Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστός στην εποχή μας υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες μεταξύ των πολέμων που ηταν μέρος εθνότητες ενός πολυεθνικού κράτους που ήταν ενωμένο λόγω των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ τους και με την βία, ενώ στους πολέμους αυτούς έλαβαν μέρος οι Μεγάλες Δυνάμεις και προκάλεσαν τη διάλυση ή προκτατεροποίηση των κρατών αυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός κράτους αυτού του είδους, ήταν η Βοσνία, η οποία αποτελούνταν από 3 εθνότητες, τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους μουσουλμάνους, η οποία ήταν ενωμένη αρχικά ως μέρος του κράτους της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας.

 Όμως με την εμπλοκή αρχικά τον Γερμανών και στην συνέχεια των Ιταλών και του πάπα της Ρώμης που πρώτοι αναγνώρισαν την ανεξαρτησία των Κροατών, των Σλοβένων και των Βοσνίων, ακολουθήσαν οι Αμερικανοί και η όλοι οι δυτικοί τους ακολούθησαν και μπλέχτηκαν στον πόλεμο μεταξύ αυτών των εθνοτήτων και ενάντια στους Σέρβους.

Φυσικά εννοείται ότι δεν ήταν μόνο οι Αμερικανοί που ενεπλάκησαν να σε αυτό τον πόλεμο, αλλά επίσης και πολλές ισλαμικές χώρες, όπως λόγο χάρη η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Πακιστάν, το Ιράν κ.λ.π. και αυτοί  ενάντια στους Σέρβους και διέπραξαν πάρα πολλές σφαγές.

 Σε απάντηση όλων αυτών, ήρθαν στην πλευρά των Σέρβων οι Ρώσοι και πολλά Ορθόδοξα κράτη της Βαλκανικής και πολέμησαν και αυτά σαν εθελοντές ενάντια στους δυτικούς και τους ισλαμιστές συμμάχους τους.

Ο πόλεμος της Βοσνίας (https://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_80.html, https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_10.html), κράτησε αρκετά χρόνια με εκατέρωθέν σφαγές από όλες τις πλευρές και στο τέλος σταμάτησε με την ενεργή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, του οποίου τα μέλη βομβάρδισαν τους  Σέρβους και τους Σερβοβόσνιους και τους ανάγκασαν στο τέλος να δεχτούν μία ανακωχή.

 Με την εξέλιξη αυτή, στην ουσία το κράτους της Βοσνίας το οποίο έγινε ένα δυτικό προτεκτοράτο, στο οποίο και τρεις πλευρές και έθνη που το αποτελούνταν μπορούσαν να εμπλακούν και να θέσουν βέτο στην εξουσία και σε όλες τις αποφάσεις και έτσι αυτό το «κράτος» δεν μπορούσε να λειτουργήσει, όπως ακριβώς συνέβη και με την πάντα Ελληνική Κύπρο μας μετά την αγώνα της ανεξαρτησίας της, κάτι που την είχε καταστήσει στην ουσία ένα προτεκτοράτο της Δύσης (Αμερικάνων, Βρετανών, των τούρκων και των δυτικών).

Όμως αυτό είναι στο σκηνικό που έγινε στην Βοσνία μεταξύ των τριών εθνοτήτων που προαναφέρθηκαν, συνέβη σχεδόν πανομοιότυπο και στον Λίβανο Ο Λίβανος επίσης όπως είναι γνωστό αποτελείται από 3 διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες, τους σουνίτες, του σιίτες, όπως επίσης και τους Μαρωνίτες Χριστιανούς, ενώ ενός του υπάρχουν επίσης και πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι.

Αρχικά ο Λίβανος δεν ήταν ανεξάρτητο το κράτος, αλλά ένα μέρος της Μεγάλης Συρίας, αλλά αποκόπηκε από αυτήν τον καιρό της αποικιοκρατίας της, αφού τις περιοχές αυτές ελέγχαν οι Γάλλοι που είχαν στην κατοχή τους, τόσο την συγκεκριμένη περιοχή, όσο και την Συρία μετά την συνθήκη των Σιάκας Πίκο (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_6.html), με το οποίο οι Βρετανοί και οι Γάλλοι διαχωρίσαν μεταξύ τους την Μέση Ανατολή και μέσω αυτών ο Λίβανος έγινε ανεξάρτητο κράτος από την Συρία.

Αυτό ήταν κάτι που φυσικά ποτέ δεν δέχτηκαν οι Σύροι και πάντα προσπαθούσαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ήταν ενωθούν ξανά με τον Λιβανό είτε να τον καταστήσουν είτε ένα δικό τους προτεκτοράτο, είτε να δημιουργήσουν μία ένα είδος συνομοσπονδία και η ομοσπονδία μεταξύ αυτών των δύο κρατών.

Το νέο κράτος του Λιβάνου ηταν και αυτό πολιτικά ασταθές, κάτι που είναι απολυτά φυσιολογικό, αφού έχει το ίδιο πολιτικό μοντέλο που είχαν επιβάλει οι δυτικοί και στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας (https://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html), όπως επίσης και στην Βοσνία και όλες οι εθνότητες και οι θρησκευτικές μειονότητες είχαν όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση τεράστιο λόγο στα πολιτικά πράγματα και δικαίωμα βέτο και έτσι και αυτό το κράτος δεν μπορούσε να λειτουργήσει ουσιαστικά και ηταν και αυτό στην ουσία εάν δυτικό προτεκτοράτο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ξεσπάσει αρχικά να συμβεί ένας νέος πόλεμος στον Λίβανο μεταξύ των τριών εθνοτήτων ένας νέος εμφύλιος πόλεμος κατά το έτος 1.958 μ.Χ. στο οποίο όλες τις πλευρές πολέμησε ο νέος τον άλλον.

Αποτέλεσμα του πολέμου αυτό ήταν να έρθουν οι ΗΠΑ στον Λίβανο μετά από πρόσκληση της Λιβανικής κυβέρνησης, όμως τελικά αυτή η κατάσταση κατάφερε να κάνει τις αντίπαλες ομάδες του Λιβάνου να σταματήσουν τον πόλεμο μεταξύ τους και τελικά ο στρατός των ΗΠΑ να φύγει τελικά από την χώρα αυτή.

Στη συνέχεια ο Λίβανος φαίνονταν να έχει αρχίσει να δημιουργεί μια πάρα πολύ ισχυρή οικονομία και από  πολλούς ονομάζονταν το Παρίσι της Μέσης Ανατολής. Η κατάσταση αυτή δεν κράτησε πολύ και σύντομο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των πλευρών το έτος 1.975 μ.Χ., ο οποίος ηταν πάρα πολύ άγριος.

Οι Παλαιστίνιοι του Λιβάνου, οι οποίοι πολεμούσαν με τους αντιπάλους τους, παράλληλα έριχναν πυραύλους ενάντια στο Ισραήλ, κάτι που το έδωσαν την αφορμή στους Ισραηλινούς να εισβάλουν το 1.978 μ.Χ. στον Λιβανό και να καταλάβουν μεγάλο μέρος του Νότιου Λίβανου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που και οι Τούρκοι εκμεταλλευτήκαν το πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας για να εισβάλουν σε αυτή και να καταλάβουν και να κατακτήσουν παράνομα το κατεχόμενο ακόμα από αυτούς Βόρειο τμήμα της σχεδόν το 35% αυτής.

(Αν και ύστερα από πιέσεις μεγάλων κρατώ αποσύρθηκαν το ίδιο ακριβώς έτος από το κράτος αυτό παρόλο που πριν να φτάσει μέχρι τα όριο του ποταμού Λιτάνι, απόσυρση που βέβαια δεν συνέβη ποτέ στην περίπτωση της πάντα Ελληνικής Κύπρου μας).

Επίσης και το έτος 1982 μ.Χ. η συνεχής επιθέσεις πυραύλων από τους Παλαιστίνιους της PLO του  Αραφάτ είχαν σε ένα αποτέλεσμα να υπάρξει μια νέα εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο, την οποία βοήθησαν οι Μαρωνίτες Φαλαγγίτες ενάντια στους εχθρούς τους, τους Παλαιστίνιους (https://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_17.html).

Αυτοί έκαναν μεγάλες να κάνουν καταστροφές εναντίον τους και με την βοήθεια του τότε Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και μαζί με τους Ισραηλινούς έσφαξαν ένα σωρό αμάχους και έκαναν τα γνωστά εγκλήματα πολέμου στις περιοχές της Σάμπρας και της Σατίλα, ενώ παράλληλα στον πόλεμο αυτό συμμετείχε και η Συρία προκειμένου να αυξήσει την περιοχή την επιρροή της συγκεκριμένη περιοχή.

Η εισβολή αυτή, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τότε με την βοήθεια από τα χρήματα, τα όπλα, όπως επίσης και εθελοντές από το Ιράν και να αρχίσει να εξασκεί έναν μεγάλο ανταρτών πόλεμο εναντίον των Ισραηλινών όπως επίσης και των Αμερικάνων η Χεζμπολάχ, που επίσης είχαν έρθει στην περιοχή το ίδιο έτος για άλλη μια φορά όπως ειχαν κάνει το 1958 μ.Χ. ύστερα από πρόσκληση της τοπικής κυβέρνησης, αλλά ;yστερα από βομβιστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των Αμερικανών το 1.984 μ.Χ., αυτοί αναγκάστηκαν για άλλη μία φορά να αποχωρήσουν από την περιοχή αυτή.

Οι πόλεμοι στην περιοχή αυτοί συνεχίστηκαν το 2006 μ.Χ. όταν μετά από απαγωγές της Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και πολλές όπως επίσης πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενάντια στο Ισραήλ, το οποίο για άλλη μία φορά εισέβαλε στην χώρα αυτή, αλλά ηττήθηκαν και αναγκάστηκε  να  αποχωρήσει ηττημένο .

Στις μέρες μας, με αφορμή τον πόλεμο από στην Γάζα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html), η Χεζμπολάχ συνεχίζει να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί υπό την ηγεσία του Νετανιάχου έχουν απειλήσει την Χεζμπολάχ ότι αν μέχρι τις 24 Ιουνίου δεν έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με το Ισραήλ οι δυνάμεις της, τότε το Ισραήλ θα επιτεθεί στον Λίβανο για άλλη μία φορά.

Όπως είναι φυσιολογικό η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο και όλοι αναμένουν ότι σύντομα το Ισραήλ θα επιτεθεί στον Λίβανο, με αποτέλεσμα να εμπλακεί και το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του, αυτή την φορά σε πλήρη επίθεση ενάντια στο Ισραήλ, δηλαδή την Υεμένη, το Ιράκ, την Συρία (που θέλει να απελευθερώσει το υψώματα του Γκονάν από το Ισραήλ), όπως επίσης και τους Παλαιστίνιους που θέλουν να ξεσηκωθούν ενάντια στο Ισραήλ και στην Δυτική Όχθη.

Αν συμβεί αυτό, ο συγκεκριμένος πόλεμος στην περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τότε είναι πολύ πιθανόν μετά από ένας καίριο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως εκδίκηση για το θάνατο του Προέδρου του Ραίσι (https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post.html), τότε πιθανώς οι Ισραηλινοί ως αντίποινα να χτυπήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο πόλεμος να γίνει γενικός με την εμπλοκή και της Δύσης κατά του Ιράν (https://alophx.blogspot.com/2017/07/1981.html).

Δεν είναι μια αλώστε τυχαίο, ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν αρχίσει να ρέουν εθελοντές από όλες τις παραπάνω περιοχές, τόσο ισλαμιστές της Μεσοποταμίας, όπως επίσης ακόμα Ταλιμπάν που στέλνουν και αυτοί εκεί πέρα στρατό προκειμένου να δημιουργήσουν στο Ισραήλ μία κατάσταση όπως στο Αφγανιστάν στους Σοβιετικούς και τους Αμερικάνους.

Με πολέμους που ανάγκασαν τις χώρες αυτές να αποχωρήσουν από εκεί, όπως έκαναν οι Αμερικανοί από την Συρία και το Ιράκ μετά από ανταρτοπόλεμο, αλλά επίσης και ατού Βιετνάμ οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι παλαιοτέρα παλαιότερα, όπως και Βρετανοί στο Αφγανιστάν.

Ενώνοντας δηλαδή στην ουσία όλους τους μουσουλμάνους ανεξαρτήτους αν αυτοί είναι σιίτες ή σουνίτες, εναντίον των ΗΠΑ και των δυτικών και των Ισραηλινών για να τους εκδιώξουν αρχικά από τον Λίβανο και μετά και από την Παλαιστίνη και το Γκολάν.

Και στην περίπτωση αυτή, εάν οι  δυτικοί και οι Αμερικανοί προσπαθήσουν ξανά να εμπλακούν στον νέο αναμενόμενο πόλεμο του Λιβάνου (με στρατό ή αεροπλανοφόρα), μπορεί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν όπως έκαναν το 1.958 μ.Χ. και το 1.984 μ.Χ. μετά από αντίδραση των Λιβανέζων και της Χεζμπολάχ.

Το δε κράτος του Λιβάνου μπορεί να διαλυθεί, αν στον πόλεμο αυτό ξανά ο Νότιος Μαρωνίτικος Λίβανος προσπαθήσει και πάλι να γίνει ανεξάρτητο κράτος και γίνει εκ νέου σύμμαχος με τον Ισραηλινό στρατό, όπως και στον πρώτο εμφύλιο πόλεμου του Λιβάνου, τελικά όμως οι Ισραηλινοί θα αποχωρήσουν από το κράτος αυτό όπως έκαναν ηττημένοι το 2000 μ.Χ. και το 2006 μ.Χ.

Φυσικά ο πόλεμος μπορεί στην περίπτωση εν μέσω του πολέμου ένας πύραυλος ή και κάποιο άλλο γεγονός π.χ. Ισραηλινοί τρομοκράτες ανατινάξουν το Τέμενος του Ομάρ για να χτίσουν εκεί τον Τρίτο Ναό του Σολομώντα, να δημιουργήσει παγκόσμια αναταραχή, όπως και Παγκόσμιο Τρίτο (θρησκευτικό) Πόλεμο όλων των μουσουλμάνων εναντίον του Ισραήλ και των δυτικών (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html), όπως και αν οι Ισραηλινοί και η Δύση χτυπήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε αυτή την περίπτωση εννοείται ότι παράλληλα μπορεί να ανοίξει και το μέτωπο της Βοσνίας για άλλη μία φορά μεταξύ των τριών εθνοτήτων της και οι Μεγάλες Δυνάμεις να υποστηρίξουν όλες τις πλευρές, όπως τις υποστήριξαν και στον πρώτο πόλεμο της Βοσνίας και αυτός να ολοκληρωθεί με πήρες αλληλοσφαγής μεταξύ των αντιπάλων και την καταστροφή της Βοσνίας, όπως έγινε και με την Γιουγκοσλαβία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_0.html, https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_63.html, https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_10.html).

[Αν δε ο Ερντογάν εμπλακεί στον νέο πόλεμο αυτό του Λιβάνου κατά του Ισραήλ, είναι πολύ πιθανόν να αφανιστεί από την CIA και την Mossad, ακόμα και η Τουρκία να χάσει ακόμα και όλη την περιοχή του Κουρδιστάν].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θα αιματοκυλίσουν την Μεσόγειο-Οι Ταλιμπάν θα στείλουν μαχητές στον Λίβανο ενώ η Αμερικανική πολεμική μηχανή στην περιοχή " θερμαίνεται". Οι Φρουροί της Ιρανικής επανάστασης και χιλιάδες πολιτοφύλακες ετοιμάζονται για το Λίβανο ενώ υπάρχει τουρκικός δάκτυλος πίσω από τις απειλές της Χεζμπολάχ στην Κύπρο-Μυστική έμμεση επαφή Κυπρίων και Χεζμπολάχ;

Τουρκικό δάκτυλο πίσω από τις ευθείες απειλές του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Νασράλα στην Κύπρο, βλέπει μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ ο γνωστός δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης. Πίσω από όλα στην Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο,  το Αιγαίο και την Λιβύη είναι όντως η Τουρκία, αφού έχει ηγεμονικές βλέψεις σε ολόκληρη αυτήν την περιοχή.

Ο κίνδυνος όμως είναι η αποστολή Ταλιμπάν στον Λίβανο κατά την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ. Η Ιρανική επίλεκτη δύναμη Quds ζήτησε από τον Άξονα της Αντίστασης να προετοιμάσει ειδικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τις ελίτ μονάδες Redwan της Χεζμπολάχ, σε περίπτωση πολέμου με το Ισραήλ, ανέφερε το Ισραηλινό Κανάλι 12.

«Αυτές οι ειδικές δυνάμεις είναι σκληραγωγημένες και έχουν λάβει μέρος στην απελευθέρωση πόλεων της Συρίας και του Ιράκ από το ISIS», καταλήγουν οι Ιρανοί. Το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, επικαλούμενο την εφημερίδα Al-Akhbar, ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει το Ιράν ότι σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, θα στείλουν χιλιάδες μαχητές στον Λίβανο.

Πρόσφατα, ο πρεσβευτής του Ιράν στην Καμπούλ ανακήρυξε το Αφγανιστάν μέρος του «άξονα αντίστασης» και ανέφερε ότι δυνάμεις «μαρτυρίου» από το Αφγανιστάν θα πήγαιναν στην Γάζα αν χρειαστεί.

Η εφημερίδα Al-Akhbar, η οποία συνδέεται με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, γράφει ότι "οι ηγέτες των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε Ιρανούς αξιωματούχους να στείλουν μαχητές στον Λίβανο για να υποστηρίξουν την Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ".

Μετά την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ συγκρούστηκε με τον Ισραηλινό στρατό, με την σύγκρουση να εντείνεται τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι Χαμάς και Χεζμπολάχ είναι ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν και την Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες των Ταλιμπάν και η Χαμάς πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις, με τους Ταλιμπάν, για να εκφράζουν την υποστήριξή τους στις Παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες εναντίον του Ισραήλ.

Τον Φεβρουάριο, ο Hassan Kazemi Qomi, ειδικός εκπρόσωπος του Ιράν για το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι αν και το Αφγανιστάν δεν βρίσκεται κοντά στην Γάζα, είναι μέρος του «άξονα της αντίστασης». Το Ιράν αναφέρεται στις ομάδες που υποστηρίζει και σε άλλες που μάχονται εναντίον του δυτικού συνασπισμού και του Ισραήλ ως «άξονα αντίστασης». Οι δηλώσεις του Qomi προκάλεσαν εκτεταμένες αντιδράσεις στο Αφγανιστάν.

Ο Χουσάν Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, είπε σε συνέντευξη του στο ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν Πρακτορείο Ειδήσεων Bakhtar, ότι ο ιερός πόλεμος  των Αφγανών και η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εμπνέουν την Χαμάς. Οι Ταλιμπάν και το Ιράν διατηρούν στενές σχέσεις, με Ιρανούς και Αφγανούς αξιωματούχους να ταξιδεύουν μεταξύ Καμπούλ και Τεχεράνης πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια.

Μυστική έμμεση επαφή Κυπρίων και Χεζμπολάχ; Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δεν «απείλησε τους Κύπριους αλλά μάλλον τους προειδοποίησε», δήλωσε χθες ο Λιβανέζος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Σαλέμ Ζαχράν. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MTV Λιβάνου, ο Ζαχράν αποκάλυψε ότι υπήρχε έμμεση επαφή μεταξύ Κυπρίων και Χεζμπολάχ.

Δεν διευκρίνισε σε ποιο επίπεδο ήταν αυτές οι επαφές, αλλά σημείωσε ότι μεταφέρθηκαν θετικά μηνύματα και τα πράγματα ήταν καλύτερα μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χεζμπολάχ δεν θέλει έναν πόλεμο, παρόλο που «έχει κάθε επαρκή λόγο να τον πυροδοτήσει».

Την Τετάρτη, ο Νασράλα απείλησε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο «μέρος του πολέμου» εάν συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις του για στρατιωτικές ασκήσεις.

«Το άνοιγμα Κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε ο τρομοκράτης ηγέτης Χεζμπολάχ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CyBC ότι οι δηλώσεις του Νασράλα δεν ήταν «ευχάριστες», και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι Τούρκοι επιζητούν ανάφλεξη στην περιοχή του Λιβάνου, Συρίας, και της Μεσογείου γενικά, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για νεο-Οθωμανικά  μεγαλεία (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypros/7248562_tha-aimatokylisoyn-tin-mesogeio-oi-talimpan-tha-steiloyn-mahites). 

 

Χιλιάδες πολίτες αποχωρούν από τον Λίβανο: Πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ και πως θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ – Η δέσμευση των ΗΠΑ. Προειδοποίηση Αμερικανών για επικείμενο πόλεμο εντός τριών εβδομάδων.

Στις 20 Ιουνίου, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στην επιτροπή πληροφοριών της γερουσίας των ΗΠΑ (Vice-Chair for the Senate Intelligence Committee), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως “ένας πολύ επικίνδυνος πόλεμος σιγοβράζει στην Μέση Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ”με εμπλοκή του Ιράν στον ορίζοντα. Ο Ρούμπιο προειδοποιεί για τον συγκεκριμένο επικείμενο πόλεμο εδώ και μήνες και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Πώς θα αρχίσει η επίθεση του Ισραήλ. Συζητήσεις τις τελευταίες 24 με 48 ώρες μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, έχουν προκαλέσει τρομερές ανησυχίες μεταξύ μελών της δήθεν «κυβέρνησης» Μπάιντεν, οι οποίοι πιστεύουν πως μια εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, που θα αρχίσει με ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τον Λίβανο και την Νοτιοδυτική Συρία, είναι επικείμενη και μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ καλεί όλους του πολίτες του, που βρίσκονται στον Λίβανο, να εγκαταλείψουν την χώρα, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση και μετάβαση σε καθεστώς πολέμου, μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, σήμερα 22 Ιουνίου.

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι του Καναδά σχεδιάζουν μια μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης για τους περίπου 45.000 Καναδούς υπηκόους που βρίσκονται αυτή την στιγμή στον Λίβανο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν ο Τζέικ Σάλιβαν (σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ) και ο Brett McGurk (συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής) δεσμεύονται πως σε περίπτωση πολέμου στα Βόρεια με την Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν στο Ισραήλ πάσα υποστήριξη.

Σύμφωνα με την αναφορά, η υπόσχεση μεταφέρθηκε στο Ισραήλ στην διάρκεια σειράς συνεδριάσεων, στην οποία συμμετείχαν οι αναφερθέντες καθώς και ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ron Dermer, μαζί με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Tzachi Hanegbi.

Δυσοίωνες προβλέψεις, στο Ισραήλ ο Amos Hochstein, σύμβουλος του Μπάιντεν.  Οι φόβοι που επικρατούν στο Ισραήλ, είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός Καθηγητής Amatsia Baram (επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίου της Χάιφα, Ιστορίας της Μέσης Ανατολής και Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για το Ιράκ), δήλωσε πως το 1/3 των σπιτιών της Χάιφα θα κατεδαφιστούν σε οποιοδήποτε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, ενώ χιλιάδες πύραυλοι δεν θα αφήσουν και πολλά από την Χάιφα.

Επιπροσθέτως και σύμφωνα με δημοσίευμα της Haretz στις 21 Ιουνίου, “το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι ευάλωτο και μια επίθεση της Χεζμπολάχ, δύναται να προκαλέσει την ολική κατάρρευσή του”.

Η δήλωση έγινε από τον Shaul Goldstein, CEO της εταιρείας NOGA, που διαχειρίζεται και επιβλέπει τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ εκ μέρους της Ισραηλινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Goldstein, “Δεν είμαστε έτοιμοι για έναν πραγματικό πόλεμο, στα μάτια μου ζούμε σε έναν φανταστικό κόσμο”.

Και συμπληρώνει, “αν ο Νασράλα θέλει να παραλύσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ, το μόνο που έχει να κάνει είναι να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον επικεφαλή του ηλεκτρικού δικτύου της Βηρυτού, το οποίο είναι πανομοιότυπο με αυτό του Ισραήλ…Τα καλά νέα είναι πως έχουμε επενδύσει πολλά σε προστασία, δουλεύοντας με την Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Ισραήλ”.

Η Χεζμπολάχ όντως δύναται να “γονατίσει το Ισραήλ”, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, διαθέτει πάνω από 150 χιλιάδες πυραύλους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι ακριβείας, αντιαρματικοί, αντιαεροπορικοί και αντιπλοϊκοί καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Δεδομένης της πρόθεσης του Νασράλα να προβεί ακόμα και σε προληπτικό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ, εισβάλλοντας στην Γαλιλαία, τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμα περισσότερο.

Για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ διαθέτει 5000 μη κατευθυνόμενους Zelzal-2, πυραύλους των 210 χμ, καθώς και εκατοντάδες Fateh-110 κατευθυνόμενους πυραύλους με βεληνεκές άνω των 300 χμ, όπλα τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν τις απειλές του Νασράλα να χτυπήσει την Κύπρο.

Εν μέσω των εξελίξεων, ο γεννημένος στο Ισραήλ Amos Hochstein, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, μετέβη στο Ισραήλ καθώς επίσης και στον Λίβανο. Στο Ισραήλ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον πρόεδρο Isaac Hertzog, τον Υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Κνέσετ, καθώς επίσης και με τον Benny Gantz, πρώην μέλους του πολεμικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Haaretz, ο Hochstein προειδοποίησε πως στην περίπτωση πολέμου με την Χεζμπολάχ, το Ιράν μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, το μέγεθος της οποίας θα είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί, αν αναλογιστεί κανείς την ταυτόχρονη επίθεση από μεριάς Χεζμπολάχ.

Προφανώς αναφέρθηκε στην πιθανότητα του κορεσμού αεράμυνας της Ισραηλινής αντιβαλλιστικής ασπίδας, αποτελούμενης από τα συστήματα Iron Dome, Davids Sling και Arrow 3. Ο Λιβανός βουλευτής Ibrahim Moussawi, ο οποίος συνδέεται με την Χεζμπολάχ, δήλωσε πως “αν θέλουν να έρθουν στον Λίβανο, είναι ευπρόσδεκτοι, Ahlan wa Sahlan {Γεια σας και καλωσήρθατε}, στα Αραβικά…εδώ δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στην Γάζα και θελουν να έρθουν εδώ; Στην Γάζα δεν πολεμούν, απλά βομβαρδίζουν και στέλνουν drones. Αλλά αν θέλουν να έρθουν, τους περιμένουμε με ανυπομονησία, έχουμε κάνει προετοιμασίες, τις οποίες καν δεν διανοούνται”.

Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ: Τα υπέρ και τα κατά του Εβραϊκού Κράτους. Σύμφωνα με το Israel Radar, ένας νέος πόλεμος στον Λίβανο θα παρουσιάσει μια σειρά προκλήσεων στο Ισραήλ, ωστόσο ο IDF έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Η Χεζμπολάχ είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση, η δύναμη της οποίας ξεπερνά ακόμα και ορισμένους εθνικούς στρατούς. Όπως αναφέραμε πιο πάνω έχει ένα τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιο, καθώς επίσης και κάποια ναυτικά και αντιαεροπορικά αποκτήματα.

Η οργάνωση μπορεί να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της ελίτ μονάδας Radwan, η οποία απολαμβάνει κορυφαίας εκπαίδευσης και οπλισμού. Επιπρόσθετα οι μάχες στο Λίβανο είναι ιδιότυπες, λόγω του ανώμαλου τερέν, στο οποίο οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι ήδη εξοικειωμένοι από το 2006 μ..Χ και πιο πριν.

Τέλος η οργάνωση είναι σίγουρο πως θα υποστηριχθεί τόσο από το Ιράν, όσο και από την Ρωσία σε επίπεδο οπλισμού και επιμελητείας, αλλά και σε πληροφοριακό επίπεδο πολύ πιο πέρα από ότι είναι ήδη διαθέσιμο στην παρούσα φάση.

Όσον αφορά στα ατού των Ισραηλινών δυνάμεων, το Israel Radar διεξάγει κάποια συμπεράσματα, που δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η σελίδα κάνει λόγο για δύναμη πυρός από μεριάς Ισραηλινού στρατού, καθώς και εμπειρία μαχών από την Γάζα.

Επίσης υποβιβάζεται επικίνδυνα ο ρόλος που έπαιξε η οργάνωση στον πόλεμο εναντίον του ISIS, με την σελίδα να κάνει λόγο για “εμπειρία πολέμου της οργάνωσης πριν από 8-9 χρόνια εναντίον υποδεέστερων δυνάμεων {του ISIS}”.

Κατά το Israel Radar, “η οργάνωση δεν έχει να αντιτάξει κάτι απέναντι στην Ισραηλινή αεροπορία}. Αν οι συγκεκριμένες θέσεις απηχούν απόψεις της συγκεκριμένης σελίδας, έχει καλώς, διαφορετικά αν απηχούν θέσεις του Ισραηλινού στρατού, τότε ο IDF είναι έτοιμος να ξαναεισβάλλει στον Λίβανο, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα μαθήματα που πήρε το 2006 μ.Χ.

Τότε, που όσο και να χτυπούσε η Ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό, οι μαχητές της Χεζμπολάχ απτόητοι παγίδευαν τα Ισραηλινά Merkava και τα χτυπούσαν με αντιαρματικούς πυραύλους Kornet. Όσον αφορά στην εμπειρία του πολέμου των τούνελ, ίσως όντως ο Ισραηλινός στρατός να απέκτησε μια εμπειρία στην Γάζα, αλλά και πάλι άλλο Χαμάς και άλλο Χεζμπολάχ.

Εν κατακλείδι, το Ισραήλ παραμένει πιστό στις υποσχέσεις του να χτυπήσει τα “πλοκάμια του χταποδιού”, εννοώντας τις παραφυάδες του Ιράν στην Μέση Ανατολή, δηλαδή την Χαμάς και κυρίως την Χεζμπολάχ.

 Ο Νετανιάχου απέτυχε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν, σε τέτοιο βαθμό ώστε να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις από την δήθεν «κυβέρνηση» Μπάιντεν να μην απαντήσει στο μπαράζ των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν στις 13 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Να υπενθυμίσουμε πως η εμπλοκή της Αμερικής σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν και στην ανατροπή του θεοκρατικού καθεστώτος αποτελεί σταυροφορία του Ισραηλινού πρωθυπουργού από το 2008 μ.Χ., τότε που είχε τον γνωστό Ομηρικό καβγά με τον νεοκλεγμένο Μπαράκ Ομπάμα.

Αναγκαστικά και έχοντας αποτύχει να μεταφέρει τον πόλεμο στο Ιράν, το Ισραήλ στρέφεται προς τα “πλοκάμια” με απώτερο σκοπό να αποδυναμώσει την στρατιωτική παρουσία του Ιράν στα σύνορα με το Ισραήλ.

Παρά τις ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων φαίνεται αβέβαιο να εμπλακεί άμεσα το Ιράν σε χτυπήματα εναντίον του Ισραήλ, καθώς, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, ούτε το Ιράν επιδιώκει πόλεμο με την Αμερική, ούτε η Αμερική με το Ιράν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Αν το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που θα εξουδετερώσει την απειλή της Χεζμπολάχ (η έκβαση του οποίου είναι αμφίβολή), τότε επιβάλλεται να αντλήσει μαθήματα από την “μη νίκη” (κατά τα λεγόμενα του καθηγητή Ιωάννη Μάζη) του 2006 μ.Χ., πράγμα το οποίο σημαίνει πως τα μεγαλύτερα ατού του Εβραϊκού κράτους, δηλαδή η δύναμη πυρός και η κορυφαία εκπαίδευση και εμπειρία από πρόσφατες μάχες, μπορούν εύκολα να εκμηδενιστούν και πάλι από μια δύναμη, που και ξέρει να πολεμάει στο έδαφος της και είναι ο πιο άξιος proxy παίκτης του Ιράν στην περιοχή.

Το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Theodore Roosevelt (CVN-71) μαζί με συνοδεία πλοίων του CarrierStrike Group 9, κατά πάσα πιθανότητα του USS Lake Erie (CG-70, κλάσης Ticonderoga) και των κλάσης Arleigh Burke καταδρομικών κατευθυνόμενων πυραύλων, USS John S. McCain (DDG-56), USS Halsey (DDG-97) και USS Daniel Inouye (DDG-118) βρίσκονται καθοδόν από την τωρινή ανάπτυξή τους στην Νότια Σινική Θάλασσα, στο θέατρο Ασίας-Ειρηνικού, προς την Νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Το Theodore Roosvelt ενδέχεται να αντικαταστήσει το USS Dwight Eisenhower (CVN-69), το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, μαζί με πλοία συνοδείας, για 8 μήνες. Το Eisenhower μαζί με τα πλοία συνοδείας του Strike Group (CSG 2), αναμένεται να περάσουν από την διώρυγα του Σουέζ στην Ανατολική Μεσόγειο σύντομα.

Αν το Ισραήλ εμπλακεί σε πόλεμο με την Χεζμπολάχ, τότε στην περιοχή θα παραμείνουν και τα δύο Strike Groups και το Eisenhower δεν θα επιστρέψει στην βάση του στον ναύσταθμο Norfolk της Virginia (https://warnews247.gr/war-monitor/israhl/xiliades-polites-apoxwroun-apo-ton-libano-pws-tha-ginei-h-epithesh-tou-israhl-kai-pws-tha-antidrasei-h-xezmpolax-ta-uper-kai-ta-kata-tou-ebraikou-kratous/).

 

Αν το Ισραήλ εισβάλει, ο Λίβανος θα πλημμυρίσει με εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές από την Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

 Αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ είπαν στο Ισραήλ ότι ένας περιορισμένος πόλεμος στο Λίβανο θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν να παρέμβει και να ξεκινήσει μια περιφερειακή σύγκρουση. Ο Λίβανος θα μπορούσε να πλημμυρίσει με μαχητές από φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές στην Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να ηρεμήσουν την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, αλλά φοβούνται επίσης ότι το Ισραήλ θα μπει στον πόλεμο (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/06/blog-post_617.html).










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου