GMD στην Αλάσκα και μόνο τέσσερα στην Καλιφόρνια, στα Νότια σύνορα της χώρας. Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύχθηκαν σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν υπερηχητικοί πύραυλοι. Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα διαθέτουν πλήρες φάσμα υπερηχητικών πυραύλων.

Τόσο η φρεγάτα Admiral Gorshkov όσο και το υποβρύχιο Kazan είναι φορείς ατομικών όπλων, αλλά οι υπερηχητικοί πύραυλοι Zircons μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς πυρηνική πλήρωση – η πιθανότητα αναχαίτισής τους από τους Αμερικανούς είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους Βρετανούς. Σε 5 λεπτά στην Ουάσινγκτον. Φυσικά, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή, αλλά μόνο μια υπενθύμιση στους… αντισυμβαλλομένους της Ρωσίας, με τι έχουν να κάνουν.

Είναι προφανές πως η Ρωσία αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποκαρδιωμένη χώρα της δεκαετίας του 1.990 μ.Χ. Η Ρωσία έχει κάθε ευκαιρία να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική – διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική.

Εάν η ισορροπία δυνάμεων είναι ασαφής για τους Δυτικούς πολιτικούς, τότε ίσως ο αμερικανικός και βρετανικός στρατός θα είναι σε θέση να εξηγήσουν ξεκάθαρα στους ανωτέρους τους τι απειλεί τις χώρες τους σε περίπτωση μιας πλήρους, ευρείας κλίμακας σύγκρουση με την Ρωσία.

Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Gilbert Doctorow εξηγεί: «Στέλνοντας Ρωσικά πλοία στην Καραϊβική, ο Putin κάνει μια άμεση δήλωση στην Δύση: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήσουν τους πυραύλους τους σε απόσταση δέκα έως είκοσι λεπτών πτήσης από Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, τότε … «η Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει τις κεφαλές της στην Καραϊβική, μια πτήση πέντε έως δέκα λεπτών έως την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν χρόνο να αντεπιτεθούν και αυτοί οι πύραυλοι θα είναι αδύνατο να σταματήσουν» (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%ce%b5-5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b3%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-putin/).



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου