Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο Μεγάλες Παγκόσμιες Δυνάμεις της εποχής, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, βρίσκονταν σε μία μεγάλη περίοδο αναταραχής και εντόνων συγκρούσεων μεταξύ τους.

Λόγω του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο αυτές χώρες είχαν αναπτύξει πολλά πολεμικά πυρηνικά όπλα σε συμμαχικές τους χώρες, ενώ αυτές, από την μία προσπαθούσαν να κρατήσουν τους συνασπισμούς υπό τον έλεγχο τους και από την άλλη, να πλήξουν τους εχθρούς τους, χρηματοδοτώντας φιλικά προς αυτούς πολιτικά κόμματα εντός αυτών, όπως και εχθρικών επαναστατικών ομάδων και πραξικοπημάτων έναντι συμμαχικών προς των εχθρών τους κρατών.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κρίση αυτή ξεκίνησε το 1.961 μ.Χ., όταν ο τότε Αμερικάνος Προέδρος Κένεντι αποφάσισε να τοποθετήσει πολλούς πυρηνικούς πυραύλους της στην Ιταλία και την Τουρκία έναντι των Σοβιετικών.

Παράλληλα, την ίδια ακριβώς χρονιά οι Αμερικανοί αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν μια παραστρατιωτική δύναμη Κουβανών εξόριστων, μέσω της CIA, οι οποίοι ήθελαν να εισβάλουν στην Κούβα και να ρίξουν την κυβέρνηση του κομμουνιστή Κάστρο.

Εκτός όμως όλων των παραπάνω σχεδίων και ενεργειών, οι ΗΠΑ προσπάθησαν παράλληλα μέσω βίαιων τρομοκρατικών ενεργειών και δολιοφθορών στην Κούβα, να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό καθεστώς της χωράς αυτής.

Οι Σοβιετικοί που ηταν σύμμαχοι των Κουβανών, φοβόνταν από την μία ότι αν δεν βοηθούσαν τον Κάστρο, το καθεστώς του θα έπεφτε και θα ανέβαιναν φιλοαμερικανοί ξανά στην εξουσία του κράτους αυτού, η ΕΣΣΔ θα έχανε την επιρροή της στην περιοχή, τις βάσεις της στην Κουβά και την εγγύτητα με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα η ΕΣΣΔ φοβόνταν ότι αν δεν βοηθούσε την Κούβα, αυτή θα  στρέφονταν στην Κίνα για βοήθεια, η οποία τότε συγκρούονταν με την ΕΣΣΔ, τόσο ιδεολογικά, όσο και για την ηγεμονία στον κομμουνιστικό κοσμῶo.

Έτσι, για όλου τους παραπάνω λόγους, οι Σοβιετικοί συμφώνησαν, με μια συνάντηση μεταξύ του Νικήτα Χρουστσόφ και του Φιντέλ Κάστρο το 1.962 μ.Χ., να τοποθετήσουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα για να αποτρέψουν μια πιθανή μελλοντική εισβολή των ΗΠΑ, ενώ η κατασκευή βάσεων εγκαταστάσεων εκτόξευσης των πυραύλων αυτών ξεκίνησε αμέσως μετά.

Όταν όμως ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2 των ΗΠΑ εντόπισε την κατασκευή των βάσεων εκτόξευσης, ο τότε Αμερικάνος Πρόεδρος Τζον Κένεντι, αποφάσισε, αφού πρωτα απέρριψε την πρόταση για αεροπορική επίθεση στις βάσεις αυτές στην Κούβα, διέταξε τον πλήρη ναυτικό αποκλεισμό της Κουβάς για να αποτρέψει περαιτέρω πυραύλους να φτάσουν στην Κούβα,

Παράλληλα, στην ομιλία του, με την οποία μίλησε στον Αμερικανικό λαό για την απόφαση του αυτή, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό αυτό ως «καραντίνα», όχι κανονικά ως αποκλεισμό όπως πραγματικά αυτός ηταν, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να αποφύγουν τις συνέπειες μιας κατάστασης πολέμου.

Οι Σοβιετικοί αντέδρασαν και έστειλαν πλοία και υποβρύχια για να σπάσουν τον ναυτικό αυτό αποκλεισμό, που όπως αποδείχθηκε από έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν αργότερα, προέβησαν σε συμπλοκές μεταξύ τους, οι οποίες παραλίγο να οδηγήσουν την γη σε έναν Γ΄ΠΠ.

Τελικά μετά από πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες και απειλές, ο Κένεντι και ο Χρουστσόφ, οι Σοβιετικοί συμφωνήσαν να αποσύροντα επιθετικά τους όπλα και τους πυρηνικούς πυραύλους τους από την Κούβα, ενώ οι ΗΠΑ με δημόσια δήλωση τους συμφωνήσαν να μην εισβάλουν ξανά στην Κούβα.

Εκτός αυτών, οι ΗΠΑ συμφώνησαν μυστικά μετά από έξι μήνες να διαλύσουν όλα τα επιθετικά όπλα και τους πυρηνικούς πυραύλους που πρώτοι αυτοί είχαν αναπτύξει στην Τουρκία, κάτι που όντως έπραξαν 6 μήνες μετά την κρίση της Κούβας.

Σε σχέση με την η Ιταλία, οι Αμερικανοί μείωσαν τους πυρηνικούς πυραύλους τους στην χώρα αυτή, αλλά δεν αποσυρθήκαν όλοι, ενώ οι Σοβιετικοί από την πλευρά τους, αν και αποσυναρμολόγησαν τους πυραύλους τους στην Κούβα, κράτησαν παρόλα αυτά ορισμένα βομβαρδιστικά τους στην Κούβα, ενώ οι Αμερικανοί κράτησαν τον ναυτικό αποκλεισμό του στην Κούβα σε ισχύ ως τις 20 Νοεμβρίου 1.962 μ.Χ., οπότε και αυτός έληξε επίσημα.

Μέχρι τότε, όλοι οι πυρηνικοί πύραυλοι και τα βομβαρδιστικά είχαν αποσυρθεί από Κούβα, ενώ για την αποφυγή παρομοίων καταστάσεων στο μέλλον, δημιουργήθηκε τότε το κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Στον πολιτικο τομέα, η συμφωνία αυτή του ηλικιωμένου Χρουστώφ με τον νεότερο του Κένεντι οδήγησε στην πτώση του Χρουστώφ στην εξουσία και στην άνοδο του Κένεντι, ενώ στις ΗΠΑ, ο Κένεντι, ο οποίος πρώτος έμπλεξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, δολοφονήθηκε και την θεση του πηρέ ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος του Τζόνσον, ο οποίος κλιμάκωσε τον πόλεμο αυτό, ο οποίος στο τέλος οδήγησε τις ΗΠΑ στην ήττα (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_15.html).

Αλλά και στις μέρες μας, για άλλη μία φορά, οι Ρώσοι επιστρέφουν στην Κούβα και την Καραϊβική, οπού και ξεκινούν ναυτικές ασκήσεις, κοντά στις ακτές των ΗΠΑ, σαν μία απάντηση, στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία με όπλα του ΝΑΤΟ.

Οι ναυτικές αυτές ασκήσεις, εκτός από την Κούβα, θα γίνουν και στην Καραϊβική, ενώ προγραμματισμένα δρομολόγια θα γίνουν σε λιμάνια στην Κούβα και την Βενεζουέλα, δύο χώρες σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές των ΗΠΑ, μόλις 400 μίλια μακριά από το Αμερικανικό έδαφος.

Οι ασκήσεις θα είναι οι πρώτες της Ρωσίας εδώ και πέντε χρόνια που περιλαμβάνουν αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις στο δυτικό ημισφαίριο. Πιθανότατα θα ξεκινήσουν στα μέσα έως τα τέλη Ιουνίου.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Ρωσικές ναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική δεν είναι απλώς για επίδειξη δύναμης αλλά μια στρατηγική κίνηση για την δημιουργία ενός νέου μετώπου κοντά στις αμερικανικές ακτές, ενώ αυτή η στρατηγική θυμίζει κατά πολύ τις τακτικές του Ψυχρού Πολέμου.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μία μόνιμη παρουσία Ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Καραϊβική θα μπορούσε να διαταράξει τις ναυτιλιακές διαδρομές, την περιφερειακή ασφάλεια και να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις των Αμερικάνων.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, ως απάντηση ετοιμάζονται και αυτές να αναπτύξουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη κοντά στην Καραϊβική στην διεξαγωγή μεγάλων Ρωσικών ναυτών στρατιωτικών.

Εκτός όμως από τους Ρώσους, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι, που είναι σύμμαχοι των Ρώσων, έχουν κτίσει από την πλευρά τους μια πλήρως επιχειρησιακή βάση κατασκοπείας στην Κούβα κατά των ΗΠΑ, οι οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει και στρατό και όπλα, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ, αφού η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα, σύμμαχοι των Ρωσοκινέζων, βρίσκονται δίπλα σε ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές διαδρομές των ΗΠΑ.

Οι διαδρομές αυτές παίζουν σημαντικό ρολό στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ η συμμαχία των Ρωσοκινέζων με τις Κούβα, Νικαράγουα και Βενεζουέλα θα μπορούσε να κόψει την πρόσβαση των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά και να κλείσει τα Στενά της Φλόριντα και το κανάλι του Γιουκατάν (κάτι που λένε ότι ήθελαν και οι Σοβιετικοί  κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου), ενώ όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στα κράτη αυτά της Λατινικής Αμερικής.

Η Ρωσία έχει προσφέρει στην Κούβα δάνειο 43 εκατομμυρίων δολαρίων, διέγραψε τα χρέη της προς την Ρωσία, πουλάει Ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κούβα, ενώ παράλληλα η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής στρατιωτικής βάσης στην Κούβα, η οποια αν τελικά κατασκευαστεί, θα είναι η πρώτη Ρωσική βάση στην Κούβα από τότε που η Ρωσία έκλεισε ένα φυλάκιο ηλεκτρονικής κατασκοπείας της Σοβιετικής περιόδου κοντά στην Αβάνα το 2001 μ.Χ.

{Παράλληλα, οι Ρώσοι θέλουν να κατασκευάσουν βάσεις και στο Βιετνάμ, στο Σουδάν, την Λιβύη και την Αίγυπτο, ενώ έχουν ήδη βάσεις σε Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τατζικιστάν, Μάλι, Νίγηρα, Συρία, ενώ οι Κινέζοι έχουν βάσεις και στο Τζιμπουτί, την Μυανμάρ και την Βορειά Κορέα}.

Παράλληλα, μια Ρωσική εφημερίδα, η Nezavisimaya Gazeta, πρότεινε στην Ρωσία να εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία με βάση και στο νησί La Orchila, Βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, η Κίνα υπογράφει οικονομικές συμφωνίες με την Κούβα, την Νικαράγουα, την Βενεζουέλα, τα Μπαρμπάντος, την Γρενάδα, την Γουιάνα, την Αϊτή, την Τζαμάικα, τον Παναμά κ.λ.π., κάτι που έχει δημιουργήσει στην δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στην Λατινική Αμερική.

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία και το πυρηνικά υποβρύχια Kazan Yasen στην Κούβα με υπερηχητικούς Zircon, Kalibr και Oniks σε μόνιμη διάταξη μάχης, σε απόσταση βολής από ΗΠΑ και παρόλο που οι Ρώσοι λένε ότι τα υποβρύχια αυτά δεν έχουν πυρηνικά όπλα, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Και ότι σε μία ενδεχομένη πολεμική σύρραξη των Ρωσοκινέζων με τους δυτικούς, π.χ. αν οι δυτικοί με τους Ουκρανούς χτυπήσουν τα Ηπειρωτικά εδάφη της Ρωσίας, τότε μπορεί να ξεκινήσει ένας Γ΄ΠΠ, ακόμα και πυρηνικός και από την Κούβα, οι Ρώσοι να χτυπήσουν τις ΗΠΑ, όπως ακριβώς και οι δυτικοί μπορούν μέσω Τουρκίας και ΕΕ και ΝΑΤΟ να χτυπήσουν την Ρωσία.

Η ανακοίνωση της άφιξης πολεμικών πλοίων στην Κούβα έγινε λιγότερο από 48 ώρες μετά την προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Δύσης, ενώ δεν απέκλεισε χρήση πυρηνικών αν οι Ουκρανοί και οι δυτικοί χτυπήσουν τα Ρωσικά εδάφη!

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε αυτή την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, να παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες που ενδέχεται να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα, εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει την Ρωσία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της (https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/eksw-apo-tis-aktes-twn-hpa-rwsika-polemika-ploia-kai-to-state-of-the-art-purhnokinhto-upobruxio-yasen-m-me-uperhxhtikous-zircon-kalibr-kai-oniks/).

Και στην εποχή μας, τα αντίστοιχα σχέδια των ΗΠΑ, για εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων και στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας, απέτυχαν με την άμεση επέμβαση των Ρώσων και τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο (http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html) που κατέστρεψε τα σχέδια αυτά των ΗΠΑ, όπως και των Ουκρανών να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα κατά των Ρώσων, με τον ίδιο τρόπο που ο αποκλεισμός των ΗΠΑ της Κούβας το 1.962 μ.Χ. απέτρεψε την εγκατάσταση πυρηνικών οπλών σε αυτή. 

Έτσι, στην περίπτωση της νέας αυτής «Κρίσης των πυραύλων της Κούβας 2», την θέση του ηλικιωμένου Χρουστώφ που έπεσε από την εξουσία θα έχει πιθανότατα ο ηλικιωμένος νόθος Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει πιθανότατα την ίδια μοίρα και θα αντισταθεί από έναν νέο Αμερικανό Μπρεζνιέφ, τον Τραμπ, ενώ στην περίπτωση αυτή ο Μπάιντεν θα είναι ο Γκορμπατσόφ των ΗΠΑ (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html, http://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post.html), ενώ ο Πούτιν θα είναι ο νικητής και ο Κένεντι της Ρωσίας.

[ΡΟΥΑ ΜΑΤ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ... ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΟΥΒΑ - ΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ο Putin υπενθύμισε στον Biden ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στην δική της σφαίρα επιρροής Η Ρωσική Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας επί Προεδρίας Putin παρουσιάζει πολλές διαφορές με την αντίστοιχη της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι απαλλαγμένη από την αφέλεια με την οποία αντιμετώπιζε η Σοβιετική ηγεσία τις διπλωματικές κινήσεις των Αμερικανών κατά τον 20ο Αιώνα μ.Χ.

Η αποστολή πλοίων και υποβρυχίων με πυρηνικές δυνατότητες στην «πόρτα» των Αμερικανικών, στην Κούβα απέναντι στη Florida μεταφέρει το γεωστρατηγικό παιχνίδι από το γήπεδο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο αντίστοιχο των ΗΠΑ. Είναι μία κίνηση, που αν και δεν το παραδέχονται, έκανε τους Αμερικανούς να αισθανθούν ευάλωτοι, ομολογεί το ABC.

Η Ρωσία δεν είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να στείλει προηγμένα πλοία με πυρηνικά, όπως είχε κάνει ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev στην κρίση των πυραύλων του 1.962 μ.Χ. Οπότε, εάν η μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας κίνηση της Ρωσίας πέτυχε τον απόλυτο πυρηνικό αιφνιδιασμό των ΗΠΑ (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/06/blog-post_505.html).

Οδεύουμε για κρίση τύπου Κούβας; Εξήλθαν Αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχιο απέναντι από τα Ρωσικά στην Φλόριντα. Η Ρωσία έχει αναπτύξει τρία εξοπλισμένα πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Yasen στην Καραϊβική (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7246753_odeyoyme-gia-krisi-typoy-koybas-exilthan-amerikanika-polemika-ploia-kai). Οι Αμερικάνοι περικυκλώνουν την Ρωσία και οι Ρώσοι τις ΗΠΑ" - πάμε για σύγκρουση (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2024/06/blog-post_12.html).

Η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά ICBM στην Κούβα, το Μεξικό και την Βενεζουέλα. To κάνει ως απάντηση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη Σύμφωνα με πληροφορίες από το Russian TV, η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά ICBM στην Κούβα, το Μεξικό και την Βενεζουέλα. Αυτό έρχεται ως απάντηση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/i-mosxa-sxediazei-na-anaptyksei-pyrinika-icbm-stin-kouva-to-meksiko-kai-ti-venezouela/).

«Γεμίζει» πυρηνικά υποβρύχια η Κούβα: Οι ΗΠΑ στέλνουν το USS Helena «απέναντι» στο Ρωσικό K-561 Kazan. Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Φλόριντα μετά τον κατάπλου του Ρωσικού στολίσκου στην Αβάνα (https://www.pronews.gr/uncategorized/gemizei-pyrinika-ypovryxia-i-kouva-oi-ipa-stelnoun-to-uss-helena-apenanti-sto-rosiko-k-561-kazan/).

Οι πρέσβεις Γαλλίας , Αγγλίας , Αμερικής κλπ Ευρωπαϊκών χωρών , έλαβον αυστηρή ρηματική διακοίνωση , από το Υπουργείο εξωτερικών  της Ρωσίας, σχετικά με το Ρωσικό έδαφος της Κριμαίας . Οποιαδήποτε ενέργεια κατά της γέφυρας του Κερτς, θα εκληφθεί ως επίθεση κατά πολιτικού στόχου , εντός της Ρωσικής επικράτειας , και θα προκαλέσει -ακαριαίο – αντίστοιχο τετελεσμένο στις πρωτεύουσες των επιτιθέμενων κρατών .

Η Γαλλία δεσμεύτηκε σιωπηρώς, ότι ακόμα και αν ενεργήσουν εναέρια μέσα, δεν θα παραβιαστεί ο εναέριος χώρος των δώδεκα μιλίων της Ρωσίας . Η κρίση της Κούβας 1.962 μ.Χ. ωχριά στην ανωτέρα εξέλιξη»

«Η Ρωσία συγκαλεί στις 14 Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να παραδώσει τελεσίγραφο προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και να ανακοινώσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα ΝΑΤΟϊκά κράτη από την χρήση Δυτικών όπλων εναντίον στόχων στην Ρωσική ενδοχώρα – Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ –

Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο τη Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι» , στις 12.6.2024 μ.Χ. «Με το σήμα “Ζ” τα ρωσικά πλοία στην Κούβα» – «Κατέφτασε στην Κούβα ένα από τα πιο προηγμένα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια όλου του πλανήτη» 14 Οκτωβρίου 1.962 μ.Χ.: Η κρίση των πυραύλων της Κούβας –  συνέχεια στο Military History  – ωχριά στην ανωτέρα εξέλιξη (https://www.triklopodia.gr/%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-troktico-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-triklopodia-%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83/).

«Ναυτικός αποκλεισμός» σε Ερυθρά και Σουέζ: Η Ρωσία στέλνει μεγάλο φορτίο αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων σε Χεζμπολάχ, Χούθι και Χ.Χαφτάρ! Ένα μεγάλο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λιβύη και ειδικά στην Μέση Ανατολή. Οι αξιωματούχοι Άμυνας και Πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία θα αποστείλει ένα μεγάλο φορτίο με αντιπλοϊκούς  υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ στους Χούθι – ίσως και να το έχει ήδη κάνει- για την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στην περιοχή της Ερυθράς (https://warnews247.gr/diethnh/mesh-anatolh/thriler-se-eruthra-kai-mesogeio-h-rwsia-stelnei-megalo-fortio-antiploikwn-uperhxhtikwn-puraulwn-se-xouthi-kai-x-xaftar-gia-thn-epibolh-nautikou-apokleismou/)].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Για πρώτη φορά από το 1.970 μ.Χ. Ρωσικά πολεμικά πλοία σε Σουέζ-Συρία-Τομπρούκ: Eν αναμονή εντυπωσιακού Ρωσικού κτυπήματος στην Ουκρανία!. Kαραϊβική, Βαλτική, Bόρειος Στόλος και τώρα Μεσόγειος -Eπιφυλακή...

Μετά τον Ρωσικό Στόλο Βαλτικής και τον Βόρειο Στόλο, δυνάμεις του οποίου έχουν φορτωθεί με πυρηνικά όπλα, η Ρωσία ξεκίνησε ναυτικές ασκήσεις στην Μεσόγειο. Η έντονη ναυτική κινητικότητα δείχνει πως η Μόσχα θέλει να έχει τις δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας σε περίπτωση εντυπωσιακού κτυπήματος στην Ουκρανία ή  σε περίπτωση εμπλοκής με το ΝΑΤΟ έτσι ώστε αν χρειαστεί να “κλείσει” την Διώρυγα του Σουέζ. Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη των Ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Κούβα, ξεκίνησαν ασκήσεις:

Στην ναυτική βάση της Ταρτούς στην Συρία. Aναπτύχθηκαν αντιπλοϊκοί πύραυλοι Bastion μαζί με αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1, S-300 και S-400 ενώ η Ρωσική Αεροπορία εκτέλεσε κοινές ασκήσεις με την Αεροπορία της Συρίας.

Για πρώτη φορά από το 1.970 μ.Χ. Ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν στην Αλεξάνδρεια και ασκήθηκαν στην Διώρυγα του Σουέζ Στην συνέχεια τα Ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν στο Τομπρούκ της Λιβύης. Συμπωματικά(;), Τομπρούκ και Βεγγάζη και Κούβα είναι τρεις περιοχές που η Μόσχα θα μπορούσε να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές.

Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Bastion από την Συρία και το φορτίο του καταδρομικού Varyag κλάσης Slava με 64 βλήματα SA-N-6 Grumble (ναυτική έκδοση του S-300F), 40 βλήματα OSA-MA και 16 πυραύλους επιφανείας- επιφανείας SS-N-12 Sandbox δημιουργούν μια ομάδα μάχης ικανή να αμυνθεί εναντίον αεροπλανοφόρων.

Yπενθυμίζουμε ότι προ μηνών, ο ίδιος ο Β.Πούτιν με δηλώσεις του είχε ανακοινώσει την περιπολία MiG-31 με Kinzhal στην Μαύρη Θάλασσα με στόχο τα αεροπλανοφόρα του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο. Ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Αιγύπτου στην Μεσόγειο Θάλασσα. Μια σημαντική αλλαγή στην δυναμική της εξωτερικής πολιτικής της Μέσης Ανατολής παρατηρείται καθώς Ρωσικά πολεμικά πλοία ελλιμενίστηκαν στην Αλεξάνδρεια για κοινές ασκήσεις με το αιγυπτιακό ναυτικό.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη παρουσία που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε που εκδιώχθηκαν οι Σοβιετικοί στη δεκαετία του 1.970 μ.Χ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να μην έχει συμμάχους στη Μέση Ανατολή εκτός από το Ισραήλ. Η κοινή άσκηση διεξήχθη με την μορφή «PASSEX» (τεχνικές για τον συντονισμό μάχης μεταξύ στόλων διαφορετικών κρατών).

Η φρεγάτα ENS Al-Qadeer έλαβε μέρος στις ασκήσεις για το Αιγυπτιακό Ναυτικό, το καταδρομικό Varyag και η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov από  το Ρωσικό Ναυτικό. Πλοία της δύναμης SNMG2  του ΝΑΤΟ παρακολουθούν τα ρωσικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κινητοποίηση στην βάση της Ταρτούς στην Συρία. Ταυτόχρονα στη Συρία, πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις για την απόκρουση επίθεσης στην ναυτική βάση της Ταρτούς, με την συμμετοχή Ρωσικού και συριακού στρατιωτικού προσωπικού. Σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠΑΜ, οι δυνάμεις εξασκήθηκαν στην απόκρουση επίθεσης από μη επανδρωμένα σκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Σύμφωνα με το σενάριο των στρατιωτικών ασκήσεων, ο “εικονικός” εχθρός σχεδίαζε να χτυπήσει την υποδομή του λιμανιού της Ταρτούς και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με μη επανδρωμένα σκάφη και επιθετικά UAV. Το Ρωσικό και συριακό στρατιωτικό προσωπικό κατέστρεψε όλους τους στόχους χρησιμοποιώντας φορητά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Verba και αντιαεροπορικά συστήματα Strela-10.

Όσον αφορά τα μη επανδρωμένα σκάφη, καταστράφηκαν από το σύστημα «Kadet» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και από μικρά σκάφη του Συριακού Ναυτικού. Στην καταστροφή μη επανδρωμένων σκαφών συμμετείχαν επίσης αντιαεροπορικά πυραυλικά και πυροβόλα συστήματα Pantsir-S.που επιχείρησαν να αποβιβάσουν αμφίβιες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων, ομάδες ενός εικονικού εχθρού θα προχωρούσαν σε αποβατική ενέργεια στις ακτές της Συρίας. Τα παράκτια πυραυλικά συστήματα «Bastion» βύθισαν τα εχθρικά πλοία.

Ρωσικά πλοία στην Κούβα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Μόσχα έστειλε το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Kazan», τη φρεγάτα «Gorshkov» αλλά και άλλα δύο Ρωσικά πλοία, το πετρελαιοφόρο «Pashin» και το ρυμουλκό διάσωσης «Nikolay Chiker» 160χλμ. από το Κι Γουέστ της Φλόριντας, όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Αεροπορικός Σταθμός των ΗΠΑ!

Στο πλαίσιο αυτό Αμερικανικό υποβρύχιο κατέπλευσε στην Κούβα μια ημέρα αφότου Ρωσικός στόλος ελλιμενίστηκε στην Αβάνα, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ είναι η παρουσία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Καζάν (https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/gia-prwth-fora-apo-to-1970-rwsika-polemika-ploia-se-souez-suria-tomprouk-en-anamonh-entupwsiakou-rwsikou-ktuphmatos-sthn-oukrania/)…

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΟΥΑ ΜΑΤ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ... ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΟΥΒΑ - ΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ο Putin υπενθύμισε στον Biden ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στην δική της σφαίρα επιρροής Η Ρωσική Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας επί προεδρίας Putin παρουσιάζει πολλές διαφορές με την αντίστοιχη της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι απαλλαγμένη από την αφέλεια με την οποία αντιμετώπιζε η σοβιετική ηγεσία τις διπλωματικές κινήσεις των Αμερικανών κατά τον 20ο Αιώνα μ.Χ.

Η αποστολή πλοίων και υποβρυχίων με πυρηνικές δυνατότητες στην «πόρτα» των Αμερικανικών, στην Κούβα απέναντι στη Florida μεταφέρει το γεωστρατηγικό παιχνίδι από το γήπεδο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο αντίστοιχο των ΗΠΑ. Είναι μία κίνηση, που αν και δεν το παραδέχονται, έκανε τους Αμερικανούς να αισθανθούν ευάλωτοι, ομολογεί το ABC.

Η Ρωσία δεν είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να στείλει προηγμένα πλοία με πυρηνικά, όπως είχε κάνει ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Nikita Khrushchev στην κρίση των πυραύλων του 1.962 μ.Χ. Οπότε, εάν η μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας κίνηση της Ρωσίας πέτυχε τον απόλυτο πυρηνικό αιφνιδιασμό των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τα Ρωσικά πλοία. Αμερικανικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τα Ρωσικά καθώς κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh σημείωσε ότι Ρωσικά πλοία έχουν επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ABC. Οι δημοσιογράφοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή τη δήλωση, δεδομένης της συμβολικής σημασίας της επίσκεψης ρωσικών πλοίων. Ειδικά με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, William Leogrande, αυτός είναι ο τρόπος του Putin να υπενθυμίσει στον Biden ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στην δική της σφαίρα επιρροής. Το ABC πρόσθεσε ότι ο στόλος θα παραμείνει στην Αβάνα για αρκετές ημέρες πριν κατευθυνθεί στην Βενεζουέλα.

O Putin τρόμαξε τους Αμερικανούς. Έτσι, ο Putin ανάγκασε τους Αμερικανούς να μην αγνοούν εφεξής τα λόγια του. Η επίσκεψη των Ρωσικών πλοίων μάλιστα αποκτά άλλη διάσταση με την «υπόσχεση» του Putin να στείλει στρατηγικά όπλα σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου, όπου μπορούν να γίνουν επιθέσεις σε ευαίσθητους στόχους εκείνων των χωρών που το κάνουν αυτό εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό το υπερτονίζουν τα ρωσικά πλοία απέναντι από την Florida. Οι ΗΠΑ ξέχασαν πάντα ότι δύο άνθρωποι μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε παιχνίδι. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία τήρησε τις υποσχέσεις της και πίστευε ότι οι πρώην εχθροί της θα συμπεριφέρονταν το ίδιο. Αυτό δεν είναι τυπικό για τις ΗΠΑ κατ' αρχήν.

Ως εκ τούτου, η Ρωσική βάση πληροφοριών στην Κούβα, η οποία έκλεισε το 2002 μ.Χ., μπορεί κάλλιστα να ξαναρχίσει τημ λειτουργία της. Το Πεντάγωνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο των ρωσικών πλοίων και λέει ότι παρακολουθεί τις Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό στρατό, δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη φρεγάτα Admiral Gorshkov και στο υποβρύχιο Kazan, που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Onyx και Zircon. Επομένως, όλες οι συγκρίσεις με την κουβανική πυραυλική κρίση αναγνωρίζονται αμέσως ως άσχετες μεταξύ.

Η Ρωσία δεν επαναλαμβάνει το λάθος Khrushchev. Ωστόσο, η Μόσχα, έχοντας μάθει από πικρή εμπειρία, σαφώς δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα λάθη του Nikita Khrushchev και δεν εκφράζει εκ των προτέρων καμία πρόθεση.

Στο μέλλον, η Κούβα είναι αρκετά ικανή να παρέχει συνεχή συντήρηση για Ρωσικά πλοία, ειδικά στα υποβρύχια κλάσης Yasen, τα οποία οι Αμερικανοί πιθανότατα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για το γεγονός αυτό, αφού τέτοια υποβρύχια αποτελούν σοβαρή απειλή. Είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μισή Ήπειρο.

«Δηλαδή, είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να κάνουμε τα πάντα για να πυροδοτήσουμε την σύγκρουση στην Ουκρανία. Και όταν ο εχθρός έρχεται στο κατώφλι σου, τότε αρχίζει η υστερία» άρχισαν να σκέφτονται πολλοί Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 2024 μ.Χ., θα κληθεί να επιλέξει Δημοκρατικά «γεράκια» ή Ρεπουμπλικανικά «περιστέρια» που απαιτούν να σταματήσουν να ξοδεύουν Αμερικανικά χρήματα στο ουκρανικό καθεστώς.

Χάθηκε το Kazan από τα sonar των ΗΠΑ. Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ προβληματίστηκε έντονα, καθώς τα sonar του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το stealth υποβρύχιο της Ρωσικής αποστολής Kazan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Military Affairs.

Το Kazan είναι ένα σύγχρονο Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Yasen-M, εξοπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους, όπως οι Zircon. Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όπλα και συστήματα πλοήγησης.

Βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, αλλά η παρουσία του προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις αμερικανικές αρχές. Παρά τις δυσκολίες στον εντοπισμό του υποβρυχίου, ξένοι ειδικοί αναφέρουν ότι το Kazan βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει εντείνει τις περιπολίες στα Στενά της Florida για να παρακολουθεί τυχόν κινήσεις του Ρωσικού υποβρυχίου. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη και πλοία.

Τα υποβρύχια Yasen και οι φρεγάτες κλάσης Gorshkov αναπτύσσουν κυρίως τις ίδιες τέσσερις κατηγορίες πυραύλων cruise ως κύριο οπλισμό τους, δηλαδή το νέο υπερηχητικό Zircon, τον αντιπλοϊκό πύραυλο P-800, τον αντιπλοϊκό 3M54 Kalibr και τον αντιεπιφανειακό πύραυλο 3M14 Kalibr.

Και οι δύο κατηγορίες πλοίων φέρεται να έχουν προτεραιότητα τις εκτοξεύσεις πυραύλων Zircon, με το νέο όπλο να θεωρείται ευρέως μακράν ο πιο τρομερός πύραυλος cruise στον κόσμο με ταχύτητα 9 Mach και βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων.

Αναπτυγμένοι κοντά στην Κούβα, οι πύραυλοι θα επέτρεπαν χτυπήματα σε στόχους σε μεγάλο μέρος της Florida και πέρα από αυτήν. Η πρώτη εκτόξευση του Zircon από υποβρύχιο της κλάσης Yasen πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 μ.Χ, μετά την πρώτη από φρεγάτα Gorshkov τον Φεβρουάριο του 2020 μ.Χ.

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συγκεκριμένα τρεις φρεγάτες κλάσης Gorshkov και τέσσερα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Yasen-M με άλλα πέντε από τα πρώτα και τέσσερα από τα δεύτερα υπό κατασκευή.

Το στολίδι του ρωσικού ναυτικού. Το Kazan είναι ένα εξαιρετικά αθόρυβο σκάφος «στο ίδιο επίπεδο» με τον σύγχρονο στόλο υποβρυχίων των ΗΠΑ. Τρία υποβρύχια κλάσης Yasen—Severodvinsk, Kazan και Novosibirsk— βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Ρωσικό ναυτικό. Πέντε ακόμη Yasen-M βρίσκονται υπό κατασκευή και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα την πρόθεσή τους να αγοράσουν άλλα τρία.

Το υποβρύχιο κλάσης Yasen, σε συνδυασμό με τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei του Ρωσικού Ναυτικού, πιστεύεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές και αποτρεπτικές στρατηγικές της Ρωσίας.

Ο Edward Geist της αμερικανικής RAND περιγράφει τα υποβρύχια κατηγορίας Yasen ως «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως την κορυφή της σημερινής Ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».

Το υποβρύχιο κατηγορίας Yasen 13.800 τόνων σχεδιάστηκε από το Malakhit Marine Engineering Bureau και κατασκευάστηκε από τη Sevmash Shipyard στο Severodvinsk. Μια άλλη αναβαθμισμένη έκδοση, το Yasen-M, έχει έναν πιο αθόρυβο πυρηνικό αντιδραστήρα, πρόσθετους αισθητήρες και νέα τεχνολογία αθόρυβης λειτουργίας.

Το υποβρύχιο έχει μήκος 119,8 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με 31 κόμβους, όταν καταδυθεί. Το Kazan είναι ικανό να επιτεθεί σε άλλα υποβρύχια και πλοία και να απομακρύνει εχθρικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Μπορεί να χτυπήσει ακαριαία λιμάνια και ναυτικές θέσεις (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/06/blog-post_505.html).


Ρώσοι στρατιώτες: «Πολεμάμε τους σατανικούς παγκοσμιοποιητές από 35 χώρες». «Οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να ενωθούν και να μας βοηθήσουν». Το δικό του μήνυμα από τον ουκρανικό νότο στέλνει στους συμπατριώτες του δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ένας Ρώσος στρατιώτης.

Στο βίντεο που έγινε viral στα social media, ο άνδρας με την στρατιωτική περιβολή λέει πως επί ουκρανικού εδάφους οι Ρώσοι μάχονται κατά -όχι της Ουκρανίας- αλλά 35 εχθρικών προς την Ρωσία κρατών, αναφερόμενος μεταξύ άλλων τόσο τους χιλιάδες δυτικούς μισθοφόρους όσο και στα αμέτρητα νατοϊκά όπλα που έχουν σταλεί.

«Θερμούς χαιρετισμούς από το μέτωπο της Χερσώνας. Εδώ οι Κοζάκοι είναι στην πρώτη γραμμή και μάχονται κατά των σατανικών παγκοσμιοποιητών. Και στην Αυστραλία, πολύ μακριά στο εξωτερικό, σε ξένα σύνορα.

Πείτε στους Κοζάκους της Αυστραλίας ότι επί του παρόντος η πατρίδα (σ.σ. Ρωσία) πολεμά με 35 χώρες οι οποίες οπωσδήποτε δεν έχουν καλή διάθεση απέναντί μας. Και τώρα προσπαθούν να εισβάλλουν στα Ορθόδοξα εδάφη μας» (https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/rwsoi-stratiwtes-polemame-tous-satanikous-pagkosmiopoihtes-apo-35-xwres-vid/).

 

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι Ρώσοι φέτος με 50 νέα πολεμικά πλοία και υποβρύχια παρά τις δυτικές κυρώσεις. Σταλινικά σχέδια έχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με μία τεράστια επέκταση του οπλοστασίου του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού για το 2024 μ.Χ.

Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει περίπου 50 πολεμικά πλοία διαφόρων κλάσεων μέσα στο έτος που διανύουμε. Για να συγκρίνετε, το προηγούμενο έτος (δηλαδή το 2023 μ.Χ.) το πολεμικό ναυτικό της Μόσχας παρέλαβε συνολικά 32 νέα πολεμικά σκάφη σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου.

Η ανακοίνωση για την παραλαβή 50 νέων πλοίων εντός του 2024 μ.Χ. έγινε όσο ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος στην Ουκρανία διανύει μία κρίσιμη περίοδο. Τους τελευταίους μήνες οι Ουκρανοί με την βοήθεια του ΝΑΤΟ έχουν στοχεύσει και προκαλέσει ζημιά σε αρκετά ρωσικά πολεμικά σκάφη αλλά και ναυτικές υποδομές (π.χ. ναυτικές βάσεις στην Μαύρη Θάλασσα).

Ο Βίκτορ Γεφτούχοφ ήταν αυτός που αποκάλυψε τον συνολικό αριθμό πλοίων που θα παραλάβει εντός της χρονιάς η Μόσχα. Η ανακοίνωση έγινε κατά την διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης του καναλιού Zvezda TV του ρωσικού υπουργείου άμυνας. Μόνο την τελευταία δεκαετία, το υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου του κράτους ανέφερε πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει παραλάβει 40 πλοία επιφανείας και 24 υποβρύχια.

Το 2023 μ.Χ., το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό παρέλαβε 3 νέα υποβρύχια: το Emperor Alexander III της πυρηνοκίνητης κλάσης Borei-A, το Krasnoyarsk της επίσης πυρηνοκίνητης κλάσης Yasen και τέλος το υποβρύχιο Mozhaysk της κλάσης Kilo.

Ο ρωσικός στόλος παρέλαβε επίσης 7 πλοία επιφανείας: την φρεγάτα Admiral Golovko, τις κορβέτες Merkury και Rezkiy, τις πυραυλακάτους Cyclone και Naro-Fominsk, το ναρκαλιευτικό Lev Chernavin και το πλοίο επισκευής φρεγατών Neustrashimy.

Το 2024 μ.Χ. όμως τα πλάνα των Ρώσων είναι πιο φιλόδοξα από ποτέ. Το πολεμικό ναυτικό του Κρεμλίνου αναμένεται να παραλάβει συνολικά 4 νέα υποβρύχια και 12 καινούργια σκάφη επιφανείας πριν τελειώσει το τρέχον έτος. Εκτός από αυτές τις 16 μονάδες θα παραλάβει άλλα 34 σκάφη διαφόρων κατηγοριών, όπως πλοία υποστήριξης (π.χ. ρυμουλκά), μπαλκ κάριερ, εκπαιδευτικά, διασωστικά και υδρογραφικά σκάφη, σκάφη μεταφοράς προμηθειών και άλλα μικρά πλοία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Πάβελ Λουζίν, ένας αμυντικός ειδικός της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Κέντρο Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ο Γεφτούχοφ απέδωσε την εντυπωσιακή ένταξη 50 πλοίων στο ρωσικό ναυτικό οπλοστάσιο στην ικανότητα της χώρας να βρίσκει υποκατάστατα των προϊόντων και συστημάτων που δεν μπορεί να προμηθευτεί πλέον η Μόσχα λόγω των διεθνών κυρώσεων. Οι Αμερικανοί πιστεύουν πάντως πως τα Ρωσικής παραγωγής εξαρτήματα δεν είναι όσο ποιοτικά είναι τα δυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να θεωρούν «αναξιόπιστα» τα νέα Ρωσικά σκάφη (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7247314_espasan-kathe-rekor-oi-rosoi-fetos-me-50-nea-polemika-ploia-kai-ypobryhia-para).

 

Ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας - Αιγύπτου στην Μεσόγειο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Το ναυτικό της Αιγύπτου εκπροσωπήθηκε από την φρεγάτα Al-Qadeer. Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Αιγύπτου στην Μεσόγειο έγιναν ένα πρακτικό βήμα προς την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 μ.Χ.

«Η κοινή άσκηση μιας μονάδας Ρωσικών πολεμικών πλοίων με το αιγυπτιακό ναυτικό έγινε ένα ακόμη πρακτικό βήμα για την ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας της Ρωσίας και της Αιγύπτου. Πραγματοποίησαν κοινούς τακτικούς ελιγμούς σε διάφορους συνδυασμούς, καθώς και ελέγχθηκε το σύστημα επικοινωνιών και διαχείρισης των πτήσεων των ελικοπτέρων που μεταφέρονται από πλοία», ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/743560/naftikes-askiseis-rosias-aigyptou-sti-mesogeio-gia-tin-enisxysi-tis-stratiotikis-synergasias).

 

Το μυστηριώδες ταξίδι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod και το τέλος του κόσμου.

Κάθε εμφάνιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρύχιου Belgorod προκαλεί τρόμο στην Δύση. Πρόκειται για ένα τρομακτικό υποβρύχιο, μήκους 184 μέτρων και πλάτος 18,2 μέτρων, με εκτόπισμα πάνω από 14.700 τόνους.

Το μυστηριώδες ταξίδι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod και το τέλος του κόσμου Το Belgorod μπορεί να φτάσει σε βάθος 520 μέτρων και να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως και για τέσσερις μήνες.

«Φιλοξενεί» μάλιστα πυρηνικά «μίνι-υποβρύχια» για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων σε βαθιά νερά. Αυτά τα μίνι-υποβρύχια κατηγορίας Paltus μπορούν να στοχεύουν «υποθαλάσσιες υποδομές», όπως ποντισμένα καλώδια.

Τροφοδοτούμενο από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, το Belgorod είναι μεγαλύτερο από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μπορεί να αναπτύξει μάλιστα ταχύτητες άνω των 32 κόμβων.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σήμαναν συναγερμό πριν λίγες ημέρες όταν το Belgorod εμφανίστηκε για λίγο στην επιφάνεια, στα ανοιχτά της ναυτικής βάσης Σεβεροντβίνσκ, στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ κοντά στον Αρκτικό κύκλο, όπως φάνηκε σε φωτογραφίες από δορυφόρους.

Σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Belgorod μετείχε σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην ανοικτή θάλασσα. Για να εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση στην συνέχεια

Το όπλο του τέλους του κόσμου. «Καμάρι» του του Πολεμικού Ναυτικού της Μόσχας, το Belgorod μεταφέρει τον «Ποσειδώνα», ένα από τα πιο τρομακτικά οπλικά συστήματα στην γη. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «το όπλο του τέλους του κόσμου». Ο «Ποσειδώνας» είναι μια αυτόνομη πυρηνική τορπίλη που μπορεί να «πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με ραδιενεργά τσουνάμι», όπως λένε οι αναλυτές του Πενταγώνου.

Η ισχύς της πυρηνικής κεφαλής του «Ποσειδώνα» θα μπορούσε να φτάσει τους 2 μεγατόνους, δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα, η οποία ήταν περίπου 15 κιλοτόνων, και περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61 που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ.

Η τορπίλη «Ποσειδώνας» είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, ώστε να αντέχει στην πίεση σε ακραία βάθη. Η τορπίλη εκτιμάται ότι έχει τελική ταχύτητα πάνω από 50 μίλια την ώρα -κάτι που την καθιστά δύο φορές πιο γρήγορη από ένα συμβατικό υποβρύχιο και πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Το Belgorod μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πυρηνικές τορπίλες Poseidon, ικανές να παρακάμψουν την άμυνα μιας στρατιωτικής δύναμης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και να παραμείνουν σε ετοιμότητα στα βάθη του ωκεανού για να χτυπήσουν αυτόνομα όταν απαιτείται.

Πυρηνικό τσουνάμι. Η πυρηνική αυτή τορπίλη θα μπορούσε να πνίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από ένα παλιρροϊκό κύμα ραδιενεργού θαλασσινού νερού μήκους 500 μέτρων, όπως έγραψε η Wall Street Journal Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο πυρηνικό drone που έχει μήκος περίπου 20 μέτρων, βεληνεκές τουλάχιστον 10.000 χλμ και μπορεί να φτάσει τα 1000 μέτρα βάθος.

«Πρόκειται για μια τορπίλη που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλη ταχύτητα και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μια παράκτια περιοχή», λέει ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας που ειδικεύεται στην άμυνα και έχει γράψει ένα βιβλίο για τα drones.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δοκιμάσει επιτυχώς αυτό το οπλικό σύστημα, αλλά αν ανακοινωθεί ή εντοπιστεί, θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα.

Ρωσικά πλοία στην Κούβα. Την περασμένη εβδομάδα το Κουβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τρία πλοία και ένα υποβρύχιο του Ρωσικού ναυτικού θα καταπλεύσουν την Τετάρτη, στο λιμάνι της Αβάνας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις. «Αυτή η επίσκεψη δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή της Καραϊβικής», σύμφωνα με την κουβανική κυβέρνηση, η οποία υπογράμμισε ότι «κανένα από αυτά τα πλοία δεν έχει πυρηνικά όπλα».

Οι Ρωσικές ναυτικές μονάδες που θα καταπλεύσουν στην Αβάνα είναι η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan και δύο πλοία ανεφοδιασμού Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στις «ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Καραϊβικής θα μπορούσαν να μετάσχει και τη Βενεζουέλα» (https://romioitispolis.gr/to-mystiriodes-taxidi-toy-rosikoy-pyrinikoy-ypovrychioy-belgorod-kai-to-telos-toy-kosmoy/).


Οδεύουμε για κρίση τύπου Κούβας; Εξήλθαν Αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχιο απέναντι από τα Ρωσικά στην Φλόριντα. Η Ρωσία έχει αναπτύξει τρία εξοπλισμένα πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Yasen στην Καραϊβική.

Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ανέπτυξε το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έξω από την Φλόριντα, αφού Ρωσικός στολίσκος πλησίασε στην ίδια περιοχή καθ' οδόν προς την Κούβα, αναφέρει ξένο ΜΜΕ. Η Ρωσία έχει αναπτύξει τρία εξοπλισμένα πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Yasen στην Καραϊβική, προκαλώντας συναγερμό στις ΗΠΑ.

Κατόπιν αυτού, το Αμερικανικό πεντάγωνο ξεκίνησε εκτεταμένες ναυτικές κινήσεις με χρήση και αεροσκαφών ΑΦΝΣ, παρακολουθώντας τους Ρώσους που ήρθαν στην περιοχή αυτή μετά από Πέντε χρόνια. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις του Ρωσικού Πολεμικού από κοντά.

Μιλώντας στην εφημερίδα Miami Herald, αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσαν ενώ η δήθεν «κυβέρνηση» Μπάιντεν δεν ανησυχεί για την Ρωσική δραστηριότητα 30 μίλια μακριά από τις ακτές της, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει  τρία αντιτορπιλικά, ένα υποβρύχιο, και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος στην περιοχή.

"Σύμφωνα με τις τυπικές διαδικασίες, παρακολουθούμε ενεργά τα ρωσικά πολεμικά πλοία καθώς διέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό εντός διεθνών υδάτων. Αεροπορικά και θαλάσσια μέσα υπό τη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Οι αναπτύξεις πολεμικών πλοίων της Ρωσίας αποτελούν μέρος της συνήθους ναυτικής δραστηριότητας και δεν αποτελούν άμεση απειλή ή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο αξιωματούχος της NORTHCOM στην Herald.

Τα τρία Αμερικανικά Αντιτορπιλικά είναι το USS Truxtun, το USS Donald Cook και το USS Delbert D. Black από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και ένα περιπολικό της ακτοφυλακής με την ονομασία Stone.Μαζί με αυτές τις μονάδες επιφανείας, έχει αναπτυχθεί και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας Boeing P-8.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ανέπτυξε τρία πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Καραϊβική. Κατόπιν αυτού, οι ΗΠΑ ανέμεναν την επιστροφή εκτεταμένων στρατιωτικών ασκήσεων και αεροπορικών και ναυτικών ασκήσεων, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Φρεγάτα του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού "Admiral Gorshkov" και το πυρηνικό υποβρύχιο "Kazan", μαζί με ένα τάνκερ και ένα ρυμουλκό, έχουν ήδη φτάσει απέναντι από την Φλόριντα. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ρωσικού στόλου Το ζήτημα είναι το γνωστής φήμης Ρωσικό  πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Yasen-M-class Kazan, το οποίο αποτελεί μέρος αυτής της Ρωσικής ανάπτυξης στην Κούβα.

Αφού επιβεβαιώσει τα σχέδια ανάπτυξης της Ρωσίας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα υιοθετήσει «όποια και αν είναι η απαραίτητη στάση για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της Ρωσικής δραστηριότητας». Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Ρώσων και Αμερικανών είναι γενικά για να τις ακούν όλοι οι υπόλοιποι πλην αυτών.

Είναι γνωστό ότι μετά το “ελεύθερο” στο Κίεβο, ώστε να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους κατά της Ρωσικής ενδοχώρας οι σχέσεις Κρεμλίνου-Λευκού Οίκου κατρακυλούν σιγά σιγά σε περίοδο  “κρίσης της Κούβας”, ότι και να δηλώνουν οι Αξιωματούχοι εκατέρωθεν (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7246753_odeyoyme-gia-krisi-typoy-koybas-exilthan-amerikanika-polemika-ploia-kai).


Η Ρωσία ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό - Putin: Θα παραλάβουμε πάνω από 40 πλοία το 2024 μ.Χ. Το 2024 μ.Χ. προβλέπεται να παραδοθούν περισσότερα από 40 πλοία και σκάφη στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας παραλαμβάνει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία και σκάφη, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, σε συνάντηση για την ναυπήγηση πλοίων, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία για κάθε έτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ένας από τους στόχους της Ρωσίας είναι "η συνολική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των αεροσκαφών και των παράκτιων στοιχείων του, καθώς και της υποδομής των βάσεων, η ενίσχυση των θέσεών του στις στρατηγικά κρίσιμες περιοχές του παγκόσμιου ωκεανού και η δραστική βελτίωση του μαχητικού του δυναμικού".

Putin: Θα παραλάβουμε πάνω από 40 πλοία το 2024 μ.Χ. "Έχουν γίνει πολλά σε αυτόν τον τομέα, καθώς το Ναυτικό μας αποκτά νέα πλοία", δήλωσε ο Putin και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται "επισκευές και βαθιές ανακαινίσεις του εξοπλισμού".

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι σε σύγκριση με το 2022 μ.Χ., όταν το Πολεμικό Ναυτικό εφοδιάστηκε με 24 νέα πλοία και σκάφη, το 2023 μ.Χ. ο αριθμός τους ήταν 33, ενώ το 2024 μ.Χ. προβλέπεται να παραδοθούν περισσότερα από 40 πλοία και σκάφη (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/745603/i-rosia-enisxyei-to-polemiko-naftiko-putin-tha-paralavoume-pano-apo-40-ploia-to-2024).


«Γεμίζει» πυρηνικά υποβρύχια η Κούβα: Οι ΗΠΑ στέλνουν το USS Helena «απέναντι» στο Ρωσικό K-561 Kazan. Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου έχει στηθεί λίγα χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Φλόριντα μετά τον κατάπλου του Ρωσικού στολίσκου στην Αβάνα.

Σε μια κίνηση απάντησης στην παρουσία Ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αβάνα και ιδιαίτερα του ρωσικού πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το υποβρύχιο USS Helena (κλάσης Los Angeles) στην Κούβα, σύμφωνα με αναφορές από το αμερικανικό Ναυτικό.

Το υποβρύχιο USS Helena βρίσκεται στον κόλπο του Γκουαντάναμο, που αποτελεί αμερικανική βάση «ως μέρος μιας προγραμματισμένης επίσκεψης » σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αμερικανικών Αρχών.

Ωστόσο, όπως και το Associated Press ανέφερε, η άφιξη του υποβρυχίου αποτελεί ξεκάθαρη «επίδειξη δύναμης» ως αντίδραση στην παρουσία των Ρωσικών πλοίων. Το Ρωσικό υποβρύχιο Kazan, κλάσης Yasen, και το Αμερικανικό USS Helena, κλάσης Los Angeles, είναι δύο από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά υποβρύχια των δύο υπερδυνάμεων.

Το Kazan διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και είναι εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr, ενώ το USS Helena διαθέτει συστήματα ανίχνευσης AN/BQQ-5 και πυραύλους Tomahawk. Το Kazan έχει μήκος περίπου 139 μέτρα και εκτόπισμα 13.800 τόνους, ενώ το USS Helena έχει μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα 6.927 τόνους.

Το Ρωσικό υποβρύχιο διαθέτει έναν αντιδραστήρα τύπου OK-650M, ενώ το Αμερικανικό χρησιμοποιεί τον αντιδραστήρα τύπου S6G. Η κίνηση των ΗΠΑ υπογραμμίζει την υψηλή ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν την επιρροή τους στην Καραϊβική (https://www.pronews.gr/uncategorized/gemizei-pyrinika-ypovryxia-i-kouva-oi-ipa-stelnoun-to-uss-helena-apenanti-sto-rosiko-k-561-kazan/).


Συμμετρική απάντηση Πούτιν στην “αυλή” των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πρόσφατα πως, η απόφαση των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας να εγκρίνουν την χρήση Αμερικανικών και γερμανικών όπλων από τους Ουκρανούς, για επιθέσεις κατά Ρωσικών στόχων, θα έχει συνέπειες.

Ως εκ τούτου, ως ευρύτερη  απάντηση,  η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει ρωσικά όπλα και πυραύλους σε  περιοχές ανά την υφήλιο, από όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά δυτικών στόχων. Συνεπώς ένα εύλογο ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί των ΗΠΑ και της Δύσης στους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει όπλα και πυραύλους, για να πλήξουν αμερικανικούς ή δυτικούς στόχους.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιχείρησε κάπως να το προσδιορίσει, αναφέροντας πως θα μπορούσαν να είναι «άτομα ή περιοχές» που θεωρούν τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, εχθρούς τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τη διεθνή αναγνώριση.

Ποιοι θα μπορούσε να είναι οι πιθανοί παραλήπτες των Ρωσικών όπλων; Πρώτα από όλα οι Χούθι, οι οποίοι δρουν στην Υεμένη. Υπάρχουν και άλλοι στην λίστα, τόσο στην Αφρική όσο και στην Μέση Ανατολή. Στον σχετικό κατάλογο, θα μπορούσαν να είναι επίσης  η Νικαράγουα και η Κούβα.

Ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα. Στο πλαίσιο της ρωσικής αντίδρασης στις αποφάσεις της Δύσης, έγκειται και η  αποστολή Ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Κούβα για την διενέργεια ναυτικών ασκήσεων.

Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει, ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που έχει την δυνατότητα να φέρει  πυρηνικά όπλα, θα αναγκάσει την Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή.

Το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «πιθανότατα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επίκλησης της ιστορικής μνήμης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας και  ως μέρος της εκστρατείας μίας αντανακλαστικής αυτοαποτροπής των ΗΠΑ».

Αυτοί που πανικοβλήθηκαν πρώτοι ήταν οι Βρετανοί, όταν τα ρωσικά πλοία πέρασαν από  τις Βρετανικές Νήσους στις 5 Ιουνίου. Τα βρετανικά ταμπλόιντ υπενθύμισαν  ότι τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen M, θεωρούνται «τα πιο θανατηφόρα υποβρύχια στον κόσμο». Στη συνέχεια τα Ρωσικά πλοία προχώρησαν στον Ατλαντικό και πέρασαν 25 μίλια από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλίσει τη ρωσική ναυτική παρουσία σε «επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές της μακρινής ωκεάνιας ζώνης». Στην αποστολή συμμετέχει η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο πυραυλοκίνητο υποβρύχιο Kazan (κλάσης Yasen), το πετρελαιοφόρο αναπλήρωσης Academic Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.

Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το Admiral Gorshkov μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, τους οποίους το Κρεμλίνο έχει διαφημίσει ως ικανούς να μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή. Εν τούτοις, οι Κουβανοί ισχυρίστηκαν, ότι κανένα από τα σκάφη δεν έχει πυρηνικό εξοπλισμό.

Τα υποβρύχια Yasen και οι φρεγάτες κλάσης Gorshkov φέρεται να έχουν προτεραιότητα τις εκτοξεύσεις πυραύλων Zircon, με το νέο όπλο να θεωρείται ευρέως μακράν, ο πιο τρομερός πύραυλος cruise στον κόσμο, με ταχύτητα 9 Mach και βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων. Αναπτυγμένοι κοντά στην Κούβα, οι πύραυλοι θα επέτρεπαν χτυπήματα σε στόχους σε μεγάλο μέρος της Φλόριντα.

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει συγκεκριμένα τρεις φρεγάτες κλάσης Gorshkov και τέσσερα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Yasen-M, με άλλα πέντε από τα πρώτα και τέσσερα από τα δεύτερα, υπό κατασκευή.

Το Kazan είναι ένα εξαιρετικά αθόρυβο σκάφος «στο ίδιο επίπεδο» με τον σύγχρονο στόλο υποβρυχίων των ΗΠΑ. Τρία υποβρύχια κλάσης Yasen—Severodvinsk, Kazan και Novosibirsk— βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Ρωσικό ναυτικό. Ο Έντουαρντ Γκάιστ της αμερικανικής RAND περιγράφει τα υποβρύχια κατηγορίας Yasen ως «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως την κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».

 Το υποβρύχιο έχει μήκος 119,8 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με 31 κόμβους, όταν καταδυθεί. Το Kazan είναι ικανό να επιτεθεί σε υποβρύχια και πλοία. Μπορεί να χτυπήσει ακαριαία λιμάνια και ναυτικές θέσεις. Η παρουσία των πλοίων στη Κούβα είναι μία υπενθύμιση στην Ουάσιγκτον, ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον, στην δική της σφαίρα επιρροής.

Η αποστολή πλοίων και υποβρυχίων με πυρηνικές δυνατότητες στην «πόρτα» των Αμερικανών, στην Κούβα και  απέναντι στη Φλόριντα, μεταφέρει το γεωστρατηγικό παιχνίδι στη «γειτονιά» των  ΗΠΑ, με τον πυρηνικό κίνδυνο για την Ουάσιγκτον να είναι “ante portas’. Είναι μία κίνηση, που αν και δεν το παραδέχονται, έκανε τους Αμερικανούς να αισθανθούν ευάλωτοι Τα Ρωσικά πλοία απέπλευσαν στις 17-6 από την Κούβα, με κατεύθυνση την  Βενεζουέλα.

Προβολή ισχύος. Οι Ρωσικές ναυτικές ασκήσεις που φιλοξενούνται από την Κούβα δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς διεξάγονταν ετησίως μεταξύ 2013 μ.Χ. και 2020 μ.Χ. Την δεδομένη στιγμή, οι ασκήσεις έχουν σκοπό την προβολή ισχύος, παρουσιάζοντας μια εικόνα της Ρωσίας, ως παγκόσμιας δύναμης με επιρροή πολύ πέρα από τα ύδατα της. Ενώ οι σχέσεις μεταξύ Αβάνας και Μόσχας δεν είναι τόσο στενές όσο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο χώρες παραμένουν φιλικές.

«Η Κούβα είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας στο δυτικό ημισφαίριο από καθαρά γεωπολιτική και γεωστρατηγική άποψη», δήλωσε στους The Moscow Times, ο Ιμάνουελ Πιτρόμπον  αναλυτής που ειδικεύεται στη Λατινική Αμερική και τον μετασοβιετικό χώρο.

Η εγγύτητα του νησιού με τις ΗΠΑ ευνοεί επίσης  την  Ρωσία να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον αμερικανικών στόχων και να συλλέγει πληροφορίες, αναχαιτίζοντας σήματα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τα κέντρα διοίκησης του. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσική βάση πληροφοριών στην Κούβα, η οποία έκλεισε το 2002 μ.Χ., μπορεί κάλλιστα να ξαναρχίσει την λειτουργία της.

Από την πλευρά της Κούβας, η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη διασφάλιση της εσωτερικής και οικονομικής σταθερότητας στο απομονωμένο νησιωτικό έθνος. Το 2014 μ.Χ., η Μόσχα διέγραψε το 90% του χρέους των 35,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας που οφείλει στην Σοβιετική Ένωση.

Συμμετρική απάντηση Πούτιν. Η παρουσία των ρωσικών πλοίων στην Κούβα, αποκτά άλλη διάσταση λόγω της «υπόσχεσης» του Πούτιν να στείλει στρατηγικά όπλα σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου, από  όπου μπορούν να γίνουν επιθέσεις σε χώρες, κατ’ επιλογήν της Ρωσίας. Αυτό το υπερτονίζουν τα ρωσικά πλοία απέναντι από τη Φλόριντα.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της παρουσίας των ρωσικών πλοίων αναφέροντας, ότι παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό και την Καραϊβική. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό στρατό, δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη φρεγάτα Admiral Gorshkov και στο υποβρύχιο Kazan, που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Onyx και Zircon.

Ωστόσο, η Μόσχα, δεν εκφράζει εκ των προτέρων καμία πρόθεση. Στο μέλλον, η Κούβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παροχή συνεχούς συντήρησης για Ρωσικά πλοία, ειδικά στα υποβρύχια κλάσης Yasen, τα οποία οι Αμερικανοί πιθανότατα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για το γεγονός αυτό, θεωρώντας ότι αυτά  τα υποβρύχια αποτελούν σοβαρή απειλή.

Είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μισή ήπειρο. Οι στρατηγικές κινήσεις της σημερινής Ρωσίας δείχνουν μια χώρα, που μπορεί να αντισταθεί και μπορεί να προβάλει στρατιωτική ισχύ μέχρι την πηγή, που σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι  ευκολότερη και ασφαλέστερη η  πυροδότηση  συγκρούσεων στην Ουκρανία, στο Ιράκ στη Συρία. Όταν όμως ο εχθρός έρχεται στο κατώφλι σου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις. Οι αμερικανοί στις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 2024 μ.Χ., θα κληθούν  να επιλέξουν Δημοκρατικά «γεράκια» ή Ρεπουμπλικανικά «περιστέρια» που απαιτούν να σταματήσουν να ξοδεύουν αμερικανικά χρήματα στο ουκρανικό καθεστώς. Η Ρωσία δεν είναι Ιράκ ούτε Λιβύη. Αυτή την φορά το διακύβευμα  στο  chicken game που παίζεται, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην Ρωσία, μπορεί να είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι  δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Έχει ενδιαφέρον η δυνατότητα αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην εν δυνάμει απειλή. Το ίδιο το Πεντάγωνο έχει υπολογίσει ότι η αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα, του πολυδιαφημισμένου αμερικανικού στρατηγικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας GMD (Ground-Based Missile Defense), είναι μόνο 50%.

Όλα τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύχθηκαν σε μια εποχή, όπου δεν υπήρχαν υπερηχητικοί πύραυλοι. Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα διαθέτουν πλήρες φάσμα υπερηχητικών πυραύλων.

Τόσο η φρεγάτα Admiral Gorshkov όσο και το υποβρύχιο Kazan μπορούν να είναι φορείς ατομικών όπλων, ενώ οι υπερηχητικοί πύραυλοι Zircons μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς πυρηνική πλήρωση, με την πιθανότητα αναχαίτισής τους από τους Αμερικανούς να είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και συντονιστής της Αμερικανικής Επιτροπής για την Συμφωνία Ανατολής Δύσης,  Γκίλμπερτ Ντόκτοροφ, εξηγεί: «Στέλνοντας ρωσικά πλοία στην Καραϊβική, ο Πούτιν αποκαλύπτει τη δυνατότητα της Ρωσίας να τοποθετήσει τις κεφαλές της στην Καραϊβική, από όπου θα έχουν μια πτήση πέντε έως δέκα λεπτών έως την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν χρόνο να αντεπιτεθούν και αυτοί οι πύραυλοι θα είναι αδύνατο να σταματήσουν» (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%85%ce%bb/)…


Βαθιά ανησυχία σε ΗΠΑ και Κίνα: Προειδοποιούν για κτύπημα της Β.Κορέας και μείζονα κρίση στην Κορεατική – Θα αντέξουν οι Αμερικανοί τρίτο μέτωπο; Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Β. Κορέας; Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επερχόμενη μείζονα κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τις συνομιλίες που είχαν με Κινέζους ομολόγους τους.

Οι τρεις έφοδοι βορειοκορεατικών δυνάμεων εντός της Νότιας Κορέας, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας του ρωσικού Ναυτικού στον Ειρηνικό, οι νέες αμυντικές γραμμές με χαρακώματα και τείχη που κατασκευάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς και οι τελευταίες πυραυλικές δοκιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Κίνα.

Αν πράγματι ανοίξει και αυτό το μέτωπο, και δεδομένου ότι είναι θέμα ημερών η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, τότε η παγκοσμιοποίηση της σύγκρουσης που ξεκίνησε από την Ουκρανία, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να διαχειριστούν τρίτο μέτωπο; Δείτε στο βίντεο, την τελευταία μαζική εκτόξευση 18 βαλλιστικών πυραύλων KN-25 εμβέλειας 380 χλμ.

Μείζονα κρίση στην Κορεατική Xερσόνησο; Η Κίνα, παρά τη δημόσια συμμαχία της με την Ρωσία, ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ενθαρρυνθεί να ξεκινήσει μια περιφερειακή κρίση μετά την επίσκεψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ την Δευτέρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ δήλωσε ότι η Κίνα έχει δείξει σε αλληλεπιδράσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι «ανήσυχη» μετά την υπογραφή της Αμυντικής συμφωνίας του Β.Πούτιν με την Πιονγκγιάνγκ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η Κίνα πιθανώς ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα θα ενθαρρυνθεί με κάποιο τρόπο να προχωρήσει σε προκλητικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση στη Βορειοανατολική Ασία», δήλωσε ο Κάμπελ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο ίδιος επεσήμανε την αύξηση στρατιωτικών επεισοδίων μικρής κλίμακας από τη Βόρεια Κορέα στα σύνορά της με τον Νότο, καθώς και την «πραγματικά προκλητική γλώσσα» και την «απόλυτη σαφή αποφασιστικότητα» της Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τη διπλωματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία θέλει να υποστηρίξει περισσότερο τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένου στο πυρηνικό μέτωπο, είπε ο Κάμπελ. «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο σύνολο εξελίξεων και το παρακολουθούμε», είπε ο Κάμπελ.

Ο Κάμπελ είπε ότι ενώ η Κίνα και η Ρωσία ήταν ενωμένες στον ανταγωνισμό με τη Δύση, οι δύο δυνάμεις έχουν διαφορετικές απόψεις όχι μόνο για τη Βόρεια Κορέα αλλά και για τους δεσμούς του Πεκίνου με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα υπάρξει, στο μέλλον, αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου», είπε ο Κάμπελ. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, είπε ο Κάμπελ, η Κίνα έχει το πάνω χέρι και μπορεί να είναι σε θέση να προμηθεύεται από την Ρωσία υποβρύχια ή άλλες τεχνολογίες στις οποίες η Μόσχα παραμένει πιο προηγμένη.

Ρωγμή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, λόγω Βόρειας Κορέας; Στο ενδεχόμενο όλα να μην είναι ρόδινα μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, ειδικά μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Βόρεια Κορέα, αναφέρθηκε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης για την Ασία, Danny Russel, που υπηρέτησε κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Russel είπε πως σε βάθος χρόνου το Πεκίνο ίσως να χάσει την επιρροή που έχει στο καθεστώς των Κιμ, της Βόρειας Κορέας και γι αυτό τον λόγο ενδεχομένως να βλέπει την πρόσφατη επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιανγκ, ως απειλή. Μάλιστα αναφέρθηκε με τα συγκεκριμένα λόγια για την Κίνα, ως ο “Μεγάλος Χαμένος” σε βάθος χρόνου.

Χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, προς το παρόν, η Κίνα παρακολουθεί στενά, ενώ παράλληλα κρατάει αποστάσεις, καθώς Ρωσία και Βόρεια Κορέα, έρχονται πιο κοντά, έχοντας μια καινούρια αμυντική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα όλου του θεάτρου Ασίας-Ειρηνικού.

Μέχρι τώρα, το καθεστώς της Πιονγιανγκ λειτουργούσε με το “λουρί της Κίνας”, δημιουργώντας κρίσεις ασφαλείας στην περιοχή, όταν η Κίνα συναινούσε φυσικά, και στην συνέχεια η Ουάσιγκτον έπρεπε να στραφεί στην Κίνα, προκειμένου να διαμεσολαβήσει και να “τραβήξει το λουρί των Κιμ”, παραχωρώντας βέβαια, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι, διπλωματικά αντικρίσματα.

Σε αυτή την διμερή σχέση τώρα, παρεμβάλλεται η Ρωσία, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί να παραστρατήσει, η Ουάσιγκτον πρέπει να μεσολαβήσει στην Κίνα, η οποία θα πρέπει να μιλήσει και με την Ρωσία.

Η φιλοσοφία μέχρι τώρα ήταν να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα και ένα αντιστάθμισμα απέναντι στην Αμερική και τους συμμάχους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει σοβαρά, πέραν από τυπικές, γι αυτές τις καταστάσεις, δηλώσεις, όπως “στόχος είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική χερσόνησο και η προώθηση μιας πολιτικής επίλυσης στο χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η συγκεκριμένη δήλωση χαρακτηρίστηκε ως πολύ χλιαρή από τον Victor Cha, αντιπρόεδρο για θέματα Ασίας και Ειρηνικού στο CSIN (Center for Strategic and International Studies). “Κάθε επιλογή είναι μια κακή επιλογή”, συνέχισε ο Victor Cha, “είτε δεν είσαι σε θέση να πάρεις μια απόφαση, λόγω πολλών και κραταιών αντιφατικών απόψεων, είτε δεν ξέρεις πώς να αξιολογήσεις την κατάσταση.

Η δεύτερη επιλογή δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς η Κίνα γνωρίζει και θυμάται την Αμερικανό-Σινική προσέγγιση, η οποία συνελήφθη και ενορχηστρώθηκε από τον μεγάλο διπλωμάτη Χένρι Κίσιντζερ. Ούτε ξεχνάει τα “πέτρινα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης”, στην διάρκεια των οποίων είχαν λάβει χώρα τοπικές συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και πρώην ΕΣΣΔ.

Εντούτοις υπάρχουν πολλοί στο Πεκίνο, που θεωρούν πως δεν είναι ώρα να επικρατούν τέτοιου είδους ανησυχίες, από την στιγμή που ο σκοπός του παρόντος είναι να απωθηθούν τα πλοκάμια της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας.

Από την άλλη η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να παραχωρήσει τέτοιου είδους επιρροή στην Ρωσία, με μια Πιονγιάνγκ που ορμώμενη από το αμυντικό σύμφωνο θα μπορούσε να γίνει μια αχαλίνωτη πυρηνική δύναμη στο κατώφλι της Κίνας.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η Κίνα επιθυμεί την εισαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία από την Ευρώπη στην Ασία, που σημαίνει πως η Βόρεια Κορέα είναι ήδη χωμένη μέχρι τον λαιμό, από τις απανωτές αποστολές οπλισμού στο θέατρο της Ουκρανίας. Το αναφέραμε και πιο πάνω, το λουρί το έσφιγγαν οι Κινέζοι, όταν ο Κιμ πήγαινε για το κάτι παραπάνω, σε θέματα οπλισμού και τεχνολογίας για παράδειγμα.

Όπως και να έχει, όμως, η Κίνα σέρνεται ολοένα και περισσότερο σε μια ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, έχοντας υιοθετήσει μια ενιαία γραμμή με την Ρωσία, τόσο στο ουκρανικό, όσο και σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από θεσμούς, οι οποίοι παρακάμπτουν το δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιδιώκονται από την Κίνα, στην Ασία και στον Ειρηνικό, μπορεί να αποτελέσουν άκαρπες προσπάθειες, αφού κάποια στιγμή η Κίνα θα πρέπει να αποφασίσει με ποιό μέτωπο συντάσσεται ολοκληρωτικά (https://warnews247.gr/war-monitor/boreia-korea/bathia-anhsuxia-se-hpa-kai-kina-proeidopoioun-gia-meizona-krish-sthn-koreatikh-xersonhso-h-boreia-korea-tha-anoiksei-neo-metwpo/).


 «Ναυτικός αποκλεισμός» σε Ερυθρά και Σουέζ: Η Ρωσία στέλνει μεγάλο φορτίο αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων σε Χεζμπολάχ, Χούθι και Χ.Χαφτάρ! Ένα μεγάλο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λιβύη και ειδικά στην Μέση Ανατολή. Οι αξιωματούχοι Άμυνας και Πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία θα αποστείλει ένα μεγάλο φορτίο με αντιπλοϊκούς  υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ στους Χούθι – ίσως και να το έχει ήδη κάνει- για την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού στην περιοχή της Ερυθράς.

Πρακτικά, οι Χούθι έχουν καταφέρει με συνεχείς επιθέσεις να επιβάλλουν μερικό ναυτικό αποκλεισμό καθώς πολλά πλοία δεν χρησιμοποιούν την Διώρυγα του Σουέζ αλλά προτιμούν να κάνουν τον διάπλου της Αφρικής όπως δείχνουν και οι χάρτες στο τέλος του κειμένου.

Το ρωσικό φορτίο αντιπλοϊκών πυραύλων για τους Χούθι. Μια Ισραηλινή εισβολή στον Νότιο Λίβανο και ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει όχι μόνο το Ιράν, αλλά και τη Ρωσία αναφέρουν Αμερικανοί Αξιωματούχοι Πληροφοριών.

Οι φόβοι, για αυτό που νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν ως «δευτερεύουσες» και «τριτογενείς» επιπτώσεις μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Χεζμπολάχ, προκαλούνται από πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την υποστήριξή της στο λεγόμενο “Άξονας Αντίστασης”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στους αντάρτες Χούθι βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ κατά των πλοίων, δήλωσε στο MEE ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος πληροφορίες και μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να συζητήσει την ευαίσθητη έκθεση.

“Εάν το Ισραήλ επιτεθεί εντός του Λιβάνου, πιθανότατα θα προκαλούσε περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής σχέσης που έχει το Ιράν με την Ρωσία για να βοηθήσει την Χεζμπολάχ να αμυνθεί”, δήλωσε στο MEE ο William Usher, πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA για την Μέση Ανατολή. «Η Ρωσία θα μπορούσε ήδη να έχει αποφασίσει πώς θα βοηθήσει τους Χούθι».

Η μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία στα τέλη του 2023 μ.Χ. ετοιμαζόταν να δώσει αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ, πιθανώς μια παραλλαγή των πυραύλων Kh-31, στους Χούθι στην Υεμένη. Τελευταία στιγμή ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μεσολάβησε μιλώντας προσωπικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και έτσι η αποστολή δεν πραγματοποιήθηκε.

Η παροχή όπλων στους Χούθι, ωστόσο, είναι δυνητικά πιο ευαίσθητη από την παροχή βοήθειας στη Χεζμπολάχ λόγω των προσπαθειών της Ρωσίας να προσβάλει τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου. «Ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ο οποίος τους ζήτησε [η Ρωσία] να μην ολοκληρώσει τη συμφωνία», είπε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο MEE.

Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επίσκεψη του Πούτιν στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Κατά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, το Reuters ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμφώνησαν να «άρουν τις εντάσεις» στην περιοχή.

Οποιαδήποτε ρωσική προσπάθεια παράδοσης όπλων σε ένα μέλος του αποκαλούμενου άξονα αντίστασης του Ιράν που μάχεται ενάντια στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα ήταν μια ανατροπή. Ο Fabian Hinz, ειδικός σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, είπε ότι μεταξύ των Χούθι και της Ρωσίας, η προσφορά και η ζήτηση ταιριάζουν.

Οι Χούθι γενικά βασίζονται σε drones και βαλλιστικούς πυραύλους για να επιτίθενται σε πλοία. Το οπλοστάσιό τους με πυραύλους κρουζ περιέχει μοντέλα που βασίζονται στην ιρανική παραγωγή. Τα δύο κύρια μοντέλα είναι οι πύραυλοι Quds και οι πύραυλοι al-Mandeb 2.

Οι πύραυλοι κρουζ είναι γενικά πιο αργοί από τους βαλλιστικούς πύραυλους, αλλά πετούν πιο χαμηλά, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να εντοπιστούν ενώ είναι πιο ακριβείς, επειδή μπορούν να καθοδηγηθούν καθόλη την διάρκεια της πτήσης τους. Είναι κατάλληλοι για επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους όπως σκάφη.

Ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι για τους Χούθι. «Αν ήμουν οι Χούθι, οι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ θα ήταν πολύ ψηλά στη λίστα αγορών μου», είπε ο Hinz. «Και οι Ρώσοι έχουν πολύ καλούς υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ».

Ο Hinz είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-31, ο οποίος είναι αερο-εκτοξευόμενος, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί σε πλατφόρμα εδάφους και έχει εξαχθεί ευρέως, μεταξύ άλλων στη Βενεζουέλα και την Υεμένη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με τι είδους πυραύλου εκτόξευσαν προχτές οι Χούθι. Επιβεβαιώνει επίσης ότι δεν ήταν τυχαίο το κτύπημα στην Αν. Μεσόγειο αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής.

 «Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της Ερυθράς Θάλασσας», είπε στο MEE ο στρατηγός Frank Mckenzie, απόστρατος διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. “Ο Πούτιν θεωρεί τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι πιθανό να θεωρήσει ότι μπορεί να ανταποδώσει στην Ερυθρά Θάλασσα”.

Αν αυτό ισχύει, τότε οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί πως η Ρωσία θέλει πλέον να κτυπήσει δυτικά πλοία και να τα βυθίσει. Άρα ο εξοπλισμός με αντιπλοϊκούς της Χεζμπολάχ, των Χούθι και του Χαφτάρ στη Λιβύη είναι μονόδρομος ώστε να κτυπηθεί και η Ανατολική Μεσόγειος.

Παλαιότερες πληροφορίες ανέφεραν πως η Χεζμπολάχ διαθέτει ήδη αρκετούς αντιπλοϊκούς ιρανικής, κινεζικής και ρωσικής προέλευσης όπως οι P-800 Yakhont. Φορτίο όπλων προς τον Χ. Χαφτάρ στην Λιβύη. Εκτός από τους Χούθι, η Μόσχα φαίνεται διατεθειμένη να εξοπλίσει και τις δυνάμεις του Στρατηγού Χ.Χαφτάρ στην Λιβύη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη συνδρομή αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι ιταλικές αρχές αναχαίτισαν ένα φορτηγό πλοίο με μεγάλο φορτίο όπλων. Υποπτεύεται ότι επρόκειτο για παράδοση όπλων από την Ρωσία στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που εδρεύει στην Ανατολική Λιβύη.

Αυτό έχει ανησυχήσει την Δύση καθώς Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε να εξοπλίζει τον Χάφταρ με αντάλλαγμα την άδεια κατασκευής ναυτικής βάσης στις ακτές της Μεσογείου, το οποίο θα της έδινε μια στρατιωτική βάση πιο κοντά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα, κοντά στην Ιταλία και την Ελλάδα (https://warnews247.gr/diethnh/mesh-anatolh/thriler-se-eruthra-kai-mesogeio-h-rwsia-stelnei-megalo-fortio-antiploikwn-uperhxhtikwn-puraulwn-se-xouthi-kai-x-xaftar-gia-thn-epibolh-nautikou-apokleismou/).


Η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά ICBM στην Κούβα, το Μεξικό και την Βενεζουέλα. To κάνει ως απάντηση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη Σύμφωνα με πληροφορίες από το Russian TV, η Μόσχα σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά ICBM στην Κούβα, το Μεξικό και την Βενεζουέλα. Αυτό έρχεται ως απάντηση στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/i-mosxa-sxediazei-na-anaptyksei-pyrinika-icbm-stin-kouva-to-meksiko-kai-ti-venezouela/).


Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι Ρώσοι φέτος με 50 νέα πολεμικά πλοία και υποβρύχια παρά τις δυτικές κυρώσεις. Σταλινικά σχέδια έχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με μία τεράστια επέκταση του οπλοστασίου του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού για το 2024 μ.Χ.

Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει περίπου 50 πολεμικά πλοία διαφόρων κλάσεων μέσα στο έτος που διανύουμε. Για να συγκρίνετε, το προηγούμενο έτος (δηλαδή το 2023 μ.Χ.) το πολεμικό ναυτικό της Μόσχας παρέλαβε συνολικά 32 νέα πολεμικά σκάφη σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7247314_espasan-kathe-rekor-oi-rosoi-fetos-me-50-nea-polemika-ploia-kai-ypobryhia-para).

Ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας - Αιγύπτου στην Μεσόγειο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Το ναυτικό της Αιγύπτου εκπροσωπήθηκε από την φρεγάτα Al-Qadeer. Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Αιγύπτου στην Μεσόγειο έγιναν ένα πρακτικό βήμα προς την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 μ.Χ.- (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/743560/naftikes-askiseis-rosias-aigyptou-sti-mesogeio-gia-tin-enisxysi-tis-stratiotikis-synergasias).










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου