Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΥΤΩΝ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΥΤΩΝ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό το έτος 1.204 μ.Χ. η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Σταυροφόρων, η οποία μετά από 57 χρόνια ανήλεους σκλαβιάς, οι ηγέτες της Ρωμανίας κατάφεραν χάρις στις ικανότητες του ικανού στρατηγού Αλέξιου Στρατηγόπουλου να ανακαταλάβουν την Πόλη.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα την ίδια χρονική περίοδο, οι γηγενείς κάτοικοι της είχαν να αντιμετωπίσουν την αφάνταστη καταπίεση των Φράγκων και των δυτικών Σταυροφόρων που έφτασες σχεδόν στα ώρια της απόλυτης καταπίεσης και γενοκτονίας στην προσπάθεια τους να κάνουν δούλους τους Έλληνες και με το ζόρι καθολικούς.

Στην Ρωμανία είχαν παραμείνει ελεύθερα 3 Ελληνικά κράτη, τα οποία αντικαταστάθηκαν στο κοινό τους σχέδιο και τη προσπάθεια να απελευθερώσουν την πόλη και την υπόλοιπη Ρωμανία,  αυτά της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας,  όπως και το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Όλα αυτά τα κράτη όμως αντί να συνεργαστούν μαζί τους για να φτάσουν σε αυτό το μεγάλο σκοπό, προτίμησαν να πολέμιο ταυτόχρονα τόσο τους κατακτητές και μεταξύ τους στην προσπάθεια τους αυτή.

Το ισχυρότερο και αυτό που στο τέλος κατάφερε να ανεχθεί νικητής ήταν το κράτος της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Παλαιολόγου, αν και αυτοί που το είχαν ανορθώσει και ότι το είχαν κάνει ισχυρό οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά ήταν ο Κωνσταντίνος και Θεόδωρος Λάσκαρης, όπως και ικανότητες Αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτζης (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_23.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_3.html).

Όμως με την άνοδο του Μιχαήλ Παλαιολόγου και την απελευθέρωση της Πόλης μεγάλου τμήματος της Ρωμανίας χάρη στον Ιωάννη Βατάτζη, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, αντί να αρχίσει μία νέα ακμή για την Ρωμανία, άρχισε αντίθετα μία μεγάλη παρακμή.΄

Συνένεια του ότι ο Μιχαήλ Παλαιολόγος αντί να φροντίσει αυξήσεις τον στρατό, έκανε ακριβώς το αντίθετο καταργώντας όλους τους ακρίτες της Μικράς Ασίας, επειδή ήταν άπιστοι στους Λασκαρίδες και φοβόταν μην τον καθαιρέσουμε.

Ο ίδιος παράλληλα προσπάθησε με την βία και παρά την θέληση του λαού της Ρωμανίας που ήταν στην πλειοψηφία του Ελληνικός και Ορθόδοξος να ενώσει με το ζόρι την Ορθοδοξία με τον αιρετικό παπισμό πιστεύοντας αφελώς στην βοήθεια ενάντια στους Τούρκους από την Δύση, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.

 Αντίθετα με την πολιτική του αυτή κατάφερε να διχάσει των ίδιο του τον λαό από τους πολλούς διωγμούς και να αρχίσει ένας εμφύλιος μεταξύ των ανθενωτικών και των ενωτικών, αφού ο Αυτοκράτορος πίστευε ότι η Ρωμανία «ανήκε στην Δύση».

Και μόνο αν υποτάσσονταν σε αυτή και τον πάπα της Ρώμης θα μπορούσε τάχατες η Ρωμανία να γίνει ισχυρή και για το λόγο αυτό δίωξαν την πλειοψηφία των κατοίκων της, δηλαδή τους Ορθοδόξους, τόσο τους λαϊκούς, όσο επίσης και τους ιερείς, καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μία τόσο άγρια μάχη, όσο αυτή και τον Ζηλωτών που είχε γίνει πριν από αυτή (https://alophx.blogspot.com/2020/05/blog-post_10.html, https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2019/07/blog-post.html).

Ο γιός του Μιχαήλ Ανδρόνικος ο Β΄, αν και κατάφερε ευτυχώς να αλλάξει αυτή την αφελή πολιτική του πατέρα του έναντι της Εκκλησίας και του Ορθόδοξου δόγματος (και έτσι να λήξει προσωρινά την εμφύλιά διαμάχη), αφού ήταν και ο ίδιος Ορθόδοξος, συνέχισε δυστυχώς τέλεια όμως την πολιτική του πατερά του στον στρατό, καταργώντας και τους Ακρίτες των Ευρωπαϊκών περιοχών της Αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα στρατός διαλυθεί τελείως, όπως επίσης και ο στόλος των οποίων ουσιαστικά επίσης κατήργησε, σε συνέχεια της πολιτικής του πατέρα του.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά πέρα από τις εμφύλιος στην Ρωμαία, όπως και παράλληλη εισβολή των Τούρκων που εκμεταλλευτήκαν τον αφοπλισμό αυτό, όπως έγινε επί Κωνσταντίνου Μονομάχου, Δουκών, Ψελλού και Αγγέλων με αποτέλεσμα η Ρωμανία να χάσει πολλά εδάφη και να απειλείται ακόμα και ίδια η ύπαρξή της.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε όταν ανήλθε στον θρόνο ο Μωάμεθ ο Β΄ ο Πορθητής, ο οποίος ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να του παραδώσει την Πόλη, αλλιώς έλεγε ότι ο ίδιος με τον στρατό του θα την κατακτούσε θα την λαφυραγωγούσε.

Ο τελευταίος ηρωικός Αυτοκράτορας της Ρωμανίας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, όπως τον φυσικό αρνήθηκε αλλά παρόλα αυτά, έκανε το τεράστιο λάθος, όπως και κάνει και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος πριν από αυτόν  με την ψευτο-«σύνοδο» της Φερράρας Φλωρεντίας (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_97.html) να υποταγεί στον πάπα  με αυτή την ψεύτικη ένωση της Ορθοδοξίας με τον καθολικισμό, παρά την μεγάλη αντίδραση της πλειοψηφίας του Ορθοδόξου κλήρου και του λαού και ο λαός διχάστηκε ξανά (την υποταγή στην Δύση υποστήριζαν κυρίως οι πλούσιοι, όπως και στις μέρες μας που θέλουν και αυτοί υποταγή στην Δύση).

Πίστευε και αυτός ο φελλός ότι οι δυτικοί μετά από αυτή την μεγάλη παραχώρηση θα έρθουν να βοηθήσουν την Ρωμανία, κάτι που δεν είναι αλήθεια αφού ούτε την ικανότητα, ούτε και την δύναμη εκείνη την περίοδο, ούτε και την θέληση να σώσουν την Ρωμανία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_97.html).

Το μόνο που ήθελαν πιο δυτικοί από τον Αυτοκρατορία της Ρωμανίας ήταν η πλήρη υποταγή της σε αυτούς και στον καθολικισμό για την αρπαγή των εδαφών και του πλούτου της από την Βενετία, τον παπα της Ρώμης και την Δύση, στην ουσία να κατακτήσουν αυτοί την Ρωμανία αντί για τους Τούρκους δηλαδή και να την σκλαβώσουν (δηλαδή από την Σκύλλα στην Χάρυβδη και από την μία σκλαβιά και κατακτητή στην άλλη) με τα τοκογλυφικά δάνεια που είχαν δώσει οι Βενετοί στην Ρωμανία.

Η ψευτο-σύνοδος αυτή, όπως ηταν φυσικό, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Ορθοδόξων λαών της εποχής, τόσο τους Ρώσους όσο και τους υπόλοιπους Ορθόδοξους Βαλκανικούς λαούς και αυτοί αντιτάχτηκαν στην πανάθλια υποταγή στον πάπα και την προδοσία της Ορθοδοξίας και δεν έστειλαν βοήθεια στην Πόλη, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν αφού οι μεν Ρώσοι πολεμούσαν τις Μογγόλους για να απελεύθερου οντάς σκλαβους σε αυτούς, ενώ οι Βαλκανικοί λαοί να ήταν υποτελείς στους Τούρκους και όταν πολύ δύσκολο και αυτοί να στείλουν οποιαδήποτε βοήθεια στην Ρωμανία.

Τελικά μέσα σε αυτή την τρομερή κατάσταση η Κωνσταντινούπολη μετά από μία μεγάλη πολιορκία πάνω του ενός μηνός έπεσε δυστυχώς στις 29 Μαΐου του 1.453 μ.Χ. στα χέρια των Τούρκων και η Ρωμανία έπαψε να υπάρχει και ένα η Ελλάδα έμεινε σκλαβωμένη για 400 μαύρα χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους.

Ένα σχεδόν παρεμφερές κυνικό επαναλήφθηκε και στην νεότερη Ελλάδα.  Συγκεκριμένα μετά όχι τα τέσσερα χρόνια της μαύρης Γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας τα έτη 1.941 μ.Χ.-1944 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2016/09/1943-1944-1946-1949.html) αυτή τελικά απελευθερώθηκε από την παντελώς βάρβαρη  κατοχή των Γερμανών.

Στα χρόνια της Κατοχής σχηματιστήκαν τρεις μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις, αυτή του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ του ΕΚΑΧ, οι οποίες όμως αντί να είναι συνενωθούν μεταξύ τους για την ελευθέρια της χωράς, με εξαίρεση την ανατίναξή της Γέφυρας του Γοργοπόταμο, συγκρούστηκαν άγρια μεταξύ τους για την εξουσία (https://alophx.blogspot.com/2016/09/1943-1944-1946-1949.html).

Στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε αυτή που κέρδισε τελικά ήταν πλευρά των κυβερνητικών που μόνο τότε επανήλθε στην Ελλάδα, μαζί με την ελευθερία της χώρας από τους Γερμανούς το έτος 1944 μ.Χ.

Όμως αν και θα περίμενε κανείς με την απελευθέρωση αυτή όλα τα πράγματα να πάνε καλά και η Ελλάδα με ευημερήσει δεν συνέβη αυτό, αλλά όπως προηγήθηκε όπως προαναφέρθηκε ακολούθησε η σύγκρουση των τριών της αντιστασιακών οργανώσεων και μία δεκαετία άγριων πολιτικών συγκρούσεων και στο τέλος η χούντα που επιβλήθηκε χάρη συμμετοχή των δυτικών, κυρίως των Αμερικανών.

Μετά την πτώση της χούντας ακολούθησε η μεγάλη καταστροφή από την προδοσία της πάντα Ελληνικής Κύπρου και την τουρκική εισβολή του 1.974 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, https://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html), που ήταν το ίδιο καταστροφική που με την Ελλάδα με την πτώση της Πόλης τους τούρκους όπως επίσης και την Μικρασιατική Καταστροφή, την εξουσία ανέλαβε στην Ελλάδα ή Μεταπολίτευση, αρχικά υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Πρεσβύτερο και αργότερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 Αυτοί στην αρχή αυτή με δάνεια που πήραν από το εξωτερικό, την ΕΟΚ και τις τράπεζες και τα οποία ξέχασα να πουν στον Ελληνικό λαό ότι έπρεπε να πληρώνει τους τόκους τους στην συνέχεια για πολλές γενιές για να τα ξεπληρώσει, αλλά και Γιαν καταφέρουν δήθεν να δημιουργήσουν μία κρατική πολιτική που φάνηκε ότι βοηθούσε την οικονομία, όπως έκαναν στην Ρωμανία οι Αυτοκράτορες βοηθώντας τους ακρίτες και τον λαό με κρατική οικονομική πολιτική, αλλά στην συνέχεια αυτό άλλαξε.

Και λόγο του ότι η Ελλάδα πήρε πολλά δάνεια όπως προαναφέρθηκε από Μεγάλες Δυνάμεις και τράπεζες, με πάρα πολλούς τοκογλυφικούς ορούς για τον Ελληνικό λαό, όταν αργότερα συνέβη η μεγάλη κρίση του των ετών 2018 μ.Χ.-2011 μ.Χ., τότε εκείνη την περίοδο η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει στα μνημόνια και να ξεπουλήσει μέσω αυτών μεγάλο μέρος της περιουσίας της, όπως ακριβώς είχε συνέβη με τους Βενετούς και τα δάνεια από αυτή είχαν δώσει στην Ρωμανία, όπως ακριβώς έκανε με τεράστιο μέρος των Ελληνικών εσόδων με την τρόικα στην Ελλάδα.

 Τότε στην Ελλάδα συνέβη σε μεγάλο βαθμό, όπως ακριβώς είχε συνέβη και στους πολίτες της Ρωμανίας όταν τους είχαν αναλάβει οι Βενετοί φοροεισπράκτορες την καταπίεζαν και ο κόσμος απελπισμένος σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και στράφηκε εναντίον των πολιτικών τους και τον δυικών που τους καταπίεζαν.

Και μέσα σε όλα αυτά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έκανε το μεγάλο λάθος να διοργανώσει τις μη Ορθόδοξης ψευτο-συνοδούς στο κολυμπά το 2016 μ.Χ., όπως επίσης και στην Ουκρανία το 2016 μ.Χ.,  οι οποίες όπως συνέβη με την ψευτο-«σύνοδο» της Φερράρας-Φλωρεντίας (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_97.html), έστρεψαν τους Ρώσους και τους υπόλοιπους Ορθόδοξους λαούς στην πλειοψηφία τους και τις Εκκλησίες τους ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα.

Δυστυχώς εκτός αυτών, το Οικουμενικό πατριαρχείο σχεδιάζει να κάνει κοινό Πάσχα με τους καθολικούς αιρετικούς το 2025 μ.Χ. παρά την αντίδραση όλων των Ορθοδόξων και χωρίς φυσικά να συζητήσει όπως πρέπει Συνοδικά άδεια από τις  υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κάτι που τις έχει εξοργίσει,  θυμίζοντας πάρα πολύ με τον τρόπο αυτό την κοινό συλλειτουργό Ορθοδόξων και παπικών στην Πόλη τα έτη 1.452 μ.Χ. και το 1.453 μ.Χ. που κατάφερε να διχάσει το λαό και λίγο μετά η Πόλη έπεσε στο στούρνους.

Στην εποχή μας, όπως και τότε οι δυτική δεν μπορούν να μας δώσουν καμία απολύτως βοήθεια και αντίθετα είναι φίλοι την προς τους Τούρκους, προκειμένου να μας πάρουν ξανά ως συμμάχους κατά των Ρώσων.

Στην εξέλιξη βέβαια αυτή βοήθησε και πάρα πολύ και Ελληνική κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να αφοπλίσει τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού  έδωσε στους Ουκρανούς του ναζιστής Ζελένσκι τα όπλα φύλαξης τους και να στρέφεται συνεχώς υπό τον Κούλη ενάντια στην Ρωσία με αποτέλεσμα και η Ρωσία να στραφεί ενάντια στην Ελλάδα σαν απόδοση, ενώ με τον τρόπο αυτό,  η Ελληνική κυβέρνηση αφοπλίζει την χώρα σε στρατό και τον στόλο έναντι των Τούρκων.

Οι δε πολιτική της Μεταπολίτευσης έχουν μετατρέψει την Ελλάδα μία απολυτά φιλελεύθερη καπιταλιστική χώρα, στην οποία επικρατεί φτώχεια, όπως ακριβώς και η Παλαιολόγοι  είχαν κάνει την Ρωμανία φεουδαρχία, στην οποία επικρατούσε η φτώχεια και οι πλούσιοι καταπιέζουν τις φτωχούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις μέρες μας στην σύγχρονη Ελλάδα.

Και ενώ τουλάχιστον στην Ρωμανία λίγο πριν αυτή πέσει με την Πόλη υπήρχε τουλάχιστον ένας ικανός και γενναίος Αυτοκράτοράς, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ακόμη και με τα λάθη που έκανε, στην εποχή μας δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχο ηγέτης που να έχει στο ελάχιστο το θάρρος του, από καμία πολιτική παράταξη και ιδεολογία.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου