Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, ο Καίσαρας ανήλθε στην εξουσία της Ρώμης, σε μία περίοδο άγριων κοινωνικών τάραχων στην χώρα αυτή, υπήρχαν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές αναμεσά στους φτωχούς και στους πλουσίους που τους καταπίεζαν, είχαν ξεσπάσει βίαιοι εμφύλιοι πόλεμοι, ενώ ενάντια στους αριστοκράτες είχαν αναδειχτεί φιλόδοξοι αριστοκράτες.

Αυτοί ήταν ο Καίσαρας, ο Πομπήιος και ο Κράσσος (https://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_27.html), οι οποίοι, όπως και ο Πεισίστρατος πριν από αυτούς στην Αρχαία Αθήνα (https://alophx.blogspot.com/2017/09/20.html), εκμεταλλευτήκαν την οργή του κόσμου και πήραν το μέρος του ενάντια στην Σύγκλητο και στην κοινωνική τους τάξη για να κερδίσουν την συμπάθεια του λαού και να ανέλθουν με την υποστήριξη του στην εξουσία.

Αυτοί κέρδισαν την εξουσία με εκλογές και για να την διατηρήσουν σχημάτισαν την Πρώτη Τριανδρία (https://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_27.html, https://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_23.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_5.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_53.html) και μοίρασαν μεταξύ τους την εξουσία της Ρώμης. Οι κοινωνικές ταραχές και εξεγέρσεις στην Ρώμη συνεχίστηκαν, ο Πομπήιος τις πάταξε με την βία αφού ορίστηκε μοναδικός ύπατος με απόλυτες εξουσίες (αντί για δυο, στην ουσία δικτάτορας) και με τον θάνατο του Κράσσου στις Κάρρες συμμάχησε με την Σύγκλητο ενάντια στον Καίσαρα.

Ο Καίσαρας είχε να αντιμετωπίσει τους Γαλάτες του Βεργκιγκετορίξ, τους οποίους νίκησε μετά από έναν αγροί εμφύλιο πόλεμο και τελικά οι πιέσεις των εχθρών του προκάλεσαν εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο νίκησε ο Καίσαρας και έγινε ισόβιος δικτάτορας μέχρι το 44 μ.Χ., οπότε και δολοφονήθηκε.

Στην συνέχεια, με την δολοφονία του Καίσαρα ανέλαβαν ως διάδοχοι του για να τον εκδικηθούν οι Καισαρικοί Αύγουστος (μικρανεψιός του Καίσαρα), ο Αντώνιος και ο Ελπίδος που πολέμησαν τους δολοφόνους του Καίσαρα και τους νίκησαν ολοκληρωτικά στους Φίλιππους.

Αμέσως μετά όμως οι τρεις αυτοί άντρες που ως τότε ήταν σύμμαχοι, ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους και με την εκδίωξη του Λέπιδου έμεινε μόνο ο Αύγουστος και ο Αντώνιος, ο οποίος όπως και ο Κράσσος πριν από αυτόν ηττήθηκε από τους Πάρθους (τους οποίους ετοιμάζονταν μαζί με τους Δάκες να πολεμήσει ο Καίσαρας, αλλά δεν πρόλαβε λόγω της δολοφονίας του).

Σύντομα ο Αύγουστος και ο Καίσαρας ξεκίνησαν έναν νέο εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο μετά από την ήττα του Αντωνίου στο Άκτιο και στην Αλεξάνδρεια νίκησε ο Αύγουστος και στην συνέχεια σαν μονός Αυτοκράτορας αυτοανακηρύχτηκε Αύγουστος (Σεβαστός, ενώ ονομάζονταν ως τότε Γάιος Οκταβιανός) και δημιούργησε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως πρώτος Αυτοκράτορας της (αφού ο Καίσαρας πριν από αυτόν δεν είχε προλάβει να ανακηρυχτεί Αυτοκράτορας).

Στην συνέχεια, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, σε μία κατάσταση κοινωνικού χάους και εμφυλίων, πείνας και φτώχειας στην Ρώμη και την Ιταλία, εμφανίστηκε μία φιγούρα που υπόσχονταν δουλειά, ψωμί, ένωση της Ιταλίας με πρώτευσα την Ρώμη και αποκατάσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως και άλλοι δημαγωγοί στην Μεσαιωνική Ιταλία (https://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_15.html).

Αυτή η φιγούρα ήταν ο Κόλα Ντε Ριέντζο, ο οποίος κατάφερε να πάρει την εξουσία στην Ρώμη και έγινε δικτάτορας της, όμως ήρθε σε σύγκρουση με τον πάπα, τον Γερμανό Αυτοκράτορα και τις πλούσιες οικογένειες της Ρώμης και σύντομα δολοφονήθηκε με τρόπο παρόμοιο με του Μουσολίνι όταν έγινε τύραννος και έπεσε από την εξουσία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/cola-di-rienzo.html).

Αλλά αυτός δεν ήταν το μόνο άτομο που υπόσχονταν κάτι τέτοιο στους πολίτες τους, αφού και άλλα άτομα στην νεότερη ιστορική περίοδο υπόσχονταν παρεμφερή στους λαούς τους για ανέλθουν στην εξουσία των κρατών τους.

Ένα από αυτά ήταν ο Μέγας Ναπολέοντας, ο οποίος όπως και οι προκάτοχοι του στην Γαλλική Επανάσταση εκμεταλλευτήκαν την πεινά και την φτώχεια που ήρθε στον Γαλλικό λαό λόγω ενός εκτεταμένου παγετού και τις μεγάλες δαπάνες της αυλής, τον εμφύλιο που ακολούθησε με την πτώση του βασιλιά και τους πολέμους με άλλες χώρες και να ανέλθει στην εξουσία μέχρι την οριστική ήττα του το 1.815 μ.Χ.-(https://alophx.blogspot.com/2016/10/1815-1945.html).

Με παρεμφερή τρόπο ανέβηκε και έπεσε από την εξουσία και ο ανιψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα, ο  Ναπολέων ο Γ΄ (https://alophx.blogspot.com/2019/03/blog-post_53.html), ενώ μετά τον Α΄ΠΠ με τις ίδιες που υπόσχονταν οι προκάτοχοι τους για τους λαούς τους οι Χίτλερ-Μουσολίνι (σαν Καρλομάγνο παλαιότερα-https://alophx.blogspot.com/2018/11/blog-post_13.html), ή πιο δυναμικά/πραξικοπηματικά σαν τους Λένιν-Στάλιν (ή Μάο μετά τον Β΄ΠΠ).

Και αυτοί κατάφεραν να ανέλθουν στην εξουσία και να εμπλέξουν τους λαούς στον Β΄ΠΠ που όπως συνέβη και με τον Να λέοντα στο τέλος του ηττήθηκαν και αυτοί (Χίτλερ και Μουσολίνι) και τα καθεστώτα τους κατέρρευσαν.

Στην πιο πρόσφατη εποχή με παρεμφερή τρόπο ανήλθαν στην εξουσία νέοι Καίσαρες και λαϊκιστές ηγέτες σε πολλές χώρες, όπως π.χ. ο Πούτιν στην Ρωσία, ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν στην Τουρκία κ.λ.π.-(https://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_54.html), όπως και πολλά κόμματα και πολιτικοί της Νέας Δεξιάς στην Δύση (π.χ. Σαλβίνι, Χέκε, Γκρίλο, Μελόνι, Φαράτζ), με αφορμή το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008 μ.Χ.-2009 μ.Χ.-(https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html).



Αλλά και στην εποχή μας μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο, εάν δηλαδή υπάρξει και τώρα ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ σαν του 1.929 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html), οπότε θα υπάρξει ξανά όπως τότε τεράστια ανεργία, πεινά, φτώχεια και κοινωνικές συγκρούσεις και θα αρχίσουν εμφύλιοι λόγω της εκ νέου καταπίεσης των φτωχών από τους πλούσιους.

Στην περίπτωση αυτή, ο κόσμος θα απελπιστεί και όταν φτάσει στον πιο ακραίο βαθμό θα μπορούσε κάποιος φιλόδοξος δημαγωγός να το εκμεταλλευτεί και να εμφανιστεί ως δήθεν «σωτήρας» και να υποσχεθεί τα πάντα στον λαό για να εκλεγεί και ο κόσμος απελπισμένος να τον διαλέξει, ίσως όχι μ΄πνο σε μία χώρα, άλλα σε όλη την Δύση (ακόμα και στον κόσμο αν δεν έχουν εμφανιστεί κατά τόπους «τοπικοί Καίσαρας»), ειδικά αν αυτό το άτομο έχει μεγάλη οικονομική, και πολιτική επιρροή και καταγωγή (όπως ο Αύγουστος στην Αρχαία Ρώμη) και τον προωθούν οι ελίτ της Δύσης (https://alophx.blogspot.com/2023/11/blog-post.html).

Αν δε έχει υπάρξει και πιο πριν και ένας Γ΄ΠΠ μπορεί αυτό το άτομο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, τους θανάτους και τις καταστροφές αυτού και να καταφέρει να πείσει τον απελπισμένο κόσμο, όπως έκαναν οι Μουσολίνι και Χίτλερ, ή και με «θρησκευτικό μανδύα», όπως προσπάθησε ο Κρισναμούρτι μετά τον Α΄ΠΠ ή Μαιτρέγια στον Ψυχρό Πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_25.html).

Μία δε επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ή επίθεση ή ανταπάντηση του Ισραήλ πρωτα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ή και πετρελαϊκό εμπάργκο από τον Αραβικό κόσμο, αν παράλληλα υπάρξει και πτώση του τεμένους Ομάρ και προσπάθεια από τους Εβραίους να ξανακτιστεί ο Τριτος Ναός του Σολομώντα και Γ΄ΠΠ/παγκόσμια τζιχάντ και ενεργειακό κραχ και εμπάργκο σαν αυτό του 1.973 μ.Χ. στην Δύση.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αν ένα άτομο εμφανιστεί την κρίσιμη στιγμή και σταματήσει (έστω και προσωρινά τον πόλεμο αυτό) ή να καταφέρει να νικήσει τους Άραβες και να αρπάξει τον ορυκτό πλούτο και τα πετρέλαια τους θα γίνει πολύ διάσημο και όλοι θα τον δουν σαν «σωτήρα» και τον «νέο Καρλομάγνο/Μέγα καθολικό μονάρχη» (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html).

Μπορεί και οι δυτικές ελίτ (που ήδη έχουν ετοιμάσει και την πανθρησκεία και τον πάπα για να επιβάλουν θρησκευτικά τον παγκόσμιο ηγέτη που ετοιμάζουν, άλλα και να ελέγχουν τους λαούς ηλεκτρονικά και με κάρτες, θρησκευτικά, πολιτικά, οικονομικά και στην παιδεία- https://alophx.blogspot.com/2016/09/ttip_29.html, https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_2.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/chip-ttip.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_42.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_3.html, https://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_49.html).

Όπως έκαναν με τον Χίτλερ οι Γερμανικές τον προωθήσουν αυτόν τον νέο δυτικό ηγέτη πιστεύοντας ότι μπορούν να τον ελέγξουν και μέσω αυτού ως μαριονετα να ελέγχουν τους λαούς, άλλα αυτός να δεχτεί την βοήθεια τους για να ανεβεί στην εξουσία και όταν εδραιωθεί αντί να μείνει μία μαριονετα να τις υποτάξει, όπως έγινε με τον Χίτλερ στην Γερμανία.

Ο ηγέτης αυτός θα υποσχεθεί όπως και ο Καίσαρας και ο Αύγουστος στην Αρχαιότητα παύση των εμφυλίων, των κοινωνικών τάραχων, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη αναδιανομή του εισοδήματος και δουλείες και παύση των πολέμων (όπως έκανε και ο Χίτλερ πριν την άνοδο του στην εξουσία με εκλογές) και οι απελπισμένοι λαοί στην περίπτωση αυτή να τον ακολουθήσουν, με συνέπεια αυτός να ιδρύσει την Αυτοκρατορία της Δύσης με τον εαυτό του ως πρώτο (και πιθανότατα και τελευταίο) Αυτοκράτορα της.

Επίσης, ο ηγέτης αυτός της Δύσης μπορεί όπως ο Ορθών ο Α΄ της Γερμανίας, ο Φρειδερίκος Α΄ Μπαρμπαρόσα, ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν και οι Κάρολος ο Ε’ Κουίντος να ανέλθει με εμφυλίους και δολοπλοκίες στην εξουσία και να έχει την δύναμη αυτών στην Δύση και όπως ο Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν να στείλει και αυτός στρατό στο Ισραήλ και να πολεμήσει εκεί για την κατοχή της περιοχής αυτής και της Μέσης Ανατολής (όπως προσπάθησε να κάνει και ο Μέγας Ναπολέοντας).

Εννοείται πως αυτό το άτομο θα αποκτήσει έκτακτες/δικτατορικές εξουσίες λόγω της κατάστασης, τις οποίες φυσικά ποτέ δεν θα δώσει πίσω, ενώ αν αποδειχτεί ότι δεν έχει λύσεις, όπως κάθε αποτυχημένο καθεστώς θα μεταφέρει τον πόλεμο στο εξωτερικό (όπως ήθελε να κάνει και ο Καίσαρας με τους Πάρθους), π.χ. στο Ιράν, το Ισραήλ και τον ισλαμικό κόσμο (https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_25.html), για να αρπάξει τον πλούτο τους, να τον δώσει στους οπαδούς του και τις ελίτ και να αποκτήσει και ο ίδιος πολλά πλούτη.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.


 


 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου